Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnie świata, W kuchni  /  5 marca, 2016

Kuchnia indyjska

Wędrówki po kuchni

Kuchnia indyjska to mieszanina różnych tradycji kulinarnych. Podobnie jak kuchnie innych wielkich kultur azjatyckich, tradycyjne potrawy indyjskie czerpią ze spuścizny wielkich religii: hinduizmu, buddyzmu, islamu oraz chrześcijaństwa. Dania indyjskie zyskały szerszą popularność dzięki spuściźnie Imperium Brytyjskiego. Indie stanowiły perłę w jego koronie, dzięki temu kuchnia z Półwyspu Dekan rozprzestrzeniła się na świecie. Dlatego też również w Polsce znamy takie indyjskie potrawy, jak ćapatti, zupa z soczewicy, kofta czy samosa.

Wszystkich Hindusów łączy wspólne przekonanie, że żywność jest darem boskim. Przygotowanie posiłku wymaga więc nie tylko należytej uwagi, ale również szacunku i powagi. Kuchnia powinna być porządnie wysprzątana, kucharz w czystym ubraniu, a wszystkie produkty dokładnie umyte. W Indiach nie próbuje się potraw podczas gotowania. Proporcje składników dobierane są w ten sposób, aby odpowiadały wszystkim domownikom. W Indiach popularnymi składnikami do wyrobu potraw są: miody, soki cytrusowe, migdały, woda różana. Korzysta się z ponad stu różnych przypraw, podzielonych na przyprawy korzenne, zioła i aromatyczne warzywa. Oddzielną grupę stanowi garam masala – czarodziejska mieszanka, na którą nie ma stałego przepisu i która jest tajemnicą każdej gospodyni. Zastępuje ona curry.

Tak, jak istnieją różnice kulinarne u wyznawców różnych religii, tak też państwo z racji na swoje duże terytorium podzielone jest na cztery regiony kulinarne. Północ specjalizuje się w kuchni muzułmańskiej i w potrawach mongolskich, a jej sztandarowym daniem jest np. kurczak pieczony w starym piecu tanduri. Na południu króluje kuchnia madraska tzn., np. miąższ i mleko kokosowe oraz potrawy ryżowo-jogurtowe. W zachodniej części możemy skosztować przysmaków kuchni bombajskiej i kuchni goa, a w regionie bengalskim będziemy jeść słodkie potrawy z białego sera. Wszystkich obowiązuje tradycja przygotowywania dwóch lub trzech dań, w których swoje stałe miejsce ma soczewica, ryż, marynaty i jogurty. Cały posiłek podawany jest na dużych okrągłych tacach, tzw. thal lub na małych – Thali. Na nich ustawiane są miseczki katoris z potrawami mięsnymi (baranina, jagnięcina, kozina). Hindusi jedząc w domu nabierają wszystko palcami. Posiłek zostanie zakończony podaniem orzechów, świeżych lub surowych owoców, nasion i orzeszków mocno przyprawionych korzeniami. Na koniec posiłku podawany jest napar z korzeni – z kardamonu albo nasion włoskiego kopru.

Współczesna sztuka kulinarna Indii niewiele różni się od przepisów znanych przed wiekami. Opiera się ona na ryżu, którego aż 25 sposobów gotowania znają nad Gangesem oraz na wykorzystywaniu licznych przypraw, takich jak curry, która do polskiej kuchni wtargnęła przebojem przed kilku laty, a także kolendra, imbir, kurkuma, kardamon, cynamon i wiele innych. Najpopularniejsza curry to również nazwa potrawy – gotowanej w przetopionym i sklarowanym maśle – w zależności od rodzaju: z mięsa, ryb, jaj, warzyw, grzybów i krabów. 60 proc. Hindusów to wegetarianie, którzy bazują w swoich potrawach na fasoli, grochu, soczewicy, owocach mango, bananach i owocach kokosowych. Tylko na północy kraju ryż może być być zastępowany przez mąkę. Ziemniaki mają mniejsze znaczenie niż gdzie indziej, albowiem należą do warzyw bardzo drogich i stanowią rarytas. Podobnie, jak inni Azjaci Hindusi przepadają za potrawami słodkimi. Z dań rybnych pierwsze miejsce zajmuje oczywiści curry z ryby. Bardzo dobre i „przystępne” dla polskiego podniebienia są obydwie zupy rybne: bengalska i indyjska. Chociaż karp nosi nazwę „po pakistańsku”, to jednakże jest on typowym daniem kuchni indyjskiej. Bardzo często w kuchni indyjskiej podaje się ryby opiekane.

Kuchnia indyjska to niesamowite źródło inspiracji, niezależnie od szerokości geograficznej. Ogromna gama potraw oraz bardzo charakterystyczne smaki bez wątpienia stanowią o jej unikalnym charakterze.

 Źródło: Internet

Zapisz

Zapisz

0 0 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Kuchnia hiszpańska
Kuchnia meksykańska
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
2 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kinga Kulczycka
Kinga Kulczycka
6 lata temu

Bardzo lubię ten rodzaj kuchni, jest zupełnie odmienny do mojej na co dzień być może dlatego aż tak mnie pociąga 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Nigdy nie maiałam do czynienia z prawdziwą kuchnią indyjską, siosaar miala okazję tam bywać i twierdzi ,że smaki tam a tu to zupenie inna sprawa,wszystko przyrządzone na miejscu z dojrzałych warzyw i owoców jest przepyszne 🙂
Rdzenni mieszkańcy używają dużo ostrych przypraw nie do zjedzenia dla Europejczyka 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
2
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz