Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Azjatycka, Dania z ryżem, Drób, Kuchnia indyjska, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  1 kwietnia, 2014

Kurczak Jalfrezi

Wędrówki po kuchni
Jalfrezi to indyjskie curry - kawałki mięsa doprawione dużą ilością aromatycznych przypraw w sosie pomidorowym. Powstanie tego dania wiąże się z czasami panowania Brytyjczyków w Indiach. Resztki pieczonych i gotowanych mięs pozostałe po wystawnych przyjęciach organizowanych na dworze brytyjskiej arystokracji, na których podawano tradycyjne angielskie potrawy, starano się zużyć do przygotowania posiłków jedzonych w ciągu dnia. Hojnie dodawane chili i aromatyczne przyprawy pozwalały poprawić smak niezbyt świeżego, odgrzewanego mięsa. Obecnie kurczak Jalfrezi jest jednym z najchętniej zamawianych dań kuchni indyjskiej w restauracjach Wielkiej Brytanii.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 500 g siekanych pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1½ cm świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 płaska łyżeczka chili w proszku
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 1½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła ghee
  • sól do smaku

Dodatkowo

  • chlebki naan/ryż

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy na 3 cm kawałki, posypujemy chili, kurkumą i dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy, aby składniki się połączyły.
  • Na patelni rozgrzewamy masło ghee, dodajemy cebulę, papryczkę chili i pastę z imbiru i czosnku. Smażymy chwilę, mieszając. Następnie dodajemy kurczaka, pomidory i przyprawy: kumin i kolendrę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą. Danie podajemy z chlebkami naan bądź ryżem.
    बॉन एपेतीत !

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

0 0 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Dania z ryżem
  • Drób
  • Kuchnia azjatycka
  • Zdrowo i Fit

Nawigacja wpisu

Koktajl z mango i truskawek
Portugalska zupa z batatów i chorizo

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami
Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  13 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 47

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim
Drób, Obiady, Przepisy  /  30 lipca, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
5 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Pyszne danie skoro ze świeżego kurczaka, ale co się dziwić w Indiach przy wysokich temperaturach trzeba było dodawać sporo przypraw by zmienić smak 🙂

0
Odpowiedz
Aina
Aina
7 lata temu

Bardzo fajny przepis, moje smaki 🙂 ale co to jest to masło ghee? Nie słyszałam nigdy o tym. Można je zastąpić zwykłym masłem, albo czymś innym?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Aina

To masło klarowane 🙂

0
Odpowiedz
Aina
Aina
7 lata temu
Odpowiedź do  admin

Haha xD nie słyszałam jeszcze takiej nazwy tego masła ^^

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Aina

Nazwa z kuchni indyjskiej 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
5
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz