Jalfrezi to indyjskie curry - kawałki mięsa doprawione dużą ilością aromatycznych przypraw w sosie pomidorowym. Powstanie tego dania wiąże się z czasami panowania Brytyjczyków w Indiach. Resztki pieczonych i gotowanych mięs pozostałe po wystawnych przyjęciach organizowanych na dworze brytyjskiej arystokracji, na których podawano tradycyjne angielskie potrawy, starano się zużyć do przygotowania posiłków jedzonych w ciągu dnia. Hojnie dodawane chili i aromatyczne przyprawy pozwalały poprawić smak niezbyt świeżego, odgrzewanego mięsa. Obecnie kurczak Jalfrezi jest jednym z najchętniej zamawianych dań kuchni indyjskiej w restauracjach Wielkiej Brytanii.
Porcje: 4
Składniki
- 700 g piersi z kurczaka
- 500 g siekanych pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1½ cm świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 płaska łyżeczka chili w proszku
- 3 łyżeczki kurkumy
- 1½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła ghee
- sól do smaku
Dodatkowo
- chlebki naan/ryż
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy na 3 cm kawałki, posypujemy chili, kurkumą i dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Na patelni rozgrzewamy masło ghee, dodajemy cebulę, papryczkę chili i pastę z imbiru i czosnku. Smażymy chwilę, mieszając. Następnie dodajemy kurczaka, pomidory i przyprawy: kumin i kolendrę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą. Danie podajemy z chlebkami naan bądź ryżem.बॉन एपेतीत !
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Pyszne danie skoro ze świeżego kurczaka, ale co się dziwić w Indiach przy wysokich temperaturach trzeba było dodawać sporo przypraw by zmienić smak 🙂
Bardzo fajny przepis, moje smaki 🙂 ale co to jest to masło ghee? Nie słyszałam nigdy o tym. Można je zastąpić zwykłym masłem, albo czymś innym?
To masło klarowane 🙂
Haha xD nie słyszałam jeszcze takiej nazwy tego masła ^^
Nazwa z kuchni indyjskiej 🙂