Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnie świata, W kuchni  /  5 marca, 2016

Kuchnia niemiecka

Wędrówki po kuchni

Kuchnia niemiecka jest bardzo podobna do kuchni polskiej. Jest dość tłusta, a dania są ubogie w świeże warzywa. Wiele niemieckich potraw stanowią typowo mięsne dania. Słodko-kwaśne potrawy niemieckie jednak znacznie różnią się od naszych rodzimych, tradycyjnych dań. Warto również pamiętać, iż kraj ten to także wspaniałe niemieckie piwo oraz znane na całym świecie wyśmienite ciasta i desery.

Kuchnia niemiecka to tak naprawdę zbiorcza nazwa kilku popularnych kuchni regionalnych z obszaru Niemiec. Wbrew obiegowym opiniom jest ona bogata w charakterystyczne dania. Różnorodność kulinarna Niemiec wykracza poza uznane stereotypy dotyczące konsumpcji piwa do potraw z mięsa wieprzowego, kapusty i ziemniaków. W kuchni niemieckiej można spotkać wpływy włoskie, greckie, hiszpańskie, tureckie, polskie, czeskie i słowackie.

W zależności od regionu Niemiec, zwyczaje kulinarne są bardzo zróżnicowane. Na zachodzie kraju, w Schwarzwaldzie i Badenii-Wirtembergii dużą rolę w komponowaniu posiłków odgrywają warzywa, a na południu kraju, na przykład w Bawarii, potrawy są bardziej kaloryczne. Wiele typowych niemieckich dań to potrawy mięsne, w związku z tym kuchnię niemiecką uważa się za „ciężką”. Potrawy niemieckie charakteryzuje duża kaloryczność, a zarazem pożywność. Niemcy słyną z zamiłowania do tłustych posiłków, choć nie brak u nich również wielbicieli świeżych warzyw i sałatek.

Do narodowych potraw niemieckich zalicza się: zupę z węgorza na rosole wołowym oraz golonkę z kapustą lub grochem puree. Sauerbraten to tradycyjna niemiecka potrawa przyrządzana z mięsa, zazwyczaj wołowiny, chociaż zgodnie z tradycją powinna być konina. Mięso marynuje się przez kilka dni, najpierw w kwaśnej zalewie z octu, wina, wody i przypraw, do których należą: gałka muszkatołowa, pieprz, liść laurowy. Marynaty przygotowuje się w pojemnikach ze szkła, kamionki lub plastiku, nigdy metalu. Po wyjęciu z marynaty dusi się je w przykrytym garnku przez kilka godzin. Po duszeniu, zalewę wykorzystuje się do zrobienia sosu. Zagęszcza się ją pokruszonym piernikiem, mąką lub kwaśną śmietaną. Aby osłodzić kwaśny sos, dodaje się do niego brązowy cukier i rodzynki.

Tradycyjna potrawa niemiecka to także sałatka z ziemniaków. Pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się, aż zmiękną. Następnie odstawia się je do ostygnięcia. W tym czasie smaży się boczek do momentu, aż stanie się chrupki. Potem dodaje się cebulę, ocet, cukier, sól i pieprz. Po koniec smażenia dodaje się ziemniaki i natkę pietruszki. Przyrządzając potrawy kuchni niemieckiej, należy pamiętać, że nie jest to do końca zdrowe jedzenie. Jeśli lubimy słodko-kwaśne, mięsne potrawy niemieckie, starajmy się wybierać chude mięso i nie dodawać do niego tłuszczu.

Tradycyjnym napojem Niemiec jest piwo. Zgodnie z prawem bawarskim, aby piwo mogło być piwem, musi zostać wyprodukowane z następujących czterech składników: wody, ziarna, chmielu i drożdży. Tradycyjne niemieckie piwo nie jest pasteryzowane, co pozwala na wydobycie prawdziwego smaku i aromatu tego chmielowego napoju. Najpopularniejszym gatunkiem jest tradycyjny Pilsner, z kolei w południowych Niemczech produkowane jest pszeniczne piwo Weizenbier – jasne i ciemne, natomiast w pobliżu Kolonii, na zachodzie kraju, produkowany jest gatunek piwa zwany Altbier. Niemcy uwielbiają jedzenie w dużym gronie i biesiady. Największą biesiadą niemiecką jest Oktoberfest – święto piwa, podczas którego ten złocisty trunek leje się strumieniami.

Źródło: Internet

Zapisz

Zapisz

0 0 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Kuchnia meksykańska
Kuchnia rosyjska
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
3 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Teresa
Teresa
6 lata temu

Witam.Ja niezgadzam sie z teoria ze kuchnia niemiecka jest tlusta. Mieszkam wiele lat w DE i chodzimy z mezem do restauracji odwiedzamy je w roznych miastach i tylko dlatego aby mnie przekonac do kuchni niemieckiej. Moj maz jest kucharzem i ja niemam problemu z ta kuchnia

0
Odpowiedz
Iren-Hooltayewpodrozy
Iren-Hooltayewpodrozy
6 lata temu

Jestem oddelegowana od kilku lat do pracy w Niemczech i znam kuchnię niemiecką, o ile o takiej można mówic.Tu jest dosłownie wszystko, zależy to od landu, od regionu.Generalnie jest tłusto, je się bardzo dużo mięsa, a mało ryb.O zupie z węgorza słyszę pierwszy raz.Byc może gdzieś się ją podaje.Ja znam kuchnię południowych Niemiec.W sklepach kupuje się dużo gotowych dań, pizze z zamrażarki idą jak woda.Jada się tu bardzo dużo słodyczy ,ciast.Pije ogromne ilości piwa i lokalnego wina.
Ilośc otyłych osób, zwłaszcza młodych przeraża.
Kuchnia niemiecka zupełnie nie dla mnie.
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Zupa z węgorza na rosole wołowym , nie znam tego połączenia,
ale chetnie poczytałam o kuchni niemieckiej, niby podobna a jednak inna niż nasza.
Ciekawie byłoby spróbować takiej kuchni u źródeł,
czyli w jakiejś niemieckiej rodzinie,
która gotuje tradycyjnie,
bo wszystko inne pomysły,
to będą raczej podrobione przepisy…

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
3
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz