Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kulinarne ciekawostki i porady  /  5 sierpnia, 2022

Mango – jak można wykorzystać je w kuchni?

Materiał zewnętrzny

Ten soczysty owoc o żółto-pomarańczowym miąższu ma wielu fanów. Od kiedy stał się bardziej dostępny, zdobył serca Polaków swoim słodkim smakiem i oszałamiającym aromatem. Wiele osób preferuje spożywanie go bezpośrednio, po obraniu skóry, jednak mango można wykorzystać w bardzo wielu potrawach. Zobacz, co możesz zrobić z tym owocem!

W Azji południowej, skąd pochodzi mango, wykorzystywane jest zarówno do tworzenia deserów, jak i dań głównych oraz sosów. W Polsce popularne stały się głównie musy, lody i soki z dodatkiem tego owocu. Wielu fanów ma także suszone mango, które może stanowić zdrowszy zamiennik słodyczy. Jednak z tego owocu można uzyskać także inne dania. Z czym można łączyć słodkie mango?

Desery

Mango jest wprost stworzone do deserów! Możesz dodawać je do ciast – niezwykle popularny jest np. sernik z mango. Lekko kwaśny, egzotyczny smak, jaki posiada ten owoc, doskonale przełamuje słodkość sera. Kultowym, azjatyckim deserem są także perełki tapioki, na mleku kokosowym, podawane z musem mango – ze względu na ciekawą formę i konsystencję cieszy się on ogromną popularnością wśród dzieci. Mus z mango idealnie pasuje także do delikatnego, mlecznego smaku panna cotty. Owoc ten doskonale sprawdzi się też jako dodatek do sałatek owocowych i galaretek.

Koktajle

Świeże i suszone mango może także być dodatkiem, do rozmaitych koktajli, smoothie i shake’ów. Będzie smakować idealnie w połączeniu z jogurtem naturalnym, maślanką lub skyrem. Można go także użyć do poprawy smaku koktajli warzywnych – doskonale komponuje się wtedy np. z imbirem. Mango podkreśli także smak shake’ów na bazie płatków zbożowych, orzechów, a nawet odżywek proteinowych.

Lody i sorbety

Z mango możesz też samodzielnie przygotować pyszny i zdrowy sorbet. Takie lody mają zdecydowanie mniej cukru i nie zawierają żadnych dodatków – owoce wystarczy delikatnie zblendować lub rozgnieść widelcem i zamrozić. Będą idealną, letnią przekąską dla dzieci! Mus z mango możesz także wykorzystać jako dodatek do gotowych lodów – np. waniliowych lub śmietankowych. Przygotowany w ten sposób i efektownie udekorowany deser lodowy z pewnością zrobi ogromne wrażenie na gościach.

Sosy i dressingi

Mango stanowi świetną bazę do przygotowywania sosów i dressingów – pulpa z tego owocu jest dostatecznie gęsta, żeby wykorzystywać ją w ten sposób. Mogą to być zarówno słodkie sosy dodawane do deserów, jak i bardziej egzotyczne kompozycje. W takiej wersji dressingi mango można dodawać do wrapów i sałatek np. z kurczakiem, awokado czy krewetkami. Sos mango z limonką stanowi również świetną marynatę do grillowanych mięs.

Dania kuchni azjatyckiej

W tradycyjnej kuchni różnych regionów Azji Południowej mango stanowi także popularny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Jest np. bazą słynnego sosu słodko-kwaśnego, który podaje się z ryżem i kurczakiem. Mango jest też często łączone z chili – w takim wydaniu można je spotkać na wielu, popularnych w Azji, ulicznych stoiskach z jedzeniem. Owoc ten bywa także komponowany z imbirem i limonką – to podstawowe składniki wielu regionalnych zup.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Whitehead i Blackhead Path
Podróże ze smakiem, czyli gdzie warto polecieć, aby dobrze zjeść?
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
11 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
3 lata temu

Mango to jeden z moich ulubionych owoców tropikalnych. Mam swoje patenty na wykorzystanie, ale chętnie przetestuję Twoje rady.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
3 lata temu

Uwielbiam mango, zwłaszcza w koktajlach i deserach 🙂

0
Odpowiedz
Pati T.
Pati T.
3 lata temu

Robiłam kiedyś krem do tortu o smaku mango, był wspaniały!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Pati T.

Ja robiłam mango-marakuja – też był boski 🙂

0
Odpowiedz
Weronika
Weronika
3 lata temu

Mango bardzo często jadam zimą. Teraz sezonowe owoce 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
3 lata temu

Świeże owoce pasowałby chyba też jako dodatek do sałatki. Ja bardzo lubię dodawać mrożone mango do smoothie.

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
3 lata temu

Bardzo smakuje mi deser z mango, który jest podawany w niektórych restauracjach.

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
3 lata temu

Mango to według mnie najsmaczniejszy egzotyczny owoc, ja go wprost uwielbiam.

0
Odpowiedz
Recenzje Kiti
Recenzje Kiti
3 lata temu

W sumie chyba nigdy nie jadłam suszonego mango i jestem ciekawa jego smaku.

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
3 lata temu

Lubię mango, ale przyznam, że zbyt często po nie nie sięgam i sama nie wiem dlaczego

0
Odpowiedz
Teresa L
Teresa L
3 lata temu

Uwielbiam mango, szczególnie w połączeniu z marakują 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
11
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz