• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Azjatycka, Drób, Kuchnia azjatycka, Przepisy  /  16 sierpnia, 2015

Kurczak w sosie teriyaki

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was do niezwykłego i tajemniczy kraju Kwitnącej Wiśni, wspaniałego ryżu, sushi i sake. Kuchnia japońska to kuchnia delikatna, subtelna i wyrafinowana. To prawdziwe kulinarne haiku. Dominuje w niej harmonia i równoważenie się poszczególnych składników. Jednym z najczęściej używanych składników w kuchni Japońskiej to sos teriyaki. Zrobiony na bazie sosu sojowego, wzbogacony o kompozycję wschodnich przypraw. Posiada słodki, a jednocześnie lekko wytrawny smak. Świetnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami. Kurczak w sosie teriyaki smakuje genialnie. Sos doskonale zmiękcza i otacza mięso, dzięki czemu pozostaje wilgotne w środku. Nadaje też piękną bursztynową barwę.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie50 min.
Czas całkowity1 godz. 10 min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka

Sos

  • 120 ml sosu sojowego
  • 60 ml zimnej wody
  • 50 ml mirinu *
  • 100 g cukru brązowego **
  • ¼ łyżeczki imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki czosnku mielonego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej

Dodatkowo

  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  • Pałki kurczaka myjemy i osuszamy. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy mąkę kukurydzianą, cukier, sos sojowy, imbir i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy na bok. Do marynaty przekładamy kurczaka i mieszamy tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka.
  • Tak przygotowane mięso odstawiamy na około godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy kurczaka i polewamy go pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ' C. Pieczemy około 50 minut. Podczas pieczenia kurczaka polewamy sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg. Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło i posypujemy sezamem.
    いただきます!

Odnośniki

  • * można zastąpić sake. Jeśli jednak nie posiadacie tego składnika, użyjcie wina białego
    ** można zastąpić 2 łyżkami miodu

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Kurczaka w słodko-pikantnej glazurze z orientalną nutą

0 0 vote
Article Rating

Tagi

  • Drób
  • Kuchnia azjatycka

Zobacz wpisy

Ucierane ciasto ze śliwkami
Klopsiki w cukinii na grilla

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
18 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mayka.ok
Mayka.ok
2 lat temu

Z pewnoscią wypróbuję przy najbliższej okazji 😀

0
Odpowiedz
Maria Tamara
Maria Tamara
2 lat temu

Mógłby okazać się bardzo smaczny 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
2 lat temu

Kurczaczek jak marzenie 🙂 Musi być bardzo aromatyczny 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna Piekarska
Katarzyna Piekarska
2 lat temu

Przepis zapisuję, bo moja mama uwielbia kurczaka w każdej formie, więc podejrzewam, że i ten przepis wykorzysta. 😉
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Powie Ci, że wygląda mega apetycznie. Sama mam już trochę dosyć kurczaka “po tradycyjnemu” a taki po japońsku brzmi zdecydowanie lepiej i aż rozbudził moją ciekawość, by takiego spróbować! 🙂 Tym bardziej, że uwielbiam sushi!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Agnieszka

Zdecydowanie polecam 🙂

0
Odpowiedz
Łukasz Jarych
Łukasz Jarych
2 lat temu

O to dla mnie, mmm pychota, mięso !!!

0
Odpowiedz
Agata | Widok Na Wnętrze
Agata | Widok Na Wnętrze
3 lat temu

Zawsze mi się wydawało, że to dość trudne danie, a tu proszę – 20 minut 🙂 Może się skuszę, tym bardziej, że syn lubi takie klimaty (mięso +Azja)

0
Odpowiedz
Katarzyna Mirek
Katarzyna Mirek
3 lat temu

Ale pięknie wygląda. Muszę pokazać mężowi, aby taki przygotował

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 lat temu

Piękne udka i smaczne 🙂
Wyglądają jak pokryte glazurą 🙂

0
Odpowiedz
traveLover
traveLover
3 lat temu

Ale fajny blog! 🙂 Kurczak w klimatach japońskich, to zdecydowanie mój klimat 🙂

0
Odpowiedz
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
3 lat temu

A można zrobić bez alko?

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
3 lat temu

Swietne pyszności 🙂

0
Odpowiedz
PerfectSkin_PerfectDay
PerfectSkin_PerfectDay
3 lat temu

Akurat za tą częścią kurczaka nie przepadam ale przepis wypróbuję na moich ukochanych skrzydełkach 😀 Wygląda przepysznie 🙂 i napewno tak smakuje :):)

0
Odpowiedz
Pożałowana Wanda
Pożałowana Wanda
3 lat temu

Uwielbiam w podobnej kombinacji skrzydełka <3 Ale spróbuję też Twój przepis bo wielbie takie kombinacje.

0
Odpowiedz
AnnaS
AnnaS
3 lat temu

Ale to wygląda pysznie! Przepis do wypróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Magda Zielona Rewolucja
Magda Zielona Rewolucja
3 lat temu

Uwielbiam tego typu dania 🙂

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
3 lat temu

Jejku jakie pysznosci? proszę o dostawę do domu

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply