Witajcie we Francji! - kraju szampana, wina oraz wspaniałych serów. Dzisiejsze danie jest klasykiem tej wyrafinowanej kuchni. Delikatny kurczak w kremowym sosie na bazie białego wina z pieczarkami. To bardzo proste i eleganckie danie, które z pewnością przeniesie Was do kraju, który zachwyca różnorodnością smaków, przepychem podawania dań i oryginalnością.
Porcje: 2
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 250 g białych pieczarek
- 130 ml białego wina wytrawnego
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- grubo mielony pieprz kolorowy
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był rumiany. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Pieczarki doprawiamy do smaku solą, posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy kolejne 2 minuty.
- Dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.Bon appétit !
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Lubię dodawać wino do potraw, a Twoją wersję z całą pewnością wypróbuję 😉
Dosłownie wczoraj taki robiłam, no może baaardzo podobny 🙂
Idealne danie na kolacje czy obiad we dwoje
już wiem co zrobię w niedzielę na obiad, dzięki 🙂
Fajny, prosty a jednocześnie wykwintny przepis. Kupuję to!
Uwielbiam kurczaka na każdy sposób ale z winem jeszcze go nie przygotowywałam
Super przepis 🙂
Jadłam kurczaka w białym sosie, ale na pewno nie było tam wina ? jestem bardzo ciekawa jego smaku. Świetny przepis. ?
Dzisiaj będzie gotowane 🙂
Życzę smacznego 🙂
Zrobiłam, pychota!:) Bardzo dziękuję za przepis i mam nadzieję, że nie pogniewasz się, jeśli kiedyś umieszczę go u siebie:)
Niezmiernie mi miło, że smakowało.
Witam jakiej śmietanki dodajecie do tej potrawy może jakaś nazwa
Słodka śmietanka, to kremówka 30%. Czasem używam 18%, ale słodkiej i rzadkiej (nie wiem czy w PL taka jest)
Swietny przepis. Chetnie wyprobuje 😀 U nas dzis grillowana piers z kurczaka z warzywami. W Polsce mamy dzis tropiki, wiec chwilowo gotowanie na dworze jest atrakcyjne 🙂
Robiłam coś podobnego wg przepisu Jamiego Oliwera – było pyszne. Twoja wersja zapewne równie pysznie smakuje.
Z chęcią poeksperymentuję z jakąś wege wariacja tej potrawy 🙂
Oboje lubimy gotować, z przyjemnością skorzystamy z przepisy!
Uwielbiam takie pyszności, a pieczarki i kurczak to doskonałe połączenie. 🙂
Przyznam, że nigdy nie używalam wina do sosu, czas to zmienić.
Chciałabym umieć tak gotować 🙂