Łosoś jest bardzo eleganckim mięsem i lubianym przez większość z nas, dlatego też znakomicie nadaje się na wszelkiego typu przystawki na wykwintne przyjęcia, czy zwykłe spotkania w gronie najbliższych przyjaciół. Łosoś pod pierzynką to przystawka, która gości na naszym stole zarówno w Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Subtelny smak łososia świetnie komponuje się z delikatnym ciastem szpinakowym. Otulony lekkim, czosnkowym serkiem tworzy niebywale smaczną przystawkę, cieszącą zarówno nasze oczy jak i podniebienie.
Składniki
Ciasto szpinakowe
- 300 g mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- ½ łyżeczki soli
- szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie
- 200 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
- 300 g sera białego
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie
Ciasto szpinakowe
- Szpinak rozmrażamy, odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i przy pomocy szpatułki mieszamy. Do ciasta dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26 X 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez 20-25 minut.
Nadzienie
- Twaróg rozdrabniamy przy pomocy widelca, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Na ciasto szpinakowe wykładamy połowę sera. Wierzch równamy i układamy plasterki łososia. Przykrywamy resztą sera i równamy. Wierzch posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- można użyć szpinaku świeżego, należy go najpierw zmielić i również odcisnąć z nadmiaru soku
- szpinak mrożony w liściach należy po rozmrożeniu należy zmielić w maszynce do mięsa
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Taka odsłona łososia na pewno znajdzie swoich odbiorców.
A jaki ma być ten bialy ser?
Zwykły twaróg
Taka przekąska mnie naprawdę przekonuje:)
Czy szpinak dodajemy na końcu do składników?po mące? bo nie jest napisane
Tak, po mące. Błąd skorygowany 🙂