• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania jednogarnkowe, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  12 czerwca, 2017

Leczo z cukinią i wołowiną

Wędrówki po kuchni
Leczo to jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej znane w wielu krajach na świecie. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy. Przepis nie co zmodyfikowałam, ponieważ wolę lżejszą wersję tego dania. Kiełbasę zastąpiłam wołowiną, smalec oliwą. Dodałam cukinię i mój ukochany groszek cukrowy, któremu nie potrafię się oprzeć. Powstało fantastyczne danie, pełne warzyw i aromatu.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity50 min.
Drukuj
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny *
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 cukinie zielone
  • 2 duże pomidory
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą i wędzoną. Podsmażamy chwile przyprawy, aby wydobyć z nich cały smak i aromat. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut.
  • Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut.
  • Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem

Odnośniki

  • * użyłam wołowiny 20% tłuszczu

Uwagi dodatkowe

  • pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw
  • jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nie co inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina papkę. W moim wykonaniu leczo to miękkie, ale wciąż chrupiące warzywa

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Leczo z cukinią

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Cukinia
  • Dania jednogarnkowe
  • Mięso mielone
  • Wołowina

Zobacz wpisy

Zapiekanka makaronowa – Gyros
Red Curry Paste

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monika Monime.pl
Monika Monime.pl
1 rok temu

Zwykle jadam leczo z kiełbasą albo wege, z wołowiną tez musi być pyszne!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Monika Monime.pl

Oj tak, jest pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
1 rok temu

Uwielbiam leczo, ale tak jak smakuje mi cukinia, tak za wołowiną nie przepadam. Ten składnik mięsny raczej pomine lub zastopię kurczakiem. Przepis zachęca do wypróbowania. ?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Marlena H.

Mięso można dać takie, jakie się lubi 🙂

0
Odpowiedz
Toukie
Toukie
1 rok temu

Z wołowiną również brzmi nieźle, chociaż preferuję wersję bez 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
1 rok temu

Leczo to dla mnie idealna potrawa na ciepłą kolację.

0
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
1 rok temu

No i mam już pełen przepis na to cudo <3

0
Odpowiedz
kosmomodowo
kosmomodowo
1 rok temu

Leczo robię z innego przepisu, ale chętnie wypróbuje również twój 😉

0
Odpowiedz
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
1 rok temu

Nie wiedziałam, że leczo można robić z mielonym mięsem. Muszę wypróbować ten przepis

0
Odpowiedz
Kasia Hartung
Kasia Hartung
3 lat temu

Uwielbiam leczo! Kojarzy mi sie z moimi ukochanymi Węgrami 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 lat temu

Lubię leczo w każdej postaci i jak jeszcze ktoś by mi to zrobił 🙂

0
Odpowiedz
rosewhiff
rosewhiff
3 lat temu

Uwielbiam leczo, w sumie dawno go nie robiłam, więc wykorzystam Twój przepis

0
Odpowiedz
Anna Kurtasz
Anna Kurtasz
3 lat temu

I kolejny pyszny przepis 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia - Fashion Hero
Sylwia - Fashion Hero
3 lat temu

Uwielbiam leczo, Twój przepis przypał mi do gustu, będę musiała spróbować! 😉

0
Odpowiedz
Anna Lena ze Zjem Cie
Anna Lena ze Zjem Cie
3 lat temu

Przepasam za leczo, w sezonie letnim czesto je robie. Wieksze porcje wekuje i mam szybki obiad na czarna godzine 🙂

0
Odpowiedz
noma
noma
3 lat temu

zbierałam się do tego i w końcu zrobiłam. Cała rodzina zachwycona. Zrobiłam na 2 dni, ale nie wystarczyło tak wszystkim smakowało 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  noma

Cieszę się, że smakowało 🙂

0
Odpowiedz
Smakołyki Asi
Smakołyki Asi
3 lat temu

Uwielbiam leczo a z takimi dodatkami tez musi wspaniale smakować 🙂

0
Odpowiedz
noma
noma
3 lat temu

jak to dobrze, że mamy zimne lato. na luzie mogę sobie jeść takie rozgrzewające rzeczy i nikt się na mnie dziwnie nie patrzy 😉

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
3 lat temu

Wspaniałe! Też lubię gdy warzywa są lekko chrupiące:)

0
Odpowiedz
Ulka
Ulka
3 lat temu

Leczo najbardziej lubię mojej mamy. Z wołowiną jeszcze nie jadłam.

0
Odpowiedz
super dzieciaczki
super dzieciaczki
3 lat temu

Uwielbiam dania jednogarnkowe, a leczo to jedno z ulubionych. Twoje wygląda pysznie, szkoda, że nie mogę spróbować

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
3 lat temu

Tak chodzi ostatnio za mną to leczo, chyba będę musiała się skusić ;]

0
Odpowiedz
Martynosia
Martynosia
3 lat temu

Uwielbiam leczo, ale w wersji z wolowina jeszcze go nie jadlam, chyba bede musiala wyprobowac 😉

0
Odpowiedz
Małgorzata Ostrowska
Małgorzata Ostrowska
3 lat temu

Wygląda obłędnie a mi aż ślinianki zaczeły działąć.

0
Odpowiedz
Jud
Jud
3 lat temu

Leczo to takie smaki lata, musi się pojawić conajmniej kilka razy na obiad 😉 Bardzo smacznie się prezentuje 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
3 lat temu

Bardzo lubię leczo! Zwłaszcza z cukinią! Mój mąż jest mistrzem w jego przygotowaniu! Może go zaskoczę i tym razem ja ugotuję korzystając z Twojego przepisu! 🙂

0
Odpowiedz
piotrek
piotrek
3 lat temu

dawno nie jadłem, brakuje mi tego smaku;)

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply