Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z makaronem, Obiady, Przepisy, Szybkie dania  /  11 czerwca, 2024

Linguine z młodym bobem i boczkiem

Wędrówki po kuchni
O tej porze roku wszystko trochę się zmienia - od ramówki telewizyjnej, po nasz codzienny jadłospis. Nabieramy apetytu na lżejsze posiłki z większym udziałem sezonowych warzyw i owoców. W zapomnienie odchodzą moje ukochane szparagi, a na ich miejsce wskakuje bób. Słodki i kremowy - fantastycznie smakuje solo, tak wprost z garnka z dodatkiem odrobiny masła i soli. Jednak na tym jego rola się nie kończy. Młody bób to świetny dodatek do wielu letnich dań, dlatego chętnie go wykorzystuję w sezonie. Moja dzisiejsza propozycja to proste, ale fantazyjne smakowo, makaronowe danie. Kremowy sos z dodatkiem chrupiącego boczku i młodego bobu, który nadaje daniu letniego charakteru. Szczypta pieprzu cytrynowego ożywia i wspaniale podkreśla smak bobu. Dyskretna elegancja, maksimum smaku i aromatu. Gwarantuje Wam, że nie będziecie mogli oderwać się od talerza!
Przygotowanie5 min., min.
Gotowanie15 min., min.
Czas całkowity20 min., min.
Drukuj
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 200 g makaronu linguine *
  • 250 g młodego bobu
  • 120 g boczku wędzonego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g serka kremowego **
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pieprzu cytrynowego
  • ½ pieprzu czarnego młotkowanego
  • sól

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok. Boczek kroimy w drobną kostkę i przekładamy na patelnię. Podsmażamy na średniej mocy palnika powoli, aby tłuszcz się wytopił, a boczek lekko się zrumienił. Następnie dodajemy bób oraz posiekany czosnek. Chwilę smażymy, uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy śmietankę, serek kremowy, parmezan oraz oba rodzaje pieprzu. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec doprawiamy do smaku solą. Pamiętajmy, że boczek jest słony, więc z solą należy uważać.
  • Do sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy, aby sos oblepił makaron. Przed podaniem posypujemy szczyptą pieprzu młotkowanego oraz tartym parmezanem.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * można użyć makaronu tagliatelle badź spaghetti
    ** użyłam serka philadelphia

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • bób

Nawigacja wpisu

Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka z czerwonej porzeczki
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
19 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
1 rok temu

Lubię takie sezonowe dania. Szkoda tylko, że większość warzyw już po pierwszej młodości.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
24 dni temu
Odpowiedź do  Anna

Wszystko przemija…

0
Odpowiedz
Czerwonafilizanka
Czerwonafilizanka
1 rok temu

Uwielbiam młody bób, najbardziej smakuje mi z masełkiem i czosnkiem, ciekawa jestem połączenia z boczkiem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Czerwonafilizanka

Ciekawe połączenie i bardzo smaczne 🙂

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
1 rok temu

Ale super przepis. W weekend zabieram się do przygotowania tego dania

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Edyta

Wspaniale. Życzę smacznego 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Odpowiedź do  Edyta

Jestem ciekawa jak Ci wyszło! U mnie ostatnio była świetna pasta kanapkowa z bobu 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
1 rok temu

Idealny Makaron dla mojego męża. Z pewnością by mu posmakował

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
24 dni temu
Odpowiedź do  Ciekawska Magdalena

Tym bardziej polecam

0
Odpowiedz
bożenka
bożenka
1 rok temu

Kocham bób bardzo chętnie go jem pod każdą postacią, ale z makaronem jeszcze nie jadłam…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  bożenka

Tym bardziej polecam 🙂

0
Odpowiedz
gosia B
gosia B
1 rok temu

Trzeba skorzystać z tego, że jest sezon na bób i skosztować tego dania koniecznie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  gosia B

Sezon krótki więc trzeba się spieszyć 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Mam ogromna ochote na to danie, uwielbiam bob 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Tym bardziej polecam 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Ja też bardzo lubię bób, zwłaszcza ten młody, rozumiem doskonale że kusi to danie

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu

Muszę przyznać, że brzmi i wygląda wspaniale! Świetny pomysł!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Miye

Dziękuję

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Na pewno dam mu szansę 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
19
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz