• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Ryby i owoce morza  /  22 czerwca, 2016

Laksa z krewetkami i szpinakiem

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Wam w podróż na Daleki Wschód. Kuchnia tego regionu to przede wszystkim olbrzymia różnorodność. Nie sposób bowiem w kilku zdaniach opisać smaków Chin, Japonii, Korei czy Wietnamu. Jedno jednak jest pewne: wśród szerokiego wachlarza egzotycznych smaków na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś postawiłam na krewetki, bo choć są małe, dają nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Zupa jest wspaniała, rozgrzewająca i aż kipi od tajskich aromatów!
Przygotowanie5 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity25 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 250 g krewetek *
  • 550 ml bulionu **
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 80 g liści szpinaku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm imbiru
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 3 liście kafiru ***
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki oliwy

Dodatkowo

  • 200 g makaronu ryżowego nitki
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 4 plasterki limonki

Przygotowanie

  • Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Z czerwonej papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, chili,imbir, liście kafiru i pastę curry. Chwilę podsmażamy, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut.
  • Dodajemy krewetki, mieszamy, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy tak przez 3 minuty. Krewetki w tym czasie dojdą. Na sam koniec dodajemy liście szpinaku i mieszamy. Zupę podajemy z makaronem ryżowym przygotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem dekorujemy plasterkiem limonki i posypujemy czarnym sezamem.

Odnośniki

  • * bez ogonków, oczyszczone i rozmrożone
    ** można użyć bulionu drobiowego lub warzywnego
    *** można zastąpić otartą skórką z 1/2 limonki

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Kuchnia azjatycka
  • Mleko kokosowe
  • Ryby i owoce morza
  • Szpinak
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Ryż
Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
1 rok temu

Wdzięczna ci jestem za ten przepis! To mój ulubiony kierunek kulinarny 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
2 lat temu

Z przyjemnościa skorzystam z przepisu. Jestem zupomaniaczką 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu

5 stars
Zupa dla ludzi z rozmachem i fantazją, wygląda przepysznie 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
2 lat temu

Ależ to musi być dobre! Tylko dla mnie za ostre.

0
Odpowiedz
Weronika Ska
Weronika Ska
2 lat temu

Ojeju to wygląda tak apetycznie! Uwielbiam szpinak!

0
Odpowiedz
Marta
Marta
2 lat temu

krewetki to jedna z tych rzeczy, których nie chcę mieć w pobliżu swoich ust 🙂 Azja to nie są moje kulinarne klimaty

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
2 lat temu

Za krewetkami nie przepadam, jednak muszę przyznać, że danie wygląda naprawdę apetycznie. 😉

0
Odpowiedz
Angela
Angela
2 lat temu

Bardzo ciekawe danie. Osobiście gustuję w kuchni ostrej, mimo tego z chęcią wypróbuję ten przepis u siebie.

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
3 lat temu

Aż mi się zaostrzył apetyt <3

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
3 lat temu

Jak ja lubię takie azjatyckie klimaty ? dzięki za przepis ?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Aleksandra Załęska

🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lat temu

Jakoś nie mogę się przekonać do skomplikowanych przepisów. Wolę tradycyjną polską kuchnię

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Anna

Przepis nie jest skomplikowany, to zwykła zupa 😉

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
3 lat temu

Kurcze, a ja jakoś wciąż nie mogę przekonać się do krewetek… Może po Twoim daniu sytuacja by się zmieniła… 😉

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  ladymamma.pl

Zachęcam do spróbowania, są na prawdę pyszne 🙂

0
Odpowiedz
1journey1life2people
1journey1life2people
4 lat temu

Razem z Michałem uwielbiamy laksę! Niebo w gębie. Wiem, że krewetki nadają smak i aromat, ale ja bym je s mojej porcji wyjęła, a Michał cieszyłby się z ich podwójnej porcji!;) pyszności!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  1journey1life2people

Zawsze krewetki można zastąpić kurczakiem 🙂

0
Odpowiedz
Magda M. blog
Magda M. blog
4 lat temu

Pierwsze słyszę o laksie. A to tak moje smaki! Przy okazji na pewno spróbuję. Narobiłaś mi niesamowitego smaka!

0
Odpowiedz
Turkusowa
Turkusowa
4 lat temu

Krewetek akurat nie lubię i w ogóle ich nie gotuję, ale zdjęcie rzeczywiście zachęca 🙂

0
Odpowiedz
Karolina Valim
Karolina Valim
4 lat temu

Ale to obłędnie wygląda!

0
Odpowiedz
Sandra
Sandra
4 lat temu

Krewetki. To bedzie smakowac mojemu mezowi 🙂

0
Odpowiedz
dooseet
dooseet
5 lat temu

to wygląda fantastycznie, uwielbiam wszystko co na mleku kokosowym, tajskie smaki to już w ogóle! zapisuję 🙂

0
Odpowiedz
the doer
the doer
5 lat temu

Przepyszny mix składników, zastanawiam się tylko co to za sos rybny, reszta składników spokojnie dostępna więc tylko gotować. Jakiś pomysł jak i z jakiej ryby zrobić taki sos, albo czym zamienić?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
5 lat temu
Reply to  the doer

Chyba sama nie zrobisz go w domu. Robi się go z 5 gatunków ryb, poddając je fermentacji. Wiem, brzmi okropnie, ale sos wcale aż tak nie śmierdzi, jakby mogło się wydawać. Sos rybny można kupić na półkach z produktami innych kuchni świata. W Polsce z tego co wiem najbardziej dostępny z firmy Tao Tao. Na allegro tez dostępny. Polecam kupić, bo ma długą datę przydatności,a zastąpić bardzo się go nie da

0
Odpowiedz
Adriana
Adriana
4 lat temu
Reply to  admin

Nie da się go zastąpić, to prawda, a ma on ogromny wpły na smak, więc robienie takiego dania bez sosu rybnego trochę się mija z celem 🙂

0
Odpowiedz
Kobiecemysli
Kobiecemysli
5 lat temu

w jednym daniu tyle dobrego!
Małgosiu jesteś wspaniała!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
5 lat temu
Reply to  Kobiecemysli

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
PAULA LUDWICZUK
PAULA LUDWICZUK
5 lat temu

Kurcze wyglada naprawdę apetycznie, ale ta nazwa jakos mnie odpycha?

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply