Choć danie pochodzi z Chin, jest także bardzo popularnym daniem w Europie. Dotarło również na północ Irlandii, gdzie najczęściej podawane jest w pudełkach na wynos. Zapewniam jednak Was, że domowa wersja tego dania jest milion razy lepsza i zdrowsza od dania na wynos i wcale nie trudna do przygotowania. Sos posiada idealny balans między smakiem kwaśnym i słodkim. Kurczak pozostaje miękki i soczysty, co zawdzięczamy długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Pokryty jest lepkim, słodko - kwaśnym sosem, który idealnie komponuje się z ryżem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie!
Porcje: 4
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 2 jajka
- 60 g mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
- pieprz czarny
- sól
Sos
- 120 ml octu jabłkowego
- 55 g brązowego cukru
- 85 g ketchupu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- ½ łyżeczki czosnku mielonego
Dodatkowo
- 200 g ryżu
- 2 łyżki sezamu
- cebula dymka
Przygotowanie
- Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na bok.
- Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty mąką. W osobnej misce wybijamy jajka i roztrzepujemy przy pomocy widelca.
- Na patelnię wlewamy olej w takiej ilości, aby dno patelni było przykryte. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w jajku i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy około 1-2 minuty na lekko złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurczak powinien być rozłożony na dnie równomiernie, aby kawałki nie leżały na sobie. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy przez 40-50 minut, obracając co 15 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblepić mięso. Gorącego kurczaka wykładamy na porcję świeżo ugotowanego ryżu i posypujemy sezamem i dymką.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Bardzo prosty i smaczny pomysł na obiad 🙂
Uwielbiam takiego kurczaka 🙂 Robię podobnie 🙂
No to już mam pomysł na jutrzejszy obiad 🙂
ja bym jeszcze do tego zrobiła żółty ryż kurkumowy 🙂 bo jak przekonują różni zdrowo odżywiający się kurkuma jest doskonała w profilaktyce wszystkiego. Ja uważam, że smakuje dobrze z kurczakiem słodko-kwaśnym
nie mam wszystkich składników, ale to na pewno będzie danie, które nie długo zrobię na obiad <3
Super!
Ryż i kurczaka w takim wydaniu chętnie zjem
Kuchnia azjatycka zazwyczaj ma wiele smaków w jednej potrawie. Prawdziwy kuchenny majstersztyk, łączenie ostrych że słodkimi, niesamowite.
Dużo dodatków i to zapewne czyni z potrawy wyjątkowy smak, muszę sprawdzić.
Ja mam swoją wersję z tofu, ale moja druga połówka kocha kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.
Jedno z moich ulubionych dań! ❤️ Teraz już nie mogę jeść ryżu ale nadal kocham ❤️
to jedna z moich ulubionych potraw, też polecam 🙂
Taki super przepis a ja od ponad miesiąca mięsa nie jem.
Uwielbiam kuchnie azjatycką 🙂 Na pewno wykorzystam twój przepis 🙂
mniam, skorzystam z przepisow.
Fajna nie wyszukana wersja tego popularnego dania. Dobra rada z tym pieczeniem w niższej temperaturze, skwarki z kurczaka bardzo łatwo zrobić…
Bez obaw w sosie im nic nie grozi 😉
Ryż i kurczaczek, czego chcieć więcej 🙂 przepyszne 🙂
O i znalazlam pomysl na dzisiejszy obiad <3
Jadłam takie cudowności swego czasu non stop, teraz testuje dietę bezmięsną 🙂
Przepis w sam raz dla mnie, bo dość prosty a kurczaka zawsze robie jak brakuje mi czasu.
Ciekawy przepis. Bardzo lubię tego kurczaka właśnie na zamówienie 😀 Spróbuję zrobić samodzielnie
Uwielbiam kurczaka w takim wydaniu 🙂
Lubię dania z ryżem i lubię dania z kurczakiem. Dla mnie przedstawiony przez Ciebie przepis to idealne połączenie.
Bardzo lubię dania z kurczakiem, choć ja raczej na ostro. Słodko-kwaśny to natomiast przysmak mojego męża 🙂
Uwielbiam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, ale nigdy nie miałam dobrego, domowego przepisu na te potrawę. Zapisuje sobie recepture i będę robić 🙂
Uwielbiam takie dania 🙂 Pysznie i prosto 🙂
Chyba się skuszę i zrobię go dzisiaj na obiad 😉
Jeden z moich ulubionych sposobów na przyrządzenie kurczaka.
Lubię takie azjatyckie dania 🙂 Muszę wypróbować Twój przepis
uwielbiam takie smaki, tylko czym zastapić cukier? Nie mogę jeść i niestety muszę rezygnować z takich potraw
Ale super, chyba sobie zrobię, ale wersje wege z tofu zamiast kurczaka 😀
Pozdrawiam serdecznie!
/kingagloria.pl
Zapisuję do ulubionych, na pewno mąż będzie zachwycony