Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Drób, Kuchnia francuska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  27 lipca, 2015

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Wędrówki po kuchni
Witajcie we Francji! - kraju szampana, wina oraz wspaniałych serów. Dzisiejsze danie jest klasykiem tej wyrafinowanej kuchni. Delikatny kurczak w kremowym sosie na bazie białego wina z pieczarkami. To bardzo proste i eleganckie danie, które z pewnością przeniesie Was do kraju, który zachwyca różnorodnością smaków, przepychem podawania dań i oryginalnością.
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity35 min., min.
Drukuj
Porcje: 2
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 250 g białych pieczarek
  • 130 ml białego wina wytrawnego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • grubo mielony pieprz kolorowy
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • natka pietruszki

Przygotowanie

  • Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był rumiany. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki.
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Pieczarki doprawiamy do smaku solą, posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy kolejne 2 minuty.
  • Dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
    Bon appétit !

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4 6 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Drób
  • Grzyby
  • Kuchnia francuska
  • Pieczarki

Nawigacja wpisu

Paella z chorizo i kurczakiem
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry

Podobne wpisy

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Wędrówki kulinarne  /  1 sierpnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Grillowane pieczarki faszerowane kremowym serkiem
Grill, Na ciepło, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  5 lipca, 2022
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Grillowane pieczarki faszerowane kremowym serkiem

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim
Drób, Obiady, Przepisy  /  30 lipca, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
21 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
wielopokoleniowo
wielopokoleniowo
6 lata temu

Lubię dodawać wino do potraw, a Twoją wersję z całą pewnością wypróbuję 😉

0
Odpowiedz
Bea
Bea
6 lata temu

Dosłownie wczoraj taki robiłam, no może baaardzo podobny 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
6 lata temu

Idealne danie na kolacje czy obiad we dwoje

0
Odpowiedz
ania
ania
6 lata temu

już wiem co zrobię w niedzielę na obiad, dzięki 🙂

0
Odpowiedz
Magda M blog
Magda M blog
6 lata temu

Fajny, prosty a jednocześnie wykwintny przepis. Kupuję to!

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Uwielbiam kurczaka na każdy sposób ale z winem jeszcze go nie przygotowywałam

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
6 lata temu

Super przepis 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
6 lata temu

Jadłam kurczaka w białym sosie, ale na pewno nie było tam wina ? jestem bardzo ciekawa jego smaku. Świetny przepis. ?

0
Odpowiedz
Mateusz
Mateusz
7 lata temu

Dzisiaj będzie gotowane 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Mateusz

Życzę smacznego 🙂

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
7 lata temu

Zrobiłam, pychota!:) Bardzo dziękuję za przepis i mam nadzieję, że nie pogniewasz się, jeśli kiedyś umieszczę go u siebie:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Ewa

Niezmiernie mi miło, że smakowało.

0
Odpowiedz
Asia
Asia
5 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Witam jakiej śmietanki dodajecie do tej potrawy może jakaś nazwa

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Asia

Słodka śmietanka, to kremówka 30%. Czasem używam 18%, ale słodkiej i rzadkiej (nie wiem czy w PL taka jest)

0
Odpowiedz
Anna Lena ze Zjem Cie
Anna Lena ze Zjem Cie
8 lata temu

Swietny przepis. Chetnie wyprobuje 😀 U nas dzis grillowana piers z kurczaka z warzywami. W Polsce mamy dzis tropiki, wiec chwilowo gotowanie na dworze jest atrakcyjne 🙂

0
Odpowiedz
KuchennaIgnorantka
KuchennaIgnorantka
8 lata temu

Robiłam coś podobnego wg przepisu Jamiego Oliwera – było pyszne. Twoja wersja zapewne równie pysznie smakuje.

0
Odpowiedz
Olga
Olga
8 lata temu

Z chęcią poeksperymentuję z jakąś wege wariacja tej potrawy 🙂

0
Odpowiedz
Ela
Ela
8 lata temu

Oboje lubimy gotować, z przyjemnością skorzystamy z przepisy!

0
Odpowiedz
zaniczka
zaniczka
8 lata temu

Uwielbiam takie pyszności, a pieczarki i kurczak to doskonałe połączenie. 🙂

0
Odpowiedz
Holly
Holly
8 lata temu

Przyznam, że nigdy nie używalam wina do sosu, czas to zmienić.

0
Odpowiedz
NaturalnieAndzia
NaturalnieAndzia
8 lata temu

Chciałabym umieć tak gotować 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
21
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz