Ten soczysty owoc o żółto-pomarańczowym miąższu ma wielu fanów. Od kiedy stał się bardziej dostępny, zdobył serca Polaków swoim słodkim smakiem i oszałamiającym aromatem. Wiele osób preferuje spożywanie go bezpośrednio, po obraniu skóry, jednak mango można wykorzystać w bardzo wielu potrawach. Zobacz, co możesz zrobić z tym owocem!
W Azji południowej, skąd pochodzi mango, wykorzystywane jest zarówno do tworzenia deserów, jak i dań głównych oraz sosów. W Polsce popularne stały się głównie musy, lody i soki z dodatkiem tego owocu. Wielu fanów ma także suszone mango, które może stanowić zdrowszy zamiennik słodyczy. Jednak z tego owocu można uzyskać także inne dania. Z czym można łączyć słodkie mango?
Desery
Mango jest wprost stworzone do deserów! Możesz dodawać je do ciast – niezwykle popularny jest np. sernik z mango. Lekko kwaśny, egzotyczny smak, jaki posiada ten owoc, doskonale przełamuje słodkość sera. Kultowym, azjatyckim deserem są także perełki tapioki, na mleku kokosowym, podawane z musem mango – ze względu na ciekawą formę i konsystencję cieszy się on ogromną popularnością wśród dzieci. Mus z mango idealnie pasuje także do delikatnego, mlecznego smaku panna cotty. Owoc ten doskonale sprawdzi się też jako dodatek do sałatek owocowych i galaretek.
Koktajle
Świeże i suszone mango może także być dodatkiem, do rozmaitych koktajli, smoothie i shake’ów. Będzie smakować idealnie w połączeniu z jogurtem naturalnym, maślanką lub skyrem. Można go także użyć do poprawy smaku koktajli warzywnych – doskonale komponuje się wtedy np. z imbirem. Mango podkreśli także smak shake’ów na bazie płatków zbożowych, orzechów, a nawet odżywek proteinowych.
Lody i sorbety
Z mango możesz też samodzielnie przygotować pyszny i zdrowy sorbet. Takie lody mają zdecydowanie mniej cukru i nie zawierają żadnych dodatków – owoce wystarczy delikatnie zblendować lub rozgnieść widelcem i zamrozić. Będą idealną, letnią przekąską dla dzieci! Mus z mango możesz także wykorzystać jako dodatek do gotowych lodów – np. waniliowych lub śmietankowych. Przygotowany w ten sposób i efektownie udekorowany deser lodowy z pewnością zrobi ogromne wrażenie na gościach.
Sosy i dressingi
Mango stanowi świetną bazę do przygotowywania sosów i dressingów – pulpa z tego owocu jest dostatecznie gęsta, żeby wykorzystywać ją w ten sposób. Mogą to być zarówno słodkie sosy dodawane do deserów, jak i bardziej egzotyczne kompozycje. W takiej wersji dressingi mango można dodawać do wrapów i sałatek np. z kurczakiem, awokado czy krewetkami. Sos mango z limonką stanowi również świetną marynatę do grillowanych mięs.
Dania kuchni azjatyckiej
W tradycyjnej kuchni różnych regionów Azji Południowej mango stanowi także popularny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Jest np. bazą słynnego sosu słodko-kwaśnego, który podaje się z ryżem i kurczakiem. Mango jest też często łączone z chili – w takim wydaniu można je spotkać na wielu, popularnych w Azji, ulicznych stoiskach z jedzeniem. Owoc ten bywa także komponowany z imbirem i limonką – to podstawowe składniki wielu regionalnych zup.
Mango to jeden z moich ulubionych owoców tropikalnych. Mam swoje patenty na wykorzystanie, ale chętnie przetestuję Twoje rady.
Uwielbiam mango, zwłaszcza w koktajlach i deserach 🙂
Robiłam kiedyś krem do tortu o smaku mango, był wspaniały!
Ja robiłam mango-marakuja – też był boski 🙂
Mango bardzo często jadam zimą. Teraz sezonowe owoce 🙂
Świeże owoce pasowałby chyba też jako dodatek do sałatki. Ja bardzo lubię dodawać mrożone mango do smoothie.
Bardzo smakuje mi deser z mango, który jest podawany w niektórych restauracjach.
Mango to według mnie najsmaczniejszy egzotyczny owoc, ja go wprost uwielbiam.
W sumie chyba nigdy nie jadłam suszonego mango i jestem ciekawa jego smaku.
Lubię mango, ale przyznam, że zbyt często po nie nie sięgam i sama nie wiem dlaczego
Uwielbiam mango, szczególnie w połączeniu z marakują 🙂