Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Kremy, Kuchnia arabska, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  7 marca, 2017

Libijska zupa Szorba Adas

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w daleką podróż do jednego z śródziemnomorskich krajów arabskich. Libia - piękny kraj, który mógłby być turystyczną riwierą. Oprócz błękitnych plaż, kraj ten obfituje bowiem w antyczne zabytki, a libijska Sahara skrywa niejedną perłę. Do tego wspaniała, aromatyczna kuchnia bazująca na warzywach, rybach i owocach. Jest bardzo podobna do sąsiadującej kuchni tunezyjskiej, lecz zaznaczają się tam również akcenty tureckie. Dla przeciętnego Europejczyka, mimo że kuchnia libijska jest łagodniejsza od tunezyjskiej, potrawy serwowane w tym kraju mogą wydać się bardzo pikantne. I taka jest dzisiejsza zupa - aromatyczna, gęsta i pikantna. Cudownie rozgrzewająca i sycąca. Wspaniała.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego
  • 1 średni ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól

Przygotowanie

  • Ziemniaka, marchew, cebulę i czosnek obieramy. Warzywa kroimy w większą kostkę, czosnek siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, czosnek i mieszając chwilę przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pokrojony pomidor i około litr bulionu. Kiedy warzywa są prawie miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut. Zupę blendujemy na jednolity, gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy trochę pozostałego bulionu. Pamiętajmy jednak, że zupa powinna być dość gęsta. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub chlebkiem naan.
    Afiyet olsun!!!

Uwagi dodatkowe

  • ten przepis gościł na moim starym blogu. Można go odnaleźć na innych stronach kulinarnych. Dziś doczekał się nowej oprawy. W przepisie wprowadziłam kilka niewielkich zmian, m.in dodałam koncentrat pomidorowy, który podkreślił smak dania.
 

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from „Libia od kuchni” Tanya Valko

4.8 4 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia arabska
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy kremy

Nawigacja wpisu

Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym
Gulasz miodowy

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  25 kwietnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Fit placuszki z cukinii i kaszy
Dania bezmięsne, Dania z kaszą, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  6 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Fit placuszki z cukinii i kaszy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
30 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Paulina
Paulina
4 lata temu

Nigdy nie robiłyśmy takiej zupy, jednak czujemy, że mogłaby nam zasmakować.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Zauważyłam, że stosunkowo mało zup przygotowuję ostatnia, trzeba by było to zmienić, aby nacieszyć się też innymi smakami. 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Lubie takie rozgrzewające zupy, zwłąszcza o tej porze roku.

0
Odpowiedz
Dorota
Dorota
4 lata temu

Milo się z Toba wędrowało, musze ugotowac bo przypadła mi do gustu.

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

5 stars
Musi być pyszna taka Zupka, zawsze coś innego jak rosół czy pomidorowa….musze moje menu zmienić koniecznie wygląda pysznie Twoja Zupka

0
Odpowiedz
Emi fit
Emi fit
4 lata temu

Tytuł bardzo ciekawy , u mnie w domy nie gotujemy takich dań .

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
4 lata temu

Nigdy nie jadłam takiej zupy, chętnie bym spróbowała.

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu

Samą Libię bym z chęcią odwiedziłam. Kuchni też nie miałam okazji poznać.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu

5 stars
Prawdziwa, bardzo ciekawa zupa wegetariańska 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

5 stars
Chętnie bym spróbowała, wygląda pysznie. 🙂

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
5 lata temu

Mniam… Uwielbiam potrawy ze swiata

0
Odpowiedz
Gocha
Gocha
6 lata temu

Bardzo przyjemna podróż do Libi. Pysznie i sycąco to lubię.

0
Odpowiedz
Marzena
Marzena
6 lata temu

Uwielbiam takie zupy ?pycha ,bardzo chętnie bym ją zjadła 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Często robię taką zupe krem ale bez soczewicy, teraz spróbuję z tym składnikiem

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
6 lata temu

Uwielbiam wszelkie smaki i aromaty oraz eksperymenty w kuchni.
Super przepis, kuchnia libijska zupełnie mi nieznana.
Wygląda pysznie!

0
Odpowiedz
Bookendorfina Izabela Pycio
Bookendorfina Izabela Pycio
6 lata temu

Oczywiście, że chętnie daję się skusić na taką wspaniałą podróż kulinarną, przepis z przyjemnością przygarniam. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Ćmachowska
Aleksandra Ćmachowska
7 lata temu

Wygląda pysznie, średnio lubię zupy na bazie soczewicy, ale przypomina mi zupę krem z marchwi, albo dyni, z tym że w wersji pikantnej 🙂

0
Odpowiedz
Ewa Netka | Inside of Me Blog
Ewa Netka | Inside of Me Blog
7 lata temu

Super przepis! Z chęcią wypróbuję, bo słyszałam, że zupa z soczewicy jest pyszna, a jakoś jeszcze nie miałam okazji zrobić. Chyba właśnie przez brak odpowiedniego przepisu. 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Tyle jest tych rodzajów zup na świecie ,że człowiek nie nadąża, chciałoby się wszystkie je spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

A no dokładnie 🙂

0
Odpowiedz
Asia
Asia
7 lata temu

Świetny przepis. Już po składnikach widać, że zupa jest rewelacyjna. Chętnie wypróbuję. Chyba tylko nieco mniej pieprzu dodam 🙂
Pozdrawiam, Asia

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
4 lata temu
Odpowiedź do  Asia

5 stars
Też zwróciłam uwagę na składniki, pycha 🙂

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
7 lata temu

Podziwiam Cię za znajomość tych wszystkich przepisow. Dobrze, że są takie miejsca, bo gdy nie bede wiedziała co ugotować na obiad. Zajrzę tu ♡

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
7 lata temu

Hmmm przepis wydaje sie bardzo prosty! Nie pozostaje mi nic innego jak zaserwować to jutro na obiad! 😀

0
Odpowiedz
Piotr
Piotr
7 lata temu

Dzisiaj zrobiłem tę zupę z tego, co miałem w domu – na rosole z baraniny, z domową pasattą pomidorową, zieloną soczewicą i ras-el-hanout zamiast kuminu. Wyszła wibitna, również w wersji niezmiksowanej.

0
Odpowiedz
cours de theatre
cours de theatre
7 lata temu

Thank you for your article post.Thanks Again.

0
Odpowiedz
Olka
Olka
8 lata temu

Ostatnio szukałam przepisu na zupę z soczewicy. Nie znalazłam nic, co by mi pasowało. Ale Twoja propozycja jest mega. Robię w następnym tygodniu 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Dec - dekozdrowia.pl
Agnieszka Dec - dekozdrowia.pl
8 lata temu

Dzięki Tobie wiem już, co zrobię z czerwoną soczewicą, którą od dłuższego czasu trzymam w szafce. Będzie przepysznie!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Agnieszka Dec - dekozdrowia.pl

Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Pożałowana Wanda
Pożałowana Wanda
8 lata temu

Kiedyś robiłam podobną zupę i czegoś mi w niej brakowało. Może Twój przepis to odmieni:)
Spróbuję, wygląda mega fajnie.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
30
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz