Indie to kraj niezwykłych kontrastów, różnorodności kultur i religii, które współistnieją obok siebie, co znajduje odzwierciedlenie w bogactwie kuchni. Dania kuchni indyjskiej są niezwykle kolorowe i aromatyczne. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają starannie dobranym przyprawom. I właśnie za to kocham tą kuchnię - za niezwykłe aromaty, które wyczuwalne są już podczas samego gotowania. W całym domu pachnie mieszanką aromatycznych, orientalnych przypraw. Zapraszam Was do wspólnego gotowania.
Składniki
- 600 g filetów z kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 8 cm świeżego imbiru
- 1 duża cebula
- 3 łyżki miodu
- 7 łyżek sosu słodko-pikantnego chili
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki curry *
- ½ łyżeczki cynamonu
- 100 ml wody
- oliwa z oliwek
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- ryż
- świeża kolendra
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy delikatnie pieprzem, solą i mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę chili i czosnek. Smażymy na średnim ogniu chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił.
- Dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 2-3 minuty, mieszając. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sos chili, miód i wodę. Całość gotujemy około 10 minut. Danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podajemy z białym ryżem, obficie posypane świeżą kolendrą.बॉन एपेतीत !
Odnośniki
- * użyłam żółtej przyprawy curry medium
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Moje pasje
Witam,
Danie zapowiada się pysznie 🙂 mam tylko pytanie, co zrobić z imbirem? Zetrzeć go na tarce? Pokroić drobno? Dodać go razem z przyprawami?
Pozdrawiam
Imbir należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pozdrawiam
Wygląda ok. Trudno się je robi?
Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?
Od nastepnego tygodnia zaczynam odchudzanie, kto się odchudza ze mną?
Wyszperałam w google dobry plan na chudnięcie,
wygoglujcie sobie – Jak szybko schudnąć Kamidoni i zdrowie