Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  19 listopada, 2021

Mączka ziemniaczana – gdzie można ją używać?

Materiał zewnętrzny
Należy do jednych z tradycyjnych elementów polskiej kuchni. Szczególnie znana ze względu na kluski śląskie, dla których jest jednym ze składników bazowych. Nie jest to jednak jedyna potrawa, w której mączka ziemniaczana, określana także jako skrobia ziemniaczana lub mączka kartoflana, znajduje zastosowanie. Co istotne, jej wyjątkowe właściwości pozwalają na jej użycie nie tylko w kuchni! Jak powstaje mączka ziemniaczana? Czym się charakteryzuje i do czego można jej używać w kuchni i poza nią?

Jak powstaje mączka ziemniaczana

Już sama nazwa nie pozostawia żadnych wątpliwości, że skrobia ziemniaczana to mączka otrzymywana z ziemniaków. Dokładniej jest ona produkowana z surowych bulw pędów ziemniaków. Przy czym warto pamiętać o tym, że mączka ziemniaczana czy też skrobia ziemniaczana, nie jest tym samym co mąka ziemniaczana pozyskiwana z gotowanych ziemniaków.

Nazwa ta bywa jednak używana zamiennie, przy wyborze konkretnego produktu należy jednak sprawdzić, czy mamy do czynienia ze skrobią ziemniaczaną, czy mąką, ponieważ różnią się one swoimi właściwościami. Co prawda oba produkty są bezglutenowe, jednak mąka ziemniaczana z wyglądu przypomina mąkę pszenną i odznacza się delikatnym posmakiem i zapachem gotowanych ziemniaków. Przy czym oba produkty można stosować zamiennie.

Mączka kartoflana – właściwości i skład

Skrobia ziemniaczana jest biała, bezzapachowa i bezsmakowa. Ze względu na brak zawartości glutenu zalecana jest w diecie osób z zaburzeniem trawienia tego typu białka – zwłaszcza cierpiących na celiakię. Za sprawą dużej zawartości skrobi mączka ziemniaczana ma działanie łagodzące na różnego rodzaju stany zapalne i alergie skórne. Skrobia wykorzystywana jest do produkcji domowego krochmalu. Może być także używana z powodzeniem jako puder matujący do twarzy. W składzie mączki kartoflanej znajduje się także witamina C oraz witamina B6. W kuchni wiemy już, że używa się jej do przyrządzania pysznych klusek śląskich. Do jakich potraw można ją jeszcze stosować?

Potrawy z mączki ziemniaczanej

Mączka ziemniaczana to jeden z najlepszych zagęszczaczy spożywczych. Tutaj dużą zaletą mączki ziemniaczanej jest jej bezzapachowość oraz brak smaku. Z tego też powodu stanowi ona jeden z istotnych składników kisieli owocowych czy budyniów. To właśnie dzięki niej mają one tak gęstą konsystencję. Skrobia ziemniaczana stosowana jest także do zagęszczania zup i sosów. Zmieszana z innymi typami mąk używana jest również do wypieków. Z mączki ziemniaczanej można też przyrządzać inne rodzaje klusek np. kluski lane czy kluski ziemniaczane (tzw. kluski szare).

0 0 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Śledzie po litewsku
Tort czekolada, limonka i kokos z frużeliną malinową
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
19 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
sara
sara
3 lata temu

Bardzo ciekawy wpis:)

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
3 lata temu

Korzystam na codzień w kuchni, ale też do zabawy z córkami: robimy ciecz nieniutonowską.

0
Odpowiedz
Marek z Bywalec Życia
Marek z Bywalec Życia
3 lata temu

Mączkę ziemniaczaną jak najbardziej kojarzę, ponieważ moja babcia nie uznawała placków ziemniaczanych bez mączki ziemniaczanej 😉 I zawsze mówiła placki bez mączki to zupełnie bez sensu! Dobrze wiedzieć coś więcej o tym produkcie!

0
Odpowiedz
Irena
Irena
3 lata temu

U nas to mama króluje w kuchni i biada temu, kto chce jej pomóc, ale sie podpatrzy czasami coś i mama często używa mączki ziemniaczanej.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  Irena

Przyznam, że nie lubię, kiedy ktoś szwenda mi się po kuchni, nawet jeśli chce pomóc, wyganiam, sto razy szybciej sama zrobię. 😉

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu

Bardzo przydaje się do placów ziemniaczanych, serników, spaghetti zapiekanego, zagęszczania sosów, naleśników, budyni i kiśli. 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
3 lata temu

Wiedza przyda się, jeśli kiedyś postanowię coś upiec 🙂

1
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu
Odpowiedź do  Miye

Ja jestem miłośniczką klusek i serdecznie Ci je polecam.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
3 lata temu
Odpowiedź do  Paulina

U mnie kluski jada tylko najstarsza córka, młodsze dzieciaki niestety odmawiają.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Jestem bardzo ciekawa niektórych produktów, nie miałam okazji jeść wszystkiego.

1
Odpowiedz
Karolina
Karolina
3 lata temu

mączka ziemniaczana jest niezastąpionym składnikiem w mojej kuchni, zwłaszcza do pieczenia ciast 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  Karolina

Jesli nie mam, nie zabieram się za pieczenie sernika, jak dla mnie obowiązkowy składnik. 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Sernik lubię, więc warto zawsze mieć mączkę ziemniaczaną pod ręką.

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
3 lata temu

Ja mąkę ziemniaczaną również używam do zagęszczania. Kiedy masa serowa jest za rzadka, a nie mam w domu budyniu, to tę mąkę do tego wykorzystuje. Poza tym z synka mi robiliśmy masę porcelanową, w której mąka ziemniaczaną jest głównym składnikiem. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  Marlena H.

Faktycznie, zapomniałam, że także robiłam z dzieciakami porcelanowe prace, miło wspominam tamten okres, tyle kreatywności w nas wyzwalał. 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
3 lata temu

Jest idealna do przygotowania klusek ziemniaczanych, bardzo je lubię.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  pojedztam.pl

Przyznam, że mogłabym je jeść co drugi dzień, długo by mi się nie znudziły. 🙂

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
3 lata temu

Ciekawostki same w tym artykule i bardzo istotne w kuchni. Dziękuję za przekazanie takiej dawki wiedzy!

0
Odpowiedz
P.K.
P.K.
3 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Ja też nie o wszystkim wiedziałam, a dobrze posiąść nową wiedzę.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
19
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz