Wybaczcie mi kolejny wypiek z rabarbarem, ale nie potrafię się oprzeć. Uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem i przyznam szczerze, że już kolejny chodzi mi po głowie. Ale powracając do dzisiejszego ciasta: jest genialne. Kruche ciasto wypełnione delikatną, waniliową masą budyniową i kwaskowaty rabarbar. Ciasto jest proste, bardzo szybkie w przygotowaniu i nie za słodkie, więc bierzcie rabarbar i do dzieła kochani.
Porcje: 12
Składniki
Ciasto kruche
- 500 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 120 g cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Masa budyniowa
- 800 ml mleka
- 80 g budyniu waniliowego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Dodatkowo
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto kruche
- Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Każdą cześć ciasta owijamy folią spożywczą. Jedną cześć ciasta wkładamy do zamrażarki, drugą do lodówki. Formę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy. Na ciasto wysypujemy wiórki kokosowe.
Masa budyniowa
- Do garnka wlewamy 600 ml mleka, dodajemy kremówkę, cukier i pastę z wanilii. Doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko wlewamy do kubeczka, dodajemy budyń i mieszamy. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy mleko z budyniem i intensywnie mieszając gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż budyń zgęstnieje.
- Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Dodajemy cukier i mieszamy. Ciepły budyń przekładamy na schłodzone, kruche ciasto. Na budyń wykładamy rabarbar.Na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta kruchego. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut. Ciasto z wierzchu powinno być lekko rumiane. Po wyjęciu z piekarnika ciasto najlepiej schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Lubię ciasta z masą budyniową, rabarbar też, więc jestem chętna.
Dziś u nas właśnie goszczą drożdżówki z rabarbarem. Z chęcią skuszę się też na tę propozycję.
Trafiłaś całkowicie, właśnie na takie ciasto mamy teraz chęć, zatem przepis z przyjemnością przygarniam. 🙂
Jakiej wielkości blaszka? Nie ma opcji przepisu bez gramów tylko na szklanki?
Zawsze podaję przepisy w gramaturze, bo to najbardziej wiarygodne. Szklanka, szklance nie równa. Wymiary podane są w przepisie, pozdrawiam
Rabarbar – brzmi dobrze. Sezon na rabarbar dopiero za kilka miesięcy, ale zapamiętam sobie ten przepis:)
Ciasto wygląda wspaniale i pewnie jest przepyszne 🙂
O wlasnie szukalam takiego ciasta, juz zapisuje przepis <3 <3
Wcale się nie dziwię, że rabarbar rządzi w Twojej kuchni! Jadłabym;)))
I już będzie to ciasto chodzić za mną, dopóki sama go nie zrobię. 🙂 Przepis oczywiście wykorzystam. 🙂
Wstyd się przyznać ale jeszcze sezonu rabarbarowego nie otworzyłam! Koniecznie zaraz po powrocie z majówki!
Ostatnio patrzyłam w sklepie na rabarbar i zastanawiałam się co z nim zrobić. Dzięki za fajny przepis. Na pewno skorzystam.
Jakim cudem ty jesteś szczupła to ja nie wiem :-))
Takie pyszności to bym jadła i jadła :-))
Powiedzmy, że szczupła 😀
Oj oj, ależ narobiłaś mi smaku. Uwielbiam wszelkie rabarbarowe cuda kulinarne. To prawdziwe rarytasy 🙂
Ale to wygada apetycznie! Długo mnie nie będzie trzeba namawiać, bym spróbowała zrobić 🙂
Wygląda ok. Ciężko je zrobić?
Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?
Wspaniałe ciasto, bardzo lubię słodkości z rabarbarem 🙂