• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Drób, Kuchnia włoska, Przepisy  /  14 sierpnia, 2016

Kurczak po włosku w sosie Marinara

Wędrówki po kuchni
Przenosimy się do Włoch, gdzie w promieniach gorącego słońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wspaniałej kuchni włoskiej. Jednym z takich dań jest kurczak faszerowany szpinakiem w klasycznym sosie marinera, który można dowolnie modyfikować i wzbogacać ulubionymi dodatkami - oliwkami, ostrą papryczką, anchois czy czerwonym winem. Danie wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie35 min.
Czas całkowity1 godz. 5 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 2
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 80 g mozzarelli
  • pieprz biały
  • sól

Panierka

  • 50 g parmezanu
  • 60 g panko *
  • 1 jajko

Szpinak

  • 130 g sera ricotta
  • 120 g liści szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól

Sos Marinara

  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki cukru
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • listki świeżej bazylii

Przygotowanie

    Sos Marinara

    • W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Dodajemy pomidory, liść laurowy i doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.

    Szpinak

    • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wrzucamy liście szpinaku. Dusimy na średnim ogniu do momentu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Zestawiamy z palnika, dodajemy ricottę, doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na bok.
    • Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy jak najcieniej uważając, aby nie porwać mięsa. Z każdej strony oprószamy mięso solą i białym pieprzem. Na każdy filet wykładamy porcję nadzienia ze szpinaku i zwijamy w roladkę.
    • Płatki rozdrabniamy, dodajemy parmezan i mieszamy. Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w w panierce. Tak przygotowane roladki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie roladki wyjmujemy z piekarnika. Na każdą roladkę wykładamy porcję sosu Marinara i układamy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Mozzarella powinna się rozpuścić. Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
      Buon appetito !

    Odnośniki

    • * można użyć bułki tartej lub zmielonych płatków wielozbożowych

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 1 vote
    Article Rating

    Tagi

    • Drób
    • Kuchnia włoska

    Zobacz wpisy

    Galette z cukinią i ricottą
    Francuskie ślimaki z cukinią

    Podobne wpisy

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

    Tort Rafaello

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    36 komentarzy
    Newest
    Oldest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Marta
    Marta
    6 dni temu

    5 stars
    Wyglada smakowicie. Na pewno wypróbuję ten przepis 😊

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 dni temu
    Reply to  Marta

    Bardzo polecam to smaczne danie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    21 dni temu

    Mam wrażenie, że nigdy nie znudzi mi się włoska kolorystyka dań. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miguel
    Miguel
    24 dni temu

    5 stars
    Super przepis, spróbowałem i bardzo dobrze się sprawdza. Moje smaki śródziemnomorski

    0
    Odpowiedz
    Radosna - Książki jak narkotyk
    Radosna - Książki jak narkotyk
    24 dni temu

    Przepis podrzucę mojemu bratu, ponieważ on lubi takie dania.

    0
    Odpowiedz
    Aldona
    Aldona
    25 dni temu

    Fajne danie – z fantazją 🙂 Takie lubię. Ale przyrządzanie nowych potraw zajmuje mi zawsze więcej czasu, ostatnio bazuję więc na dobrze znanych daniach.

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    25 dni temu

    Już testowałam i przyznaję, że jest wyśmienite 😀

    0
    Odpowiedz
    Krystyna M.
    Krystyna M.
    25 dni temu

    Lubię włoską kuchnię, a tu już przepis brzmi smacznie. Niedługo wypróbuję z okazji imienin – myślę, że będzie to odpowiednie danie dla gości!

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    6 miesięcy temu

    I jak tu przestać jeść mięso

    0
    Odpowiedz
    Karolina z Zapowiedz
    Karolina z Zapowiedz
    6 miesięcy temu

    5 stars
    I kolejny raz mniam. Tego już niestety raczej nie wykonam szybko, ale na pewno kiedyś spróbuje tak samo jak innych! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kinga
    Kinga
    6 miesięcy temu

    Świetny przepis. Wykorzystam w przyszła niedzielę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    6 miesięcy temu

    5 stars
    Mam wszystkie składniki, więc kiedyś zrobię.

