• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Azjatycka, Drób, Kuchnia azjatycka, Przepisy  /  16 sierpnia, 2015

Kurczak w sosie teriyaki

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was do niezwykłego i tajemniczy kraju Kwitnącej Wiśni, wspaniałego ryżu, sushi i sake. Kuchnia japońska to kuchnia delikatna, subtelna i wyrafinowana. To prawdziwe kulinarne haiku. Dominuje w niej harmonia i równoważenie się poszczególnych składników. Jednym z najczęściej używanych składników w kuchni Japońskiej to sos teriyaki. Zrobiony na bazie sosu sojowego, wzbogacony o kompozycję wschodnich przypraw. Posiada słodki, a jednocześnie lekko wytrawny smak. Świetnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami. Kurczak w sosie teriyaki smakuje genialnie. Sos doskonale zmiękcza i otacza mięso, dzięki czemu pozostaje wilgotne w środku. Nadaje też piękną bursztynową barwę.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie50 min.
Czas całkowity1 godz. 10 min.
Drukuj
4.5 from 2 votes
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka

Sos

  • 120 ml sosu sojowego
  • 60 ml zimnej wody
  • 50 ml mirinu *
  • 100 g cukru brązowego **
  • ¼ łyżeczki imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki czosnku mielonego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej

Dodatkowo

  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  • Pałki kurczaka myjemy i osuszamy. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy mąkę kukurydzianą, cukier, sos sojowy, imbir i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy na bok. Do marynaty przekładamy kurczaka i mieszamy tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka.
  • Tak przygotowane mięso odstawiamy na około godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy kurczaka i polewamy go pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ' C. Pieczemy około 50 minut. Podczas pieczenia kurczaka polewamy sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg. Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło i posypujemy sezamem.
    いただきます!

Odnośniki

  • * można zastąpić sake. Jeśli jednak nie posiadacie tego składnika, użyjcie wina białego
    ** można zastąpić 2 łyżkami miodu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Drób
  • Kuchnia azjatycka

Nawigacja wpisu

Ucierane ciasto ze śliwkami
Klopsiki w cukinii na grilla

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Irek
Irek
1 rok temu

Bardzo lubię takie glazury, znakomicie aromatyzują drób. JA robię bardzo podobne, z tym że dodaję sporo płatków chili, lubię słodko ostre orientalne zestawienia. I ja zamiast cukru dodaję melasy albo słodu jęczmiennego

0
Odpowiedz
Urocznica
Urocznica
1 rok temu

Wygląda smakowicie. Muszę kiedyś wypróbować ten przepis. 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Urocznica

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
1 rok temu

Kurczak teriyaki to jedna z ulubionych opcji kulinarnych mojego męża! 😉

0
Odpowiedz
Renata
Renata
1 rok temu

Z pewnością wypróbuję! Wygląda soczyście i smakowicie… Dziękuję za inspirację!

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
1 rok temu

Nie jest to nasza ulubiona kuchnia ale wierzymy, że danie smakuje wybornie 😉

0
Odpowiedz
Czarny
Czarny
1 rok temu

Nazwy tego sosu nawet nie potrafię wymówić.

0
Odpowiedz
Patrycja Michalis
Patrycja Michalis
1 rok temu

Uwielbiam sos teriyaki, i jem bardzooo często z tofu lub ciecierzycą, jest na prawde przepyszny!:)

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
1 rok temu

Takiego pysznego kurczaka to ja nigdy nie odmówię 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
1 rok temu

Lubię kurczaka, więc na pewno skuszę się na spróbowanie kiedyś tej wersji.

0
Odpowiedz
Karolina z Zapowiedz
Karolina z Zapowiedz
1 rok temu

Wygląda cudownie! Na pewno też tak smakuje! ❤️ może ten przepis od Was również warto by było przetestować? 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Karolina z Zapowiedz

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Miguel
Miguel
1 rok temu

5 stars
Dawno nie robiłem a jak zobaczyłem ten przepis to nie mogę się doczekać. ARIGATO! 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
1 rok temu

4 stars
Dołączę do przepisów do wypróbowania 😊

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
3 lat temu

Z pewnoscią wypróbuję przy najbliższej okazji 😀

0
Odpowiedz
Maria Tamara
Maria Tamara
3 lat temu

Mógłby okazać się bardzo smaczny 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
3 lat temu

Kurczaczek jak marzenie 🙂 Musi być bardzo aromatyczny 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna Piekarska
Katarzyna Piekarska
3 lat temu

Przepis zapisuję, bo moja mama uwielbia kurczaka w każdej formie, więc podejrzewam, że i ten przepis wykorzysta. 😉
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

Powie Ci, że wygląda mega apetycznie. Sama mam już trochę dosyć kurczaka „po tradycyjnemu” a taki po japońsku brzmi zdecydowanie lepiej i aż rozbudził moją ciekawość, by takiego spróbować! 🙂 Tym bardziej, że uwielbiam sushi!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Agnieszka

Zdecydowanie polecam 🙂

0
Odpowiedz
Łukasz Jarych
Łukasz Jarych
3 lat temu

O to dla mnie, mmm pychota, mięso !!!

0
Odpowiedz
Agata | Widok Na Wnętrze
Agata | Widok Na Wnętrze
4 lat temu

Zawsze mi się wydawało, że to dość trudne danie, a tu proszę – 20 minut 🙂 Może się skuszę, tym bardziej, że syn lubi takie klimaty (mięso +Azja)

0
Odpowiedz
Katarzyna Mirek
Katarzyna Mirek
4 lat temu

Ale pięknie wygląda. Muszę pokazać mężowi, aby taki przygotował

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lat temu

Piękne udka i smaczne 🙂
Wyglądają jak pokryte glazurą 🙂

0
Odpowiedz
traveLover
traveLover
4 lat temu

Ale fajny blog! 🙂 Kurczak w klimatach japońskich, to zdecydowanie mój klimat 🙂

0
Odpowiedz
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
4 lat temu

A można zrobić bez alko?

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
5 lat temu

Swietne pyszności 🙂

0
Odpowiedz
PerfectSkin_PerfectDay
PerfectSkin_PerfectDay
5 lat temu

Akurat za tą częścią kurczaka nie przepadam ale przepis wypróbuję na moich ukochanych skrzydełkach 😀 Wygląda przepysznie 🙂 i napewno tak smakuje :):)

0
Odpowiedz
Pożałowana Wanda
Pożałowana Wanda
5 lat temu

Uwielbiam w podobnej kombinacji skrzydełka <3 Ale spróbuję też Twój przepis bo wielbie takie kombinacje.

0
Odpowiedz
AnnaS
AnnaS
5 lat temu

Ale to wygląda pysznie! Przepis do wypróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Magda Zielona Rewolucja
Magda Zielona Rewolucja
5 lat temu

Uwielbiam tego typu dania 🙂

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
5 lat temu

Jejku jakie pysznosci? proszę o dostawę do domu

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply