Hawaje są w naszym kraju zupełnie nieodkrytym kulinarnie lądem. Zdążyły już jednak podbić serca i kubki smakowe foodies w wielu metropoliach na całym świecie. Kuchnia hawajska to prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej, portugalskiej i japońskiej. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa i egzotyczne owoce. Wskazać trzeba także na ciekawy zestaw przypraw, który jest znamienny dla hawajskiej kuchni. Obok sosu sojowego, teriyaki, pojawia się wasabi, rodzime chilli, pieprz czy huli-huli oparte przede wszystkim na imbirze. Wielu z nas natomiast Hawaje kojarzą się przede wszystkim z soczystym ananasem - i nic w tym dziwnego, bowiem ananas jest jednym z owoców, który zdecydowanie króluje na wyspach. Jest również kluczowym składnikiem dzisiejszego dania. Więc jeśli nie macie pomysłu na szybki, letni obiad zapraszam Was na kurczaka w egzotycznej wersji! Nie wiem ile wspólnego ma z tropikalnymi wyspami to danie. Nie chodzi tu jednak o to, skąd pochodzi ta kombinacja składników, ale o to z czym się one kojarzą, a ananas kojarzy się ze słońcem, ciepłem, egzotyką. Mogę jedynie Was zapewnić, że to unikalne danie jest niezwykle smaczne i jedyne w swoim rodzaju. Wyraźnie czuć w nim wpływy tradycji kulinarnych z różnych stron świata.
Porcje: 3
Składniki
- 400 g filetów z kurczaka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oleju sezamowego
- pieprz czarny
- sól
Sos
- 425 g ananasa krojonego w puszce
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 60 ml sosu BBQ
- 1 płaska łyżeczka płatków chili
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sok z ananasa
Dodatkowo
- 200 g ryżu basmati
- 1 łyżka sezamu
- kolendra/natka pietruszki
Przygotowanie
- Ananasa odsączamy na sicie. Soku nie wylewamy, będzie nam potrzebny do sosu. Czosnek siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy mąkę kukurydziana i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso. W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając.
- Następnie dodajemy ananasa, czosnek i imbir. Smażymy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, sos BBQ, sos sojowy i cały sok z ananasa. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając. Sos w tym czasie skarmelizuje się i wyraźnie zgęstnieje, oblepiając kurczaka oraz warzywa. Danie podajemy z ryżem basmati. Przed podaniem posypujemy sezamem oraz świeżą, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Brzmi bardzo rajsko i zapewne tez rak smakuje
Myślę, że taka wersja kurczaka z anansem by mi posmakowała 😉
Zdecydowanie moje smaki 🙂 Lubię takie polączenie słodyczy z odrobiną pikanterii 😉
wygląda bardzo apetycznie, lubię taką egzotyczną kuchnię
Uwielbiam kurczaka po hawajsku. Uwielbiam wszystko co słodkie. Mam tu na myśli słodkie potrawy poprzez dodanie ananasa lub kukurydzy. A ten kurczak? Lecę po zakupy – jutro będzie na obiad!
Bardzo ciekawy przepis, zapiszę! 🙂
Ciekawy przepis, skorzystam, zawsze takie nowo napotkane przepisy mnie inspirują:)
Całkiem ciekawe zestawienie smaków. Biorę to!
Polecam 🙂
Jakoś nie do końca umiem sobie wyobrazić połączenie kurczaka i ananasa, ale z ciekawości bym skosztowała. A nóż mi zasmakuje i będę tym przepisem bombardować rodzinę :p
Warto spróbować 🙂
Wygląda smakowicie! I na pewno jest dużo zdrowszy niż ten ze słoika
Uwielbiam kurczaka na słodko 🙂 🙂
Świetny przepis! <3
Idealny dla mnie 🙂 🙂
Kiedyś nie lubiłam słonych potraw z ananasem. Już teraz zdecydowanie dojrzałam do tych smaków!
Z pozoru przypomina lekką chińszczyznę, ale w tamtejszej kuchni chyba nie ma ananasów 🙂 Wiem, że mięso z kurczaka nie jest najzdrowsze… ale chyba muszę spróbować sobie takie coś zrobić.
Ananas jak najbardziej ale bez kurczaka haha Bo nie jem po prostu mięsa, ale plus za finezyjny przepis 🙂
Miałam to samo napisać ? Ananas smakuje najlepiej bez kurczaka 🙂
Mnie to połączenie pasuje idealnie 🙂
Uwielbiam takie orientalne smaki. Taki kurczak z ananasem musi być pyszny!
Uwielbiam kurczaka w każdej postaci. A ten wygląda wyjątkowo apetycznie. Na pewno wypróbuję.
O matko! Chyba wiem co dziś na obiad! Dzięki Ci za ten przepis.
Na hawajach używają sos bbq czy to taka kulinarna fantazja? 🙂
A pizza Hawajska ma coś wspólnego z Hawajami? – zapewniam, że nie 🙂 Jak pisałam nie wiem ile wspólnego ma z tropikalnymi wyspami to danie. Z pewnością używają większości składników, ale czy sosu BBQ – tego nie wiem, choć to bardzo możliwe, bowiem kuchnia hawajska ma wpływy kuchni amerykańskiej 🙂
Podrzucę mamie, ja nie jadam mięsa.
Jadlam w koreanskiej knajpce 🙂 dla mnie mega! Cos pysznego! 🙂
Też takiego ostatnio robiłam! Przepyszne 🙂