Dziś zabieram Was do północnych Indii, skąd prawdopodobnie pochodzi tradycyjne danie indyjskie przygotowywane od setek lat - kurczak balti. Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Samo słowo ''balti'' w wolnym tłumaczeniu oznacza wiaderko. Danie przygotowywane i podawane jest w naczyniu z dwoma uchwytami o nazwie balti, trochę przypominające wok. Potrawa składa się przeważnie z mięsa (kurczaka, baraniny bądź jagnięciny), serwowana w postaci jednogarnkowej. Popularne są też wersje wegetariańskie jak i z owoców morza. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii.
Porcje: 6
Składniki
Marynata
- 4 filety z kurczaka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3½ cm imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ⅓ łyżeczki kozieradki mielonej
- sok z ½ limonki
Sos
- 200 g liści szpinaku
- 350 g siekanych pomidorów z puszki *
- 150 ml kremówki
- 1 duża czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
Marynata
- Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Sos
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati.बॉन एपेतीत !
Odnośniki
- * w sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Butter chicken
Adapted from BBC
Aż ślinka cieknie na sam widok. Ma wszystkie składniki, które lubię. Chętnie wypróbuję. 🙂
Kocham kurczaka w każdej postaci, chociaż w takiej jeszcze nigdy nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować!:)
Zapewniam, że warto 🙂
Świetny przepis. Na pewno bardzo rozgrzewające danie, bo kuchnia indyjska i jej przyprawy mają to do siebie. Już sobie wyobrażam ten smak – mniam.
Ciekawe nie powiem, ale niestety szpinak i ja to wrogowie od dziecka 😀
To danie muszę zapisać, bo przepis bardzo mi się podoba.
Strasznie mi się podoba to, że oprócz przepisu opowiadasz o pochodzeniu dania. Dzieki temu mogę podróżować nie wychodząc z domu
Dziękuję 🙂
Danie, z analizy zastosowanych składników, wygląda na zdrowe, a przy tym dietetyczne. Tylko takie u nas w domu królują, więc zrobię niespodziankę i przygotuję to Balti dziewczynom. Nie omieszkam się tym pochwalić 🙂
Zdecydowanie polecam, to jedno z naszych ulubionych dań tej kuchni 🙂
Świetny przepis. Muszę wypróbować 🙂
Ja co prawda mięsa nie jem, ale mój tato uwielbia takie klimaty 🙂
Uwielbiam kuchnię indyjską, a Twój przepis przeniósł mnie na chwilę w zaczarowany, aromatyczny świat. I powiem Ci – w niedzielę robię – w wersji z krewetami 🙂 Dzięki za inspirację 🙂
wygląda mniamastyczne, dobrze, że właśnie zjadłam, bo ślinotok na pewno miałabym mega 😉
Gdyby zamiast kurczaka było tam coś wegetariańskiego, to byłoby danie idealne 😀 Uwielbiam taką kuchnię.
Lubie od czasu do czasu zrobić coś z Indyjskiej kuchni, więc będzie okazja wypróbować.
Lubie smaki Indii, chetnie skorzystam w Twojego przepisu 😀
Wygląda ciekawie, jeśli się zdecyduje, to na pewno dostosuję ilość chilli do moich wymagań 😉
Mój syn lubi taką egzotykę. Chyba by mu posmakowało 🙂
w końcu mi się udało:) uwielbiam indyjskie smaki, to moja ulubiona kuchnia! Kurczaka Balti jeszcze nie robiłam, a Twoje zdjęcie baaardzo zachęca:)
Dziękuję
Wygląda fantastycznie.. podoba mi się sos.
Patrząc na listę przypraw w marynacie to danie musi być obłędnie aromatyczne i rozgrzewające.