• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Ciasta biszkoptowe, Wielkanoc  /  23 listopada, 2021

Makowiec na biszkopcie

Wędrówki po kuchni
Klasyka mojego dzieciństwa, która bardzo często gościła w moim rodzinnym domu na świątecznym stole. Przyznam szczerze, że do chwili obecnej nie udało mi się zjeść lepszego makowca niż ten. A uwierzcie mi, że miałam okazję ich trochę spróbować. Wiem, to zabrzmi trochę nie skromnie, ale taka jest prawda. Jest idealny! Delikatny i wilgotny, solidnie napakowany bakaliami. Przygotowanie go wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a efekt zachwyca. Święta lada moment, więc łapcie przepis. Gwarantuję Wam, że pokochacie go od pierwszego kęsa!
Przygotowanie30 min.
Gotowanie20 min.
Czas pieczenia1 godz.
Czas całkowity1 godz. 50 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 24
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

    Masa makowa

    • 500 g maku
    • 150 g miękkiego masła
    • 120 g cukru pudru
    • 100 g posiekanych orzechów włoskich
    • 80 g płatków migdałów migdałowych
    • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 4-5 łyżek płynnego miodu
    • 3 duże jajka
    • 4 łyżki oleju
    • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego *
    • szczypta soli

    Biszkopt

    • 125 g mąki
    • 150 g cukru
    • 5 jajek XL
    • 5 łyżek oleju
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Polewa czekoladowa

    • 130 g czekolady **
    • 50 ml śmietany kremówki

    Przygotowanie

      Masa makowa

      • Mak przesypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 20 minut. Przecedzamy przez sito i dobrze odsączamy. Ja pozostawiam go na sicie przez kilka godzin. Następnie mak mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie.
      • Żółtka jaj oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier puder i ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy miękkie masło i ucieramy do momentu, aż składniki dokładnie się połączą. Stopniowo dodajemy zmielony mak i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miód, olej oraz ekstrakt pomarańczowy. Pod koniec dodajemy orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Mieszamy do połączenia się składników.
      • Do białek dodajemy sól, ubijamy na sztywną masę. Białka łączymy z masą makową, delikatnie mieszając łyżką, nie mikserem! Tak przygotowaną masę makową przekładamy do formy o wymiarach 24x32, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 40 minut.

      Biszkopt

      • Po upływie około 30 minut pieczenia zaczynamy przygotowywać biszkopt. Białka z solą ubijamy na sztywną masę. Dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka oraz olej i krótko mieszamy. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
      • Formę z masą makową wyjmujemy z piekarnika i od razu na wierzch wykładamy ciasto biszkoptowe. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Biszkopt po upieczeniu powinien być rumiany i wyrośnięty.
        Upieczone ciasto makowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, układając je do góry nogami, czyli biszkoptem do spodu.

      Polewa czekoladowa

      • Połamaną czekoladę przekładamy do szklanej miseczki i dodajemy śmietankę. Podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką, jednolitą masę. Tak przygotowaną polewą dekorujemy makowiec.

      Odnośniki

      • * ekstrakt można pominąć lub dodać taki, jaki lubicie. Świetnie tu pasuje również ekstrakt migdałowy
        ** może być gorzka, mleczna jaką lubicie. Ja użyłam gorzkiej i mlecznej

      Uwagi dodatkowe

      • nie polecam gotowych mas makowych. Mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii. W sklepach można już dostać mak zmielony, co pozwoli zaoszczędzić trochę czasu z korzyścią dla smaku
      • do makowca można użyć bakalii takich, jakie lubicie najbardziej

      Szukasz przedmiotów, które zmienią nastrój Twojego domu? Wprowadzą do niego pokłady wyrafinowanego uroku i dopełnią wystrój wnętrz? Zachęcam Was do zapoznania się z ofertą sklepu Home & Passion, gdzie znajdziecie całą gamę wyjątkowych dekoracji do swojego domu. W ofercie znajdziecie również szeroki wachlarz pomysłów na świąteczny prezent https://homeandpassion.pl/na-prezent-swiateczny

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      4 5 votes
      Article Rating

      Nawigacja wpisu

      Tort czekolada, limonka i kokos z frużeliną malinową
      Olej rzepakowy nierafinowany – wykorzystaj go w kuchni

      Podobne wpisy

      Pikantny schab pieczony
      Boże Narodzenie, Kuchnia polska, Mięsa i wędliny, Na zimno, Wielkanoc  /  12 kwietnia, 2020
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

      Pikantny schab pieczony

      Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
      Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

      Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

      Pasztet drobiowy
      Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Przepisy, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 50

      Pasztet drobiowy

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      37 komentarzy
      najnowszy
      najstarszy oceniany
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Anna
      Anna
      4 miesięcy temu

      Domowy makowiec jest najlepszy. Nie rozumiem ludzi kupujących gotowe masy w puszce.

      0
      Odpowiedz
      blogierka
      blogierka
      5 miesięcy temu

      A wyjdzie z takiej gotowej masy makowej z puszki?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      5 miesięcy temu
      Reply to  blogierka

      Pewnie i wyjdzie, choć to nawet nie powinno się nazywać masą makową. Maku to tam mniej niż bułki tartej i chemii

      0
      Odpowiedz
      Patrycja Reszko
      Patrycja Reszko
      5 miesięcy temu

      Boski

      0
      Odpowiedz
      czerwonafilizanka
      czerwonafilizanka
      5 miesięcy temu

       :0 bułka tarta w masach makowych… aż mnie zatkało, kreatywność oszukiwaniu klientów to producenci opanowali do perfekcji.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      5 miesięcy temu
      Reply to  czerwonafilizanka

      No niestety, maku tam jak na lekarstwo

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      5 miesięcy temu

      smaki dzieciństwa 🙂 pamietam ile było zachodu z ucieraniem maku

      0
      Odpowiedz
      Ewelina
      Ewelina
      5 miesięcy temu

      Idealny przepis! Dziękuję bardzo, szukałam długo takiego makowca na biszkopcie.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      5 miesięcy temu
      Reply to  Ewelina

      Dziękuje i polecam

      0
      Odpowiedz
      Paulina
      Paulina
      5 miesięcy temu

      Już niebawem ponownie zatopię się w makowe specjały.

      0
      Odpowiedz
      Candy Pandas
      Candy Pandas
      5 miesięcy temu

      Uwielbiamy jak jest dużo maku 😉 Chętnie byśmy spróbowały takiego makowca 😉

      0
      Odpowiedz
      Irek
      Irek
      5 miesięcy temu

      Nigdy nie jadłem, Kiedyś babcia a teraz mama i żona robią na drożdżowym. Musze im podrzucić przepis

      0
      Odpowiedz
      Akacja
      Akacja
      5 miesięcy temu

      Nie jestem fanką maku. Jem go tylko raz w roku w wigilijnych makówkach.

      0
      Odpowiedz
      Kamila
      Kamila
      5 miesięcy temu

      Makowiec to moje ukochane ciasto, ale najlepiej smakuję właśnie w tym okresie świątecznym 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      5 miesięcy temu
      Reply to  Kamila

      Zgadzam się 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bielecki.es
      Bielecki.es
      5 miesięcy temu

      Lubię makowca na biszkopcie, ale robię go w nieco innej koncepcji. Mniej masy makowej, która nieco w chaosie jest łyżką wrzucana w ciasto biszkoptowe 😉

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      5 miesięcy temu
      Reply to  Bielecki.es

      Dla mnie makowiec musi mieć dużo maku 😀

      0
      Odpowiedz
      Paulina
      Paulina
      5 miesięcy temu

      W okolicy Świąt ta propozycja ciasta sprawdzi się naprawdę idealnie.

      0
      Odpowiedz
      Irek
      Irek
      5 miesięcy temu
      Reply to  Paulina

      Dla mnie mnie też Gwiazdka pachnie mielonym makiem

      0
      Odpowiedz
      Skucińska art
      Skucińska art
      5 miesięcy temu

      Ja uwielbiam makowca mojej babci . Twój również wygląda pysznie.

      0
      Odpowiedz
      Marlena Hryciuk
      Marlena Hryciuk
      5 miesięcy temu

      5 stars
      Pamiętam, że moja ciocia, którą odwiedziliśmy w święta, robiła bardzo podobne ciasto. Było bardzo wilgotne, smaczne. Ona polegała wierzch sporą ilości lukru. Było pyszne. Od lat go nie jadłam.

      0
      Odpowiedz
      Monika
      Monika
      5 miesięcy temu

      Gdyby nie moje uczulenie, chętnie bym sprawdziła ten przepis.

      0
      Odpowiedz
      Karolina/Nasze Bąbelkowo
      Karolina/Nasze Bąbelkowo
      5 miesięcy temu

      Makowca na biszkopcie jeszcze nie jadłam,ale generalnie bardzo lubię i na pewno nie zabraknie go na świątecznym stole 🙂

      0
      Odpowiedz
      Candy Pandas
      Candy Pandas
      5 miesięcy temu

      Kochamy wszelkie makowce! Chętnie byśmy spróbowały i takiej wersji 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      5 miesięcy temu
      Reply to  Candy Pandas

      Bardzo polecam, jest przepyszny!

      0
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      5 miesięcy temu

      Przepis podoba mi się, zapisuję go w notatniku i mam nadzieję, że upiekę taką wersję.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      5 miesięcy temu
      Reply to  MangoMania

      Bardzo się cieszę 🙂

      0
      Odpowiedz
      Martyna i Paulina
      Martyna i Paulina
      5 miesięcy temu

      Niedługo Boże Narodzenie więc będzie świetna okazja do wypróbowania przepisu.

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      5 miesięcy temu
      Reply to  Martyna i Paulina

      Przyznaję, że makowca mogę jeść przez cały rok. 😉

      0
      Odpowiedz
      Katarzyna
      Katarzyna
      5 miesięcy temu

      Ależ taki makowiec na delikatnym spodzie musi być pyszny <3

      0
      Odpowiedz
      Aneta
      Aneta
      5 miesięcy temu

      5 stars
      Makowiec pierwsza klasa parę razy już gościł na moim stole polecam

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      5 miesięcy temu

      Bardzo ciekawa propozycja na jedno z moich ulubionych ciast, takiego wariantu makowca jeszcze nie miałam okazji kosztować. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Paula
      Paula
      5 miesięcy temu

      Uwielbiam ciasta z makiem, ale z tak podaną propozycją nie miałam jeszcze styczności.

      0
      Odpowiedz
      Agaman
      Agaman
      5 miesięcy temu

      U mnie zawsze makowiec byl na struclowatym cieście albo drozdzowym, musze sprobowac z tym biszkoptem 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      5 miesięcy temu
      Reply to  Agaman

      U mnie zawsze na cieście drożdżowym bazuje, a tu coś zupełnie innego. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Karolina
      Karolina
      5 miesięcy temu

      5 stars
      jestem zaskoczona tym przepisem, nigdy nie jadłam makowca w takiej wersji, więc chętnie spróbuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      5 miesięcy temu
      Reply to  Karolina

      Czasem jemy seromaczek, ale taka propozycja ciasta wydaje się także bardzo interesująca. 🙂

      0
      Odpowiedz

      Tagi

      • Boże Narodzenie
      • Chorizo
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Grzyby
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Facebook

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
      Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
      Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
      Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Archiwum

      • Lifestyle
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
      Non-necessary
      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      37
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply