• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania jednogarnkowe, Dania z ryżem, Drób, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  25 listopada, 2014

Kurczak z ryżem po meksykańsku

Wędrówki po kuchni
Kuchnia meksykańska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie i najbardziej urozmaicona. Łączy w sobie elementy kuchni hiszpańskiej i prekolumbijskiej. Słynie z wyraźnego, intensywnego smaku i aromatu, kolorowych dań oraz bogactwa przypraw. Danie, które dziś Wam serwuję po za nazwą oczywiście nie ma nic wspólnego z kuchnią meksykańską. To błyskawiczne, sycące, jednogarnkowe danie w stylu meksykańskim. Soczyste kawałki kurczaka, ryż i warzywa w aromatycznym i pikantnym, pomidorowym sosie. Danie cudownie rozgrzewające, idealne na chłodne, jesienno - zimowe dni.
Przygotowanie25 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity55 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 6
Calories:
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 600 g filetów z kurczaka
  • 150 g ryżu
  • 250 ml wody
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszki kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
  • pieprz czarny
  • olej
  • sól

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy kurczaka i smażymy. Gotowego kurczaka odstawiamy na bok. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Paprykę zieloną i czerwoną myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Papryczkę chili drobno siekamy.
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy wszystkie papryki. Całość smażymy jeszcze chwilkę, aż papryka zmięknie. Do warzyw dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka, wodę, pomidory i koncentrat.
  • Mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy około 15 -20 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

2.3 3 votes
Article Rating

Tagi

  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Drób
  • Zdrowo i Fit

Zobacz wpisy

Surówka z marchewki i pora
Barszcz ukraiński

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 80

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
34 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Akacja
Akacja
1 rok temu

5 stars
Ależ to musi pachnieć i smakować! Przypomniałam sobie, by dopisać kukurydzę do listy zakupów.

0
Odpowiedz
Paulina Wu
Paulina Wu
1 rok temu

5 stars
Również ostatnio robiłam, bardzo lubię to danie 😉

0
Odpowiedz
Marta
Marta
1 rok temu

Meksyk to dużo papryki, ale mój mąż by się zajadał aż miło 🙂

0
Odpowiedz
Zapowiedz
Zapowiedz
1 rok temu

Od dawna jestem ogromną fanką kuchni meksykańskiej i kurczak z ryżem , praktycznie w bardzo podobny sposób robię bardzo często, bo go po prostu uwielbiam. <3 Tylko obowiązkowo z duuuuużą dawką chilli 🙂 I znowu nabrałam na niego ochoty! 😂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
1 rok temu

Uwielbiam takie połączenia.

0
Odpowiedz
gonicmarzenia
gonicmarzenia
1 rok temu

Ale to wygląda smakowicie, muszę koniecznie tego spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Rebel
Rebel
1 rok temu

Jakie to musi być smaczne! I teraz mi przykro, że nie mogę jeść fasoli czy cebuli. ;c

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

Zastanawiam sie czy zamiast piersi mogę użyć ćwiartek z kurcczaka?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  czerwonafilizanka

Oczywiście, że tak 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu

Kuchnia meksykańska, to coś zdecydowanie dla mnie 🙂

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje
Atrakcyjne wakacje
2 lat temu

Smaczna potrawa, tylko żeby tego kurczaka dobrego gdzieś dostać

0
Odpowiedz
Holly
Holly
2 lat temu

Dobra kombinacja, ale ja cebuli nigdy do kurczaka mię daję.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Reply to  Holly

Czemu nie? U mnie cebula gości w naprawdę wielu kombinacjach.

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Papryczka chili i cynamon – ciekawe zestawienie składników:)* Może kiedyś spróbuję zmiksować przyprawy w ten sposób:)

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
2 lat temu

W sumie przepis prosty dla mnie do zrobienia, mam go na uwadze.

0
Odpowiedz
Agnieszka Ciemińska
Agnieszka Ciemińska
2 lat temu

Zachęcająco, mniam, mniam, moje smaki sa zazwyczaj skierowane na pomidora , fasolkę i kurczaka. Skorzystam z przepisu bez zbędnej namowy 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
2 lat temu

Dla mnie ryz tylko do zupy 🙂 pewnie to kwestia tego jak jadalo sie w domu 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
2 lat temu

Wygląda fantastycznie, choć ja odeszłam od mięsa ale mój mąż z pewnością skosztowałby takie danie.

0
Odpowiedz
Newenglandblog.pl
Newenglandblog.pl
2 lat temu

Uwielbiam Twoje przepisy. W sobotę robię kurczaka z ryżem po meksykańsku.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Newenglandblog.pl

Świetnie, mam nadzieję że będzie smakował 🙂

0
Odpowiedz
NaturalnieAndzia.pl
NaturalnieAndzia.pl
2 lat temu

Bardzo lubię kuchnię meksykańską. Chętnie wypróbuję Twój przepis.

0
Odpowiedz
pożeram strony
pożeram strony
2 lat temu

Uwielbiam takie dania! Na pewno wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Madka roku
Madka roku
2 lat temu

Bardzo lubię tego typu dania, choć pewnie dla siebie spróbowałabym zmodyfikować przepis na mniej ostry. Aż zglodnialam 🙂

0
Odpowiedz
zaniczka
zaniczka
3 lat temu

Jakoś nie przemawia do mnie kurczak plus ryż 🙂 ale co kto lubi 😀

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
3 lat temu

Uwielbiam dania meksykańskie, myślę, że i ten przepis przypadnie mi do gustu 🙂 Dzięki!

0
Odpowiedz
hankasaqib
hankasaqib
3 lat temu

Też lubię kuchnię meksykańską i dania jednogarnkowe. wygląda smakowicie, robię podobne danie tylko w wersji wegetariańskiej. 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne to chyba wychodzi bardzo ostre?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  hankasaqib

Jak dla nas nie, ale ostrość można sobie regulować 🙂

0
Odpowiedz
Monikastecko
Monikastecko
3 lat temu

I już wiem co dzisiaj będę gotowała 🙂

0
Odpowiedz
Młodzi na Dorobku
Młodzi na Dorobku
3 lat temu

ale wychodzi na ostro czy bardziej na słodko?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Młodzi na Dorobku

Bardziej na ostro, ale to można sobie regulować

0
Odpowiedz
todoarmo.blogspot.com
todoarmo.blogspot.com
3 lat temu

Bardzo lubię tego typu dania mniam./

0
Odpowiedz
kate
kate
3 lat temu

Pyszności 🙂

0
Odpowiedz
Blackwitchhematite
Blackwitchhematite
3 lat temu

Muszę koniecznie zrobić, bo wygląda przepysznie

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 lat temu

Idę właśnie robić obiad , a tu takie pyszności :-))
Od razu zrobiłam się 2 x więcej głodna 😉

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
#FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie! 
Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio 😍 #salomon
#łosoś #wildgarlic #pasta #makaron #czosnekniedźwiedzi #lemonpasta #lemon #cytryna🍋 #omnomnom #jestpysznie #deliciouse
Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.  Chleb orkiszowy 
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chleb-orkiszowy/ #bread
#homemadebread #chleb #domowychleb #chleborkiszowy
Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkano Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie. Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio #jajka #wildgarlic #czosnekniedzwiedzi #wielkanoc #easter #deliciouse
Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocn Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Link do przepisu znajdziecie w bio  #bułeczki #jestpysznie #kuchniabrytyjska #wielkanoc #easter
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply