Zawsze rozczula mnie prostota kuchni włoskiej połączona z bogactwem smaku, jaki można wyczarować z kilku prostych składników. Krewetki, soczyste pomidorki, dobre wino, makaron i odrobinę przypraw to tak naprawdę wszystko, czego potrzebujecie, by odbyć kulinarną podróż do Włoch. Danie jest lekkie i nie przekombinowane, pełne słonecznego smaku i aromatu. Przygotowuje się je zaledwie w kilka chwil, a uwierzcie mi, że smakuje po królewsku! Jestem pewna, że przeniesie Was, choć na chwilę na włoskie wybrzeże.
Porcje: 2
Składniki
- 200 g surowych krewetek *
- 150 g makaronu linguine
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 100 ml białego, wytrawnego wina **
- 300 g pomidorów krojonych
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- oregano suszone
- bazylia suszona
- płatki chili
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- bazylia do dekoracji
Przygotowanie
- Krewetki rozmrażamy i odcinamy ogonki. Każdą krewetkę delikatnie nacinamy na całej długości grzbietu i usuwamy ciemną żyłkę, czyli jelito. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą nożyka lub wykałaczki. Tak przygotowane krewetki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy, aby był al dente.
- Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną szalotkę, czosnek, suszone oregano, bazylię oraz płatki chili. Podsmażamy do momentu, aż szalotka lekko się zeszkli. Dodajemy wino i gotujemy chwilę, aby wino odparowało. Teraz dodajemy pomidory z puszki oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Całość doprawiamy pieprzem oraz solą i gotujemy na małej mocy palnika przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej krewetki, układając je na wierzchu sosu. Mieszamy i gotujemy około 3-4 minut, aż zmienią kolor na różowy. Ważne, aby ich nie przeciągnąć. Krewetki powinny pozostać jędrne, nie gumowe.
- Do tak przygotowanego sosu dodajemy gorący makaron i dokładnie mieszamy. Gotowe danie wykładamy na talerze i dekorujemy listkami bazylii.
Odnośniki
- * użyłam krewetek bez pancerzy i głowy. Jeśli Wasze krewetki są w całości, należy także usunąć pancerz i głowę, oraz ogon** użyłam wina Cabernet Sauvignon
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Wow, super 😉 Ja od niedawna jestem na cateringu dietetycznym i też codziennie jem bardzo smaczne i wartościowe posiłki
Uwielbiam krewetki bardzo często robię je właśnie z winem i pomidorkami <3
Bardzo ciekawy przepis. Trochę jak ramen, ale nie do końca. Z chęcią spróbuję tego przepisu.
Krewetek w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, wyglądają zachęcająco. 🙂
Bardzo ciekawy przepis. Będę musiała go wypróbować, bo wydaje się być to naprawdę smaczne danie.
Uwielbiam takie lekkie dania, zwłaszcza latem… Krewetki rzadko goszczą w mojej kuchni, najwyższy czas to zmienić 🙂
Ja na urlopie wybieram się do Włoch i kie mogę doczekać się ich specjałów
Tak, kuchnia włoska jest wyśmienita!
BIAŁE WINO – TAK!
Widzę ze dziś pomysł na wykwintne danie, dawno nie jadłam krewetek
Wykwintne i jakże pyszzne 🙂
Pyszne lekkie danie. Dawno nie robiłam krewetek z makaronem. Muszę to nadrobić.
Tym bardziej polecam : )
Ja akurat nie przepadam za krewetkami, ale danie dla ich smakoszy idealne.
Taką wersję z makaronem pewnie będę rekomendować innym.
Nie przepadam za owocami korza, więc ta wersja akurat nie dla mnie – ale makarony ogólnie uwielbiam.
Rozumiem
Jestem przekonana, że to bardzo smaczna propozycja niebanalnego dania.
Brzmi jak coś dla mnie, chociaż przyznam, że wolałabym z czym innym niż pomidory.
O, a nie lubisz pomidorów?
A wiesz, że krewetki jadłam dawno temu i aż nabrałam ochoty by je zjeść. A to danie wygląda wręcz obłędnie! Tylko obawiam się, że z krewetkami danie to sama w domu bym jadła. Ale cóż… reszta będzie patrzeć 🙂
Więcej dla Ciebie 😀
Kuchnia włoska jest cudowna i właśnie prosta! Weźmy zwykłą carbonarę. A krewetki uwielbiam więc przepis wypróbuję!
Bardzo polecam 🙂
Najlepiej zjeść na dworze, bo już pogoda zrobiła się odpowiednia 🙂
Z pewnością jest to jedna z tych propozycji, które są bardzo smaczne.
Nigdy jeszcze nie jadłam krewetek, ale wiem komu ta propozycja może zasmakować.
Polecam spróbować, są wyśmienite!
Warto próbować nowych smaków!