Sernik - to niewątpliwie najpopularniejsze ciasto. Gości na naszych stołach w czasie świąt, rodzinnych imprez, spotkań z przyjaciółmi. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go również bez specjalnej okazji. Ten sernik nie należy do tych ciężkich, zwartych serników. Jest delikatny, kremowy o subtelnym kwaskowym smaku limonek i mazistej konsystencji. Bardzo orzeźwiający i świeży, pachnący limonkami. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej jest aksamitnie gładki i rozpływający się w ustach.
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 300 g ciastek zbożowych *
- 75 g masła
Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 4 limonki
Dodatkowo
- 200 ml kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 limonka
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy wiórki kokosowe, rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Do sera dodajemy cukier i mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy jajka, żółtka i sok z limonek. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód. Tortownicę wkładamy do naczynia żaroodpornego, wypełnionego wodą. Woda powinna sięgać do połowy tortownicy. Sernik przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez godzinę . Sernik po upieczeniu powinien być jasny, ścięty na wierzchu, lecz nie sprężysty.
- Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik, aż ostygnie. Następnie sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. Przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy sernik na około bitą śmietaną. Wierzch sernika posypujemy startą na małych oczkach skórką z limonki. Dekorujemy plasterkami limonki.
Odnośniki
- *użyłam ciastek degistive
Uwagi dodatkowe
- limonkę do dekoracji należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem
- w oryginalnym przepisie użyty jest ser philadelphia
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Nigella Lawson – Nigella Gryzie
Wygląda bardzo ładnie. Pewnie jest orzeźwiający i lekki dzięki limonce;)
Będę robić limonkowy tofurnik 🙂 Zainspirowałaś mnie 🙂
Uwielbiam takie połączenia 😊
Jadłbym, uwielbiam lekko kwaskowe serniki.
Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Really thank you! Awesome.