Kuchnia meksykańska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie i najbardziej urozmaicona. Łączy w sobie elementy kuchni hiszpańskiej i prekolumbijskiej. Słynie z wyraźnego, intensywnego smaku i aromatu, kolorowych dań oraz bogactwa przypraw. Danie, które dziś Wam serwuję po za nazwą oczywiście nie ma nic wspólnego z kuchnią meksykańską. To błyskawiczne, sycące, jednogarnkowe danie w stylu meksykańskim. Soczyste kawałki kurczaka, ryż i warzywa w aromatycznym i pikantnym, pomidorowym sosie. Danie cudownie rozgrzewające, idealne na chłodne, jesienno - zimowe dni.
Porcje: 6
Składniki
- 600 g filetów z kurczaka
- 150 g ryżu
- 250 ml wody
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki cukru
- ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
- pieprz czarny
- olej
- sól
Przygotowanie
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy kurczaka i smażymy. Gotowego kurczaka odstawiamy na bok. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Paprykę zieloną i czerwoną myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Papryczkę chili drobno siekamy.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy wszystkie papryki. Całość smażymy jeszcze chwilkę, aż papryka zmięknie. Do warzyw dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka, wodę, pomidory i koncentrat.
- Mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy około 15 -20 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ależ to musi pachnieć i smakować! Przypomniałam sobie, by dopisać kukurydzę do listy zakupów.
Również ostatnio robiłam, bardzo lubię to danie 😉
Meksyk to dużo papryki, ale mój mąż by się zajadał aż miło 🙂
Od dawna jestem ogromną fanką kuchni meksykańskiej i kurczak z ryżem , praktycznie w bardzo podobny sposób robię bardzo często, bo go po prostu uwielbiam. <3 Tylko obowiązkowo z duuuuużą dawką chilli 🙂 I znowu nabrałam na niego ochoty! 😂
Uwielbiam takie połączenia.
Ale to wygląda smakowicie, muszę koniecznie tego spróbować 🙂
Jakie to musi być smaczne! I teraz mi przykro, że nie mogę jeść fasoli czy cebuli. ;c
Zastanawiam sie czy zamiast piersi mogę użyć ćwiartek z kurcczaka?
Oczywiście, że tak 🙂
Kuchnia meksykańska, to coś zdecydowanie dla mnie 🙂
Smaczna potrawa, tylko żeby tego kurczaka dobrego gdzieś dostać
Dobra kombinacja, ale ja cebuli nigdy do kurczaka mię daję.
Czemu nie? U mnie cebula gości w naprawdę wielu kombinacjach.
Papryczka chili i cynamon – ciekawe zestawienie składników:)* Może kiedyś spróbuję zmiksować przyprawy w ten sposób:)
W sumie przepis prosty dla mnie do zrobienia, mam go na uwadze.
Zachęcająco, mniam, mniam, moje smaki sa zazwyczaj skierowane na pomidora , fasolkę i kurczaka. Skorzystam z przepisu bez zbędnej namowy 🙂
Dla mnie ryz tylko do zupy 🙂 pewnie to kwestia tego jak jadalo sie w domu 🙂
Wygląda fantastycznie, choć ja odeszłam od mięsa ale mój mąż z pewnością skosztowałby takie danie.
Uwielbiam Twoje przepisy. W sobotę robię kurczaka z ryżem po meksykańsku.
Świetnie, mam nadzieję że będzie smakował 🙂
Bardzo lubię kuchnię meksykańską. Chętnie wypróbuję Twój przepis.
Uwielbiam takie dania! Na pewno wypróbuję 🙂
Bardzo lubię tego typu dania, choć pewnie dla siebie spróbowałabym zmodyfikować przepis na mniej ostry. Aż zglodnialam 🙂
Jakoś nie przemawia do mnie kurczak plus ryż 🙂 ale co kto lubi 😀
Uwielbiam dania meksykańskie, myślę, że i ten przepis przypadnie mi do gustu 🙂 Dzięki!
Też lubię kuchnię meksykańską i dania jednogarnkowe. wygląda smakowicie, robię podobne danie tylko w wersji wegetariańskiej. 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne to chyba wychodzi bardzo ostre?
Jak dla nas nie, ale ostrość można sobie regulować 🙂
I już wiem co dzisiaj będę gotowała 🙂
ale wychodzi na ostro czy bardziej na słodko?
Bardziej na ostro, ale to można sobie regulować
Bardzo lubię tego typu dania mniam./
Pyszności 🙂
Muszę koniecznie zrobić, bo wygląda przepysznie
Idę właśnie robić obiad , a tu takie pyszności :-))
Od razu zrobiłam się 2 x więcej głodna 😉