Kurczak w sosie barbecue to pyszny i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujecie go w zaledwie 15 minut! Każde małe opakowanie zawiera delikatne, soczyste mięso z dodatkiem słodkiego ananasa i chrupiących warzyw. A wszystko to w towarzystwie pysznego, słodko-pikantnego sosu barbecue. W sezonie letnim danie można grillować na świeżym powietrzu. Poza sezonem z powodzeniem można je przygotować w piekarniku, a jeżeli podacie go z porcją ryżu, będzie stanowić pyszny, pełnowartościowy posiłek. Danie jest wyjątkowo aromatyczne i pyszne, pięknie prezentuje się podane w formie małych, jedno porcjowych pakiecikach. Z pewnością pokochacie tę prostotę!
Porcje: 2
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 130 g ananasów z puszki *
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółtka lub zielona
- 1 mała cebula
- pieprz czarny grubo mielony
- sól
Sos
- 120 ml ulubionego sosu BBQ **
- 1 papryczka jalapeño
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oregano
- garść świeżej kolendry ***
Dodatkowo
- 2 plasterki limonki do dekoracji
Przygotowanie
- Filet z kurczaka doprawiamy obficie solą oraz pieprzem. Ananasa odsączamy z soku. Jeżeli jest w plastrach, kroimy go na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kwadraty (około1.5x1.5 cm). Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Z folii aluminiowej wycinamy 2 kwadraty o wymiarach 30x30. Na każdy kawałek folii wykładamy porcję warzyw oraz ananasa, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Na wierzchu układamy mięso.
- W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu, dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję kurczaka. Końce folii zawijamy tak, aby zamknąć szczelnie kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez około 20-25 minut. Po tym czasie ostrożnie odwijamy folię, wierzch kurczaka polewamy sosem spod kurczaka i pieczemy jeszcze przez 3-5 minut, aby kurczak delikatnie się zrumienił. Przed podaniem dekorujemy plasterkami limonki.
Odnośniki
- * można użyć również świeżego ananasa** polecam również domowy sos BBQ*** można zastąpić natką pietruszki
Uwagi dodatkowe
- zimową porą kurczaka podaję z porcją ryżu. Stanowi wtedy pełnowartościowy posiłek
- jeśli kurczaka przyrządzacie latem na grillu, dobrze jest wybrać małe filety z kurczaka, bądź przekroić większy wzdłuż na pół, aby łatwiej i szybciej się zgrillowały
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Moje smaki 🙂 koniecznie muszę wypróbować 🙂
Brzmi bardzo apetycznie, przetestuję na moich maluchach w wersji bez jalapeño 😉
Jeeejj, ale mi narobiłaś ochoty na takiego kurczaka 🙂
Całkiem ciekawy przepis szkoda, że niewiele takich jest w internecie :).
Całkiem ciekawy przepis 🙂
Dzięki za przepis, zaraz go wykorzystam, bo nie miałam pomysłu na obiad 🙂
Wygląda baaardzo apetycznie, przysięgam, że aż mi zaburczało w brzuchu 😀
Ciekawy przepis. Nie spodziewałam się tutaj ananasa.
Takiego kurczaka to ja sobie nigdy nie odmówię 🙂
ten kurczak to pomysł to mój jutrzejszy obiad, szukam jakiś fajnych odmian, a ten przepis jest akurat!
Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
Wygląda po przepisie na bardzo aromatyczne danie
zawsze mam mieszane uczucia kiedy mowa o ananasie w potrawie 🙂 pizza hawajska czy kurczak z ananasem. Ale przyznam że jestem skłonna spróbować bo mam wszystkie składniki 🙂
Spróbuj, może akurat Ci posmakuje 🙂 Ananasa możesz także pominąć i dodać ulubione warzywa-będzie równie pysznie 🙂
Jakie pyszne danie! Szkoda, że nie da się podkraść przez monitor 😉
Wyglada przepysznie, muszę spróbować to ugotowac!
Takie przepisy zawsze chętnie przygarniam, bliskie moim kulinarnym dziełom. 😉
Możliwe, że kiedyś wypróbuję ten przepis, dzięki za polecenie.
Ciekawe smaki ale akurat nie przepadamy za ananasem z wytrawnych daniach 😀
Nie ma to jak kurczak, a ten przepis jest wyjatkowo apetyczny (i bardzo kolorowy 🙂 )
W tym przepisie pewnie bym sobie podarowała ananasa. Ale na pewno wypróbuje, bo na Waszych przepisach nigdy się nie zawodzę. A może macie pomysł czym mogłabym zastąpić ananasa?
Ananas w tym daniu jest tu dość kluczowym składnikiem i chyba trudno będzie czymś go zastąpić. Jednak z całą pewnością można dodać cukinię lub ulubione warzywa
Proste, smakowicie wyglądające danie.
Swoimi kolorami i zapachem przyciągnie każdego niejadka.
Bardzo ciekawe składniki, zwłaszcza ten ananas. No i na plus papryka, czosnek.
Lubię pikantne dania.
Super przepis 🙂
Dziękuję bardzo i polecam 🙂
Bardzo fajny przepis, na oko wydaje się dość łatwy do zrobienia, więc z pewnością wypróbuję 🙂
Dla mnie połączenie idealne 🙂 I do tego pieczone
Prezentowane danie to absolutnie moje smaki. Aż ślinka mi cieknie. Kurczak z pewnością jest przepyszny!
Smakuje wyjątkowo 🙂
To danie wygląda przepysznie, muszę koniecznie sprawdzić Twój przepis 🙂
Bardzo nie lubię sosu BBQ… Smak dymny jedynie lubię, gdy jest go niewiele, a nośnikiem tego aromatu jest przyprawa np. jak czarny kardamon indyjski, pieprz czarny suszony nad dymem, pieprz etiopski czy papryczki chipotle. Ale z dużą ilości kolendry, jak w podanym przepisie, ten smak musiałby być optymalny.
No nie, teraz to mam smaka! Ale to jest tak proste i fajne danie, że ja je chyba zrobię w ten weekend! Coś innego niż zazwyczaj i jeszcze moje ulubione składniki, papryka, ananas, kurczak. Ale pycha! 🙂
Proste i bardzo smaczne. Polecam 🙂
Za kazdym razem, kiedy przychodze na Twoj blog, robie sie glodna. Kolejny przepis, ktory sobie zapisze!
Wygląda pysznie i patrząc na przepis będzie pasować do mojej diety:)