O tej porze roku wszystko trochę się zmienia - od ramówki telewizyjnej, po nasz codzienny jadłospis. Nabieramy apetytu na lżejsze posiłki z większym udziałem sezonowych warzyw i owoców. W zapomnienie odchodzą moje ukochane szparagi, a na ich miejsce wskakuje bób. Słodki i kremowy - fantastycznie smakuje solo, tak wprost z garnka z dodatkiem odrobiny masła i soli. Jednak na tym jego rola się nie kończy. Młody bób to świetny dodatek do wielu letnich dań, dlatego chętnie go wykorzystuję w sezonie. Moja dzisiejsza propozycja to proste, ale fantazyjne smakowo, makaronowe danie. Kremowy sos z dodatkiem chrupiącego boczku i młodego bobu, który nadaje daniu letniego charakteru. Szczypta pieprzu cytrynowego ożywia i wspaniale podkreśla smak bobu. Dyskretna elegancja, maksimum smaku i aromatu. Gwarantuje Wam, że nie będziecie mogli oderwać się od talerza!
Składniki
- 200 g makaronu linguine *
- 250 g młodego bobu
- 120 g boczku wędzonego
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g serka kremowego **
- 50 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- ½ pieprzu cytrynowego
- ½ pieprzu czarnego młotkowanego
- sól
Przygotowanie
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok. Boczek kroimy w drobną kostkę i przekładamy na patelnię. Podsmażamy na średniej mocy palnika powoli, aby tłuszcz się wytopił, a boczek lekko się zrumienił. Następnie dodajemy bób oraz posiekany czosnek. Chwilę smażymy, uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy śmietankę, serek kremowy, parmezan oraz oba rodzaje pieprzu. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec doprawiamy do smaku solą. Pamiętajmy, że boczek jest słony, więc z solą należy uważać.
- Do sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy, aby sos oblepił makaron. Przed podaniem posypujemy szczyptą pieprzu młotkowanego oraz tartym parmezanem. Smacznego!
Odnośniki
- * można użyć makaronu tagliatelle badź spaghetti** użyłam serka philadelphia
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Lubię takie sezonowe dania. Szkoda tylko, że większość warzyw już po pierwszej młodości.
Uwielbiam młody bób, najbardziej smakuje mi z masełkiem i czosnkiem, ciekawa jestem połączenia z boczkiem.
Ciekawe połączenie i bardzo smaczne 🙂
Ale super przepis. W weekend zabieram się do przygotowania tego dania
Wspaniale. Życzę smacznego 🙂
Jestem ciekawa jak Ci wyszło! U mnie ostatnio była świetna pasta kanapkowa z bobu 🙂
Idealny Makaron dla mojego męża. Z pewnością by mu posmakował
Kocham bób bardzo chętnie go jem pod każdą postacią, ale z makaronem jeszcze nie jadłam…
Tym bardziej polecam 🙂
Trzeba skorzystać z tego, że jest sezon na bób i skosztować tego dania koniecznie.
Sezon krótki więc trzeba się spieszyć 🙂
Mam ogromna ochote na to danie, uwielbiam bob 🙂
Tym bardziej polecam 🙂
Ja też bardzo lubię bób, zwłaszcza ten młody, rozumiem doskonale że kusi to danie
Muszę przyznać, że brzmi i wygląda wspaniale! Świetny pomysł!
Dziękuję
Na pewno dam mu szansę 🙂