Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  29 sierpnia, 2018

Makaron w kremowym sosie z łososiem

Wędrówki po kuchni
Kuchnia włoska to przede wszystkim dbałość o wysoką jakość składników, zróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań. To danie spełnia wszelkie warunki, aby było daniem znakomitym. Doskonały makaron, świeży i delikatny łosoś pacyficzny, słodka śmietanka oraz szalotka. Tyle potrzeba, aby z prostych składników, przygotować wyjątkowe danie, które zaspokoi największy apetyt.
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie15 min., min.
Czas całkowity25 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 3
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Sos

  • 400 g filetu łososia
  • 300 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła 82%
  • ½ pęczka świeżego kopru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól

Dodatkowo

  • 250 g makaronu farfalle *
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki świeżego posiekanego kopru

Przygotowanie

  • Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i smażymy, aby szalotka się zeszkliła. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy łososia pokrojonego w większą kostkę. Całość zalewamy śmietanką i dodajemy parmezan. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.
  • W międzyczasie sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekany koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron pozostał al dente. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron łączymy z sosem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Wierzch posypujemy parmezanem i świeżym koperkiem.
    Buon appetito !

Odnośniki

  • * użyłam naturalnie barwionego makaronu Farfalle Arcobaleno Rainbow Bowties

Uwagi dodatkowe

  • pamiętajmy, aby do dania użyć szerokiego makaronu np. pappardelle, aby sos dokładnie go oblepił, a nie pozostał na dnie talerza
  • danie świetnie uzupełni wino ze szczepu pinot noir czy cabernet franc
  • łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia włoska
  • Łosoś
  • Makarony
  • Ryby i owoce morza

Nawigacja wpisu

Pieczeń
Mini serniczki z owocami lata

Podobne wpisy

Spaghetti alla Puttanesca
Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  23 listopada, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Spaghetti alla Puttanesca

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Wędrówki kulinarne  /  1 sierpnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Pieczone ravioli
Amerykańska, Na ciepło, Na zimno, Przekąski i przystawki, Wędrówki kulinarne  /  29 grudnia, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 41

Pieczone ravioli

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
35 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszka
Agnieszka
3 lata temu

Gdzie można kupić taki cudny makaron????

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Agnieszka

W Polsce nie mam pojęcia 🙂 Może on line?

0
Odpowiedz
Aga
Aga
4 lata temu

Och, uwielbiam makarony pod każdą możliwą postacią z każdym możliwym dodatkiem, chętnie spróbuję zrobić w domu ten przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Aga

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
4 lata temu

5 stars
Choć nie przepadam za makaronem, to ta propozycja jest naprawdę kusząca. Poza tym, dawno nie jadłam łososia. 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Propozycja zdecydowanie dla mnie, zarówno od strony smakowej, jak i kompozycji na talerzu. 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Wygląda bardzo apetycznie. 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

Ależ pięknie podano 🙂
Kusząco bardzo , będę musiał coś chociaż podobnego do tego przepisu zrobić :-))

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
5 lata temu

Uwielbiam takie potrawy i tego typu sosy, niestety mąż nie przepada za nimi.

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
5 lata temu

Tak, jak napisałam na IG – makaron jest cudny! Sama chętnie zjadłabym takie danie! 🙂

0
Odpowiedz
Irena-Hooltaye w podróży
Irena-Hooltaye w podróży
5 lata temu

No i znowu zostałam zagoniona do kuchni.
Muszę przyznac,że danie mi bardzo odpowiada.Lubię włoską kuchnię i wszelkiego rodzaju makarony.
Łososia pacyficznego bardzo trudno u mnie dostac,dlatego tej ryby prawie nie jadam.
Jak się uda to jest święto.Króluje norweski z tablica Mendelejewa.
Ciekawe i proste danie, do tego ładnie wygląda.
Robię!
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Irena-Hooltaye w podróży

Dziękuję ślicznie. Tak, ten gatunek łososia jest również droższy

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
5 lata temu

ale ładny, kolorowy makaron:) zaskoczyłaś mnie bo pierwszy raz takowy widzę.
Ja makaron rzadko jadam.
Miłej niedzieli.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Dziękuję, miłej niedzieli 🙂

0
Odpowiedz
Lonka
Lonka
6 lata temu

Ja uwielbiam gotować, jednak sprzątać po gotowaniu nienawidzę. Zawsze z tego powodu ubolewam, szukam wymówki, albo dobrych produktów, które potrafią zmyć ten tłuszcz i zabrudzenie.

0
Odpowiedz
ragus.pl
ragus.pl
6 lata temu

ale dziwne kolory 🙂 ale fajny pomysl 🙂

0
Odpowiedz
GOSIA
GOSIA
6 lata temu

Córka lubi łososia ja wole pstrągi.

0
Odpowiedz
Literatka kawy.
Literatka kawy.
6 lata temu

Mój partner uwielbia łososia, zapiszę sobie to danie 🙂

0
Odpowiedz
Instytutdesignu
Instytutdesignu
6 lata temu

Robie często. Wszyscy domownicy go uwielbiają

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
6 lata temu

ekstra makaron! nie widzialam jeszcze takiego 🙂

0
Odpowiedz
Monika-BlogMama.pl
Monika-BlogMama.pl
6 lata temu

WoW wygląda pysznie. Już chcę jeść od samego patrzenia! 😉

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lata temu

Super połączenie!

0
Odpowiedz
Zaneta
Zaneta
6 lata temu

Makaron wygląda jak z bajki.

0
Odpowiedz
Martyna Soul
Martyna Soul
6 lata temu

Wspaniały przepis. Muszę wypróbować:)

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
6 lata temu

Świetny przepis, świetne zdjęcia, wygląda smakowicie

0
Odpowiedz
Witek
Witek
6 lata temu

Propozycja nie do odrzucenia 🙂 Zapisuję.
Przy okazji, jeśli gotujesz od serca zgłoś swój blog do konkursu #BLOGSfromHEART
To ostatnia szansa.

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
6 lata temu

Jaki cudny ten makaron, nigdy się z takim nie spotkałam:)

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lata temu

Jedna z moich ulubionych wersji łososia ??

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
6 lata temu

Spróbuje na obiad, mam w lodówce łososia 😉

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
6 lata temu

Nie przepadam za łososiem, ale czasami jadam. Może w taki sosie będzie lepiej smakował.

0
Odpowiedz
Sylwia z Młoda mama pisze
Sylwia z Młoda mama pisze
6 lata temu

Świetnie wygląda ten makaron! Proste danie, a przez makaron wygląda oryginalnie.

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
6 lata temu

Wysoka jaksc skadnikw powinna byc priorytetem i w naszej kuchni.

0
Odpowiedz
Madka roku
Madka roku
6 lata temu

Bardzo lubię dania z łososiem. A ten kolorowy makaron wygląda super! 🙂

0
Odpowiedz
Ka Ewa
Ka Ewa
6 lata temu

To jest moje sztandarowe danie, zresztą uwielbiam, czasem zamiennie stosujętuńczyka, też daje radę 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
6 lata temu

Ale ten makaron pięknie wygląda 🙂 Sam w sobie jest takie ładny, że ozdób na talerzu nie potrzeba 🙂

1
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
35
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz