Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Ciasta biszkoptowe, Okazje, Ponadczasowe przepisy, Wielkanoc, Wypieki  /  23 listopada, 2021

Makowiec na biszkopcie

Wędrówki po kuchni
Klasyka mojego dzieciństwa, która bardzo często gościła w moim rodzinnym domu na świątecznym stole. Przyznam szczerze, że do chwili obecnej nie udało mi się zjeść lepszego makowca niż ten. A uwierzcie mi, że miałam okazję ich trochę spróbować. Wiem, to zabrzmi trochę nie skromnie, ale taka jest prawda. Jest idealny! Delikatny i wilgotny, solidnie napakowany bakaliami. Przygotowanie go wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a efekt zachwyca. Święta lada moment, więc łapcie przepis. Gwarantuję Wam, że pokochacie go od pierwszego kęsa!
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas pieczenia1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 50 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 24
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Masa makowa

  • 500 g maku
  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g płatków migdałów migdałowych
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • 3 duże jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego *
  • szczypta soli

Biszkopt

  • 125 g mąki
  • 150 g cukru
  • 5 jajek XL
  • 5 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 130 g czekolady **
  • 50 ml śmietany kremówki

Przygotowanie

    Masa makowa

    • Mak przesypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 20 minut. Przecedzamy przez sito i dobrze odsączamy. Ja pozostawiam go na sicie przez kilka godzin. Następnie mak mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie.
    • Żółtka jaj oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier puder i ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy miękkie masło i ucieramy do momentu, aż składniki dokładnie się połączą. Stopniowo dodajemy zmielony mak i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miód, olej oraz ekstrakt pomarańczowy. Pod koniec dodajemy orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Mieszamy do połączenia się składników.
    • Do białek dodajemy sól, ubijamy na sztywną masę. Białka łączymy z masą makową, delikatnie mieszając łyżką, nie mikserem! Tak przygotowaną masę makową przekładamy do formy o wymiarach 24x32, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 40 minut.

    Biszkopt

    • Po upływie około 30 minut pieczenia zaczynamy przygotowywać biszkopt. Białka z solą ubijamy na sztywną masę. Dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka oraz olej i krótko mieszamy. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    • Formę z masą makową wyjmujemy z piekarnika i od razu na wierzch wykładamy ciasto biszkoptowe. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Biszkopt po upieczeniu powinien być rumiany i wyrośnięty.
      Upieczone ciasto makowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, układając je do góry nogami, czyli biszkoptem do spodu.

    Polewa czekoladowa

    • Połamaną czekoladę przekładamy do szklanej miseczki i dodajemy śmietankę. Podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką, jednolitą masę. Tak przygotowaną polewą dekorujemy makowiec.

    Odnośniki

    • * ekstrakt można pominąć lub dodać taki, jaki lubicie. Świetnie tu pasuje również ekstrakt migdałowy
      ** może być gorzka, mleczna jaką lubicie. Ja użyłam gorzkiej i mlecznej

    Uwagi dodatkowe

    • nie polecam gotowych mas makowych. Mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii. W sklepach można już dostać mak zmielony, co pozwoli zaoszczędzić trochę czasu z korzyścią dla smaku
    • do makowca można użyć bakalii takich, jakie lubicie najbardziej

    Szukasz przedmiotów, które zmienią nastrój Twojego domu? Wprowadzą do niego pokłady wyrafinowanego uroku i dopełnią wystrój wnętrz? Zachęcam Was do zapoznania się z ofertą sklepu Home & Passion, gdzie znajdziecie całą gamę wyjątkowych dekoracji do swojego domu. W ofercie znajdziecie również szeroki wachlarz pomysłów na świąteczny prezent https://homeandpassion.pl/na-prezent-swiateczny

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    3.6 12 głosy
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Tort czekolada, limonka i kokos z frużeliną malinową
    Olej rzepakowy nierafinowany – wykorzystaj go w kuchni
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    37 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Anna
    Anna
    3 lata temu

    Domowy makowiec jest najlepszy. Nie rozumiem ludzi kupujących gotowe masy w puszce.

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    3 lata temu

    A wyjdzie z takiej gotowej masy makowej z puszki?

    1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  blogierka

    Pewnie i wyjdzie, choć to nawet nie powinno się nazywać masą makową. Maku to tam mniej niż bułki tartej i chemii

    0
    Odpowiedz
    Patrycja Reszko
    Patrycja Reszko
    3 lata temu

    Boski

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    3 lata temu

     :0 bułka tarta w masach makowych… aż mnie zatkało, kreatywność oszukiwaniu klientów to producenci opanowali do perfekcji.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  czerwonafilizanka

    No niestety, maku tam jak na lekarstwo

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    3 lata temu

    smaki dzieciństwa 🙂 pamietam ile było zachodu z ucieraniem maku

    0
    Odpowiedz
    Ewelina
    Ewelina
    3 lata temu

    Idealny przepis! Dziękuję bardzo, szukałam długo takiego makowca na biszkopcie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Ewelina

    Dziękuje i polecam

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    3 lata temu

    Już niebawem ponownie zatopię się w makowe specjały.

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    3 lata temu

    Uwielbiamy jak jest dużo maku 😉 Chętnie byśmy spróbowały takiego makowca 😉

    0
    Odpowiedz
    Irek
    Irek
    3 lata temu

    Nigdy nie jadłem, Kiedyś babcia a teraz mama i żona robią na drożdżowym. Musze im podrzucić przepis

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    3 lata temu

    Nie jestem fanką maku. Jem go tylko raz w roku w wigilijnych makówkach.

    0
    Odpowiedz
    Kamila
    Kamila
    3 lata temu

    Makowiec to moje ukochane ciasto, ale najlepiej smakuję właśnie w tym okresie świątecznym 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Kamila

    Zgadzam się 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    3 lata temu

    Lubię makowca na biszkopcie, ale robię go w nieco innej koncepcji. Mniej masy makowej, która nieco w chaosie jest łyżką wrzucana w ciasto biszkoptowe 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Bielecki.es

    Dla mnie makowiec musi mieć dużo maku 😀

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    3 lata temu

    W okolicy Świąt ta propozycja ciasta sprawdzi się naprawdę idealnie.

    0
    Odpowiedz
    Irek
    Irek
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Paulina

    Dla mnie mnie też Gwiazdka pachnie mielonym makiem

    0
    Odpowiedz
    Skucińska art
    Skucińska art
    3 lata temu

    Ja uwielbiam makowca mojej babci . Twój również wygląda pysznie.

    0
    Odpowiedz
    Marlena Hryciuk
    Marlena Hryciuk
    3 lata temu

    5 stars
    Pamiętam, że moja ciocia, którą odwiedziliśmy w święta, robiła bardzo podobne ciasto. Było bardzo wilgotne, smaczne. Ona polegała wierzch sporą ilości lukru. Było pyszne. Od lat go nie jadłam.

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    3 lata temu

    Gdyby nie moje uczulenie, chętnie bym sprawdziła ten przepis.

    0
    Odpowiedz
    Karolina/Nasze Bąbelkowo
    Karolina/Nasze Bąbelkowo
    3 lata temu

    Makowca na biszkopcie jeszcze nie jadłam,ale generalnie bardzo lubię i na pewno nie zabraknie go na świątecznym stole 🙂

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    3 lata temu

    Kochamy wszelkie makowce! Chętnie byśmy spróbowały i takiej wersji 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Candy Pandas

    Bardzo polecam, jest przepyszny!

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    3 lata temu

    Przepis podoba mi się, zapisuję go w notatniku i mam nadzieję, że upiekę taką wersję.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  MangoMania

    Bardzo się cieszę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Martyna i Paulina
    Martyna i Paulina
    3 lata temu

    Niedługo Boże Narodzenie więc będzie świetna okazja do wypróbowania przepisu.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Martyna i Paulina

    Przyznaję, że makowca mogę jeść przez cały rok. 😉

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna
    Katarzyna
    3 lata temu

    Ależ taki makowiec na delikatnym spodzie musi być pyszny <3

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    3 lata temu

    5 stars
    Makowiec pierwsza klasa parę razy już gościł na moim stole polecam

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu

    Bardzo ciekawa propozycja na jedno z moich ulubionych ciast, takiego wariantu makowca jeszcze nie miałam okazji kosztować. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paula
    Paula
    3 lata temu

    Uwielbiam ciasta z makiem, ale z tak podaną propozycją nie miałam jeszcze styczności.

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    3 lata temu

    U mnie zawsze makowiec byl na struclowatym cieście albo drozdzowym, musze sprobowac z tym biszkoptem 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Agaman

    U mnie zawsze na cieście drożdżowym bazuje, a tu coś zupełnie innego. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karolina
    Karolina
    3 lata temu

    5 stars
    jestem zaskoczona tym przepisem, nigdy nie jadłam makowca w takiej wersji, więc chętnie spróbuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Karolina

    Czasem jemy seromaczek, ale taka propozycja ciasta wydaje się także bardzo interesująca. 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    37
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz