Wakacje jeszcze trwają, więc to idealny moment, aby porwać Was w kolejną kulinarną podróż. Tym razem na Bliski Wschód. Kuchnia arabska jest wyjątkowa! Zachwyca smakiem, różnorodnością i kolorami. Widać w niej wpływy kuchni ze wszystkich stron świata: indyjskiej, pakistańskiej, tureckiej czy śródziemnomorskiej. Bogactwo kulturowe i różnorodność kulinarna sprawiają, że kuchnia arabska jako cała kategoria kuchni regionalnych pochodzących z krajów Bliskiego Wschodu zapewnia nam niemal niewyczerpalne źródło inspiracji kulinarnych. Największą tajemnicą tej kuchni są unikalne kompozycje przypraw i świeżych ziół, które nadają daniom niepowtarzalny smak. Jednym z bardziej znanych w naszym kraju dań tej kuchni jest Shawarma (Shorma). Najczęściej przyrządzana z jagnięciny, wołowiny bądź kurczaka, na pionowym rożnie, bez pośpiechu, przez wiele godzin. Ot niby kawałek mięsa, a kipi wręcz od wspaniałych, aromatycznych przypraw i smakuje wspaniale. Wydawać by się mogło, że w domu ciężko odtworzyć ten smak. Nic bardziej mylnego. Ja przygotowałam mięso na domowym grillu węglowym i choć z pewnością danie odbiega nieco od oryginalnej bliskowschodniej shormy, to zapewniam Was, że smakuje bajecznie! Soczyste kawałki kurczaka przepełnione zapachem bliskiego wschodu. Podane na delikatnych chlebkach pita w towarzystwie letnich, świeżych warzyw i lekkiego sosu tzatziki. To jak, chętni na tę podróż pełną smaku?
Porcje: 4
Składniki
- 3 filety z kurczaka
Marynata do kurczaka
- 40 ml oliwy z oliwek
- 5 łyżek świeżego soku z cytryny
- 1½ łyżki mielonego czosnku
- 1½ łyżki kuminu
- 1½ łyżki mielonej kolendry
- 1½ łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżka mielonej papryki wędzonej *
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
Sos tzatziki
- 120 g greckiego jogurtu
- 2 łyżki oliwy Extra Virgin
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- ½ ogórka zielonego
- ½ łyżki świeżego soku z cytryny
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 4 chlebki pita
- 4 garści sałaty
- 4 łyżki sera feta
- 80 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała cebula czerwona
- ½ ogórka zielonego
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w większą kostkę i przekładamy do miski. Do oliwy dodajemy sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do kurczaka. Dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła każdy kawałek mięsa, przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Sos tzatziki
- Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę oraz sok z cytryny. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do jogurtu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.
- Kurczaka wyjmujemy z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Jeśli używacie drewnianych patyczków do szaszłyków, to jest najlepszy moment, aby namoczyć je w zimnej wodzie. Kiedy mięso nabierze temperatury pokojowej, nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Grillujemy mięso na dobrze rozpalonym/rozgrzanym grillu.
- W międzyczasie obieramy cebule i kroimy w cienkie piórka. Pomidorki kroimy na połówki, a ogórka w półplasterki. Chlebki pita podgrzewamy chwilę na grillu bądź z mikrofalówce. Układamy na nich porcję sałaty, warzyw oraz grillowany szaszłyk. Dodajemy porcję sosu i posypujemy odrobiną fety. Kurczaka wystarczy zsunąć z patyczka, złożyć w pół pitę i można zajadać!Afiyet olsun!!!
Odnośniki
- * można użyć papryki słodkiej
Uwagi dodatkowe
- nie polecam używania gotowej mieszanki przypraw. Nie zawierają one całej gamy przypraw, niezbędnych do przygotowania tego dania
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
To chyba kuchnia grecka, bo bardzo delikatnie tu z przyprawami, Jak by to była wersja turecka to było by nawalone przypraw korzennych. Wygląda idealnie
Jak widać na załączonym obrazku – niewielka modyfikacja i niemal wszystko da się przygotować bezproblemowo w domowej kuchni 😉
I tu się zgodzę 🙂
Bardzo smakowicie wygląda 😉 Na pewno jest niezwykle aromatyczne danie 😉
Jak to cudownie i apetycznie wygląda. Szukam inspiracji na najbliższe obiady, więc może skuszę się na taką opcję 🙂
Bardzo polecam 🙂
Nie jem mięsa, ale mięsożercy na pewno się zainpirują do kolacji/obiadu 🙂
Na pewno gotowa mieszanka przypraw odwiedzie nas od pożądanego smaku.
W jakiś dzień chętnie skuszę się na ten przepis, jakaś odmiana dla drobiu.
Wygląda mega pysznie i bardzo chętnie skuszę się na wypróbowanie tego przepisu. Tym bardziej, że moje dzieci kurczaka uwielbiają i chętnie jedzą dania w podobnych smakach.
Orientalna kuchania pełna jest przypraw. Chyba nie podjęłabym się gotowania tego dania samodzielnie nie mając porównania z oryginałem, wtedy wiedziałabym do jakiego smaku dążyć.
I tak każda gospodyni robi danie na swój sposób trzymając się jedynie głównych wytycznych. 😉
Miło skusić się na inne niż tradycyjne wydanie kurczaka, a to takie jest.
takie smaki jadam bardzo rzadko, są zarezerwowane na specjalne okazje, a że zbliża się rocznica to chętnie wykorzystam 🙂
No taka okazja wymaga wyjątkowej oprawy 🙂
Jak dla mnie idealnie: męsko i warzywa, mniam! Smakowitości <3 Tylko ogórka zielonego bym wymieniła na coś, mimo że zdrowy to mó żołądek za nim nie przepada.
Myślę, że tak przygotowanego kurczaka Ślubny by zjadł (ja przechodzę na wegetarianizm l
Polecę mamie ten przepis, może kiedyś zrobimy to na obiad.
A najwspqniqlsze jest to,ze robi sie go szybkoni nie trzeba kilku godzin czekqc na tqk pyszne danie 🙂
To zdecydowanie zaleta tego dania
Własnie takich szybkich przepisów na pyszne dania ostatnio potrzebuję, zwłaszcza w tygodniu, kiedy czasu na gotowanie tak mało.
Propozycja smakowa, która z pewnością spotka się z uznaniem mojej rodziny. 🙂
Kurczak często u nas gości i w takiej odsłonie też chętnie się skuszę.
Fajnie to wygląda, musze kiedys spróbować zrobić.
Świetna propozycja na grillowe spotkania, trzeba się nimi cieszyć, póki jeszcze można, za chwilę jesień nas dopadnie. 🙂