Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z ryżem, Drób, Kuchnia indyjska, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  12 marca, 2020

Kurczak Vindaloo

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w podróż do Indii, a konkretnie do najmniejszego stanu tego kraju- Goa, skąd wywodzi się wspaniała potrawa o nazwie Chicen Vindaloo. Danie to w XV wieku przywieźli do Indii Portugalczycy i pierwotnie mięso było marynowane w winie i sporej ilości czosnku. Z czasem jednak wino zostało zastąpione octem palmowym, a danie jak przystało na Indie, zostało doprawione dużą ilością aromatycznych przypraw i chili. Vindaloo jest najostrzejszą odmianą indyjskiego curry. Niezwykle popularne w Nowej Zelandii. Pokochali je również Brytyjczycy. I w sumie nie ma się co dziwić! To niezwykła mieszanka bogactwa smaków kolorów i aromatów, których nie sposób nie pokochać! Soczyste kawałki kurczaka skąpane w aromatycznym i pikantnym sosie, przepełnionym zapachem Indii. Do tego miseczka ryżu i danie gotowe! Jeśli więc lubicie odkrywać nowe smaki to zapraszam Was w niezwykłą podróż po smakach Indii.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
5 from 6 votes
Porcje: 4
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Marynata

  • 4 duże filety kurczaka
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 3 strączki kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki

Pozostałe składniki

  • 1-2 czerwone papryczki Serrano *
  • 1 duża cebula
  • 120 ml wody
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub brązowego
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo

  • świeża kolendra
  • ryż basmati

Marynata

  • Filety kurczaka oczyszczamy, kroimy w większą kostkę. Czosnek oraz imbir obieramy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kardamon, goździki, kmin rzymski oraz kolendrę prażymy na suchej patelni, aby wydobyć z nich cały aromat i ucieramy w moździerzu. Wszystko przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy passatę pomidorową, czosnek oraz pozostałe przyprawy i blendujemy na jednolitą masę. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę oraz pokrojoną paprykę serano. Chwilę podsmażamy, aż cebula i papryka zmięknie. Dodajemy kurczaka i na dużym ogniu smażymy do momentu, aż mięso lekko się przyrumieni. Dodajemy wodę, cukier oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać odrobinę więcej wody.
  • Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Vindaloo smakuje idealnie z placuszkami papadam, ryżem basmati lub z chlebkiem naan, więc sami zdecydujcie, z czym chcecie podać to danie.
    * można pominąć lub użyć łagodniejszej papryczki

Uwagi dodatkowe

- danie jest dość pikantne, ale można je złagodzić pomijając papryczki Serano lub zastępując je łagodniejszymi. Jeśli pominiecie całkowicie papryczki, danie również wyjdzie pyszne i znacznie mniej pikantne
- tą potrawę można przygotować z jagnięciny, wołowiny, a nawet z owoców morza
- świetnie smakuje z naturalnym jogurtem albo z raitą, czyli indyjskim dipem ogórkowym

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.3 10 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Drób
  • Zdrowo i Fit

Nawigacja wpisu

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
Jak zacząć przygodę z Yerba Mate?

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim
Drób, Obiady, Przepisy  /  30 lipca, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

Fit placuszki z cukinii i kaszy
Dania bezmięsne, Dania z kaszą, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  6 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Fit placuszki z cukinii i kaszy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
35 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
trackback
Kuchnia indyjska - Księga smaku
1 rok temu

[…] https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/kurczak-vindaloo/ […]

0
Odpowiedz
Mariamagdalena
Mariamagdalena
1 rok temu

Indie i olej sezamowy?Ktoś pomylił kraje.
Olej sezamowy to Chiny,a olej musztardowy to Indie.
Warto najpierw sprawdzić zanim opublikuje się przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Mariamagdalena

I wszystko się zgadza. Olej sezamowy dgrywa szczególnie ważną rolę w kuchni indyjskiej i chińskiej. Ttłoczony jest na zimno z nasion sezamu indyjskiego. warto zasięgnąć wiedzy 🙂

2
Odpowiedz
Gabrysia
Gabrysia
2 lata temu

5 stars
Jeśli już do kuchni indyjskiej dodamy za dużo ostrych składników, to zawsze można się poratować jogurtem. Przy niektórych daniach dodanie jogurtu polepsza smak, jak np. przy rajma i sosach do kurczaka 🙂

Pozdrawiam

1
Odpowiedz
Pietruszka
Pietruszka
4 lata temu

5 stars
Kuchnia indyjska to dla mnie spełnienie kulinarnych marzeń. Uwielbiam te przyprawy i kompozycje.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Przyprawy mam w domu wszystkie jakie tutaj wymieniłaś bo lubie aromatyczną oraz indyjską kuchnię. Często ostatnio podaję mięso z ryżem, zauwazyłam, że ryż jest bardziej sycący niż ziemniaki.
W ostatnim czasie gotowałam głównie jedzenie kuchni polskiej ( sporo czasu siedzę w domu tak wiec mam czas na eksperymenty). Ale narobiłaś mi tutaj smaka na kuchnię wschodnią oraz postaram sie na dniach przygotować to danie. Szczególnie, że jakieś nowosci mi ostatnio po głowie chodziły.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Polecam, danie jest pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
5 lata temu

5 stars
już czuję ten specyficzny smak w ustach 😉 a i pachnieć musi nieziemsko!

0
Odpowiedz
Gosia O
Gosia O
5 lata temu

Chętnie wypróbuję Twój prze[is an sobotni obiad, dziś u nas pizza domowa. A na jutro pomysłu brak. Dzięki.

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
5 lata temu

Takie dania to ja rozumiem 😀 Zdrowo i smacznie zarazem :)))

0
Odpowiedz
Instytutdesignu
Instytutdesignu
5 lata temu

Brzmi ciekawie, tylko nie wiem czy duża pierś na osobę to nie za dużo?

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Super zestaw przypraw i składników! Czuję się w pełni zainspirowana, ale u mnie będzie w wersji z tofu 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Będzie równie pysznie 🙂

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
5 lata temu

Okazało się, że nie mam niestety wszystkich składników na stanie… 🙁

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
5 lata temu

5 stars
Mmmm narobiłaś mi smaka na indyjskiego kurczaka! Wszystkie składniki mam, więc chyba wiem, co jutro na obiad :))

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
5 lata temu

Wygląda mega smakowicie! CHociaż fakt, że jest „najostrzejszą odmianą carry”, trochę mnie przeraża – nie lubię za bardzo ostrych potraw 😀

0
Odpowiedz
Life by Marcelka
Life by Marcelka
5 lata temu

nabrałam apetytu na takie danie, chyba wypróbuję ten przepis siedząc teraz w domu

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Takim smakowitościom nawet nie próbuję się opierać, tylko natychmiast przygarniam do propozycji obiadowych. Przepis jak najbardziej wykorzystam, lubimy takie klimaty smakowe. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Świetnie, mam nadzieję że będzie smakować 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
5 lata temu

Bardzo ładnie podana potrawa, lubię takie kontrasty.

0
Odpowiedz
Maria Tamara
Maria Tamara
5 lata temu

Coś dla mnie:)

0
Odpowiedz
Promorka czytelnictwa
Promorka czytelnictwa
5 lata temu

Uwielbiam wszelkie potrawki z kurczakiem, a ta zapowiada się naprawdę apetycznie, więc na pewno ją zrobię.

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
5 lata temu

5 stars
Lubię paprykę, ale ta potrawa jest chyba ostra?
Ciekawe jak by to zniosło moje gardełko 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Krystyna

Jest dość ostra, ale można sobie oczywiście tą ostrość dostosować do siebie 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Ciekawa marynata, warto wypróbować, to dzięki niej ten kurczak ma taki właśnie smak…

0
Odpowiedz
Miłość mamy
Miłość mamy
5 lata temu

Patrzę na.skladniki i zaraz mogę mieć Indie w domu;) Dzięki za przepis

0
Odpowiedz
blurpppp
blurpppp
5 lata temu

Mam problem z indyjską kuchnią, to nie moje smaki. A może nigdy nie trafiłem na nic dobrego z tamtej tradycji kulinarnej

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  blurpppp

No może, warto jednak popróbować smaków tej kuchni

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
5 lata temu

w lublinie jest co najmniej dwie indyjskie restauracje, lubię je bo lubię miłych ludzi, którzy tam pracują. za curry nie przepadam i za innym ostrymi daniami też nie za bardzo. Ale uwielbiam chlebek, który tam dają nie paratha tylko taki, którego nazwy zapomniłam 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
5 lata temu

Ależ to danie pysznie wygląda! Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią. Chętnie wypróbuję prezentowany przepis.

0
Odpowiedz
Pielęgnacyjny Zakątek
Pielęgnacyjny Zakątek
5 lata temu

Brytyjczycy to przepadają za takimi daniami. Dla mnie przepis zdecydowanie z pominięciem ostrej papryczki, bo jednak preferuję łagodniejsze potrawy.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Ostre jedzenie to nie dla mnie, ale u Ciebie zawsze znajdę coś innego co mogę przygotować na obiad dla calej rodziny 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Mam większość składników 🙂 muszę koniecznie zrobić, bo wygląda smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

Polecam to wyśmienite danie!

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
5 lata temu

Wygląda pysznie. Pewnie skusimy się na tę łagodną wersję.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
35
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz