Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kulinarne ciekawostki i porady, W kuchni  /  27 lutego, 2023

Kuchnia molekularna. Sferyfikacja w domowych warunkach

Materiał zewnętrzny

Kuchnia molekularna wykorzystuje potencjał praw chemii, fizyki i biologii do przygotowywania smakowitych dań. Koncepcje posiłków molekularnych mogą być bardzo szerokie, choć główny efekt ma być ten sam. Jest nim przygotowanie efektownej potrawy, która będzie cieszyć zarówno kubki smakowe, jak i zmysł wzroku. Jednym z narzędzi kuchni molekularnej jest sferyfikacja. Jak przeprowadzić ją we własnej kuchni?

Rola sferyfikacji w kuchni molekularnej

Sferyfikacja jest techniką kulinarną, która polega na przygotowaniu niewielkich, półstałych kuleczek z wodnistym środkiem. Dzięki temu można uzyskać efekt powłoki okalającej płynny produkt żywnościowy. W kuchni molekularnej proces sferyfikacji przydaje się przede wszystkim do przygotowywania alternatywy kawioru. Praktycznym zastosowaniem tej techniki jest np. stworzenie imitacji ikry z soków, kawy, zup, herbat czy nawet alkoholi. Po przegryzieniu „kawioru” ulega on pęknięciu, zaś z jego wnętrza zaczyna wypływać ekstraktywny płyn rozprowadzający się po kubkach smakowych. Sferyfikacja poprawia nie tylko smak, ale i konsystencję przygotowywanych posiłków. Co istotne, tworzone kuleczki mogą posiadać różny rozmiar, w zależności od zastosowanego przepisu.

Kuchnia molekularna: przepisy na sferyfikację

Przepisy pokazują, że do przeprowadzenia procesu sferyfikacji potrzeba kilku najważniejszych związków chemicznych. Pierwszym z nich jest chlorek wapnia będący solą stosowaną powszechnie w gastronomii pod symbolem E509. Wykazuje on właściwości wiążące i regulujące kwasowość. Jest cennym źródłem wapnia. Alternatywą dla wykorzystania chlorku jest zastosowanie mleczanu wapnia, który bardzo dobrze absorbuje wilgoć. Drugim ze składników jest alginian sodu, czyli produkt pozyskiwany z wodorostów. Nadaje on kulkom odpowiedniej tekstury żelowej. Płyn potraktowany alginianem staje się bardziej lepki i gęstszy. Oprócz chemii należy także przygotować narzędzia: strzykawkę, dwa naczynia z głębszym dnem oraz najprostsze sitko. Sferyfikację można zrealizować jedną z dwóch metod: podstawową oraz zaawansowaną.

Sferyfikacja podstawowa i odwrócona – na czym polega?

Standardowym procesem wykorzystywanym w kuchni molekularnej jest sferyfikacja podstawowa, która polega na stworzeniu dwóch oddzielnych roztworów: z alganianu sodu i chlorku wapnia. W pierwszym z nich tworzymy właściwą bazę, czyli np. mieszamy sok i dodajemy do niego 1% objętości alganianu. W drugiej misce mieszamy litr wody z ok. 10 gramami chlorku. Następnie, z bardzo dużą ostrożnością, przenosimy za pomocą strzykawki pierwszy roztwór do drugiego – tworząc kuleczki. Ważne, aby robić to energicznie i szybko, ponieważ krótko po zaaplikowaniu bazy do wody trzeba przecedzić kulki i włożyć je do kolejnego pojemnika z letnią wodą. Drugim wariantem techniki jest sferyfikacja odwrócona, która wymaga użycia jeszcze jednego składnika. Jest nim glukonolaktan wapnia. To bardziej skomplikowana technika, dlatego znacznie częściej stosuje się podstawowy rodzaj sferyfikacji. Dzięki niej możemy uzyskać pyszne kuleczki z sokiem, naparem czy alkoholem, które rozpływają się w ustach.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Domowy smalec
Jaki rodzaj miodu wybrać do wspierania odporności?
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
16 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
2 lata temu

Jak na razie to na takie eksperymenty w kuchni patrzyłam tylko w telewizji. Może kiedyś się odważę i sama spróbuję.

0
Odpowiedz
MonimePL
MonimePL
2 lata temu

Bardzo ciekawe pomysły. Ja chyba kiedyś widziałam filmik na YT jak ktoś takie kulki robił, ale nie wiedziałam, że to kuchnia molekularna.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
2 lata temu

Kuchnia molekularna zawdze mnie fascynowała, uwielbiam ogladac programy kulinarne z chemikami:) w koncu tez rozumiem po co mi chemia z podstawówki:P

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Agaman

Ja też lubię oglądać programy z kuchnią molekularną 🙂

0
Odpowiedz
Malwina
Malwina
2 lata temu

Nie słyszałam jeszcze o takiej kuchni, bardzo zostałam zaciekawiona.

0
Odpowiedz
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Karolina/Nasze Bąbelkowo
2 lata temu

Nie znam się na tym kompletnie i do tej pory nie korzystałam z oferty restauracji oferujących kuchnię molekularną. Może kiedyś spróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Karolina/Nasze Bąbelkowo

Z pewnością warto choć raz doświadczyć tego 🙂

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu

Ma potencjał, chociaż sama nie wiem czy bym się zdecydowała na takie gotowanie.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
2 lata temu

Uuu super podoba mi się taka forma gotowania

0
Odpowiedz
M. Kwiatkowska
M. Kwiatkowska
2 lata temu

Na zrobienie pysznych kuleczek z sokiem na pewno jestem bardziej niż chętna.

0
Odpowiedz
MonimePL
MonimePL
2 lata temu

W sumie wiem, że taki rodzaj kuchni istnieje, ale nigdy nie zgłębaiałm się bardziej w tą materię. Bardzo ciekawy pomysł na potrawy w sferycznych otoczkach. Nieco sam pomysł przypomina mi te agarowe kulki z bubble tea.

0
Odpowiedz
M. Kwiatkowska
M. Kwiatkowska
2 lata temu

Kuchnia molekularna jest stosunkową nowością i dobrze wiedzieć więcej na jej temat.

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
2 lata temu

Takich cudów jeszcze nie miałam okazji robić w kuchni. Jednak to jest bardzo ciekawe i na pewno warto kiedyś samemu spróbować.

0
Odpowiedz
Angela
Angela
2 lata temu

Ciekawe podejście do gotowania. Chociaż idę o zakład, że jest przy tym sporo pracy. Miło jednak poznać inne rodzaje gotowania.

1
Odpowiedz
M. Kwiatkowska
M. Kwiatkowska
2 lata temu
Odpowiedź do  Angela

Na pewno dobrze jest być otwartym na takie różne kulinarne nowości.

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
2 lata temu

Z pewnością, jeśli weźmie się pod uwagę kuchnię molekularną jest to nowość naszych czasów.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
16
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz