• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z ryżem, Drób, Kuchnia indyjska, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  12 marca, 2020

Kurczak Vindaloo

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w podróż do Indii, a konkretnie do najmniejszego stanu tego kraju- Goa, skąd wywodzi się wspaniała potrawa o nazwie Chicen Vindaloo. Danie to w XV wieku przywieźli do Indii Portugalczycy i pierwotnie mięso było marynowane w winie i sporej ilości czosnku. Z czasem jednak wino zostało zastąpione octem palmowym, a danie jak przystało na Indie, zostało doprawione dużą ilością aromatycznych przypraw i chili. Vindaloo jest najostrzejszą odmianą indyjskiego curry. Niezwykle popularne w Nowej Zelandii. Pokochali je również Brytyjczycy. I w sumie nie ma się co dziwić! To niezwykła mieszanka bogactwa smaków kolorów i aromatów, których nie sposób nie pokochać! Soczyste kawałki kurczaka skąpane w aromatycznym i pikantnym sosie, przepełnionym zapachem Indii. Do tego miseczka ryżu i danie gotowe! Jeśli więc lubicie odkrywać nowe smaki to zapraszam Was w niezwykłą podróż po smakach Indii.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
5 from 5 votes
Porcje: 4
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

    Marynata

    • 4 duże filety kurczaka
    • 100 ml passaty pomidorowej
    • 6 ząbków czosnku
    • 1 cm imbiru
    • 2 łyżeczki płatków chili
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 łyżeczka nasion kolendry
    • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
    • 3 strączki kardamonu
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 4 goździki

    Pozostałe składniki

    • 1-2 czerwone papryczki Serrano *
    • 1 duża cebula
    • 120 ml wody
    • 4 łyżki oleju sezamowego
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub brązowego
    • ½ łyżeczki soli

    Dodatkowo

    • świeża kolendra
    • ryż basmati

    Marynata

    • Filety kurczaka oczyszczamy, kroimy w większą kostkę. Czosnek oraz imbir obieramy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kardamon, goździki, kmin rzymski oraz kolendrę prażymy na suchej patelni, aby wydobyć z nich cały aromat. Następnie przyprawy ucieramy w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w wysokim pojemniku i blendujemy na jednolitą masę. Marynatę dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    • Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę oraz pokrojoną paprykę serano. Chwilę podsmażamy, aż cebula i papryka zmięknie. Dodajemy kurczaka i na dużym ogniu smażymy do momentu, aż mięso lekko się przyrumieni. Dodajemy wodę, cukier oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać odrobinę więcej wody.
    • Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Vindaloo smakuje idealnie z placuszkami papadam, ryżem basmati lub z chlebkiem naan, więc sami zdecydujcie, z czym chcecie podać to danie.
      * można pominąć lub użyć łagodniejszej papryczki

    Uwagi dodatkowe

    - danie jest dość pikantne, ale można je złagodzić pomijając papryczki Serano lub zastępując je łagodniejszymi. Jeśli pominiecie całkowicie papryczki, danie również wyjdzie pyszne i znacznie mniej pikantne
    - tą potrawę można przygotować z jagnięciny, wołowiny, a nawet z owoców morza
    - świetnie smakuje z naturalnym jogurtem albo z raitą, czyli indyjskim dipem ogórkowym

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.2 6 votes
    Article Rating

    Tagi

    • Drób
    • Zdrowo i Fit

    Nawigacja wpisu

    Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
    Jak zacząć przygodę z Yerba Mate?

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

    Tort Rafaello

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    31 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pietruszka
    Pietruszka
    1 rok temu

    5 stars
    Kuchnia indyjska to dla mnie spełnienie kulinarnych marzeń. Uwielbiam te przyprawy i kompozycje.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    2 lat temu

    Przyprawy mam w domu wszystkie jakie tutaj wymieniłaś bo lubie aromatyczną oraz indyjską kuchnię. Często ostatnio podaję mięso z ryżem, zauwazyłam, że ryż jest bardziej sycący niż ziemniaki.
    W ostatnim czasie gotowałam głównie jedzenie kuchni polskiej ( sporo czasu siedzę w domu tak wiec mam czas na eksperymenty). Ale narobiłaś mi tutaj smaka na kuchnię wschodnią oraz postaram sie na dniach przygotować to danie. Szczególnie, że jakieś nowosci mi ostatnio po głowie chodziły.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  Anna

    Polecam, danie jest pyszne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karolina Kosek
    Karolina Kosek
    2 lat temu

    5 stars
    już czuję ten specyficzny smak w ustach 😉 a i pachnieć musi nieziemsko!

    0
    Odpowiedz
    Gosia O
    Gosia O
    2 lat temu

    Chętnie wypróbuję Twój prze[is an sobotni obiad, dziś u nas pizza domowa. A na jutro pomysłu brak. Dzięki.

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    2 lat temu

    Takie dania to ja rozumiem 😀 Zdrowo i smacznie zarazem :)))

    0
    Odpowiedz
    Instytutdesignu
    Instytutdesignu
    2 lat temu

    Brzmi ciekawie, tylko nie wiem czy duża pierś na osobę to nie za dużo?

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    2 lat temu

    Super zestaw przypraw i składników! Czuję się w pełni zainspirowana, ale u mnie będzie w wersji z tofu 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  Anna

    Będzie równie pysznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    ladymamma.pl
    ladymamma.pl
    2 lat temu

    Okazało się, że nie mam niestety wszystkich składników na stanie… 🙁

    0
    Odpowiedz
    Magdalena
    Magdalena
    2 lat temu

    5 stars
    Mmmm narobiłaś mi smaka na indyjskiego kurczaka! Wszystkie składniki mam, więc chyba wiem, co jutro na obiad :))

    0
    Odpowiedz
    Zołza z kitką
    Zołza z kitką
    2 lat temu

    Wygląda mega smakowicie! CHociaż fakt, że jest „najostrzejszą odmianą carry”, trochę mnie przeraża – nie lubię za bardzo ostrych potraw 😀

    0
    Odpowiedz
    Life by Marcelka
    Life by Marcelka
    2 lat temu

    nabrałam apetytu na takie danie, chyba wypróbuję ten przepis siedząc teraz w domu

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    2 lat temu

    Takim smakowitościom nawet nie próbuję się opierać, tylko natychmiast przygarniam do propozycji obiadowych. Przepis jak najbardziej wykorzystam, lubimy takie klimaty smakowe. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  Bookendorfina

    Świetnie, mam nadzieję że będzie smakować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    2 lat temu

    Bardzo ładnie podana potrawa, lubię takie kontrasty.

    0
    Odpowiedz
    Maria Tamara
    Maria Tamara
    2 lat temu

    Coś dla mnie:)

    0
    Odpowiedz
    Promorka czytelnictwa
    Promorka czytelnictwa
    2 lat temu

    Uwielbiam wszelkie potrawki z kurczakiem, a ta zapowiada się naprawdę apetycznie, więc na pewno ją zrobię.

    0
    Odpowiedz
    Krystyna
    Krystyna
    2 lat temu

    5 stars
    Lubię paprykę, ale ta potrawa jest chyba ostra?
    Ciekawe jak by to zniosło moje gardełko 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  Krystyna

    Jest dość ostra, ale można sobie oczywiście tą ostrość dostosować do siebie 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    2 lat temu

    5 stars
    Ciekawa marynata, warto wypróbować, to dzięki niej ten kurczak ma taki właśnie smak…

    0
    Odpowiedz
    Miłość mamy
    Miłość mamy
    2 lat temu

    Patrzę na.skladniki i zaraz mogę mieć Indie w domu;) Dzięki za przepis

    0
    Odpowiedz
    blurpppp
    blurpppp
    2 lat temu

    Mam problem z indyjską kuchnią, to nie moje smaki. A może nigdy nie trafiłem na nic dobrego z tamtej tradycji kulinarnej

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  blurpppp

    No może, warto jednak popróbować smaków tej kuchni

    0
    Odpowiedz
    Sawka
    Sawka
    2 lat temu

    w lublinie jest co najmniej dwie indyjskie restauracje, lubię je bo lubię miłych ludzi, którzy tam pracują. za curry nie przepadam i za innym ostrymi daniami też nie za bardzo. Ale uwielbiam chlebek, który tam dają nie paratha tylko taki, którego nazwy zapomniłam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marlena H.
    Marlena H.
    2 lat temu

    Ależ to danie pysznie wygląda! Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią. Chętnie wypróbuję prezentowany przepis.

    0
    Odpowiedz
    Pielęgnacyjny Zakątek
    Pielęgnacyjny Zakątek
    2 lat temu

    Brytyjczycy to przepadają za takimi daniami. Dla mnie przepis zdecydowanie z pominięciem ostrej papryczki, bo jednak preferuję łagodniejsze potrawy.

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    2 lat temu

    Ostre jedzenie to nie dla mnie, ale u Ciebie zawsze znajdę coś innego co mogę przygotować na obiad dla calej rodziny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    2 lat temu

    Mam większość składników 🙂 muszę koniecznie zrobić, bo wygląda smakowicie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  Aleksandra Załęska

    Polecam to wyśmienite danie!

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam.pl
    Pojedztam.pl
    2 lat temu

    Wygląda pysznie. Pewnie skusimy się na tę łagodną wersję.

    0
    Odpowiedz

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Chorizo
    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki na zimno
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy

    Facebook

    wedrowkipokuchni

    wedrowkipokuchni
    W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
    Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
    Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
    Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
    Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

    Archiwum

    • Lifestyle
    • ABC kuchni
    • Podróże
    • Autorka
    • Współpraca
    • Kontakt
    • Polityka prywatności i cookies
    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    31
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Reply