Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnie świata, W kuchni  /  5 marca, 2016

Kuchnia rosyjska

Wędrówki po kuchni

Współczesna rosyjska kuchnia jest pełna aromatów, wykwintnych i smakowitych dań. Duży wpływ wywarła na nią kuchnia polska, włoska, francuska oraz niemiecka. Kuchnia Rosji słynie przede wszystkim z kawioru, który jest pozyskiwany z ryby bieługi oraz łososia. Dania rosyjskie to także dziczyzna, cyranki, jarząbki, bekasy, łabędzie, bażanty, cietrzewie, kaczki, kuropatwy, a także sarny i zające, które od wieków goszczą na stołach Rosjan.

Dla wegetarian i nie tylko kuchnia rosyjska oferuje bogaty wybór tzw. pielmieni, czyli po polsku pierogów. Pielmienie mogą być faszerowane różnymi gatunkami mięs, a podaje się je ze śmietaną. Specjalnością są również bliny, czyli placki podobne do naszych racuchów, jednak różni je rodzaj mąki, z której są przyrządzane, a mianowicie z gryczanej. Bliny mogą być podawane na słono lub słodko.

Rosjanie spożywają wszystkie rodzaje warzyw, najczęściej w postaci kiszonej. Wśród nich króluje kapusta i ogórki. Ogórki przyrządzane są niemal na wszystkie sposoby: świeże, kiszone, marynowane, w postaci musu, przecieru, zupy, kremu itp. Inne popularne w tym kraju warzywa, które chętnie są spożywane, to brukiew, rzepa, bakłażany, kalarepa, a także dobrze znane nam ziemniaki. Dużym powodzeniem cieszą się w rosyjskiej kuchni kasze, zwłaszcza kasza gryczana. Jest ona wykorzystywana jako danie samodzielne bądź jako dodatek do zup lub jako farsz – nadzienie do mięs.

Najbardziej znaną na świecie rosyjską potrawą jest boeuf strogonow, ale warto również wspomnieć o innych popularnych w Rosji zupach i polewkach. Pierwsza z nich to rossolnik, czyli zupa przypominająca naszą ogórkową. Zaprawiana jest mąką, a gotowana na podrobach z gęsi lub nerkach cielęcych. Tradycyjne rosyjskie danie to również zupa rybna – ucha. Gotuje się ją z różnych rodzajów świeżych ryb. Inną słynną zupą jest pochliopka. Przypomina nieco polską kartoflankę, jednak na rosyjskiej prowincji zupę tę nie tyle się gotuje, co pozwala jej dojrzewać w kominie.

Na uwagę zasługuje również soljanka – zupa przygotowywana na wywarze z mięsa, ryb lub grzybów. Ma ona słono-ostro-kwaśny smak, dodaje się do niej ogórki, pikle, marynowane grzyby, kawałki mięsa lub wędliny bądź smażony z cebulą boczek. Kolejną zupą jest szczi – kapuśniak ze słodkiej lub kiszonej kapusty, podawany z kaszą gryczaną, kulebiakiem lub mięsem. Ważne miejsce w rosyjskiej kuchni zajmuje również barszcz. W kraju tym znane są dziesiątki jego rodzajów, ale za granicą najbardziej popularny jest barszcz czerwony i barszcz ukraiński.

Tradycyjna kuchnia rosyjska to bogate i tłuste dania mięsne, a także wiele dań postnych, na które składają się na różne sposoby przyrządzone warzywa i placki. Nie można również zapomnieć o rosyjskiej wódce, która jest najbardziej znana na całym świecie i jest swego rodzaju etykietą tego kraju za granicą.

 Źródło: Internet

Zapisz

Zapisz

0 0 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Kuchnia niemiecka
Kuchnia turecka
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
0 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
0
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz