W oczekiwaniu na ten magiczny dzień piekę ogromną ilość kruchych ciasteczek i pierników. Lubimy pochrupać te małe słodkości, kiedy w koło rozbrzmiewa świąteczne ''Last Christmas''. Obdarowuję tymi małymi słodkościami rodzinę i przyjaciół, aby również umilić im ten przedświąteczny czas przygotowań. Te małe cudeńka są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Bardzo szybko znikają, dlatego proponuję Wam przygotowanie ciasteczek z podwójnej porcji.
Porcje: 60
Składniki
- 220 g mąki pszennej
- 110 g miękkiego masła
- 95 g cukru
- 40 g budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo
- cukier puder
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część zostawiamy na blacie, pozostałe wkładamy do lodówki, aby ciasto nie nabierało temperatury. Z ciasta przy pomocy dłoni formujemy długie walce grubości około 1 cm. Dzielimy je na 6 cm kawałki. Każdy kawałek formujemy w rogalik. Zaginamy, końce formujemy w czubki, a środek pozostawiamy grubszy.
- Tak przygotowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy przez około 15 minut. Rogaliki powinny być lekko rumiane. Gotowe ciasteczka wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut do wystudzenia. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Po całkowitym wystudzeniu rogaliki można ponownie obtoczyć w cukrze. Ciasteczka przechowujemy do kilku tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Fotokulinarnie
Myślisz, że można zastąpić cukier erytrolem? 🙂
Nie próbowałam, ale myślę że spróbować można 🙂
o proszę, nawet nie wiedziałam że można kupić pastę waniliową, pewnie nie łatwo znaleźć ją na sklepowych stacjonarnych półkach.
Nie wiem jak w PL, ale u nas jest w Tesco i Asda
Brzmi całkiem prosto, może uda się nie zwalić 😉
O mamo, ale narobiłam sobie teraz apetytu 😀 Mniam!
Już przepis zapisałam, będę piekła cały weekend 🙂
Ale świetny przepis! Do tej pory cierpiałam zawsze bo wszyscy robili rogaliki z orzechami a ja jestem uczulona… W tom roku chyba ja zrobię rogaliki 😉
Dobry pomysł 🙂
Gosiu, przepis zyskał popularność u mnie w pracy wśród koleżanek 😀
No to bardzo się cieszę 🙂
Nie wygląda skomplikowanie, nawet jak na moje marne umiejętności myślę, że jestem w stanie je zrobić 🙂
Z pewnością 🙂
Biore. Super. Wreszcie cos innego na te swieta
Proste, fajne, smaczne ROBIE JUTRO!!!!!
Też lubię takie przegryźć do kawki 🙂
A gdzie nadzienie!Ja bym ten budyń do środka włożyła?
Hm, nawet nie takie trudne jak by sie wydawało. Muszę się podjąć wyzwania i spróbowac.
Fantastyczne są, chętnie bym zjadła :)) My robimy pierniki w tym roku, dzisiaj druga partia bo pierwsza zjedzona haha
Wyglądają smakowicie, a do tego bardzo prosty przepis 🙂 nic tylko robić ?
Dokładnie 🙂
No i po co ja to zawsze kupowałem skoro przepis jest tak prosty! Idę jeszcze poszukać składników i może zrobię je dziś bądź jutro dla gości.
Wydają się proste, a wyglądają przepysznie!
Przepis na tyle łatwy , że może spróbuję to zrobić ! Wyglądają przepysznie 😀
Co tu mówić – dzięki Tobie nie mam szans na zrzucenie zbędnych kilogramów 😉
Jak z budyniem to lubię od razu :-)))
Moja Mama robiła podobne rogaliki, pycha…
Lubię takie, z przyjemnością bym schrupała 😉
Pysznie się prezentują w świątecznej odsłonie. Szkoda że jestem na cukrowym detoxie. Ale jak tylko moje bezuktowr wyzwanie minie zrobię podwójną porcje 🙂
Rogaliki pierwsza klasa – super przepis i piękne zdjęcia.
Takich jeszcze nigdy nie jadłam. Pierwszy raz je widzę 😀
Fajne rogaliki, takich jeszcze nie robiłam. Zrobię je na święta. Wesołych Świąt