• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Drób, Grill, Kuchnia arabska, Przepisy, Zdrowo i Fit  /  21 sierpnia, 2021

Kurczak Shawarma

Wędrówki po kuchni
Wakacje jeszcze trwają, więc to idealny moment, aby porwać Was w kolejną kulinarną podróż. Tym razem na Bliski Wschód. Kuchnia arabska jest wyjątkowa! Zachwyca smakiem, różnorodnością i kolorami. Widać w niej wpływy kuchni ze wszystkich stron świata: indyjskiej, pakistańskiej, tureckiej czy śródziemnomorskiej. Bogactwo kulturowe i różnorodność kulinarna sprawiają, że kuchnia arabska jako cała kategoria kuchni regionalnych pochodzących z krajów Bliskiego Wschodu zapewnia nam niemal niewyczerpalne źródło inspiracji kulinarnych. Największą tajemnicą tej kuchni są unikalne kompozycje przypraw i świeżych ziół, które nadają daniom niepowtarzalny smak. Jednym z bardziej znanych w naszym kraju dań tej kuchni jest Shawarma (Shorma). Najczęściej przyrządzana z jagnięciny, wołowiny bądź kurczaka, na pionowym rożnie, bez pośpiechu, przez wiele godzin. Ot niby kawałek mięsa, a kipi wręcz od wspaniałych, aromatycznych przypraw i smakuje wspaniale. Wydawać by się mogło, że w domu ciężko odtworzyć ten smak. Nic bardziej mylnego. Ja przygotowałam mięso na domowym grillu węglowym i choć z pewnością danie odbiega nieco od oryginalnej bliskowschodniej shormy, to zapewniam Was, że smakuje bajecznie! Soczyste kawałki kurczaka przepełnione zapachem bliskiego wschodu. Podane na delikatnych chlebkach pita w towarzystwie letnich, świeżych warzyw i lekkiego sosu tzatziki. To jak, chętni na tę podróż pełną smaku?
Przygotowanie15 min.
Gotowanie25 min.
Marynowanie12 godz.
Czas całkowity12 godz. 40 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 4
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 3 filety z kurczaka

Marynata do kurczaka

  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 5 łyżek świeżego soku z cytryny
  • 1½ łyżki mielonego czosnku
  • 1½ łyżki kuminu
  • 1½ łyżki mielonej kolendry
  • 1½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżka mielonej papryki wędzonej *
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki zmielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne

Sos tzatziki

  • 120 g greckiego jogurtu
  • 2 łyżki oliwy Extra Virgin
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • ½ ogórka zielonego
  • ½ łyżki świeżego soku z cytryny
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 4 chlebki pita
  • 4 garści sałaty
  • 4 łyżki sera feta
  • 80 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula czerwona
  • ½ ogórka zielonego

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w większą kostkę i przekładamy do miski. Do oliwy dodajemy sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do kurczaka. Dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła każdy kawałek mięsa, przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Sos tzatziki

  • Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę oraz sok z cytryny. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do jogurtu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.
  • Kurczaka wyjmujemy z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Jeśli używacie drewnianych patyczków do szaszłyków, to jest najlepszy moment, aby namoczyć je w zimnej wodzie. Kiedy mięso nabierze temperatury pokojowej, nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Grillujemy mięso na dobrze rozpalonym/rozgrzanym grillu.
  • W międzyczasie obieramy cebule i kroimy w cienkie piórka. Pomidorki kroimy na połówki, a ogórka w półplasterki. Chlebki pita podgrzewamy chwilę na grillu bądź z mikrofalówce. Układamy na nich porcję sałaty, warzyw oraz grillowany szaszłyk. Dodajemy porcję sosu i posypujemy odrobiną fety. Kurczaka wystarczy zsunąć z patyczka, złożyć w pół pitę i można zajadać!
    Afiyet olsun!!!

Odnośniki

  • * można użyć papryki słodkiej

Uwagi dodatkowe

  • nie polecam używania gotowej mieszanki przypraw. Nie zawierają one całej gamy przypraw, niezbędnych do przygotowania tego dania

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Nawigacja wpisu

Syrniki – rosyjskie placuszki twarogowe
Dzierżawa ekspresu do kawy – świetna alternatywa dla zakupu ekspresu na własność

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
25 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Irek
Irek
7 miesięcy temu

To chyba kuchnia grecka, bo bardzo delikatnie tu z przyprawami, Jak by to była wersja turecka to było by nawalone przypraw korzennych. Wygląda idealnie

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
8 miesięcy temu

Jak widać na załączonym obrazku – niewielka modyfikacja i niemal wszystko da się przygotować bezproblemowo w domowej kuchni 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Bielecki.es

I tu się zgodzę 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
8 miesięcy temu

Bardzo smakowicie wygląda 😉 Na pewno jest niezwykle aromatyczne danie 😉

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
8 miesięcy temu

Jak to cudownie i apetycznie wygląda. Szukam inspiracji na najbliższe obiady, więc może skuszę się na taką opcję 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
8 miesięcy temu

Nie jem mięsa, ale mięsożercy na pewno się zainpirują do kolacji/obiadu 🙂

0
Odpowiedz
Paula
Paula
8 miesięcy temu

Na pewno gotowa mieszanka przypraw odwiedzie nas od pożądanego smaku.

0
Odpowiedz
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
8 miesięcy temu

W jakiś dzień chętnie skuszę się na ten przepis, jakaś odmiana dla drobiu.

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
8 miesięcy temu

Wygląda mega pysznie i bardzo chętnie skuszę się na wypróbowanie tego przepisu. Tym bardziej, że moje dzieci kurczaka uwielbiają i chętnie jedzą dania w podobnych smakach.

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
8 miesięcy temu

5 stars
Orientalna kuchania pełna jest przypraw. Chyba nie podjęłabym się gotowania tego dania samodzielnie nie mając porównania z oryginałem, wtedy wiedziałabym do jakiego smaku dążyć.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
8 miesięcy temu
Reply to  Marysia K

I tak każda gospodyni robi danie na swój sposób trzymając się jedynie głównych wytycznych. 😉

0
Odpowiedz
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
8 miesięcy temu

Miło skusić się na inne niż tradycyjne wydanie kurczaka, a to takie jest.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
8 miesięcy temu

5 stars
takie smaki jadam bardzo rzadko, są zarezerwowane na specjalne okazje, a że zbliża się rocznica to chętnie wykorzystam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Koralina

No taka okazja wymaga wyjątkowej oprawy 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
8 miesięcy temu

Jak dla mnie idealnie: męsko i warzywa, mniam! Smakowitości <3 Tylko ogórka zielonego bym wymieniła na coś, mimo że zdrowy to mó żołądek za nim nie przepada.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
8 miesięcy temu

Myślę, że tak przygotowanego kurczaka Ślubny by zjadł (ja przechodzę na wegetarianizm l

0
Odpowiedz
Paula
Paula
8 miesięcy temu

Polecę mamie ten przepis, może kiedyś zrobimy to na obiad.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
8 miesięcy temu

A najwspqniqlsze jest to,ze robi sie go szybkoni nie trzeba kilku godzin czekqc na tqk pyszne danie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Agaman

To zdecydowanie zaleta tego dania

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
8 miesięcy temu
Reply to  Agaman

Własnie takich szybkich przepisów na pyszne dania ostatnio potrzebuję, zwłaszcza w tygodniu, kiedy czasu na gotowanie tak mało.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
8 miesięcy temu

Propozycja smakowa, która z pewnością spotka się z uznaniem mojej rodziny. 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
8 miesięcy temu

Kurczak często u nas gości i w takiej odsłonie też chętnie się skuszę.

0
Odpowiedz
Parabloguje
Parabloguje
9 miesięcy temu

Fajnie to wygląda, musze kiedys spróbować zrobić.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
8 miesięcy temu
Reply to  Parabloguje

Świetna propozycja na grillowe spotkania, trzeba się nimi cieszyć, póki jeszcze można, za chwilę jesień nas dopadnie. 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply