Przenosimy się do Włoch, gdzie w promieniach gorącego słońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wspaniałej kuchni włoskiej. Jednym z takich dań jest kurczak faszerowany szpinakiem w klasycznym sosie marinera, który można dowolnie modyfikować i wzbogacać ulubionymi dodatkami - oliwkami, ostrą papryczką, anchois czy czerwonym winem. Danie wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella.
Porcje: 2
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 80 g mozzarelli
- pieprz biały
- sól
Panierka
- 50 g parmezanu
- 60 g panko *
- 1 jajko
Szpinak
- 130 g sera ricotta
- 120 g liści szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól
Sos Marinara
- 200 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 liść laurowy
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- listki świeżej bazylii
Przygotowanie
Sos Marinara
- W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Dodajemy pomidory, liść laurowy i doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.
Szpinak
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wrzucamy liście szpinaku. Dusimy na średnim ogniu do momentu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Zestawiamy z palnika, dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na bok.
- Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy jak najcieniej uważając, aby nie porwać mięsa. Z każdej strony oprószamy mięso solą i białym pieprzem. Na każdy filet wykładamy porcję nadzienia ze szpinaku i zwijamy w roladkę.
- Płatki rozdrabniamy, dodajemy parmezan i mieszamy. Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w w panierce. Tak przygotowane roladki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie roladki wyjmujemy z piekarnika. Na każdą roladkę wykładamy porcję sosu Marinara i układamy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Mozzarella powinna się rozpuścić. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.Buon appetito !
Odnośniki
- * można użyć bułki tartej lub zmielonych płatków wielozbożowych
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Wyglada smakowicie. Na pewno wypróbuję ten przepis 😊
Bardzo polecam to smaczne danie 🙂
Mam wrażenie, że nigdy nie znudzi mi się włoska kolorystyka dań. 🙂
Super przepis, spróbowałem i bardzo dobrze się sprawdza. Moje smaki śródziemnomorski
Przepis podrzucę mojemu bratu, ponieważ on lubi takie dania.
Fajne danie – z fantazją 🙂 Takie lubię. Ale przyrządzanie nowych potraw zajmuje mi zawsze więcej czasu, ostatnio bazuję więc na dobrze znanych daniach.
Już testowałam i przyznaję, że jest wyśmienite 😀
Lubię włoską kuchnię, a tu już przepis brzmi smacznie. Niedługo wypróbuję z okazji imienin – myślę, że będzie to odpowiednie danie dla gości!
I jak tu przestać jeść mięso
I kolejny raz mniam. Tego już niestety raczej nie wykonam szybko, ale na pewno kiedyś spróbuje tak samo jak innych! 🙂
Świetny przepis. Wykorzystam w przyszła niedzielę 🙂
Mam wszystkie składniki, więc kiedyś zrobię.
Opis we wstępie jest tak piękny, że na chwilę przeniosłam się z deszczowych Niderlandów do szlonecznych Włoch ❤️
Pozwolę sobie wykorzystać przepis sosu do swoich warzyw,bo mięska nie jem 🙂
Rozmarzyłam się po samym wstępie. 🙂 Panierka z parmezanem bardzo mnie kusi, muszę spróbować zrobić. Tylko zamiast panko muszę coś bezglutenowego dodać :/
Dziekuje za apetyczna podroz do Wloch, smaczny przepis, na pewno wyprobuje, bo kurczak to moje ulubione mieso:). Pozdrawiam!
Polecam to smaczne danie 🙂
Kusi prostotą i zapewne smakiem, jaki oferuje.
I pyszne jedzenie gotowe 🙂
U Ciebie te przepisy wydają się takie łatwe do wykonania 🙂
Uwielbiam dania z kurczakiem, to moje ulubione mięso. Z pewnością wypróbuję przepis. Takiej wersji nie znam, a wygląda pysznie. ?
Warto spróbować 🙂
Jej ale bym zjadła <3
Dosłownie wczoraj wypróbował. Wyszło genialne. Będę częściej do Ciebie wpadać po przepisy 😀
Świetnie, że smakowało 🙂
Super propozycja na obiad ?
Nie znam tej wersji, kompletna nowość dla mnie.9
Cudownie zapachniało w wyobraźni , ech lubię zapachy tych ziół 🙂
Egzotyczne dodatki nie łatwo kupić takie produkty przynajmniej u mnie chyba jednak to danie nie dla mnie
Panko? Chyba lubisz, przyznaj się 😉
Pyszna propozycja 🙂
Brzmi bardzo smacznie 🙂
Kradnę przepis! Zapowiada się pysznie. 😉
Wygląda pysznie
Świetny przepis, chętnie wypróbuję 🙂
Bardzo lubię tak przyrządzonego kurczaka 🙂 nie faszeruję go tylko w środku, ale sos marinara i zapieczony parmezan na górze – pycha! <3
Smakowity letni obiad 🙂