Ciasto zdecydowanie przyciąga swoim wyglądem. Ma przepiękny, jakże wiosenny kolor. Jest delikatne i wilgotne w smaku. Granat spełnia tu bardzo ważną rolę, gdyż przyjemnie komponuje się z całością. Proste w przygotowaniu ciasto, zachwyci gości i ozdobi każdy stół.
Ciasto
- 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 170 g mąki tortowej
- 210 g mąki krupczatki
- 250 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 300 ml śmietany 36%
- 2 śmietanki fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 1 owoc granatu
Ciasto
- Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej.
- Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i odcinamy wierzch. Wierzch rozdrabniamy na okruszki.
Krem
- Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fix. Na ciasto wykładamy śmietanę i wyrównujemy wierzch. Posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby okruszki dobrze się trzymały i nie spadały. Wierzch ciasta posypujemy owocami granatu. Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce około godziny.
Uwagi dodatkowe
- jeśli używamy szpinaku nie rozdrobnionego, należy go rozmrozić, dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mięsa
- ciasto będzie lekkie i puszyste pod warunkiem, że bardzo dokładnie odciśniemy szpinak. Jest to na prawdę bardzo ważne
- ja nie używam fixów do śmietany, ponieważ u nas w UK śmietana ma 48%. Jeśli znajdziecie naprawdę dobrą śmietanę, zapewne nie będzie potrzeby dodatkowo jej usztywniać
- ciasto będzie lekkie i puszyste pod warunkiem, że bardzo dokładnie odciśniemy szpinak. Jest to na prawdę bardzo ważne
- ja nie używam fixów do śmietany, ponieważ u nas w UK śmietana ma 48%. Jeśli znajdziecie naprawdę dobrą śmietanę, zapewne nie będzie potrzeby dodatkowo jej usztywniać
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Też lubię to ciasto. Najczęściej robię je latem a zamiast granatu daję czerwoną porzeczkę. Porzeczka też jest kwaskowa i równie dobrze się komponuje. Polecam wypróbować.
W kraju gdzie mieszkam, nie rośnie porzeczka niestety 🙂
Piekne, jak prawdziwy mech wygląda , bardzo dekoracyjne
i jeszcze pyszne na pewno 🙂
Ojej, musi być pyszne, a ja ciągle na diecie… Chciałoby się takie zjeść 🙂
To ciasto kusi mnie od dawna :))). Wygląda niesamowicie. Kiedys jadłam, pycha było.
Z przyjemnością spróbowałabym takiego ciasta, chyba pokuszę się o jego zrobienie. 🙂
Nigdy nie jadłam takiego ciasta. Musi być pyszne.
Uwielbiam to ciasto 😉 Często je robię na wiosnę i zawsze zachwyca wszystkich gości 😉 Ja zamiast granatu smaruje ciasto dżemem i wrzucam jakies owocki do masy 😉
To wygląda tak apetycznie….
Wygląda smakowicie. Nie raz się zastanawiałam z czego robione są te zielone cud ciasta z obrazków….. a to szpinak, nie jadłam jeszcze w takiej wersji. Trudno mi oceniać smak, ale myślę, że kiedyś się skuszę i zrobię,żeby sprawdzić, czy takie połączenie składników to dobry pomysł
Mimo, że ciasto pięknie wygląda to szczerze mówiąc mi w ogóle nie smakuje. Nie wiem, ale chyba się nie przekonam.