Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z ryżem, Drób, Kuchnia azjatycka, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  28 marca, 2020

Kurczak słodko-kwaśny

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w podróż do Chin - fascynującego i wyjątkowo pięknego kraju pełnego kontrastów i wspaniałych smaków. Chlubą tego kraju jest klasyczny kurczak słodko-kwaśny. Delikatne mięso, słodki i soczysty ananas oraz chrupiące warzywa zanurzone w gęstym i pachnącym czosnkiem, oraz imbirem sosie. Brzmi świetnie, prawda? Zapewniam Was, że smakuje jeszcze lepiej! Słodki smak wspaniale kontrastuje z kwaśnym, tworząc harmonijną całość. To proste i wspaniałe danie bez wątpienia spodoba się miłośnikom orientalnej i nie co egzotycznej kuchni. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 4
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 450 g filetów z kurczaka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5-6 łyżek sosu sojowego

Sos słodko-kwaśny

  • 250 g świeżego ananasa *
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża marchewka
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml wody
  • 8 łyżek octu ryżowego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oleju **
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ⅓ łyżeczki pieprzu białego
  • sól

Dodatkowo

  • 200 g ryżu basmati
  • szczypiorek lub natka pietruszki

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym. Mieszamy, aby sos pokrył kurczaka i odstawiamy na bok na około 20 minut. Marchew obieramy i kroimy metodą Julienne. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. Ananasa obieramy i kroimy w większą kostkę. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a czosnek drobno siekamy. Do wody dodajemy ocet ryżowy, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na bok.
  • Do kurczaka dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aby mąka całkowicie pokryła kurczaka. W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy imbir, czosnek oraz biały pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy paprykę, ananasa oraz marchewkę i co chwilę mieszając, smażymy 2-3 minuty. Zwiększamy ogień, dodajemy wodę wymieszaną z octem, cukrem i koncentratem. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Warzywa powinny pozostać jędrne i chrupkie, więc nie należy zbyt długo dania gotować. Pod koniec gotowania, jeśli zachodzi taka potrzeba, danie doprawiamy do smaku solą.
  • Ryż gotujemy na sypko, według przepisu na opakowaniu. Danie podajemy posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Odnośniki

  • * można również użyć ananasa z puszki. Waga podana po obraniu ananasa
    ** użyłam oleju rzepakowego

Uwagi dodatkowe

- jeśli używacie ananasa z puszki, część wody można zastąpić sokiem z ananasa i zmniejszyć wtedy ilość cukru
- octu ryżowego można użyć więcej, jeśli lubicie bardziej kwaśne potrawy

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

 

4.4 7 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Drób
  • Kuchnia azjatycka

Nawigacja wpisu

Odmiany daktyli oraz warunki ich przechowywania
Klasyczna szynka drobiowa z szynkowaru

Podobne wpisy

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim
Drób, Obiady, Przepisy  /  30 lipca, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii
Drób, Grill, Obiady, Okazje, Przepisy, Szybkie dania, Zdrowo i Fit  /  16 września, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 45

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
34 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Małgorzata
Małgorzata
5 lata temu

Wygląda przepięknie, chętnie wypróbuję ten przepis!

0
Odpowiedz
Doris
Doris
5 lata temu

Czy ocet ryżowy można czymś zastąpić czy jednak powinien zdecydowanie być w tej potrawie?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Doris

Można użyć soku z cytryny, jednak podejrzewam, że będzie smakować nie co inaczej.

1
Odpowiedz
Lilla
Lilla
2 lata temu
Odpowiedź do  Doris

Możesz zakwasić trawą cytrynową.Ja dodaje na początku smażenia i później podczas duszenia jeszcze wydaje swój aromat.Trawę cytrynową mam zawsze w zamrażarce.
Często robię takie potrawy,uwielbiam.

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
5 lata temu

Zdecydowanie uwielbiam tego typu Dania 🙂

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
5 lata temu

och jak ja uwielbiam takie smaki! mniam

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

Jak jadałam w chińczyku to było moje ulubione danie 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
5 lata temu

Często przygotowuję coś podobnego z wcześniej wykonanym sosem słodkokwaśnym, który czaka po sięgnięcie w słoiku na półce w spiżarni 😉

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
5 lata temu

To danie na pewno zasmakuje mojej sis, ona gustuje w tego przepisach z kurczakiem, a ananas uwielbia dodawać do tego mięsa.

0
Odpowiedz
Zapowiedz
Zapowiedz
5 lata temu

A ja widziałam ten przepis u Ciebie na Facebooku i oczywiście skusiłam się na przepis. Było pysznie. 💪

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Zapowiedz

No to super i cieszę się, że smakowało 🙂

0
Odpowiedz
Mama pod prąd
Mama pod prąd
5 lata temu

Bardzo lubię zamawiać takie danie w restauracjach, ale sama go jeszcze nigdy nie robiłam. Z chęcią wypróbuję więc ten przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Mama pod prąd

Polecam, bo to na prawdę proste 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

5 stars
Kurczak często u pojawia się u nas na obiad 🙂 Chętnie dopiszę ten przepis do listy do wypróbowania 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Asia
Asia
5 lata temu

Jak kocham kuchnię azjatycką (a mam na jej punkcie świra), to absolutnie nie rozumiem fascynacji człowieka z zachodu sosem tzw. słodko-kwaśnym. Jest tyle ciekawszych smaków!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Asia

W kuchni azjatyckiej można odnaleźć sporo ciekawych smaków. Słodko-kwaśny smak wyróżnia właśnie chińską kuchnię

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Super przepis na danie obiadowe 🙂 miłe urozmaicenie w rodzinnym menu 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Uwielbiam dania chińskie, choć jeszcze nie próbowałam dodawać do nich octu ryżowego 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Marta

Polecam spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
5 lata temu

Podobną potrawę pamiętam z dzieciństwa. W co drugi niedzielny obiad.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Mniam, to wygląda bardzo pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Kwadrans dla Ciebie
Kwadrans dla Ciebie
5 lata temu

Uwielbiam jeść kurczaka w sosie słodko kwaśnym 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
5 lata temu

Uwielbiam takie zestawienie 🙂

0
Odpowiedz
Beata punktsiedzenia.pl
Beata punktsiedzenia.pl
5 lata temu

Dopiero co zjadłam śniadanie, a tu już smaki na obiad. Niestety na dzisiaj nie ogarnę wszystkich składników 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Beata punktsiedzenia.pl

Może będzie jeszcze okazja, to wypróbujesz 🙂

0
Odpowiedz
alexxiape
alexxiape
5 lata temu

o jejku,ale się cieszę ,że trafiłam na ten przepis! kocham kurczaka w takiej postaci 🙂 coś czuje że jutro wyląduje u mnie na talerzu 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  alexxiape

Bardzo polecam to proste i pyszne danie 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
5 lata temu

Coraz smaczniejsze dania polecasz, super 🙂

0
Odpowiedz
Angela
Angela
5 lata temu

Uwielbiam takie przepisy i nie codziennie połączenia smakowe. Przepis bardzo prosty i z miłą chęcią odtworze go jutro na obiad.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Angela

Polecam, bo jest pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu

Moje smaki! Ananas w daniach mięsnych uwielbiam.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu
Odpowiedź do  Akacja

I choć miałam go ostatnio kupić, to zapomniałam ☹️

0
Odpowiedz
Pielęgnacyjny Zakątek
Pielęgnacyjny Zakątek
5 lata temu

Lubię od czasu do czasu dania słodko kwaśne. Chciałam ostatnio coś przygotować na bazie imbiru.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
34
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz