U większości z nas to ciasto wywołuje wspomnienia dzieciństwa. Kto wychowywał się w latach 80 - tych wie o czym mówię. Ciasto zdobyło popularność w tych trudnych czasach gdyż było tanie, a składniki potrzebne do zrobienia ciasta były łatwo dostępne. Kryształek był jednym z tych ciast, które można było zjeść niemalże w każdym domu. Uwielbiane przez dzieci, kolorowe i proste ciasto dobre na każdą okazję.
Porcje: 24
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 160 g cukru
- 100 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przełożenie
- 600 ml śmietany kremówki
- 4 różnokolorowe galaretki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- ⅓ szklanki wody
Wierzch
- 1 czerwona galaretka
- 350 ml wody
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. Dno tortownicy o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy wzdłuż na dwie części.
Przełożenie
- Galaretkę, każdą z osobna rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Galaretki przelewamy do 4 osobnych, płaskich pojemników i wstawiamy do lodówki, aby zastygła. Następnie każdą galaretkę kroimy w większą kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia.
- Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie żelatynę. Pamiętajmy, że żelatyna nie może być bardzo ciepła, ponieważ zważy śmietanę. Do śmietany dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy. Należy to zrobić dość szybko, ponieważ po dodaniu zimnych galaretek śmietana szybko zastyga. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa dobrze zastygła.
Wierzch
- Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy do wystudzenia. Zimną galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki, aby zastygła.
Uwagi dodatkowe
- ciasto można przykryć drugim biszkoptem i udekorować np. cukrem pudrem. Nie należy wtedy ozdabiać ciasta wierzchnią galaretką. Jak dla mnie biszkoptu jest wtedy za dużo, ale to tylko kwestia gustu.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Wygląda smacznie i pozytywnie,myślałam,że będzie z tym więcej roboty,ale nie ma tak źle:)
Moja teściowa często je robiła.
Przepis jest dosyć prosty, więc chyba można je zrobić szybko, a wygląda bardzo apetycznie.
Raczyłam się jako dziecko tym ciastem, później sama chętnie je przygotowywałam, nawet ostatnio dzieciakom zrobiłam. 🙂
Ciasto na manię mistrza ! Mistrza którym jest Małgosia z wedrowkipokuchni – a jakże. Własnie mamy nazbierane malinki i się zastanawiam nad jakimś dobrym ciachem.
Ach jak ja Ci zazdroszczę tych malinek 🙂
Nie słyszałam nigdy o tym cieście, ale ma masę galaretki, a ja uwielbiam galaretkę!
Na dodatek wygląda na dość proste do przygotowania, a takie ciasta lubię najbardziej.
Och, jak dawno nie jadłam i jakie śliczne zdjęcie 🙂
Uwielbiam te ciasto. U mnie znane jest pod nazwą śmietanowiec 🙂
Dzieci je uwielbiają – a szczególnie wyjadać z niego galaretki 🙂
Nie znam tego ciasta (urodziłam się w latach 90′), ale wygląda świetnie! Myślę, że spróbuję je zrobić 😀
Polecam, jest bardzo pyszne 🙂
Wspaniały deser, nigdy takiego nie jadłam. Ależ się pysznie prezentuje.
Jeden z lepszych serników na zimno.
Mój mąż też lubi go robić – ostatnio robił furorę na sylwestrze 😉
Pańcia robi je od czasu do czasu,
Ludziom bardzo smakuje 🙂
Szczególnie tym małym 🙂
Tak jak mówisz, to smak z dzieciństwa. Smacznego.
Oczami jem 🙂 w sam raz na letnie przyjęcia.
Idealny na dziecięce letnie przyjęcie – po prostu ślicznie cukierkowy 🙂
Kolorowe i lekkie, w sam raz na lato 🙂
Od razu przypomniało mi się dzieciństwo- mama robiła często i baaardzo nie lubiłam 😉
Wygląda świetnie i tak kolorowo ! 😀
Tak kojarzy mi się głównie z dzieciństwem, gdzie moja mama często go robiła.
Piękny, co za wygląd 🙂 i do tego na pewno smaczny 🙂
Wygląda rewelacyjnie 🙂 Smakuje na pewno jeszcze lepiej. Biszkoptu jeszcze nigdy nie robiłam, ale przepis wclae nie wydaje się być skomplikowany 🙂
Ale pychotka <3
Pięknie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
Smak dzieciństwa! A najbardziej uwielbiałam tę bitą śmietanę o konsystencji galaretki 🙂
Oj wspaniały kolorowy idealny 🙂
Wygląda cudownie 🙂 Kiedyś trzeba zrobić 🙂
wygląda cudnie, ciekawe jak smakuje, chyba dziś sie przekonam:)
Wygląda pysznie!