• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z ryżem, Drób, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  24 lipca, 2018

Kurczak po hawajsku z ananasem

Wędrówki po kuchni
Hawaje są w naszym kraju zupełnie nieodkrytym kulinarnie lądem. Zdążyły już jednak podbić serca i kubki smakowe foodies w wielu metropoliach na całym świecie. Kuchnia hawajska to prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej, portugalskiej i japońskiej. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa i egzotyczne owoce. Wskazać trzeba także na ciekawy zestaw przypraw, który jest znamienny dla hawajskiej kuchni. Obok sosu sojowego, teriyaki, pojawia się wasabi, rodzime chilli, pieprz czy huli-huli oparte przede wszystkim na imbirze. Wielu z nas natomiast Hawaje kojarzą się przede wszystkim z soczystym ananasem - i nic w tym dziwnego, bowiem ananas jest jednym z owoców, który zdecydowanie króluje na wyspach. Jest również kluczowym składnikiem dzisiejszego dania. Więc jeśli nie macie pomysłu na szybki, letni obiad zapraszam Was na kurczaka w egzotycznej wersji! Nie wiem ile wspólnego ma z tropikalnymi wyspami to danie. Nie chodzi tu jednak o to, skąd pochodzi ta kombinacja składników, ale o to z czym się one kojarzą, a ananas kojarzy się ze słońcem, ciepłem, egzotyką. Mogę jedynie Was zapewnić, że to unikalne danie jest niezwykle smaczne i jedyne w swoim rodzaju. Wyraźnie czuć w nim wpływy tradycji kulinarnych z różnych stron świata.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie15 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
Porcje: 3
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 400 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • pieprz czarny
  • sól

Sos

  • 425 g ananasa krojonego w puszce
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 60 ml sosu BBQ
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sok z ananasa

Dodatkowo

  • 200 g ryżu basmati
  • 1 łyżka sezamu
  • kolendra/natka pietruszki

Przygotowanie

  • Ananasa odsączamy na sicie. Soku nie wylewamy, będzie nam potrzebny do sosu. Czosnek siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy mąkę kukurydziana i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso. W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając.
  • Następnie dodajemy ananasa, czosnek i imbir. Smażymy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, sos BBQ, sos sojowy i cały sok z ananasa. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając. Sos w tym czasie skarmelizuje się i wyraźnie zgęstnieje, oblepiając kurczaka oraz warzywa. Danie podajemy z ryżem basmati. Przed podaniem posypujemy sezamem oraz świeżą, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.8 4 votes
Article Rating

Tagi

  • Dania z ryżem
  • Drób
  • Zdrowo i Fit

Nawigacja wpisu

Sałatka z surowego kalafiora z szynką
Pierogi z serem i jagodami

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
26 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
1 rok temu

Brzmi bardzo rajsko i zapewne tez rak smakuje

0
Odpowiedz
Donna
Donna
1 rok temu

Myślę, że taka wersja kurczaka z anansem by mi posmakowała 😉

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
2 lat temu

Zdecydowanie moje smaki 🙂 Lubię takie polączenie słodyczy z odrobiną pikanterii 😉

0
Odpowiedz
ania
ania
2 lat temu

wygląda bardzo apetycznie, lubię taką egzotyczną kuchnię

0
Odpowiedz
Zośka
Zośka
3 lat temu

Uwielbiam kurczaka po hawajsku. Uwielbiam wszystko co słodkie. Mam tu na myśli słodkie potrawy poprzez dodanie ananasa lub kukurydzy. A ten kurczak? Lecę po zakupy – jutro będzie na obiad!

0
Odpowiedz
Karola Buszujwkuchni
Karola Buszujwkuchni
3 lat temu

Bardzo ciekawy przepis, zapiszę! 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
3 lat temu

Ciekawy przepis, skorzystam, zawsze takie nowo napotkane przepisy mnie inspirują:)

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
3 lat temu

Całkiem ciekawe zestawienie smaków. Biorę to!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Monika Kilijańska

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Sikoreczka
Sikoreczka
3 lat temu

Jakoś nie do końca umiem sobie wyobrazić połączenie kurczaka i ananasa, ale z ciekawości bym skosztowała. A nóż mi zasmakuje i będę tym przepisem bombardować rodzinę :p

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Sikoreczka

Warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Asia
Asia
3 lat temu

Wygląda smakowicie! I na pewno jest dużo zdrowszy niż ten ze słoika

0
Odpowiedz
Caroline MissWonder
Caroline MissWonder
3 lat temu

Uwielbiam kurczaka na słodko 🙂 🙂
Świetny przepis! <3
Idealny dla mnie 🙂 🙂

0
Odpowiedz
Wiola
Wiola
3 lat temu

Kiedyś nie lubiłam słonych potraw z ananasem. Już teraz zdecydowanie dojrzałam do tych smaków!

0
Odpowiedz
Gerard Chędożycki
Gerard Chędożycki
3 lat temu

Z pozoru przypomina lekką chińszczyznę, ale w tamtejszej kuchni chyba nie ma ananasów 🙂 Wiem, że mięso z kurczaka nie jest najzdrowsze… ale chyba muszę spróbować sobie takie coś zrobić.

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
3 lat temu

Ananas jak najbardziej ale bez kurczaka haha Bo nie jem po prostu mięsa, ale plus za finezyjny przepis 🙂

-1
Odpowiedz
Places and Plants Blog
Places and Plants Blog
3 lat temu
Reply to  Beata Herbata

Miałam to samo napisać ? Ananas smakuje najlepiej bez kurczaka 🙂

-1
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Places and Plants Blog

Mnie to połączenie pasuje idealnie 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
3 lat temu

Uwielbiam takie orientalne smaki. Taki kurczak z ananasem musi być pyszny!

0
Odpowiedz
Aga
Aga
3 lat temu

Uwielbiam kurczaka w każdej postaci. A ten wygląda wyjątkowo apetycznie. Na pewno wypróbuję.

0
Odpowiedz
Kinga Kulczycka
Kinga Kulczycka
3 lat temu

O matko! Chyba wiem co dziś na obiad! Dzięki Ci za ten przepis.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
3 lat temu

Na hawajach używają sos bbq czy to taka kulinarna fantazja? 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Kasia

A pizza Hawajska ma coś wspólnego z Hawajami? – zapewniam, że nie 🙂 Jak pisałam nie wiem ile wspólnego ma z tropikalnymi wyspami to danie. Z pewnością używają większości składników, ale czy sosu BBQ – tego nie wiem, choć to bardzo możliwe, bowiem kuchnia hawajska ma wpływy kuchni amerykańskiej 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
3 lat temu

Podrzucę mamie, ja nie jadam mięsa.

0
Odpowiedz
Sylwia R
Sylwia R
3 lat temu

Jadlam w koreanskiej knajpce 🙂 dla mnie mega! Cos pysznego! 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
3 lat temu

Też takiego ostatnio robiłam! Przepyszne 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
26
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply