Przetwory ze sklepowej półki przypominają te babcine - ale niestety tylko z wyglądu. Nasze babcie w okresie letnio - jesiennym robiły mnóstwo przetworów, bowiem kiedyś zimą nie było świeżych owoców i warzyw. Dziś, choć przez rok nawet najbardziej egzotyczne owoce i warzywa są dostępne, warto podtrzymać tę tradycję i wykorzystać przepisy na konfitury, dżemy, pikle, marynaty. Marynowana papryka jest jednym z wielu przetworów, który robię każdego roku. W lekko octowej zalewie jest świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek i różnych innych dań.
Składniki
- 2 kg kolorowej papryki
- 1 główka czosnku
- suszony koper
- oliwa
Zalewa
- 1 litr wody
- 125 ml octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 6 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie
- Pracę zaczynamy od przygotowania słoików. Każdy słoik jak i pokrywkę należy dokładnie umyć, wyparzyć wrzątkiem i osuszyć pokrywki.
- Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na paski dowolnej szerokości. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy paprykę i gotujemy przez 2 minuty. Odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia.
- Do każdego słoika wrzucamy ząbek czosnku przekrojony na pół i układamy dość ciasno paprykę. Na wierzch każdego słoika wkładamy górną część suszonego kopru.
Zalewa
- W garnku umieszczamy wszystkie składniki zalewy oprócz octu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez 2 minuty. Pod koniec dodajemy ocet. Słoiki z papryką uzupełniamy zalewą. Na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oliwy. Słoiki mocno zakręcamy. Pasteryzujemy przez 8 minut.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Amazing! You know I love your blog!!!
Thank you very much !!!
ja również każdego roku robię wszelkiego rodzaju przetwory z warzyw i owoców 🙂 są najlepsze 🙂 bardzo lubię taką marynowaną paprykę, często dodaję ją do wielu dań 🙂