• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Kremy, Kuchnia arabska, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  7 marca, 2017

Libijska zupa Szorba Adas

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w daleką podróż do jednego z śródziemnomorskich krajów arabskich. Libia - piękny kraj, który mógłby być turystyczną riwierą. Oprócz błękitnych plaż, kraj ten obfituje bowiem w antyczne zabytki, a libijska Sahara skrywa niejedną perłę. Do tego wspaniała, aromatyczna kuchnia bazująca na warzywach, rybach i owocach. Jest bardzo podobna do sąsiadującej kuchni tunezyjskiej, lecz zaznaczają się tam również akcenty tureckie. Dla przeciętnego Europejczyka, mimo że kuchnia libijska jest łagodniejsza od tunezyjskiej, potrawy serwowane w tym kraju mogą wydać się bardzo pikantne. I taka jest dzisiejsza zupa - aromatyczna, gęsta i pikantna. Cudownie rozgrzewająca i sycąca. Wspaniała.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego
  • 1 średni ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól

Przygotowanie

  • Ziemniaka, marchew, cebulę i czosnek obieramy. Warzywa kroimy w większą kostkę, czosnek siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, czosnek i mieszając chwilę przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pokrojony pomidor i około litr bulionu. Kiedy warzywa są prawie miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut. Zupę blendujemy na jednolity, gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy trochę pozostałego bulionu. Pamiętajmy jednak, że zupa powinna być dość gęsta. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub chlebkiem naan.
    Afiyet olsun!!!

Uwagi dodatkowe

  • ten przepis gościł na moim starym blogu. Można go odnaleźć na innych stronach kulinarnych. Dziś doczekał się nowej oprawy. W przepisie wprowadziłam kilka niewielkich zmian, m.in dodałam koncentrat pomidorowy, który podkreślił smak dania.
 

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from “Libia od kuchni” Tanya Valko

4.7 3 votes
Article Rating

Tagi

  • Kuchnia arabska
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy kremy

Zobacz wpisy

Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym
Gulasz miodowy

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
30 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
2 miesięcy temu

Nigdy nie robiłyśmy takiej zupy, jednak czujemy, że mogłaby nam zasmakować.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
2 miesięcy temu

Zauważyłam, że stosunkowo mało zup przygotowuję ostatnia, trzeba by było to zmienić, aby nacieszyć się też innymi smakami. 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 miesięcy temu

Lubie takie rozgrzewające zupy, zwłąszcza o tej porze roku.

0
Odpowiedz
Dorota
Dorota
2 miesięcy temu

Milo się z Toba wędrowało, musze ugotowac bo przypadła mi do gustu.

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
2 miesięcy temu

5 stars
Musi być pyszna taka Zupka, zawsze coś innego jak rosół czy pomidorowa….musze moje menu zmienić koniecznie wygląda pysznie Twoja Zupka

0
Odpowiedz
Emi fit
Emi fit
2 miesięcy temu

Tytuł bardzo ciekawy , u mnie w domy nie gotujemy takich dań .

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
2 miesięcy temu

Nigdy nie jadłam takiej zupy, chętnie bym spróbowała.

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
3 miesięcy temu

Samą Libię bym z chęcią odwiedziłam. Kuchni też nie miałam okazji poznać.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 miesięcy temu

5 stars
Prawdziwa, bardzo ciekawa zupa wegetariańska 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 miesięcy temu

5 stars
Chętnie bym spróbowała, wygląda pysznie. 🙂

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
10 miesięcy temu

Mniam… Uwielbiam potrawy ze swiata

0
Odpowiedz
Gocha
Gocha
2 lat temu

Bardzo przyjemna podróż do Libi. Pysznie i sycąco to lubię.

0
Odpowiedz
Marzena
Marzena
2 lat temu

Uwielbiam takie zupy ?pycha ,bardzo chętnie bym ją zjadła 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
2 lat temu

Często robię taką zupe krem ale bez soczewicy, teraz spróbuję z tym składnikiem

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
2 lat temu

Uwielbiam wszelkie smaki i aromaty oraz eksperymenty w kuchni.
Super przepis, kuchnia libijska zupełnie mi nieznana.
Wygląda pysznie!

0
Odpowiedz
Bookendorfina Izabela Pycio
Bookendorfina Izabela Pycio
2 lat temu

Oczywiście, że chętnie daję się skusić na taką wspaniałą podróż kulinarną, przepis z przyjemnością przygarniam. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Ćmachowska
Aleksandra Ćmachowska
2 lat temu

Wygląda pysznie, średnio lubię zupy na bazie soczewicy, ale przypomina mi zupę krem z marchwi, albo dyni, z tym że w wersji pikantnej 🙂

0
Odpowiedz
Ewa Netka | Inside of Me Blog
Ewa Netka | Inside of Me Blog
2 lat temu

Super przepis! Z chęcią wypróbuję, bo słyszałam, że zupa z soczewicy jest pyszna, a jakoś jeszcze nie miałam okazji zrobić. Chyba właśnie przez brak odpowiedniego przepisu. 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu

Tyle jest tych rodzajów zup na świecie ,że człowiek nie nadąża, chciałoby się wszystkie je spróbować 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  krystynabozenna

A no dokładnie 🙂

0
Odpowiedz
Asia
Asia
3 lat temu

Świetny przepis. Już po składnikach widać, że zupa jest rewelacyjna. Chętnie wypróbuję. Chyba tylko nieco mniej pieprzu dodam 🙂
Pozdrawiam, Asia

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
2 miesięcy temu
Reply to  Asia

5 stars
Też zwróciłam uwagę na składniki, pycha 🙂

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
3 lat temu

Podziwiam Cię za znajomość tych wszystkich przepisow. Dobrze, że są takie miejsca, bo gdy nie bede wiedziała co ugotować na obiad. Zajrzę tu ♡

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
3 lat temu

Hmmm przepis wydaje sie bardzo prosty! Nie pozostaje mi nic innego jak zaserwować to jutro na obiad! 😀

0
Odpowiedz
Piotr
Piotr
3 lat temu

Dzisiaj zrobiłem tę zupę z tego, co miałem w domu – na rosole z baraniny, z domową pasattą pomidorową, zieloną soczewicą i ras-el-hanout zamiast kuminu. Wyszła wibitna, również w wersji niezmiksowanej.

0
Odpowiedz
cours de theatre
cours de theatre
3 lat temu

Thank you for your article post.Thanks Again.

0
Odpowiedz
Olka
Olka
3 lat temu

Ostatnio szukałam przepisu na zupę z soczewicy. Nie znalazłam nic, co by mi pasowało. Ale Twoja propozycja jest mega. Robię w następnym tygodniu 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Dec - dekozdrowia.pl
Agnieszka Dec - dekozdrowia.pl
3 lat temu

Dzięki Tobie wiem już, co zrobię z czerwoną soczewicą, którą od dłuższego czasu trzymam w szafce. Będzie przepysznie!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Agnieszka Dec - dekozdrowia.pl

Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Pożałowana Wanda
Pożałowana Wanda
3 lat temu

Kiedyś robiłam podobną zupę i czegoś mi w niej brakowało. Może Twój przepis to odmieni:)
Spróbuję, wygląda mega fajnie.

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
30
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply