Przez jednych znienawidzone jako kulinarna zmora kojarząca się z przaśnym jedzeniem peerelowskich stołówek. Dla drugich są smakiem dzieciństwa: polskim comfort foodem, może niezbyt lekkim, ale nostalgicznym, sycącym i smacznym. Uważa się, że nazwa kwadratowego makaronu pochodzi od włoskiego lasagne. Frazeologiczne podobieństwo jest oczywiste. Łazanki można przygotować na wiele sposobów zarówno z kapusty słodkiej jak i kiszonej. Z dodatkiem boczku, kiełbasy czy grzybów. Ja wybrałam dziś wariant z kapustą kiszoną i pieczarkami. Zapraszam!
Porcje: 5
Składniki
- 500 g makaronu łazanki
- 800 g pieczarek brązowych *
- 400 g kapusty kiszonej
- 2 duże cebule
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- pieprz czarny
- olej
- sól
Przygotowanie
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli, zestawiamy z ognia. Kapustę zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości około 20 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody, drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Pieczarki kroimy w półplasterki. Podsmażamy partiami na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do garnka z kapustą. Całość mieszamy i ponownie podgrzewamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i sporą ilością pieprzu czarnego. Smacznego!
Odnośniki
- * można użyć białych pieczarek. Ja użyłam brązowych, ponieważ mają intensywniejszy smak
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
A jak smakuje z zupa grzybowa, z suszonsch grzybkow. Rarytas!
Osobiście wolę ze świeżych grzybów, ale z suszonych też jest pyszna 🙂
Uwielbiam łazanki, z pieczarkami jeszcze nie próbowałam. 🙂
Strasznie mi żal, że Ślubny należy do tych, co nie lubią. Ja uwielbiam.
Dawno nie jadłam, zatem chwytam przepis, pomysł na udany obiadek dla całej rodzinki. 🙂
Czyli takie nisko budżetowe danie za grosik, dla oszczędnych. Warto znać takie przepisy. Pozdrawiam serdecznie
Łazanki plus grzyby to jedno z najsmaczniejszych połączeń:-) Ale u nas dodaje się słodkiej kapusty, nie kiszonej.
Ja lubię obie wersje 🙂
Uwielbiamy łazanki 🙂 Niedawno gościły u nas na stole w nieco zmienionej przez męża wersji, ale i tak były przepyszne 😀
Pyszności! Smak, który przypomina mi wczesne dzieciństwo <3
U mnie w domu tradycją są łazanki z makiem z dużą ilością bakalii, a do samego maku jeszcze odrobina soku malinowego do smaku. 😉
Taka wersja z pewnością spodoba się mojej młodszej córce, bo jest wszytko co lubi: makaron, kapusta i grzybki.
ach!
zrobiłam kiedyś łazanki znajomym Włochom, wyjaśniając, że to nasza wariacja na temat lazanii. Byli wstrząśnieci i zmieszani, prawie jak Francuzi, którym powiedziałam, że fasolka to danie francuskie 🙂
Chciałabym widzieć ich miny 🙂
Aa, myślałam, że łazanki też sama robisz 😀
Jak mam czas, to robię sama 🙂
O nie, łazanki robie jutro :)) bardzo lubie 😉 pozdrowienia 🙂
aż wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze nie jadłam łazanek 🙂 czas to nadrobić 🙂
Zdecydowanie 🙂
Tak dawno nie jadłam!
Jak zawsze-super przepis <3
Z pewnością skorzystam 🙂
Polecam 🙂
U mnie lazanki glownie na slodko, ale te wygladaje pysznie
Ale dawno ich nie jadłam! zapisuję przepis i zrobię je jutro na obiad. Ciekawe, czy moi faceci w domu je polubią…
Tak dawno nie jadłam takich rzeczy, że już zapomniałam nawet jak smakują.
Wyglądają pysznie więc chyba czas to zmienić 🙂
Zdecydowanie 🙂
Bardzo są pyszne !;))
Uwielbiam łazanki z kapustą 🙂 To smak mojego dzieciństwa 🙂
a ja lubie dziekuje za przypomnienei smakow <3
To jest pszepyszne!!! ?
Narobilas* przepraszam za literówkę! Zwłaszcza, kiedy z mężem podróżujemy, tęsknimy za tego typu potrawami najbardziej! Pozdrawiamy z Tajlandii!
Szybko, tanio i smacznie. Tradycyjnie, wegetariańsko. Z nutką nostalgii i koniecznie z wyrazistym akcentem grzybowym!
Uwielbiam łazanki! Jadłam w wersji z białymi pieczarkami ale chyba muszę spróbować twojej, skoro smak jest intensywniejszy.
ooo matko ale mi narobilas smaka 😀 juz wiem co dzisiaj na obiad 😀
Wygląda fantastycznie. Ciężko je zrobić?
Świetnie wygląda! Długo się je robi?
Ja pieczarki tylko surowe jem, ale za to wczoraj jadłam łazanki z grzybami i orzechami:) Po wielu latach, bo jakoś wcześniej omijałam to danie:)
Zmobilizowałas mnie i chyba już wiem, co będzie u nas dzisiaj na obiad 🙂
Uwielbiam brązowe pieczarki! Za łazankami co prawda nie przepadałam i jadłam je ostatnio chyba z 20 lat temu, ale patrząc na Twoje zdjęcie naszła mnie nawet ochota, by je zrobić. 😉