• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Ryby i owoce morza  /  9 stycznia, 2018

Łosoś w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami

Wędrówki po kuchni
Dziś zapraszam Was na danie, gdzie główną rolę odgrywa niekwestionowany król ryb - łosoś. Danie kilkukrotnie miałam okazję jeść w jednej z restauracji w północnej Irlandii w naszym mieście. Urzekło mnie nie tylko smakiem, ale także swoją prostotą. Jest dowodem na to, że z kilku prostych i jakże łatwo dostępnych składników można skomponować na prawdę świetne danie. Postanowiłam je odtworzyć i przyznam, że chyba mi się udało. Delikatne mięso łososia świetnie komponuje się z kremowym, lekko czosnkowym sosem. Uzupełnieniem tego dania niezaprzeczalnie będzie kalifornijskie wino Pinot Noir. Warto również zwrócić uwagę na dobór ryby. Niestety łosoś od dłuższego czasu nie ma dobrej renomy. Jedni uważają go za jedną z najzdrowszych ryb, a inni przed nią przestrzegają. Dlatego wybierając łososia warto zwrócić uwagę na to skąd pochodzi. Łososia hodowlanego jak wiadomo lepiej unikać. Łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 3
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 3 sztuki filetu z łososia pacyficznego każdy po 120 g
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól morska

Sos

  • 250 ml śmietanki
  • 120 g bekonu *
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 cm zielonej części pora
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej **
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Purée z ziemniaków

  • 500 g ziemniaków
  • 40 g masła
  • 100 ml mleka ***
  • pieprz biały
  • sól

Sianko z pora

  • 15 cm zielonej części pora

Przygotowanie

    Sianko z pora

    • Pora dzielimy na dwie części tak, aby uzyskać dwa kawałki po około 10 cm. Następnie kroimy wzdłuż na pół i na cienkie paseczki. Tak pokrojonego pora układamy na dużym talerzu i suszymy w mikrofali na najmniejszej mocy urządzenia. Od czasu do czasu pora należy przemieszać. Do suszenia można użyć piekarnika jednak w mikrofali jest o wiele szybciej.

    Purée z ziemniaków

    • Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kiedy ziemniaki są już miękkie, odcedzamy je i odparowujemy na małym ogniu. Do odparowanych i gorących ziemniaków wrzucamy kawałki masła i wlewamy wcześniej podgrzane mleko. Wszystko razem ugniatamy i mieszamy, tak aby powstała masa o aksamitnej konsystencji. Gotowe purée doprawiamy solą i pieprzem.

    Sos

    • Pora kroimy na większe kawałki wielkości 1cm na 1cm. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w kostkę bekon i chwilę smażymy. Następnie dodajemy przeciśniętny przez praskę czosnek i pora. Podsmażamy przez minutę, mieszając. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania jeśli chcecie zagęścić sos, dodajemy mąkę kukurydzianą.
    • Łososia przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą morską. Grillujemy na rozgrzanym grillu elektrycznym 3-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od wielkości i grubości filetów. Łososia przekładamy na talerz. obok wykładamy purée ziemniaczane. łososia polewamy sosem i dekorujemy chrupiącym siankiem z pora.

    Odnośniki

    • * użyłam angielskiego bekonu (back becon), czyli takiego bez tłuszczu wycinanego z innych obszarów mięsa wieprzowego, np. ze schabu
    • ** opcjonalnie
    • *** do purée używamy mleka, ponieważ mleko wchłania całą skrobię z ziemniaków, co sprawia, że stają się one bardziej strawne.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

     

    0 0 vote
    Article Rating

    Tagi

    • Łosoś
    • Por
    • Ryby i owoce morza

    Zobacz wpisy

    Polędwiczki w sosie śliwkowym
    Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

    Podobne wpisy

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

    Tort Rafaello

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    28 komentarzy
    Newest
    Oldest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    AgataMan
    AgataMan
    1 rok temu

    Powtórzę się, bo nie widze mojego komentarza.
    W domu już nie mogą się doczekac piątku, przepis juz wydrukowany wisi na lodówce:)

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    Właśnie zgłodniałam. Narobiłaś mi ochoty na taki dobry obiad. 🙂

    0
    Odpowiedz
    thepolishway
    thepolishway
    1 rok temu

    5 stars
    Uwielbiam dania z ryby.
    W wolnej chwili napewno spróbuje wykorzystać ten przepis bo łosoś w mojej opinii to król wód i smakuje nieziemsko.

    Pozdrawiam serdecznie ! 😉

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    1 rok temu
    Reply to  thepolishway

    Polecam, smakuje wybornie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    1 rok temu

    W takim wydaniu jeszcze łososia nie jadłam trzeba nadrobić

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina Izabela Pycio
    Bookendorfina Izabela Pycio
    2 lat temu

    Takiej propozycji smakowej nie można się oprzeć, przepis chętnie wypróbuję. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    2 lat temu

    Łososia uwielbiam wiec trzymam sie wersji ze zdrowa 😛
    A danie zapowiada się super. Kolejna rzecz od Ciebie ktora zapisuje do testowania.

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    2 lat temu
    Reply to  Kasia

    Polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania W
    Ania W
    2 lat temu

    już dawno nie jadłam łososia, ale czuję, że taki bardzo by mi smakował 🙂

    0
    Odpowiedz
    erepetitio
    erepetitio
    2 lat temu

    uwielbiam łososia! I z rozczuleniem wspominam czas, gdy można go było kupić za niecałe 40 zł…

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    2 lat temu
    Reply to  erepetitio

    No tak, cena jest dość wysoka

    0
    Odpowiedz
    Bożena
    Bożena
    2 lat temu

    Łosoś łososiem, ale ziemniaki pięknie podane. Taki drobiazg, a jaki efekt robi.

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    2 lat temu
    Reply to  Bożena

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Emilia
    Emilia
    2 lat temu

    Łososiowi mówię TAK< kaczce nie za bardzo bo mięsa nie jadam 😉

    0
    Odpowiedz
    Katrin
    Katrin
    2 lat temu

    Nie musiałam daleko szukać przepisu 🙂 Łosoś – mniam! Przepis wrzucony do zakładki i będę robić na obiadek. Mam nadzieję że wyjdzie bo taka ze mnie kucharka, jak…

    0
    Odpowiedz
    Pamela
    Pamela
    3 lat temu

    Pyszności ? uwielbiam łososia

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    3 lat temu

    Dawno nie jadłam łososia, może warto spróbowac Twój przepis ?
    Pysznie wygląda …

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    3 lat temu
    Reply to  krystynabozenna

    Polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna R
    Katarzyna R
    3 lat temu

    Bardzo ciekawy przepis, jeszcze nie próbowałam łososia w takiej odsłonie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    3 lat temu

    Nie jestem fanką ryb, mimo iż mam zalecenie, by jeść je trzy razy w tygodniu. Ale tak pięknie przyrządzonemu łososiowi nie byłabym w stanie się oprzeć.

    0
    Odpowiedz
    Pamela
    Pamela
    3 lat temu

    Pyszności 🙂

    0
    Odpowiedz
    Róża
    Róża
    3 lat temu

    Ja ostatnio mam “fazę” na tuńczyka 🙂

    0
    Odpowiedz
    Camelot
    Camelot
    3 lat temu

    Świetny pomysł na szybki obiad 🙂

    0
    Odpowiedz
    mojewypiekiinietylko
    mojewypiekiinietylko
    3 lat temu

    Małgosiu – łosoś jest jedną z moich ulubionych ryb, a w Irlandii chyba najbardziej popularną (mieszkam w Irlandii południowej, Co. Kerry). Z Twojego przepisu na pewno skorzystam. 🙂

    0
    Odpowiedz
    admin
    Autor
    admin
    3 lat temu
    Reply to  mojewypiekiinietylko

    O jak miło wiedzieć, że jesteś tak blisko mnie 😉 Danie polecam, bo jest pyszne

    0
    Odpowiedz
    mojewypiekiinietylko
    mojewypiekiinietylko
    3 lat temu
    Reply to  admin

    Cieszę się Małgosiu, zawsze to “bratnia dusza”. 😉 Pozdrawiam. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sandra
    Sandra
    3 lat temu

    Choc za rybami nie przepadam to lososia bardzo lubie. Postaram sie skopiowac przepis u mnie w kuchni ?

    0
    Odpowiedz
    Tomasz
    Tomasz
    3 lat temu

    Uwielbiam Łososia 🙂 Nie mniej jednak w takie odsłonie go jeszcze nie widziałem. Na 100% wypróbuje twój przepis. Dzięki

    0
    Odpowiedz

    wedrowkipokuchni

    wedrowkipokuchni
    Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
    Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
    Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
    Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
    Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

    Tagi

    • Babki
    • Boże Narodzenie
    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Rabarbar
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki na zimno
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy

    Archiwum

    • LIFESTYLE
    • ABC kuchni
    • Podróże
    • Autorka
    • Współpraca
    • Kontakt
    • Polityka prywatności i cookies
    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    wpDiscuz
    28
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Reply