    0
    Odpowiedz
    Olga
    Olga
    6 miesięcy temu

    Opis we wstępie jest tak piękny, że na chwilę przeniosłam się z deszczowych Niderlandów do szlonecznych Włoch ❤️

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    6 miesięcy temu

    Pozwolę sobie wykorzystać przepis sosu do swoich warzyw,bo mięska nie jem 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ewa
    Ewa
    6 miesięcy temu

    Rozmarzyłam się po samym wstępie. 🙂 Panierka z parmezanem bardzo mnie kusi, muszę spróbować zrobić. Tylko zamiast panko muszę coś bezglutenowego dodać :/

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    6 miesięcy temu

    Dziekuje za apetyczna podroz do Wloch, smaczny przepis, na pewno wyprobuje, bo kurczak to moje ulubione mieso:). Pozdrawiam!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 miesięcy temu
    Reply to  Anna

    Polecam to smaczne danie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    1 rok temu

    Kusi prostotą i zapewne smakiem, jaki oferuje.

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    1 rok temu

    I pyszne jedzenie gotowe 🙂
    U Ciebie te przepisy wydają się takie łatwe do wykonania 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marlena H.
    Marlena H.
    1 rok temu

    Uwielbiam dania z kurczakiem, to moje ulubione mięso. Z pewnością wypróbuję przepis. Takiej wersji nie znam, a wygląda pysznie. ?

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    1 rok temu
    Reply to  Marlena H.

    Warto spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ola
    Ola
    1 rok temu

    Jej ale bym zjadła <3

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    2 lat temu

    Dosłownie wczoraj wypróbował. Wyszło genialne. Będę częściej do Ciebie wpadać po przepisy 😀

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    2 lat temu
    Reply to  Aleksandra

    Świetnie, że smakowało 🙂

    0
    Odpowiedz
    Toksycznakosmetyczka
    Toksycznakosmetyczka
    2 lat temu

    Super propozycja na obiad ?

    0
    Odpowiedz
    Holly
    Holly
    2 lat temu

    Nie znam tej wersji, kompletna nowość dla mnie.9

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    2 lat temu

    Cudownie zapachniało w wyobraźni , ech lubię zapachy tych ziół 🙂

    0
    Odpowiedz
    Gosia
    Gosia
    1 rok temu
    Reply to  krystynabozenna

    Egzotyczne dodatki nie łatwo kupić takie produkty przynajmniej u mnie chyba jednak to danie nie dla mnie

    0
    Odpowiedz
    Adriana
    Adriana
    2 lat temu

    Panko? Chyba lubisz, przyznaj się 😉

    0
    Odpowiedz
    Słodkie okruszki
    Słodkie okruszki
    2 lat temu

    Pyszna propozycja 🙂

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna
    Katarzyna
    3 lat temu

    Brzmi bardzo smacznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    3 lat temu

    Kradnę przepis! Zapowiada się pysznie. 😉

    0
    Odpowiedz
    Iza
    Iza
    3 lat temu

    Wygląda pysznie

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna R
    Katarzyna R
    3 lat temu

    Świetny przepis, chętnie wypróbuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra - Cooking Monster
    Aleksandra - Cooking Monster
    4 lat temu

    Bardzo lubię tak przyrządzonego kurczaka 🙂 nie faszeruję go tylko w środku, ale sos marinara i zapieczony parmezan na górze – pycha! <3

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    4 lat temu

    Smakowity letni obiad 🙂

    0
    Odpowiedz

    wedrowkipokuchni

    wedrowkipokuchni
    "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniej "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniejszym Do widzenia" 💔
"You were my favorite Hello and my hardest Goodbye" 💔
    Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
    Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
    Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
    Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

    Tagi

    • Babki
    • Boże Narodzenie
    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Rabarbar
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki na zimno
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy

    Archiwum

    • LIFESTYLE
    • ABC kuchni
    • Podróże
    • Autorka
    • Współpraca
    • Kontakt
    • Polityka prywatności i cookies
    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    36
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Reply