Dziś zabieram Was w podróż do Chin - fascynującego i wyjątkowo pięknego kraju pełnego kontrastów i wspaniałych smaków. Chlubą tego kraju jest klasyczny kurczak słodko-kwaśny. Delikatne mięso, słodki i soczysty ananas oraz chrupiące warzywa zanurzone w gęstym i pachnącym czosnkiem, oraz imbirem sosie. Brzmi świetnie, prawda? Zapewniam Was, że smakuje jeszcze lepiej! Słodki smak wspaniale kontrastuje z kwaśnym, tworząc harmonijną całość. To proste i wspaniałe danie bez wątpienia spodoba się miłośnikom orientalnej i nie co egzotycznej kuchni. Gorąco Wam polecam!
Porcje: 4
Składniki
- 450 g filetów z kurczaka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5-6 łyżek sosu sojowego
Sos słodko-kwaśny
- 250 g świeżego ananasa *
- 2 czerwone papryki
- 1 duża marchewka
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml wody
- 8 łyżek octu ryżowego
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 4 łyżki oleju **
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ⅓ łyżeczki pieprzu białego
- sól
Dodatkowo
- 200 g ryżu basmati
- szczypiorek lub natka pietruszki
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym. Mieszamy, aby sos pokrył kurczaka i odstawiamy na bok na około 20 minut. Marchew obieramy i kroimy metodą Julienne. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. Ananasa obieramy i kroimy w większą kostkę. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a czosnek drobno siekamy. Do wody dodajemy ocet ryżowy, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na bok.
- Do kurczaka dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aby mąka całkowicie pokryła kurczaka. W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy imbir, czosnek oraz biały pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy paprykę, ananasa oraz marchewkę i co chwilę mieszając, smażymy 2-3 minuty. Zwiększamy ogień, dodajemy wodę wymieszaną z octem, cukrem i koncentratem. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Warzywa powinny pozostać jędrne i chrupkie, więc nie należy zbyt długo dania gotować. Pod koniec gotowania, jeśli zachodzi taka potrzeba, danie doprawiamy do smaku solą.
- Ryż gotujemy na sypko, według przepisu na opakowaniu. Danie podajemy posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Odnośniki
- * można również użyć ananasa z puszki. Waga podana po obraniu ananasa** użyłam oleju rzepakowego
Uwagi dodatkowe
- jeśli używacie ananasa z puszki, część wody można zastąpić sokiem z ananasa i zmniejszyć wtedy ilość cukru
- octu ryżowego można użyć więcej, jeśli lubicie bardziej kwaśne potrawy
- octu ryżowego można użyć więcej, jeśli lubicie bardziej kwaśne potrawy
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Wygląda przepięknie, chętnie wypróbuję ten przepis!
Czy ocet ryżowy można czymś zastąpić czy jednak powinien zdecydowanie być w tej potrawie?
Można użyć soku z cytryny, jednak podejrzewam, że będzie smakować nie co inaczej.
Możesz zakwasić trawą cytrynową.Ja dodaje na początku smażenia i później podczas duszenia jeszcze wydaje swój aromat.Trawę cytrynową mam zawsze w zamrażarce.
Często robię takie potrawy,uwielbiam.
Zdecydowanie uwielbiam tego typu Dania 🙂
och jak ja uwielbiam takie smaki! mniam
Jak jadałam w chińczyku to było moje ulubione danie 🙂
Często przygotowuję coś podobnego z wcześniej wykonanym sosem słodkokwaśnym, który czaka po sięgnięcie w słoiku na półce w spiżarni 😉
To danie na pewno zasmakuje mojej sis, ona gustuje w tego przepisach z kurczakiem, a ananas uwielbia dodawać do tego mięsa.
A ja widziałam ten przepis u Ciebie na Facebooku i oczywiście skusiłam się na przepis. Było pysznie. 💪
No to super i cieszę się, że smakowało 🙂
Bardzo lubię zamawiać takie danie w restauracjach, ale sama go jeszcze nigdy nie robiłam. Z chęcią wypróbuję więc ten przepis.
Polecam, bo to na prawdę proste 🙂
Kurczak często u pojawia się u nas na obiad 🙂 Chętnie dopiszę ten przepis do listy do wypróbowania 😉
Bardzo polecam 🙂
Jak kocham kuchnię azjatycką (a mam na jej punkcie świra), to absolutnie nie rozumiem fascynacji człowieka z zachodu sosem tzw. słodko-kwaśnym. Jest tyle ciekawszych smaków!
W kuchni azjatyckiej można odnaleźć sporo ciekawych smaków. Słodko-kwaśny smak wyróżnia właśnie chińską kuchnię
Super przepis na danie obiadowe 🙂 miłe urozmaicenie w rodzinnym menu 🙂
Uwielbiam dania chińskie, choć jeszcze nie próbowałam dodawać do nich octu ryżowego 🙂
Polecam spróbować 🙂
Podobną potrawę pamiętam z dzieciństwa. W co drugi niedzielny obiad.
Mniam, to wygląda bardzo pysznie 🙂
Uwielbiam jeść kurczaka w sosie słodko kwaśnym 🙂
Uwielbiam takie zestawienie 🙂
Dopiero co zjadłam śniadanie, a tu już smaki na obiad. Niestety na dzisiaj nie ogarnę wszystkich składników 😉
Może będzie jeszcze okazja, to wypróbujesz 🙂
o jejku,ale się cieszę ,że trafiłam na ten przepis! kocham kurczaka w takiej postaci 🙂 coś czuje że jutro wyląduje u mnie na talerzu 🙂
Bardzo polecam to proste i pyszne danie 🙂
Coraz smaczniejsze dania polecasz, super 🙂
Uwielbiam takie przepisy i nie codziennie połączenia smakowe. Przepis bardzo prosty i z miłą chęcią odtworze go jutro na obiad.
Polecam, bo jest pysznie 🙂
Moje smaki! Ananas w daniach mięsnych uwielbiam.
I choć miałam go ostatnio kupić, to zapomniałam ☹️
Lubię od czasu do czasu dania słodko kwaśne. Chciałam ostatnio coś przygotować na bazie imbiru.