Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta kruche, Ciasta z warzywami, Przepisy, Wypieki, Wypieki kruche  /  24 maja, 2015

Kruche ciasto z rabarbarem i masą budyniową

Wędrówki po kuchni
Wybaczcie mi kolejny wypiek z rabarbarem, ale nie potrafię się oprzeć. Uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem i przyznam szczerze, że już kolejny chodzi mi po głowie. Ale powracając do dzisiejszego ciasta: jest genialne. Kruche ciasto wypełnione delikatną, waniliową masą budyniową i kwaskowaty rabarbar. Ciasto jest proste, bardzo szybkie w przygotowaniu i nie za słodkie, więc bierzcie rabarbar i do dzieła kochani.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie45 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 5 min., min.
Drukuj
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto kruche

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Masa budyniowa

  • 800 ml mleka
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Dodatkowo

  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

    Ciasto kruche

    • Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na dwie części. Każdą cześć ciasta owijamy folią spożywczą. Jedną cześć ciasta wkładamy do zamrażarki, drugą do lodówki. Formę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy. Na ciasto wysypujemy wiórki kokosowe.

    Masa budyniowa

    • Do garnka wlewamy 600 ml mleka, dodajemy kremówkę, cukier i pastę z wanilii. Doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko wlewamy do kubeczka, dodajemy budyń i mieszamy. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy mleko z budyniem i intensywnie mieszając gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż budyń zgęstnieje.
    • Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Dodajemy cukier i mieszamy. Ciepły budyń przekładamy na schłodzone, kruche ciasto. Na budyń wykładamy rabarbar.Na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta kruchego. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut. Ciasto z wierzchu powinno być lekko rumiane. Po wyjęciu z piekarnika ciasto najlepiej schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.2 5 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Ciasta kruche
    • Ciasta z owocami
    • Rabarbar

    Nawigacja wpisu

    Tagliatelle z tuńczykiem w sosie śmietanowym
    Zupa lasagne

    Podobne wpisy

    Sernik waniliowy z musem rabarbarowym
    Ciasta bez pieczenia, Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  26 maja, 2014
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

    Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami
    Ciasta ucierane, Ciasta z owocami, Przepisy, Wypieki  /  28 maja, 2016
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

    Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami

    Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
    Ciasta drożdżowe, Przepisy, Słodkie bułki, Wypieki  /  22 kwietnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

    Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    18 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Paulina
    Paulina
    4 lata temu

    Lubię ciasta z masą budyniową, rabarbar też, więc jestem chętna.

    0
    Odpowiedz
    pojedztam.pl
    pojedztam.pl
    4 lata temu

    Dziś u nas właśnie goszczą drożdżówki z rabarbarem. Z chęcią skuszę się też na tę propozycję.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu

    Trafiłaś całkowicie, właśnie na takie ciasto mamy teraz chęć, zatem przepis z przyjemnością przygarniam. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Leslie
    Leslie
    4 lata temu

    Jakiej wielkości blaszka? Nie ma opcji przepisu bez gramów tylko na szklanki?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Leslie

    Zawsze podaję przepisy w gramaturze, bo to najbardziej wiarygodne. Szklanka, szklance nie równa. Wymiary podane są w przepisie, pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    English 4 work
    English 4 work
    4 lata temu

    Rabarbar – brzmi dobrze. Sezon na rabarbar dopiero za kilka miesięcy, ale zapamiętam sobie ten przepis:)

    0
    Odpowiedz
    Beata Herbata
    Beata Herbata
    7 lata temu

    Ciasto wygląda wspaniale i pewnie jest przepyszne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    7 lata temu

    O wlasnie szukalam takiego ciasta, juz zapisuje przepis <3 <3

    0
    Odpowiedz
    Lazyweekend.pl
    Lazyweekend.pl
    7 lata temu

    Wcale się nie dziwię, że rabarbar rządzi w Twojej kuchni! Jadłabym;)))

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina Izabela Pycio
    Bookendorfina Izabela Pycio
    7 lata temu

    I już będzie to ciasto chodzić za mną, dopóki sama go nie zrobię. 🙂 Przepis oczywiście wykorzystam. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wysmakowane
    Wysmakowane
    7 lata temu

    Wstyd się przyznać ale jeszcze sezonu rabarbarowego nie otworzyłam! Koniecznie zaraz po powrocie z majówki!

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    7 lata temu

    Ostatnio patrzyłam w sklepie na rabarbar i zastanawiałam się co z nim zrobić. Dzięki za fajny przepis. Na pewno skorzystam.

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Jakim cudem ty jesteś szczupła to ja nie wiem :-))
    Takie pyszności to bym jadła i jadła :-))

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    Powiedzmy, że szczupła 😀

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    7 lata temu

    Oj oj, ależ narobiłaś mi smaku. Uwielbiam wszelkie rabarbarowe cuda kulinarne. To prawdziwe rarytasy 🙂

    0
    Odpowiedz
    Magda Jasińska
    Magda Jasińska
    7 lata temu

    Ale to wygada apetycznie! Długo mnie nie będzie trzeba namawiać, bym spróbowała zrobić 🙂

    0
    Odpowiedz
    jak muffinki
    jak muffinki
    8 lata temu

    Wygląda ok. Ciężko je zrobić?
    Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?

    0
    Odpowiedz
    Marzena
    Marzena
    9 lata temu

    Wspaniałe ciasto, bardzo lubię słodkości z rabarbarem 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    18
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz