Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  13 czerwca, 2020

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

Wędrówki po kuchni
Łosoś to szlachetna i jakże smaczna ryba, z której można przygotować pyszny obiad w 20 minut. Tak, tylko tyle czasu potrzeba, aby na talerzu znalazło się wspaniałe danie! Delikatny łosoś nie wymaga wielkiego kunsztu od kucharza, ani wyszukanych dodatków, bowiem sam w sobie, wprost z patelni jest wyjątkowo pyszny. Jednak cudownie aksamitny, maślany sos cytrynowy wynosi go w zupełnie nowy wymiar pyszności. Prosty sos, a taki pyszny! Chrupiące szparagi nadają daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Wiosenna kompozycja wyjątkowych smaków, którymi można delektować się bez końca.
Przygotowanie5 min., min.
Gotowanie15 min., min.
Czas całkowity20 min., min.
Drukuj
5 from 5 votes
Porcje: 2
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 filety z łososia *
  • 260 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos maślano-cytrynowy

  • 60 ml bulionu warzywnego
  • 3 ½ łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ½ łyżeczki miodu
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • pieprz kolorowy
  • sól morska

Dodatkowo

  • 2 plasterki cytryny

Sos

  • W małym rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy drobno posiekany czosnek. Chwile podsmażamy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy bulion oraz sok z cytryny. Gotujemy przez około 3 minuty, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę i pozostanie go około 3-4 łyżek. Dodajemy resztę masła oraz miód. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na bok.
    Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je na lekko posolony wrzątek i gotujemy przez 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Łosoś

  • Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy go z obu stron kolorowym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy łososia skórą do dołu i smażymy około 3-4 minut na. Następnie odwracamy go na drugą stronę i smażymy przez 2-3 minuty na złoty kolor.
    Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy szparagi oraz porcję łososia i obficie polewamy go sosem maślano-cytrynowym. Dekorujemy plasterkami cytryny. Podajemy od razu.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * każdy po 120 g

Uwagi dodatkowe

- łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC
- łososia można podać z pieczonymi, bądź młodymi ziemniakami, choć i ryż również świetnie się tu sprawdzi

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.6 14 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Łosoś
  • Ryby i owoce morza
  • Szparagi
  • Zdrowo i Fit

Nawigacja wpisu

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami
Dunseverick Castle

Podobne wpisy

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami
Przekąski i przystawki, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  3 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 63

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami

Fit ciasto dyniowe
Ciasta, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Pasta z wędzonej makreli
Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  28 września, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 50

Pasta z wędzonej makreli

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
47 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna
Katarzyna
5 lata temu

Nie przepadam za łososiem, ale tak przyrządzonego bym zjadła ze smakiem 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
16 dni temu
Odpowiedź do  Katarzyna

🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 lata temu

Eleganckie danie, lubię łososia, bardzo chętnie bym zjadła w tej wersji.

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
5 lata temu

Aleś smaka narobiła! tak, jak napisałam na facebooku – już wiem, co będzie jutro na obiad! 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
16 dni temu
Odpowiedź do  Zołza z kitką

Wspaniale 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Mam na blogu bardzo podobny przepis. Lubię to połączenie.

0
Odpowiedz
Radosna
Radosna
5 lata temu

Tym razem potrawa zupełnie nie dla mnie.

0
Odpowiedz
alexxia_pe
alexxia_pe
5 lata temu

Nie wiem czemu robię sobie na złość i oglądam takie pyszności po 23…
wygląda bardzo ale to bardzo smakowicie i podoba mi się takie połączenie. Kocham łososia i szparagi 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  alexxia_pe

Dziękuję i bardzo polecam to pyszne danie 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 lata temu

Wygląda niezwykle apetycznie, na pewno wykorzystam przepis

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
16 dni temu
Odpowiedź do  Ania

Świetnie

0
Odpowiedz
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
5 lata temu

Dla mnie w opcji wegańskiej do przyjęcia, jednak w przedstawionej nie. Choć same szparagi, tez chętnie bym zjadła 😉

0
Odpowiedz
Bukku-recenzje
Bukku-recenzje
5 lata temu

KOCHAM łososia! W każdej postaci, od dodawanych w sałatkach, po sushi 😀 UWIELBIAM. Zapisuję danie i zapewne w tym tygodniu będziemy wszamać 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Bukku-recenzje

Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

Fajne połączenie składników, ale nietety nie skorzystam, bo ryb nie jadam.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lata temu

5 stars
ten miód do ryby mnie bardzo zaciekawił, nie widziałam jeszcze takiego połączenia, może warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Koralina

Zapewniam, że warto 🙂

0
Odpowiedz
Iza D
Iza D
5 lata temu

Bardzo lubię łososia, ten wygląda pysznie i na pewno wypróbuję ten przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Iza D

Zdecydowanie polecam

0
Odpowiedz
Gulosus
Gulosus
5 lata temu

Uwielbiam tego typu połączenie. Czasem przygotowuje risotto alfredo z cytryną, łososiem, szparagami i pieprzem długim 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
16 dni temu
Odpowiedź do  Gulosus

Brzmi pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
Wiesz co?
Ja tam nie będę Twoich przepisów czytać!
Pakuję walizy i wyprowadzam się do Ciebie.
Będę spać w kuchni,a Ty mnie będziesz tuczyć 🙂
Znakomite danie, zdjęcie super.Szparagi, ryba, pełnia szczęścia 🙂

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

W kuchni to miejsca nie mam, ale pokój wolny stoi 🙂 Myślę, że miałybyśmy o czym rozmawiać 🙂

1
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Może być pokój i wielkie łóżko z pościelą w słoniki 🙂
Będziemy nocą wyżerać lodówkę i rozmawiać 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
5 lata temu

Łosoś to chyba moja ulubiona ryba., W takiej jednak wersji, pysznej, jeszcze go nie jadłam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
16 dni temu
Odpowiedź do  Monika Kilijańska

Polecam

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Ech, zabrzmiało to jak muzyka, taki apetyczny przepis…
Na niedzielny obiad , tak mi się skojarzyło…

0
Odpowiedz
Patrycja Michalis
Patrycja Michalis
5 lata temu

Wydaje się idelany! 🙂 Na pewno wykorzystam przepis na sosi i szparagi.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Patrycja Michalis

Polecam

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
5 lata temu

Mniam! Uwielbiam łososia i z chęcią wypróbuję ten przepis 😉

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
5 lata temu

Nie jadamy ryb, ale przepis możemy polecić rodzicom, którzy je dla siebie przyrządzają.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Uwielbiam rybkę ale denerwują mnie ości

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Ciekawska Magdalena

Łososia można kupić już bez ości 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
5 lata temu

zielonych szparagów jeszcze nie jadłam. Łososia lubię.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Nie pomyślałam wcześnie, aby do łososia użyć pieprzu cytrynowego, a to faktycznie dobry pomysł. 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

5 stars
Też tak sobie pomyślałam, jak to dobrze jest zajrzeć do cudzych przepisów 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
5 lata temu

5 stars
Dawno nie jadłam łososia, a ten przepis bardzo mnie intryguje, tym bardziej, że nigdy nie jadłam szparagów. Napisze to po raz kolejny, robicie wspaniale zdjęcia. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Marlena H.

Bardzo dziękuję i gorąco polecam to pyszne danie 🙂

0
Odpowiedz
Izabela
Izabela
5 lata temu

Wygląda przepysznie i mam ochotę wypróbować ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
O Tym Co Ważne
O Tym Co Ważne
5 lata temu

Wygląda smacznie i pewnie na dniach będę ten przepis realizować 🙂
Uwielbiam łososia w każdej postaci 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  O Tym Co Ważne

Też bardzo go lubię. Polecam to wspaniałe danie

0
Odpowiedz
Newenglandblog.pl
Newenglandblog.pl
5 lata temu

Idealny przepis na niedzielny obiad.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Chętnie wykorzystam przepis, teraz uświadomiłam sobie, że dawno nie gościł na naszym stole łosoś, a przecież dania z jego udziałem smakują wyśmienicie. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
16 dni temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Bardzo polecam

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lata temu

Aż zgłodniałam na widok tego zdjęcia – dawno ryby nie jadłam i chętnie bym wciągnęła takie danie! 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
5 lata temu

Nie lubię ryb, ale łosoś wyjątkowo mi smakuje. Ślicznie podane. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Sikorkowe Pasje

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
47
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz