Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania jednogarnkowe, Mięso mielone, Obiady, Przepisy, Wołownina  /  12 czerwca, 2017

Leczo z cukinią i wołowiną

Wędrówki po kuchni
Leczo to jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej znane w wielu krajach na świecie. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy. Przepis nie co zmodyfikowałam, ponieważ wolę lżejszą wersję tego dania. Kiełbasę zastąpiłam wołowiną, smalec oliwą. Dodałam cukinię i mój ukochany groszek cukrowy, któremu nie potrafię się oprzeć. Powstało fantastyczne danie, pełne warzyw i aromatu.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity50 min., min.
Drukuj
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny *
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 cukinie zielone
  • 2 duże pomidory
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą i wędzoną. Podsmażamy chwile przyprawy, aby wydobyć z nich cały smak i aromat. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut.
  • Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut.
  • Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem

Odnośniki

  • * użyłam wołowiny 20% tłuszczu

Uwagi dodatkowe

  • pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw
  • jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nie co inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina papkę. W moim wykonaniu leczo to miękkie, ale wciąż chrupiące warzywa

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Cukinia
  • Dania jednogarnkowe
  • Mięso mielone
  • Wołowina

Nawigacja wpisu

Zapiekanka makaronowa – Gyros
Red Curry Paste

Podobne wpisy

Befsztyk tatarski
Na zimno, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  15 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Befsztyk tatarski

Sos z cukinii i papryki na zimę
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sos z cukinii i papryki na zimę

Fit placuszki z cukinii i kaszy
Dania bezmięsne, Dania z kaszą, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  6 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Fit placuszki z cukinii i kaszy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Monika Monime.pl
Monika Monime.pl
5 lata temu

Zwykle jadam leczo z kiełbasą albo wege, z wołowiną tez musi być pyszne!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Monika Monime.pl

Oj tak, jest pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
5 lata temu

Uwielbiam leczo, ale tak jak smakuje mi cukinia, tak za wołowiną nie przepadam. Ten składnik mięsny raczej pomine lub zastopię kurczakiem. Przepis zachęca do wypróbowania. ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Marlena H.

Mięso można dać takie, jakie się lubi 🙂

0
Odpowiedz
Toukie
Toukie
5 lata temu

Z wołowiną również brzmi nieźle, chociaż preferuję wersję bez 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
5 lata temu

Leczo to dla mnie idealna potrawa na ciepłą kolację.

0
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
5 lata temu

No i mam już pełen przepis na to cudo <3

0
Odpowiedz
kosmomodowo
kosmomodowo
5 lata temu

Leczo robię z innego przepisu, ale chętnie wypróbuje również twój 😉

0
Odpowiedz
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
5 lata temu

Nie wiedziałam, że leczo można robić z mielonym mięsem. Muszę wypróbować ten przepis

0
Odpowiedz
Kasia Hartung
Kasia Hartung
7 lata temu

Uwielbiam leczo! Kojarzy mi sie z moimi ukochanymi Węgrami 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Lubię leczo w każdej postaci i jak jeszcze ktoś by mi to zrobił 🙂

0
Odpowiedz
rosewhiff
rosewhiff
7 lata temu

Uwielbiam leczo, w sumie dawno go nie robiłam, więc wykorzystam Twój przepis

0
Odpowiedz
Anna Kurtasz
Anna Kurtasz
7 lata temu

I kolejny pyszny przepis 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia - Fashion Hero
Sylwia - Fashion Hero
7 lata temu

Uwielbiam leczo, Twój przepis przypał mi do gustu, będę musiała spróbować! 😉

0
Odpowiedz
Anna Lena ze Zjem Cie
Anna Lena ze Zjem Cie
7 lata temu

Przepasam za leczo, w sezonie letnim czesto je robie. Wieksze porcje wekuje i mam szybki obiad na czarna godzine 🙂

0
Odpowiedz
noma
noma
7 lata temu

zbierałam się do tego i w końcu zrobiłam. Cała rodzina zachwycona. Zrobiłam na 2 dni, ale nie wystarczyło tak wszystkim smakowało 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  noma

Cieszę się, że smakowało 🙂

0
Odpowiedz
Smakołyki Asi
Smakołyki Asi
7 lata temu

Uwielbiam leczo a z takimi dodatkami tez musi wspaniale smakować 🙂

0
Odpowiedz
noma
noma
7 lata temu

jak to dobrze, że mamy zimne lato. na luzie mogę sobie jeść takie rozgrzewające rzeczy i nikt się na mnie dziwnie nie patrzy 😉

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
7 lata temu

Wspaniałe! Też lubię gdy warzywa są lekko chrupiące:)

0
Odpowiedz
Ulka
Ulka
8 lata temu

Leczo najbardziej lubię mojej mamy. Z wołowiną jeszcze nie jadłam.

0
Odpowiedz
super dzieciaczki
super dzieciaczki
8 lata temu

Uwielbiam dania jednogarnkowe, a leczo to jedno z ulubionych. Twoje wygląda pysznie, szkoda, że nie mogę spróbować

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
8 lata temu

Tak chodzi ostatnio za mną to leczo, chyba będę musiała się skusić ;]

0
Odpowiedz
Martynosia
Martynosia
8 lata temu

Uwielbiam leczo, ale w wersji z wolowina jeszcze go nie jadlam, chyba bede musiala wyprobowac 😉

0
Odpowiedz
Małgorzata Ostrowska
Małgorzata Ostrowska
8 lata temu

Wygląda obłędnie a mi aż ślinianki zaczeły działąć.

0
Odpowiedz
Jud
Jud
8 lata temu

Leczo to takie smaki lata, musi się pojawić conajmniej kilka razy na obiad 😉 Bardzo smacznie się prezentuje 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
8 lata temu

Bardzo lubię leczo! Zwłaszcza z cukinią! Mój mąż jest mistrzem w jego przygotowaniu! Może go zaskoczę i tym razem ja ugotuję korzystając z Twojego przepisu! 🙂

0
Odpowiedz
piotrek
piotrek
8 lata temu

dawno nie jadłem, brakuje mi tego smaku;)

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
28
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz