• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Azjatycka, Dania z ryżem, Drób, Kuchnia indyjska, Przepisy  /  13 maja, 2016

Kurczak Balti

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was do północnych Indii, skąd prawdopodobnie pochodzi tradycyjne danie indyjskie przygotowywane od setek lat - kurczak balti. Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Samo słowo ''balti'' w wolnym tłumaczeniu oznacza wiaderko. Danie przygotowywane i podawane jest w naczyniu z dwoma uchwytami o nazwie balti, trochę przypominające wok. Potrawa składa się przeważnie z mięsa (kurczaka, baraniny bądź jagnięciny), serwowana w postaci jednogarnkowej. Popularne są też wersje wegetariańskie jak i z owoców morza. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity50 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Marynata

    • 4 filety z kurczaka
    • 150 ml jogurtu naturalnego
    • 3½ cm imbiru
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
    • 1 płaska łyżeczka kurkumy
    • 1 płaska łyżeczka chili w proszku
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki mielonej kolendry
    • ⅓ łyżeczki kozieradki mielonej
    • sok z ½ limonki

    Sos

    • 200 g liści szpinaku
    • 350 g siekanych pomidorów z puszki *
    • 150 ml kremówki
    • 1 duża czerwona cebula
    • 3 łyżki oliwy

    Przygotowanie

      Marynata

      • Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

      Sos

      • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati.
        बॉन एपेतीत !

      Odnośniki

      • * w sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki

       

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Butter chicken

      Adapted from BBC

      5 1 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Dania z ryżem
      • Drób
      • Kuchnia azjatycka
      • Szpinak

      Zobacz wpisy

      Caldo Verde
      Cukinie faszerowane po meksykańsku

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      23 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Ewelina
      Ewelina
      17 dni temu

      Aż ślinka cieknie na sam widok. Ma wszystkie składniki, które lubię. Chętnie wypróbuję. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Milena
      Milena
      18 dni temu

      Kocham kurczaka w każdej postaci, chociaż w takiej jeszcze nigdy nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować!:)

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      17 dni temu
      Reply to  Milena

      Zapewniam, że warto 🙂

      0
      Odpowiedz
      Szlak Za Szlakiem
      Szlak Za Szlakiem
      18 dni temu

      5 stars
      Świetny przepis. Na pewno bardzo rozgrzewające danie, bo kuchnia indyjska i jej przyprawy mają to do siebie. Już sobie wyobrażam ten smak – mniam.

      0
      Odpowiedz
      Marek
      Marek
      18 dni temu

      Ciekawe nie powiem, ale niestety szpinak i ja to wrogowie od dziecka 😀

      0
      Odpowiedz
      Akacja
      Akacja
      18 dni temu

      5 stars
      To danie muszę zapisać, bo przepis bardzo mi się podoba.

      0
      Odpowiedz
      Myśli Potarganej
      Myśli Potarganej
      1 rok temu

      Strasznie mi się podoba to, że oprócz przepisu opowiadasz o pochodzeniu dania. Dzieki temu mogę podróżować nie wychodząc z domu

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Myśli Potarganej

      Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Witek
      Witek
      2 lat temu

      Danie, z analizy zastosowanych składników, wygląda na zdrowe, a przy tym dietetyczne. Tylko takie u nas w domu królują, więc zrobię niespodziankę i przygotuję to Balti dziewczynom. Nie omieszkam się tym pochwalić 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Witek

      Zdecydowanie polecam, to jedno z naszych ulubionych dań tej kuchni 🙂

      0
      Odpowiedz
      mateuszglanert.pl
      mateuszglanert.pl
      2 lat temu

      Świetny przepis. Muszę wypróbować 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anika
      Anika
      2 lat temu

      Ja co prawda mięsa nie jem, ale mój tato uwielbia takie klimaty 🙂

      0
      Odpowiedz
      Adriana
      Adriana
      3 lat temu

      Uwielbiam kuchnię indyjską, a Twój przepis przeniósł mnie na chwilę w zaczarowany, aromatyczny świat. I powiem Ci – w niedzielę robię – w wersji z krewetami 🙂 Dzięki za inspirację 🙂

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka Gertner
      Agnieszka Gertner
      3 lat temu

      wygląda mniamastyczne, dobrze, że właśnie zjadłam, bo ślinotok na pewno miałabym mega 😉

      0
      Odpowiedz
      momandlilgirl.pl
      momandlilgirl.pl
      3 lat temu

      Gdyby zamiast kurczaka było tam coś wegetariańskiego, to byłoby danie idealne 😀 Uwielbiam taką kuchnię.

      0
      Odpowiedz
      Danka
      Danka
      3 lat temu

      Lubie od czasu do czasu zrobić coś z Indyjskiej kuchni, więc będzie okazja wypróbować.

      0
      Odpowiedz
      Monika
      Monika
      3 lat temu

      Lubie smaki Indii, chetnie skorzystam w Twojego przepisu 😀

      0
      Odpowiedz
      mrs Calluna
      mrs Calluna
      3 lat temu

      Wygląda ciekawie, jeśli się zdecyduje, to na pewno dostosuję ilość chilli do moich wymagań 😉

      0
      Odpowiedz
      Superdzieciaczki
      Superdzieciaczki
      3 lat temu

      Mój syn lubi taką egzotykę. Chyba by mu posmakowało 🙂

      0
      Odpowiedz
      dooseet
      dooseet
      4 lat temu

      w końcu mi się udało:) uwielbiam indyjskie smaki, to moja ulubiona kuchnia! Kurczaka Balti jeszcze nie robiłam, a Twoje zdjęcie baaardzo zachęca:)

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      4 lat temu
      Reply to  dooseet

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      AniaGotuje
      AniaGotuje
      4 lat temu

      Wygląda fantastycznie.. podoba mi się sos.

      0
      Odpowiedz
      Emaliowany Czajnik
      Emaliowany Czajnik
      4 lat temu

      Patrząc na listę przypraw w marynacie to danie musi być obłędnie aromatyczne i rozgrzewające.

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      23
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply