Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania jednogarnkowe, Dania z ryżem, Drób, Obiady, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  25 listopada, 2014

Kurczak z ryżem po meksykańsku

Wędrówki po kuchni
Kuchnia meksykańska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie i najbardziej urozmaicona. Łączy w sobie elementy kuchni hiszpańskiej i prekolumbijskiej. Słynie z wyraźnego, intensywnego smaku i aromatu, kolorowych dań oraz bogactwa przypraw. Danie, które dziś Wam serwuję po za nazwą oczywiście nie ma nic wspólnego z kuchnią meksykańską. To błyskawiczne, sycące, jednogarnkowe danie w stylu meksykańskim. Soczyste kawałki kurczaka, ryż i warzywa w aromatycznym i pikantnym, pomidorowym sosie. Danie cudownie rozgrzewające, idealne na chłodne, jesienno - zimowe dni.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity55 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 600 g filetów z kurczaka
  • 150 g ryżu
  • 250 ml wody
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszki kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
  • pieprz czarny
  • olej
  • sól

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy kurczaka i smażymy. Gotowego kurczaka odstawiamy na bok. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Paprykę zieloną i czerwoną myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Papryczkę chili drobno siekamy.
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy wszystkie papryki. Całość smażymy jeszcze chwilkę, aż papryka zmięknie. Do warzyw dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka, wodę, pomidory i koncentrat.
  • Mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy około 15 -20 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.1 8 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Drób
  • Zdrowo i Fit

Nawigacja wpisu

Surówka z marchewki i pora
Barszcz ukraiński

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami
Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  13 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 47

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim
Drób, Obiady, Przepisy  /  30 lipca, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
34 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Akacja
Akacja
5 lata temu

5 stars
Ależ to musi pachnieć i smakować! Przypomniałam sobie, by dopisać kukurydzę do listy zakupów.

0
Odpowiedz
Paulina Wu
Paulina Wu
5 lata temu

5 stars
Również ostatnio robiłam, bardzo lubię to danie 😉

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Meksyk to dużo papryki, ale mój mąż by się zajadał aż miło 🙂

0
Odpowiedz
Zapowiedz
Zapowiedz
5 lata temu

Od dawna jestem ogromną fanką kuchni meksykańskiej i kurczak z ryżem , praktycznie w bardzo podobny sposób robię bardzo często, bo go po prostu uwielbiam. <3 Tylko obowiązkowo z duuuuużą dawką chilli 🙂 I znowu nabrałam na niego ochoty! 😂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
5 lata temu

Uwielbiam takie połączenia.

0
Odpowiedz
gonicmarzenia
gonicmarzenia
5 lata temu

Ale to wygląda smakowicie, muszę koniecznie tego spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Rebel
Rebel
5 lata temu

Jakie to musi być smaczne! I teraz mi przykro, że nie mogę jeść fasoli czy cebuli. ;c

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
5 lata temu

Zastanawiam sie czy zamiast piersi mogę użyć ćwiartek z kurcczaka?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Oczywiście, że tak 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
5 lata temu

Kuchnia meksykańska, to coś zdecydowanie dla mnie 🙂

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje
Atrakcyjne wakacje
6 lata temu

Smaczna potrawa, tylko żeby tego kurczaka dobrego gdzieś dostać

0
Odpowiedz
Holly
Holly
6 lata temu

Dobra kombinacja, ale ja cebuli nigdy do kurczaka mię daję.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
5 lata temu
Odpowiedź do  Holly

Czemu nie? U mnie cebula gości w naprawdę wielu kombinacjach.

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
6 lata temu

Papryczka chili i cynamon – ciekawe zestawienie składników:)* Może kiedyś spróbuję zmiksować przyprawy w ten sposób:)

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
6 lata temu

W sumie przepis prosty dla mnie do zrobienia, mam go na uwadze.

0
Odpowiedz
Agnieszka Ciemińska
Agnieszka Ciemińska
6 lata temu

Zachęcająco, mniam, mniam, moje smaki sa zazwyczaj skierowane na pomidora , fasolkę i kurczaka. Skorzystam z przepisu bez zbędnej namowy 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
6 lata temu

Dla mnie ryz tylko do zupy 🙂 pewnie to kwestia tego jak jadalo sie w domu 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
6 lata temu

Wygląda fantastycznie, choć ja odeszłam od mięsa ale mój mąż z pewnością skosztowałby takie danie.

0
Odpowiedz
Newenglandblog.pl
Newenglandblog.pl
6 lata temu

Uwielbiam Twoje przepisy. W sobotę robię kurczaka z ryżem po meksykańsku.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Newenglandblog.pl

Świetnie, mam nadzieję że będzie smakował 🙂

0
Odpowiedz
NaturalnieAndzia.pl
NaturalnieAndzia.pl
6 lata temu

Bardzo lubię kuchnię meksykańską. Chętnie wypróbuję Twój przepis.

0
Odpowiedz
pożeram strony
pożeram strony
6 lata temu

Uwielbiam takie dania! Na pewno wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Madka roku
Madka roku
6 lata temu

Bardzo lubię tego typu dania, choć pewnie dla siebie spróbowałabym zmodyfikować przepis na mniej ostry. Aż zglodnialam 🙂

0
Odpowiedz
zaniczka
zaniczka
7 lata temu

Jakoś nie przemawia do mnie kurczak plus ryż 🙂 ale co kto lubi 😀

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
7 lata temu

Uwielbiam dania meksykańskie, myślę, że i ten przepis przypadnie mi do gustu 🙂 Dzięki!

0
Odpowiedz
hankasaqib
hankasaqib
7 lata temu

Też lubię kuchnię meksykańską i dania jednogarnkowe. wygląda smakowicie, robię podobne danie tylko w wersji wegetariańskiej. 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne to chyba wychodzi bardzo ostre?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  hankasaqib

Jak dla nas nie, ale ostrość można sobie regulować 🙂

0
Odpowiedz
Monikastecko
Monikastecko
7 lata temu

I już wiem co dzisiaj będę gotowała 🙂

0
Odpowiedz
Młodzi na Dorobku
Młodzi na Dorobku
7 lata temu

ale wychodzi na ostro czy bardziej na słodko?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Młodzi na Dorobku

Bardziej na ostro, ale to można sobie regulować

0
Odpowiedz
todoarmo.blogspot.com
todoarmo.blogspot.com
7 lata temu

Bardzo lubię tego typu dania mniam./

0
Odpowiedz
kate
kate
7 lata temu

Pyszności 🙂

0
Odpowiedz
Blackwitchhematite
Blackwitchhematite
7 lata temu

Muszę koniecznie zrobić, bo wygląda przepysznie

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Idę właśnie robić obiad , a tu takie pyszności :-))
Od razu zrobiłam się 2 x więcej głodna 😉

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
34
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz