Cudowne i aromatyczne danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. A jeśli mowa o kuchni włoskiej, to nie może zabraknąć dobrej jakości makaronu, świeżej bazylii, słodkich pomidorów i parmezanu. Danie, które Wam proponuję to makaron w wersji spaghetti z małymi klopsikami i fantastycznym sosem pomidorowym. Obficie obsypany moim ukochanym parmezanem i świeżą bazylią. Proste połączenie, które tworzy sycące i niezwykle smaczne danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella.
Porcje: 6
Składniki
Klopsiki
- 600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 12 krakersów
- 1 duże jajko
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz czarny
- sól morska
Sos pomidorowy
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazylii
- ½ papryczki chili
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki cukru
- oliwa
Dodatkowo
- 400 g makaronu spaghetti
- 60 g parmezanu
- listki bazylii
Przygotowanie
Klopsiki
- Mięso przekładamy do miski. Listki rozmarynu drobno siekamy i dodajemy do mięsa razem z pokruszonymi krakersami, musztardą i jajkiem. Doprawiamy do smaku oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy przygotowane klopsiki z każdej strony, energicznie poruszając patelnią co jakiś czas. Gotowe klopsiki przekładamy na talerz.
Sos pomidorowy
- Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili. Mieszając podsmażamy uważając, aby czosnek nie zbrązowiał, gdyż będzie gorzki. Dodajemy pomidory, posiekaną bazylię i ocet balsamiczny. Mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
- Makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy makaron, pozostawiając odrobinę wody z makaronu do rozrzedzenia sosu (jeśli jest to konieczne). Klopsiki przekładamy do sosu i gotujemy wszystko razem jeszcze około 10 minut. Na talerze wykładamy porcję makaronu, polewamy przygotowanym sosem z klopsikami. Wierzch posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy listkiem bazylii.Buon appetito !
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
A tam! nie chodzi o parmezan, tylko kształt klusków hahahah 😀
Ja nie jestem smakoszem, jedzenie ma być pożywne. Ale ostatnio opiekowałam się małym kuzynem. Jego mama powiedziała, że nie jest wymagający – lubi makaron z masłem i białym serem. Zrobiłam. A ten marudzi. Pytam czemu? On – ze nie ma literek 🙂 on je tylko literki.
A potem wraca mój syn i mówi, że nigdy go nie pytałam, ale on też nie lubi świderków tylko wstążki!
No proszę jak to kształt makaronu może zmienić wszystko 🙂
Bardzo lubie jego propozycje kulinarne, mam nawet kilka autorskich książek. A to danie akurat dziś gości na naszym stole.
Widziałam zdjęcie na instagramie i aż weszłam przeczytać jak przygotowałaś danie 🙂
Wszystko mam, oprócz krakersów.Takiej wersji nie przerabiałam.
Uwielbiam włoskie dania i dzisiaj robię to na obiadek.
Nawet włoskie wino mam, ale inne-)
Znakomity, smaczny i prosty przepis!
Pozdrawiam-)))
Dziękuję i polecam to wspaniałe danie
Mea rzadko jadam makarony. Zaciekawił mnie dodatek krakersów.
Sama pyszność, ostatnio właśnie się zastanawiałam nad nowym przepisem z makaronem. Jakieś spagetti ale z czym, teraz już wiem.
wygląda bardzo apetycznie
Tyle razy widziałam makaron z klopsikami, ale jakoś nigdy się nie zebrałam, żeby spróbować zrobić. Ale ten przepis jest taki prosty, że chyba w końcu zrobię! I widzę, że nie tylko mnie zaskoczyły krakersy w przepisie! 🙂
Zdecydowanie polecam 🙂
Zastanawiały mnie krakersy – wypróbuję przy najbliższej okazji bo to jedno z dań, które ciągle u nas powraca. Parmezan jest w tym przepisie nieodzowny.
Zawsze sobie obiecuję, że w końcu kupię jego książkę i będę gotować jak on 😀
O ten patent na krakersy do klopsików genialny 🙂 Muszę spróbować 🙂
Przymierzałam się do tego przepisu? Po Twojej rekomendacji na pewno go zrobię ?
Polecam 🙂
Już zapisałam przepis na portugalską zupkę a teraz włoskie klopsiki 🙂 Tak to apetycznie opisujesz, że chyba przytyję. Ale co tam…. zrobię 🙂
Wygląda smacznie, spróbuję zrobić 🙂
Wygląda super! Nie ma na świecie większego makaroniarza niż ja 😀 ale tego przepisu jeszcze nie znam i zaskoczyły mnie krakersy. Na pewno wykorzystam!!!
Robiłam też z przepisu Jamiego – potwierdzam, że pyszny 🙂 Mega, że rekomendujesz też wino. Od razu usługa sommeliera. 2 w jednym 😉
Lubię rozmaryn a więc przepis jak dla mnie 🙂
Mmmm…. Jak zwykle pyszności. 🙂
Wygląda apetycznie 🙂
Jak ja kocham takie nie wyszukane przepisy… super pomysł. W kuchni często im prościej tym lepiej i dla dorosłych i dla dzieciaków pychota 🙂
Mmm, wygląda smakowicie. Na pewno wypróbuję przepis, tylko w moich okolicach ciężko z parmezanem. Szok!