Dziś zabieram Was do niezwykłego i tajemniczy kraju Kwitnącej Wiśni, wspaniałego ryżu, sushi i sake. Kuchnia japońska to kuchnia delikatna, subtelna i wyrafinowana. To prawdziwe kulinarne haiku. Dominuje w niej harmonia i równoważenie się poszczególnych składników. Jednym z najczęściej używanych składników w kuchni Japońskiej to sos teriyaki. Zrobiony na bazie sosu sojowego, wzbogacony o kompozycję wschodnich przypraw. Posiada słodki, a jednocześnie lekko wytrawny smak. Świetnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami. Kurczak w sosie teriyaki smakuje genialnie. Sos doskonale zmiękcza i otacza mięso, dzięki czemu pozostaje wilgotne w środku. Nadaje też piękną bursztynową barwę.
Porcje: 4
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
Sos
- 120 ml sosu sojowego
- 60 ml zimnej wody
- 50 ml mirinu *
- 100 g cukru brązowego **
- ¼ łyżeczki imbiru mielonego
- ½ łyżeczki czosnku mielonego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
Dodatkowo
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
- Pałki kurczaka myjemy i osuszamy. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy mąkę kukurydzianą, cukier, sos sojowy, imbir i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy na bok. Do marynaty przekładamy kurczaka i mieszamy tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka.
- Tak przygotowane mięso odstawiamy na około godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy kurczaka i polewamy go pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ' C. Pieczemy około 50 minut. Podczas pieczenia kurczaka polewamy sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg. Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło i posypujemy sezamem.いただきます!
Odnośniki
- * można zastąpić sake. Jeśli jednak nie posiadacie tego składnika, użyjcie wina białego** można zastąpić 2 łyżkami miodu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Bardzo lubię takie glazury, znakomicie aromatyzują drób. JA robię bardzo podobne, z tym że dodaję sporo płatków chili, lubię słodko ostre orientalne zestawienia. I ja zamiast cukru dodaję melasy albo słodu jęczmiennego
Wygląda smakowicie. Muszę kiedyś wypróbować ten przepis. 😉
Bardzo polecam 🙂
Kurczak teriyaki to jedna z ulubionych opcji kulinarnych mojego męża! 😉
Z pewnością wypróbuję! Wygląda soczyście i smakowicie… Dziękuję za inspirację!
Nie jest to nasza ulubiona kuchnia ale wierzymy, że danie smakuje wybornie 😉
Nazwy tego sosu nawet nie potrafię wymówić.
Uwielbiam sos teriyaki, i jem bardzooo często z tofu lub ciecierzycą, jest na prawde przepyszny!:)
Takiego pysznego kurczaka to ja nigdy nie odmówię 🙂
Lubię kurczaka, więc na pewno skuszę się na spróbowanie kiedyś tej wersji.
Wygląda cudownie! Na pewno też tak smakuje! ❤️ może ten przepis od Was również warto by było przetestować? 🙂
Bardzo polecam 🙂
Dawno nie robiłem a jak zobaczyłem ten przepis to nie mogę się doczekać. ARIGATO! 🙂
Dołączę do przepisów do wypróbowania 😊
Z pewnoscią wypróbuję przy najbliższej okazji 😀
Mógłby okazać się bardzo smaczny 🙂
Kurczaczek jak marzenie 🙂 Musi być bardzo aromatyczny 🙂
Przepis zapisuję, bo moja mama uwielbia kurczaka w każdej formie, więc podejrzewam, że i ten przepis wykorzysta. 😉
Pozdrawiam!
Powie Ci, że wygląda mega apetycznie. Sama mam już trochę dosyć kurczaka „po tradycyjnemu” a taki po japońsku brzmi zdecydowanie lepiej i aż rozbudził moją ciekawość, by takiego spróbować! 🙂 Tym bardziej, że uwielbiam sushi!
Zdecydowanie polecam 🙂
O to dla mnie, mmm pychota, mięso !!!
Zawsze mi się wydawało, że to dość trudne danie, a tu proszę – 20 minut 🙂 Może się skuszę, tym bardziej, że syn lubi takie klimaty (mięso +Azja)
Ale pięknie wygląda. Muszę pokazać mężowi, aby taki przygotował
Piękne udka i smaczne 🙂
Wyglądają jak pokryte glazurą 🙂
Ale fajny blog! 🙂 Kurczak w klimatach japońskich, to zdecydowanie mój klimat 🙂
A można zrobić bez alko?
Swietne pyszności 🙂
Akurat za tą częścią kurczaka nie przepadam ale przepis wypróbuję na moich ukochanych skrzydełkach 😀 Wygląda przepysznie 🙂 i napewno tak smakuje :):)
Uwielbiam w podobnej kombinacji skrzydełka <3 Ale spróbuję też Twój przepis bo wielbie takie kombinacje.
Ale to wygląda pysznie! Przepis do wypróbowania 🙂
Uwielbiam tego typu dania 🙂
Jejku jakie pysznosci? proszę o dostawę do domu