Arbuz zawiera 92% wody, dlatego tak świetnie gasi pragnienie. Ma słodkawy, przyjemny i orzeźwiający smak. Zawiera znikomą zawartość witamin, ale poprawia przemianę materii i wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Zwyczajnie najlepiej smakuje obgryzany wprost ze skórki, z cieknącym po brodzie soku. Ja dziś proponuję Wam równie smaczną i orzeźwiającą wersję arbuza w postaci lemoniady.
Porcje: 6
Składniki
- ½ arbuza
- 1 litr wody mineralnej
- 100 g cukru
- 2 limonki
Przygotowanie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z limonek. Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki i blendujemy. Arbuza łączymy z wodą mineralną i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną lemoniadę wstawiamy do lodówki. Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną, udekorowaną kawałkami arbuza.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Mam nadzieję, że już niebawem skuszę się na tę arbuzowa lemoniadę.
Bardzo lubię jeść arbuzy, więc latem chętnie skuszę się na tę lemoniadę.
Bardzo lubię arbuza i pestki zupełnie mi nie przeszkadzają. Jem arbuza razem z pestkami. Po prostu je połykam. Fajny pomysł na lemoniade. Pozdrawiam ?
Super pomysł
Nie jestem fanką arbuza. Tylko i wyłącze ze względu na pestki. Smak owocu lubię bardzo. Lemoniada wydaje się dobrym sposobem na rozwiązanie problemu pestek 🙂 Spróbuje 🙂