Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie w stylu fusion. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie!
Porcje: 2
Składniki
- 300 g makaronu tagliatelle
- 200-250 g łososia
- 2 łyżki masła klarowanego
- pieprz cytrynowy
- sól
Sos cytrynowy
- 250 g ricotty
- 170 ml śmietany kremówki
- 60 ml wina białego *
- 6 łyżek soku z cytryny **
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- garść liści czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki oleju
- pieprz czarny, grubo mielony
- sól
Przygotowanie
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy go w większą kostkę. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, uważając, aby nie ścierać albedo.
- Na patelni dobrze rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy łososia i podsmażamy. Kiedy łosoś będzie rumiany, przekładamy go na talerz. Na tę samą patelnię, na której smażył się łosoś, dodajemy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek oraz skórkę z cytryny. Chwilę podsmażamy, uważając, aby szalotka się nie przypaliła. Powinna być lekko zeszklona. Całość zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia.
- Następnie dodajemy śmietanę, ricottę, koperek oraz sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy około 3-5 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy makaron oraz podsmażonego łososia. Podgrzewając, mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Na sam koniec dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i lekko mieszamy. Podajemy od razu. Buon appetito !
Odnośniki
- * użyłam wina Fantini Pinot Grigio ** polecam użyć cytryny ekologicznej
Uwagi dodatkowe
- łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC
- danie świetnie uzupełni wino ze szczepu pinot noir czy cabernet franc
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Wygląda bardzo smakowicie. Rozumiem,że łosoś w tej potrawie jest wędzony?
Łosoś jest surowy 🙂
Doskonale smakuje:) Jeszcze lepiej, że jest prosty w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu, a takie przepisy lubię najbardziej:D
Łososia uwielbiam w każdej postaci, czy to pieczony czy gotowany na parze, ale chyba najbardziej smakuje mi w połączeniu z makaronem 🙂
Dla mnie też to świetne połączenie 🙂
Zdecydowanie moje smaki. Skuszę się zrobić taki makaron, tylko, że ja nie mam czosnku niedźwiedziego świeżego. Może być suszony?
Polecam Ci do tego świeże liście szpinaku 🙂
Przepis wygląda przesmakowicie! A co lepsze – nie wydaje się skomplikowany i czasochłonny – więc idealny dla mnie 🙂
Bardzo lubię makarony, więc myślę, że ta propozycja też będzie pyszna.
Bardzo lubimy makaron z lososiem,to danie na każdą okazje. Pozdrawiam!
Ja za łososiem nie przepadam, ale wygląda smacznie i ciekawy pomysł na obiad 😊
Kocham makarony miłością bezgraniczną 😍
To zupełnie jak ja 🙂
Uwielbiam makarony pod każą postacią 🙂 Narobiłaś mi smaka na ten 🙂
W zasadzie mogłabym codziennie jeść makaron, w różnych odsłonach, z róznymi sosami i dodatkami. 🙂
Nie lubiłam ryb, ale od jakiegoś czasu przekonuję się do nich. Zapiszę sobie ten przepis, bo wygląda smakowicie 🙂
Uwielbiam makaron, kocham go, ale nigdy nie próbowałem z łososiem. Nie wpadłem nawet na to. Brzmi jednak nieźle – myślę, że się odważę.
Połączenie idealne więc jak najbardziej polecam 🙂
Wygląda pysznie muszę spróbować
Jestem wielkim miłośnikiem makaronu i łososia, przepis zapisuje
Nie dalej jak wczoraj myślałam, że mam ochotę na łososia. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem!
Do usług 🙂
Taki makaron robię z pieczonym łososiem. Bardzo nam smakuje.
To już wiem co na niedzielny obiad 🙂
to fajny recept na obiad. Aż mi smaka narobiłaś, przepis zapisuję do realizacji:)
Lekko, smaczni i zdrowo. 🙂 Takie propozycje chwytam w mig. 🙂
To połączenie musi smakować obłenie!
Nie jestem za rybami , chodź czasem lubię zjeść coś rybnego. Fajna potrawa.
Lubię to! i kluseczki i łososia 😛
Nigdy nie robiłam makaronu z sosem cytrynowym, jestem ciekawa jego smaku.
Nigdy gotowałam tak wykwintnego dania, ale uwielbiam łososia więc spróbuję
Bardzo polecam 🙂
Oczywiście, że danie przygotuję w najbliższych dniach, powstała natychmiastowa chęć spełnienia się w zaproponowanych smakach. 🙂
Tak wiele wciągnęłam z włoskiej kuchni do codziennego menu, bardzo odpowiada mi śródziemnomorski smak. 🙂
Tak, to zdecydowanie coś innego niż nasza tradycyjna kuchnia. Muszę do takich potraw ze świata przekonać męża.
Tak spoglądam na tę porcję i obawiam się, że na jednej by się nie skończyło 😉
Czasem trzeba intensywnie dopieścić nasze kupki smakowe, a potem spalić nadmiar w biegowych wyzwaniach. 😉