• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania  /  29 sierpnia, 2018

Makaron w kremowym sosie z łososiem

Wędrówki po kuchni
Kuchnia włoska to przede wszystkim dbałość o wysoką jakość składników, zróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań. To danie spełnia wszelkie warunki, aby było daniem znakomitym. Doskonały makaron, świeży i delikatny łosoś pacyficzny, słodka śmietanka oraz szalotka. Tyle potrzeba, aby z prostych składników, przygotować wyjątkowe danie, które zaspokoi największy apetyt.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie15 min.
Czas całkowity25 min.
Drukuj
Porcje: 3
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Przygotowanie

      Sos

      • 400 g filetu łososia
      • 300 g śmietany kremówki
      • 2 łyżki tartego parmezanu
      • 2 szalotki
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka masła 82%
      • ½ pęczka świeżego kopru
      • ½ łyżeczki soku z cytryny
      • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
      • sól

      Dodatkowo

      • 250 g makaronu farfalle *
      • 2 łyżki parmezanu
      • 2 łyżki świeżego posiekanego kopru

      Przygotowanie

      • Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i smażymy, aby szalotka się zeszkliła. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy łososia pokrojonego w większą kostkę. Całość zalewamy śmietanką i dodajemy parmezan. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.
      • W międzyczasie sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekany koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron pozostał al dente. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron łączymy z sosem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Wierzch posypujemy parmezanem i świeżym koperkiem.
        Buon appetito !

      Odnośniki

      • * użyłam naturalnie barwionego makaronu Farfalle Arcobaleno Rainbow Bowties

      Uwagi dodatkowe

      • pamiętajmy, aby do dania użyć szerokiego makaronu np. pappardelle, aby sos dokładnie go oblepił, a nie pozostał na dnie talerza
      • danie świetnie uzupełni wino ze szczepu pinot noir czy cabernet franc
      • łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      5 1 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Kuchnia włoska
      • Łosoś
      • Makarony
      • Ryby i owoce morza

      Zobacz wpisy

      Pieczeń
      Mini serniczki z owocami lata

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      29 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Anna
      Anna
      1 rok temu

      Wygląda bardzo apetycznie. 🙂

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      1 rok temu

      Ależ pięknie podano 🙂
      Kusząco bardzo , będę musiał coś chociaż podobnego do tego przepisu zrobić :-))

      0
      Odpowiedz
      Świat Toli
      Świat Toli
      1 rok temu

      Uwielbiam takie potrawy i tego typu sosy, niestety mąż nie przepada za nimi.

      0
      Odpowiedz
      Zołza z kitką
      Zołza z kitką
      1 rok temu

      Tak, jak napisałam na IG – makaron jest cudny! Sama chętnie zjadłabym takie danie! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Irena-Hooltaye w podróży
      Irena-Hooltaye w podróży
      1 rok temu

      No i znowu zostałam zagoniona do kuchni.
      Muszę przyznac,że danie mi bardzo odpowiada.Lubię włoską kuchnię i wszelkiego rodzaju makarony.
      Łososia pacyficznego bardzo trudno u mnie dostac,dlatego tej ryby prawie nie jadam.
      Jak się uda to jest święto.Króluje norweski z tablica Mendelejewa.
      Ciekawe i proste danie, do tego ładnie wygląda.
      Robię!
      Pozdrawiam!

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Irena-Hooltaye w podróży

      Dziękuję ślicznie. Tak, ten gatunek łososia jest również droższy

      0
      Odpowiedz
      czerwonafilizanka
      czerwonafilizanka
      1 rok temu

      ale ładny, kolorowy makaron:) zaskoczyłaś mnie bo pierwszy raz takowy widzę.
      Ja makaron rzadko jadam.
      Miłej niedzieli.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  czerwonafilizanka

      Dziękuję, miłej niedzieli 🙂

      0
      Odpowiedz
      Lonka
      Lonka
      2 lat temu

      Ja uwielbiam gotować, jednak sprzątać po gotowaniu nienawidzę. Zawsze z tego powodu ubolewam, szukam wymówki, albo dobrych produktów, które potrafią zmyć ten tłuszcz i zabrudzenie.

      0
      Odpowiedz
      ragus.pl
      ragus.pl
      2 lat temu

      ale dziwne kolory 🙂 ale fajny pomysl 🙂

      0
      Odpowiedz
      GOSIA
      GOSIA
      2 lat temu

      Córka lubi łososia ja wole pstrągi.

      0
      Odpowiedz
      Literatka kawy.
      Literatka kawy.
      2 lat temu

      Mój partner uwielbia łososia, zapiszę sobie to danie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Instytutdesignu
      Instytutdesignu
      2 lat temu

      Robie często. Wszyscy domownicy go uwielbiają

      0
      Odpowiedz
      Ania W
      Ania W
      2 lat temu

      ekstra makaron! nie widzialam jeszcze takiego 🙂

      0
      Odpowiedz
      Monika-BlogMama.pl
      Monika-BlogMama.pl
      2 lat temu

      WoW wygląda pysznie. Już chcę jeść od samego patrzenia! 😉

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      2 lat temu

      Super połączenie!

      0
      Odpowiedz
      Zaneta
      Zaneta
      2 lat temu

      Makaron wygląda jak z bajki.

      0
      Odpowiedz
      Martyna Soul
      Martyna Soul
      2 lat temu

      Wspaniały przepis. Muszę wypróbować:)

      0
      Odpowiedz
      Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
      Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
      2 lat temu

      Świetny przepis, świetne zdjęcia, wygląda smakowicie

      0
      Odpowiedz
      Witek
      Witek
      2 lat temu

      Propozycja nie do odrzucenia 🙂 Zapisuję.
      Przy okazji, jeśli gotujesz od serca zgłoś swój blog do konkursu #BLOGSfromHEART
      To ostatnia szansa.

      0
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      2 lat temu

      Jaki cudny ten makaron, nigdy się z takim nie spotkałam:)

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      2 lat temu

      Jedna z moich ulubionych wersji łososia ??

      0
      Odpowiedz
      Klaudia
      Klaudia
      2 lat temu

      Spróbuje na obiad, mam w lodówce łososia 😉

      0
      Odpowiedz
      Joanna
      Joanna
      2 lat temu

      Nie przepadam za łososiem, ale czasami jadam. Może w taki sosie będzie lepiej smakował.

      0
      Odpowiedz
      Sylwia z Młoda mama pisze
      Sylwia z Młoda mama pisze
      2 lat temu

      Świetnie wygląda ten makaron! Proste danie, a przez makaron wygląda oryginalnie.

      0
      Odpowiedz
      Gosia
      Gosia
      2 lat temu

      Wysoka jaksc skadnikw powinna byc priorytetem i w naszej kuchni.

      0
      Odpowiedz
      Madka roku
      Madka roku
      2 lat temu

      Bardzo lubię dania z łososiem. A ten kolorowy makaron wygląda super! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ka Ewa
      Ka Ewa
      2 lat temu

      To jest moje sztandarowe danie, zresztą uwielbiam, czasem zamiennie stosujętuńczyka, też daje radę 🙂

      0
      Odpowiedz
      Candy Pandas
      Candy Pandas
      2 lat temu

      Ale ten makaron pięknie wygląda 🙂 Sam w sobie jest takie ładny, że ozdób na talerzu nie potrzeba 🙂

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      29
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply