• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z ryżem, Drób, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Szybkie dania  /  28 marca, 2020

Kurczak słodko-kwaśny

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w podróż do Chin - fascynującego i wyjątkowo pięknego kraju pełnego kontrastów i wspaniałych smaków. Chlubą tego kraju jest klasyczny kurczak słodko-kwaśny. Delikatne mięso, słodki i soczysty ananas oraz chrupiące warzywa zanurzone w gęstym i pachnącym czosnkiem, oraz imbirem sosie. Brzmi świetnie, prawda? Zapewniam Was, że smakuje jeszcze lepiej! Słodki smak wspaniale kontrastuje z kwaśnym, tworząc harmonijną całość. To proste i wspaniałe danie bez wątpienia spodoba się miłośnikom orientalnej i nie co egzotycznej kuchni. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie10 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity30 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 4
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 450 g filetów z kurczaka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5-6 łyżek sosu sojowego

Sos słodko-kwaśny

  • 250 g świeżego ananasa *
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża marchewka
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml wody
  • 8 łyżek octu ryżowego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oleju **
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ⅓ łyżeczki pieprzu białego
  • sól

Dodatkowo

  • 200 g ryżu basmati
  • szczypiorek lub natka pietruszki

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym. Mieszamy, aby sos pokrył kurczaka i odstawiamy na bok na około 20 minut. Marchew obieramy i kroimy metodą Julienne. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. Ananasa obieramy i kroimy w większą kostkę. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a czosnek drobno siekamy. Do wody dodajemy ocet ryżowy, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na bok.
  • Do kurczaka dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aby mąka całkowicie pokryła kurczaka. W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy imbir, czosnek oraz biały pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy paprykę, ananasa oraz marchewkę i co chwilę mieszając, smażymy 2-3 minuty. Zwiększamy ogień, dodajemy wodę wymieszaną z octem, cukrem i koncentratem. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Warzywa powinny pozostać jędrne i chrupkie, więc nie należy zbyt długo dania gotować. Pod koniec gotowania, jeśli zachodzi taka potrzeba, danie doprawiamy do smaku solą.
  • Ryż gotujemy na sypko, według przepisu na opakowaniu. Danie podajemy posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Odnośniki

  • * można również użyć ananasa z puszki. Waga podana po obraniu ananasa
    ** użyłam oleju rzepakowego

Uwagi dodatkowe

- jeśli używacie ananasa z puszki, część wody można zastąpić sokiem z ananasa i zmniejszyć wtedy ilość cukru
- octu ryżowego można użyć więcej, jeśli lubicie bardziej kwaśne potrawy

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

 

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Drób
  • Kuchnia azjatycka

Zobacz wpisy

Odmiany daktyli oraz warunki ich przechowywania
Klasyczna szynka drobiowa z szynkowaru

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
33 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata
Małgorzata
9 miesięcy temu

Wygląda przepięknie, chętnie wypróbuję ten przepis!

0
Odpowiedz
Doris
Doris
9 miesięcy temu

Czy ocet ryżowy można czymś zastąpić czy jednak powinien zdecydowanie być w tej potrawie?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Doris

Można użyć soku z cytryny, jednak podejrzewam, że będzie smakować nie co inaczej.

1
Odpowiedz
Angelika
Angelika
9 miesięcy temu

Zdecydowanie uwielbiam tego typu Dania 🙂

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
9 miesięcy temu

och jak ja uwielbiam takie smaki! mniam

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
9 miesięcy temu

Jak jadałam w chińczyku to było moje ulubione danie 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
9 miesięcy temu

Często przygotowuję coś podobnego z wcześniej wykonanym sosem słodkokwaśnym, który czaka po sięgnięcie w słoiku na półce w spiżarni 😉

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
9 miesięcy temu

To danie na pewno zasmakuje mojej sis, ona gustuje w tego przepisach z kurczakiem, a ananas uwielbia dodawać do tego mięsa.

0
Odpowiedz
Zapowiedz
Zapowiedz
9 miesięcy temu

A ja widziałam ten przepis u Ciebie na Facebooku i oczywiście skusiłam się na przepis. Było pysznie. 💪

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Zapowiedz

No to super i cieszę się, że smakowało 🙂

0
Odpowiedz
Mama pod prąd
Mama pod prąd
9 miesięcy temu

Bardzo lubię zamawiać takie danie w restauracjach, ale sama go jeszcze nigdy nie robiłam. Z chęcią wypróbuję więc ten przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Mama pod prąd

Polecam, bo to na prawdę proste 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
9 miesięcy temu

5 stars
Kurczak często u pojawia się u nas na obiad 🙂 Chętnie dopiszę ten przepis do listy do wypróbowania 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Aleksandra

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Asia
Asia
9 miesięcy temu

Jak kocham kuchnię azjatycką (a mam na jej punkcie świra), to absolutnie nie rozumiem fascynacji człowieka z zachodu sosem tzw. słodko-kwaśnym. Jest tyle ciekawszych smaków!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Asia

W kuchni azjatyckiej można odnaleźć sporo ciekawych smaków. Słodko-kwaśny smak wyróżnia właśnie chińską kuchnię

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
9 miesięcy temu

Super przepis na danie obiadowe 🙂 miłe urozmaicenie w rodzinnym menu 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
9 miesięcy temu

Uwielbiam dania chińskie, choć jeszcze nie próbowałam dodawać do nich octu ryżowego 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Marta

Polecam spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
9 miesięcy temu

Podobną potrawę pamiętam z dzieciństwa. W co drugi niedzielny obiad.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
9 miesięcy temu

Mniam, to wygląda bardzo pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Kwadrans dla Ciebie
Kwadrans dla Ciebie
9 miesięcy temu

Uwielbiam jeść kurczaka w sosie słodko kwaśnym 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
9 miesięcy temu

Uwielbiam takie zestawienie 🙂

0
Odpowiedz
Beata punktsiedzenia.pl
Beata punktsiedzenia.pl
9 miesięcy temu

Dopiero co zjadłam śniadanie, a tu już smaki na obiad. Niestety na dzisiaj nie ogarnę wszystkich składników 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Beata punktsiedzenia.pl

Może będzie jeszcze okazja, to wypróbujesz 🙂

0
Odpowiedz
alexxiape
alexxiape
9 miesięcy temu

o jejku,ale się cieszę ,że trafiłam na ten przepis! kocham kurczaka w takiej postaci 🙂 coś czuje że jutro wyląduje u mnie na talerzu 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  alexxiape

Bardzo polecam to proste i pyszne danie 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
9 miesięcy temu

Coraz smaczniejsze dania polecasz, super 🙂

0
Odpowiedz
Angela
Angela
9 miesięcy temu

Uwielbiam takie przepisy i nie codziennie połączenia smakowe. Przepis bardzo prosty i z miłą chęcią odtworze go jutro na obiad.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Angela

Polecam, bo jest pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
9 miesięcy temu

Moje smaki! Ananas w daniach mięsnych uwielbiam.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
9 miesięcy temu
Reply to  Akacja

I choć miałam go ostatnio kupić, to zapomniałam ☹️

0
Odpowiedz
Pielęgnacyjny Zakątek
Pielęgnacyjny Zakątek
9 miesięcy temu

Lubię od czasu do czasu dania słodko kwaśne. Chciałam ostatnio coś przygotować na bazie imbiru.

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply