Składniki
- 3 sztuki filetu z łososia pacyficznego każdy po 120 g
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sól morska
Sos
- 250 ml śmietanki
- 120 g bekonu *
- 2 ząbki czosnku
- 20 cm zielonej części pora
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej **
- 2 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól
Purée z ziemniaków
- 500 g ziemniaków
- 40 g masła
- 100 ml mleka ***
- pieprz biały
- sól
Sianko z pora
- 15 cm zielonej części pora
Przygotowanie
Sianko z pora
- Pora dzielimy na dwie części tak, aby uzyskać dwa kawałki po około 10 cm. Następnie kroimy wzdłuż na pół i na cienkie paseczki. Tak pokrojonego pora układamy na dużym talerzu i suszymy w mikrofali na najmniejszej mocy urządzenia. Od czasu do czasu pora należy przemieszać. Do suszenia można użyć piekarnika jednak w mikrofali jest o wiele szybciej.
Purée z ziemniaków
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kiedy ziemniaki są już miękkie, odcedzamy je i odparowujemy na małym ogniu. Do odparowanych i gorących ziemniaków wrzucamy kawałki masła i wlewamy wcześniej podgrzane mleko. Wszystko razem ugniatamy i mieszamy, tak aby powstała masa o aksamitnej konsystencji. Gotowe purée doprawiamy solą i pieprzem.
Sos
- Pora kroimy na większe kawałki wielkości 1cm na 1cm. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w kostkę bekon i chwilę smażymy. Następnie dodajemy przeciśniętny przez praskę czosnek i pora. Podsmażamy przez minutę, mieszając. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania jeśli chcecie zagęścić sos, dodajemy mąkę kukurydzianą.
- Łososia przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą morską. Grillujemy na rozgrzanym grillu elektrycznym 3-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od wielkości i grubości filetów. Łososia przekładamy na talerz. obok wykładamy purée ziemniaczane. łososia polewamy sosem i dekorujemy chrupiącym siankiem z pora.
Odnośniki
- * użyłam angielskiego bekonu (back becon), czyli takiego bez tłuszczu wycinanego z innych obszarów mięsa wieprzowego, np. ze schabu
- ** opcjonalnie
- *** do purée używamy mleka, ponieważ mleko wchłania całą skrobię z ziemniaków, co sprawia, że stają się one bardziej strawne.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Powtórzę się, bo nie widze mojego komentarza.
W domu już nie mogą się doczekac piątku, przepis juz wydrukowany wisi na lodówce:)
Właśnie zgłodniałam. Narobiłaś mi ochoty na taki dobry obiad. 🙂
Uwielbiam dania z ryby.
W wolnej chwili napewno spróbuje wykorzystać ten przepis bo łosoś w mojej opinii to król wód i smakuje nieziemsko.
Pozdrawiam serdecznie ! 😉
Polecam, smakuje wybornie 🙂
W takim wydaniu jeszcze łososia nie jadłam trzeba nadrobić
Takiej propozycji smakowej nie można się oprzeć, przepis chętnie wypróbuję. 🙂
Łososia uwielbiam wiec trzymam sie wersji ze zdrowa 😛
A danie zapowiada się super. Kolejna rzecz od Ciebie ktora zapisuje do testowania.
Polecam 🙂
już dawno nie jadłam łososia, ale czuję, że taki bardzo by mi smakował 🙂
uwielbiam łososia! I z rozczuleniem wspominam czas, gdy można go było kupić za niecałe 40 zł…
No tak, cena jest dość wysoka
Łosoś łososiem, ale ziemniaki pięknie podane. Taki drobiazg, a jaki efekt robi.
Dziękuję
Łososiowi mówię TAK< kaczce nie za bardzo bo mięsa nie jadam 😉
Nie musiałam daleko szukać przepisu 🙂 Łosoś – mniam! Przepis wrzucony do zakładki i będę robić na obiadek. Mam nadzieję że wyjdzie bo taka ze mnie kucharka, jak…
Pyszności ? uwielbiam łososia
Dawno nie jadłam łososia, może warto spróbowac Twój przepis ?
Pysznie wygląda …
Polecam 🙂
Bardzo ciekawy przepis, jeszcze nie próbowałam łososia w takiej odsłonie 🙂
Nie jestem fanką ryb, mimo iż mam zalecenie, by jeść je trzy razy w tygodniu. Ale tak pięknie przyrządzonemu łososiowi nie byłabym w stanie się oprzeć.
Pyszności 🙂
Ja ostatnio mam “fazę” na tuńczyka 🙂
Świetny pomysł na szybki obiad 🙂
Małgosiu – łosoś jest jedną z moich ulubionych ryb, a w Irlandii chyba najbardziej popularną (mieszkam w Irlandii południowej, Co. Kerry). Z Twojego przepisu na pewno skorzystam. 🙂
O jak miło wiedzieć, że jesteś tak blisko mnie 😉 Danie polecam, bo jest pyszne
Cieszę się Małgosiu, zawsze to “bratnia dusza”. 😉 Pozdrawiam. 🙂
Choc za rybami nie przepadam to lososia bardzo lubie. Postaram sie skopiowac przepis u mnie w kuchni ?
Uwielbiam Łososia 🙂 Nie mniej jednak w takie odsłonie go jeszcze nie widziałem. Na 100% wypróbuje twój przepis. Dzięki