• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  19 listopada, 2021

Mączka ziemniaczana – gdzie można ją używać?

Materiał zewnętrzny
Należy do jednych z tradycyjnych elementów polskiej kuchni. Szczególnie znana ze względu na kluski śląskie, dla których jest jednym ze składników bazowych. Nie jest to jednak jedyna potrawa, w której mączka ziemniaczana, określana także jako skrobia ziemniaczana lub mączka kartoflana, znajduje zastosowanie. Co istotne, jej wyjątkowe właściwości pozwalają na jej użycie nie tylko w kuchni! Jak powstaje mączka ziemniaczana? Czym się charakteryzuje i do czego można jej używać w kuchni i poza nią?

Jak powstaje mączka ziemniaczana

Już sama nazwa nie pozostawia żadnych wątpliwości, że skrobia ziemniaczana to mączka otrzymywana z ziemniaków. Dokładniej jest ona produkowana z surowych bulw pędów ziemniaków. Przy czym warto pamiętać o tym, że mączka ziemniaczana czy też skrobia ziemniaczana, nie jest tym samym co mąka ziemniaczana pozyskiwana z gotowanych ziemniaków.

Nazwa ta bywa jednak używana zamiennie, przy wyborze konkretnego produktu należy jednak sprawdzić, czy mamy do czynienia ze skrobią ziemniaczaną, czy mąką, ponieważ różnią się one swoimi właściwościami. Co prawda oba produkty są bezglutenowe, jednak mąka ziemniaczana z wyglądu przypomina mąkę pszenną i odznacza się delikatnym posmakiem i zapachem gotowanych ziemniaków. Przy czym oba produkty można stosować zamiennie.

Mączka kartoflana – właściwości i skład

Skrobia ziemniaczana jest biała, bezzapachowa i bezsmakowa. Ze względu na brak zawartości glutenu zalecana jest w diecie osób z zaburzeniem trawienia tego typu białka – zwłaszcza cierpiących na celiakię. Za sprawą dużej zawartości skrobi mączka ziemniaczana ma działanie łagodzące na różnego rodzaju stany zapalne i alergie skórne. Skrobia wykorzystywana jest do produkcji domowego krochmalu. Może być także używana z powodzeniem jako puder matujący do twarzy. W składzie mączki kartoflanej znajduje się także witamina C oraz witamina B6. W kuchni wiemy już, że używa się jej do przyrządzania pysznych klusek śląskich. Do jakich potraw można ją jeszcze stosować?

Potrawy z mączki ziemniaczanej

Mączka ziemniaczana to jeden z najlepszych zagęszczaczy spożywczych. Tutaj dużą zaletą mączki ziemniaczanej jest jej bezzapachowość oraz brak smaku. Z tego też powodu stanowi ona jeden z istotnych składników kisieli owocowych czy budyniów. To właśnie dzięki niej mają one tak gęstą konsystencję. Skrobia ziemniaczana stosowana jest także do zagęszczania zup i sosów. Zmieszana z innymi typami mąk używana jest również do wypieków. Z mączki ziemniaczanej można też przyrządzać inne rodzaje klusek np. kluski lane czy kluski ziemniaczane (tzw. kluski szare).

0 0 votes
Article Rating

Nawigacja wpisu

Śledzie po litewsku
Tort czekolada, limonka i kokos z frużeliną malinową

Podobne wpisy

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
ABC kuchni, Sekrety zdrowia  /  5 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 56

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!

Sorgo-prozdrowotna kasza z Afryki
ABC kuchni  /  4 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

Sorgo-prozdrowotna kasza z Afryki

Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży
ABC kuchni  /  31 października, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
19 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
sara
sara
4 miesięcy temu

Bardzo ciekawy wpis:)

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
5 miesięcy temu

Korzystam na codzień w kuchni, ale też do zabawy z córkami: robimy ciecz nieniutonowską.

0
Odpowiedz
Marek z Bywalec Życia
Marek z Bywalec Życia
6 miesięcy temu

Mączkę ziemniaczaną jak najbardziej kojarzę, ponieważ moja babcia nie uznawała placków ziemniaczanych bez mączki ziemniaczanej 😉 I zawsze mówiła placki bez mączki to zupełnie bez sensu! Dobrze wiedzieć coś więcej o tym produkcie!

0
Odpowiedz
Irena
Irena
6 miesięcy temu

U nas to mama króluje w kuchni i biada temu, kto chce jej pomóc, ale sie podpatrzy czasami coś i mama często używa mączki ziemniaczanej.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 miesięcy temu
Reply to  Irena

Przyznam, że nie lubię, kiedy ktoś szwenda mi się po kuchni, nawet jeśli chce pomóc, wyganiam, sto razy szybciej sama zrobię. 😉

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
6 miesięcy temu

Bardzo przydaje się do placów ziemniaczanych, serników, spaghetti zapiekanego, zagęszczania sosów, naleśników, budyni i kiśli. 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
6 miesięcy temu

Wiedza przyda się, jeśli kiedyś postanowię coś upiec 🙂

1
Odpowiedz
Paulina
Paulina
6 miesięcy temu
Reply to  Miye

Ja jestem miłośniczką klusek i serdecznie Ci je polecam.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
5 miesięcy temu
Reply to  Paulina

U mnie kluski jada tylko najstarsza córka, młodsze dzieciaki niestety odmawiają.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
6 miesięcy temu

Jestem bardzo ciekawa niektórych produktów, nie miałam okazji jeść wszystkiego.

1
Odpowiedz
Karolina
Karolina
6 miesięcy temu

mączka ziemniaczana jest niezastąpionym składnikiem w mojej kuchni, zwłaszcza do pieczenia ciast 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
6 miesięcy temu
Reply to  Karolina

Jesli nie mam, nie zabieram się za pieczenie sernika, jak dla mnie obowiązkowy składnik. 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
5 miesięcy temu
Reply to  Bookendorfina

Sernik lubię, więc warto zawsze mieć mączkę ziemniaczaną pod ręką.

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
6 miesięcy temu

Ja mąkę ziemniaczaną również używam do zagęszczania. Kiedy masa serowa jest za rzadka, a nie mam w domu budyniu, to tę mąkę do tego wykorzystuje. Poza tym z synka mi robiliśmy masę porcelanową, w której mąka ziemniaczaną jest głównym składnikiem. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
6 miesięcy temu
Reply to  Marlena H.

Faktycznie, zapomniałam, że także robiłam z dzieciakami porcelanowe prace, miło wspominam tamten okres, tyle kreatywności w nas wyzwalał. 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
6 miesięcy temu

Jest idealna do przygotowania klusek ziemniaczanych, bardzo je lubię.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
6 miesięcy temu
Reply to  pojedztam.pl

Przyznam, że mogłabym je jeść co drugi dzień, długo by mi się nie znudziły. 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
6 miesięcy temu

Ciekawostki same w tym artykule i bardzo istotne w kuchni. Dziękuję za przekazanie takiej dawki wiedzy!

0
Odpowiedz
P.K.
P.K.
5 miesięcy temu
Reply to  Pieprzyć z Fantazją

Ja też nie o wszystkim wiedziałam, a dobrze posiąść nową wiedzę.

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply