Łosoś to szlachetna i jakże smaczna ryba, z której można przygotować pyszny obiad w 20 minut. Tak, tylko tyle czasu potrzeba, aby na talerzu znalazło się wspaniałe danie! Delikatny łosoś nie wymaga wielkiego kunsztu od kucharza, ani wyszukanych dodatków, bowiem sam w sobie, wprost z patelni jest wyjątkowo pyszny. Jednak cudownie aksamitny, maślany sos cytrynowy wynosi go w zupełnie nowy wymiar pyszności. Prosty sos, a taki pyszny! Chrupiące szparagi nadają daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Wiosenna kompozycja wyjątkowych smaków, którymi można delektować się bez końca.
Porcje: 2
Składniki
- 2 filety z łososia *
- 260 g zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos maślano-cytrynowy
- 60 ml bulionu warzywnego
- 3 ½ łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- ½ łyżeczki miodu
- ⅓ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- pieprz kolorowy
- sól morska
Dodatkowo
- 2 plasterki cytryny
Sos
- W małym rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy drobno posiekany czosnek. Chwile podsmażamy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy bulion oraz sok z cytryny. Gotujemy przez około 3 minuty, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę i pozostanie go około 3-4 łyżek. Dodajemy resztę masła oraz miód. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na bok. Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je na lekko posolony wrzątek i gotujemy przez 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Łosoś
- Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy go z obu stron kolorowym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy łososia skórą do dołu i smażymy około 3-4 minut na. Następnie odwracamy go na drugą stronę i smażymy przez 2-3 minuty na złoty kolor. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy szparagi oraz porcję łososia i obficie polewamy go sosem maślano-cytrynowym. Dekorujemy plasterkami cytryny. Podajemy od razu. Smacznego!
Odnośniki
- * każdy po 120 g
Uwagi dodatkowe
- łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC
- łososia można podać z pieczonymi, bądź młodymi ziemniakami, choć i ryż również świetnie się tu sprawdzi
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Nie przepadam za łososiem, ale tak przyrządzonego bym zjadła ze smakiem 🙂
Eleganckie danie, lubię łososia, bardzo chętnie bym zjadła w tej wersji.
Aleś smaka narobiła! tak, jak napisałam na facebooku – już wiem, co będzie jutro na obiad! 😉
Mam na blogu bardzo podobny przepis. Lubię to połączenie.
Tym razem potrawa zupełnie nie dla mnie.
Nie wiem czemu robię sobie na złość i oglądam takie pyszności po 23…
wygląda bardzo ale to bardzo smakowicie i podoba mi się takie połączenie. Kocham łososia i szparagi 😉
Dziękuję i bardzo polecam to pyszne danie 🙂
Wygląda niezwykle apetycznie, na pewno wykorzystam przepis
Dla mnie w opcji wegańskiej do przyjęcia, jednak w przedstawionej nie. Choć same szparagi, tez chętnie bym zjadła 😉
KOCHAM łososia! W każdej postaci, od dodawanych w sałatkach, po sushi 😀 UWIELBIAM. Zapisuję danie i zapewne w tym tygodniu będziemy wszamać 😀
Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
Fajne połączenie składników, ale nietety nie skorzystam, bo ryb nie jadam.
ten miód do ryby mnie bardzo zaciekawił, nie widziałam jeszcze takiego połączenia, może warto spróbować 🙂
Zapewniam, że warto 🙂
Bardzo lubię łososia, ten wygląda pysznie i na pewno wypróbuję ten przepis.
Zdecydowanie polecam
Uwielbiam tego typu połączenie. Czasem przygotowuje risotto alfredo z cytryną, łososiem, szparagami i pieprzem długim 🙂
Wiesz co?
Ja tam nie będę Twoich przepisów czytać!
Pakuję walizy i wyprowadzam się do Ciebie.
Będę spać w kuchni,a Ty mnie będziesz tuczyć 🙂
Znakomite danie, zdjęcie super.Szparagi, ryba, pełnia szczęścia 🙂
W kuchni to miejsca nie mam, ale pokój wolny stoi 🙂 Myślę, że miałybyśmy o czym rozmawiać 🙂
Może być pokój i wielkie łóżko z pościelą w słoniki 🙂
Będziemy nocą wyżerać lodówkę i rozmawiać 🙂
Łosoś to chyba moja ulubiona ryba., W takiej jednak wersji, pysznej, jeszcze go nie jadłam.
Ech, zabrzmiało to jak muzyka, taki apetyczny przepis…
Na niedzielny obiad , tak mi się skojarzyło…
Wydaje się idelany! 🙂 Na pewno wykorzystam przepis na sosi i szparagi.
Polecam
Mniam! Uwielbiam łososia i z chęcią wypróbuję ten przepis 😉
Nie jadamy ryb, ale przepis możemy polecić rodzicom, którzy je dla siebie przyrządzają.
Uwielbiam rybkę ale denerwują mnie ości
Łososia można kupić już bez ości 🙂
zielonych szparagów jeszcze nie jadłam. Łososia lubię.
Nie pomyślałam wcześnie, aby do łososia użyć pieprzu cytrynowego, a to faktycznie dobry pomysł. 🙂
Też tak sobie pomyślałam, jak to dobrze jest zajrzeć do cudzych przepisów 🙂
Dawno nie jadłam łososia, a ten przepis bardzo mnie intryguje, tym bardziej, że nigdy nie jadłam szparagów. Napisze to po raz kolejny, robicie wspaniale zdjęcia. 🙂
Bardzo dziękuję i gorąco polecam to pyszne danie 🙂
Wygląda przepysznie i mam ochotę wypróbować ten przepis 🙂
Wygląda smacznie i pewnie na dniach będę ten przepis realizować 🙂
Uwielbiam łososia w każdej postaci 😀
Też bardzo go lubię. Polecam to wspaniałe danie
Idealny przepis na niedzielny obiad.
Chętnie wykorzystam przepis, teraz uświadomiłam sobie, że dawno nie gościł na naszym stole łosoś, a przecież dania z jego udziałem smakują wyśmienicie. 🙂
Aż zgłodniałam na widok tego zdjęcia – dawno ryby nie jadłam i chętnie bym wciągnęła takie danie! 🙂
Nie lubię ryb, ale łosoś wyjątkowo mi smakuje. Ślicznie podane. 🙂
Dziękuję 🙂