• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Przetwory z warzyw  /  12 września, 2015

Marynowane brokuły

Wędrówki po kuchni
Lato to wspaniały czas, kiedy możemy cieszyć się świeżymi warzywami i owocami, których jest w tym czasie pod dostatkiem. To idealna pora, aby zatrzymać smaki lata na dłużej i cieszyć się nimi zimową porą. W mojej spiżarni jak co roku o tej porze półki powoli wypełniają się słoikami pełnymi kolorowych warzyw i owoców. Dziś przygotowałam pyszne, chrupiące marynowane brokuły z dodatkiem marchewki i cebuli. Zimową porą będą świetną przekąską lub dodatkiem do wielu dań. Gorąco Wam polecam ten przepis!
Przygotowanie20 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg brokuła
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula

Zalewa

  • 2 litry wody
  • 625 ml octu 6%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu kolorowego w ziarnkach
  • 2 łyżki białej gorczycy

Przygotowanie

  • Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy około 2 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i przelewamy zimna wodą. Do gotującej się wody po brokułach wrzucamy marchew i gotujemy około 5-6 minut. Marchew powinna być chrupka.

Zalewa

  • Wszystkie składniki zalewamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut.
  • Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Na dno słoików wkładamy kilka talarków cebuli, następnie układamy na przemian brokuły, marchewkę i cebulę. Warzywa lekko dociskamy. Zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy każdy słoik. Pasteryzujemy około 15-20 minut.
5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Brokuł
  • Przetwory z warzyw

Zobacz wpisy

Dżem z ogórka – Confiture de concombre à la vanille
Tradycyjny krupnik staropolski

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
23 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agaman
Agaman
4 miesięcy temu

O brokulach w marynacie bym nie pomyslala 🙂

0
Odpowiedz
damazprowincji
damazprowincji
1 rok temu

intrygujący przepis, nie wpadłabym na to

0
Odpowiedz
Ladylemon
Ladylemon
1 rok temu

Wow, nigdy wcześniej nie spotkałam się z przepisem na marynowane brokuły. Przyznam, że brzmi intrygująco… Ciekawe, jak smakują!

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
1 rok temu

Lubię brokuły, ale nigdy nie jadłam marynowanych

0
Odpowiedz
Gdzie zjeść w Krakowie
Gdzie zjeść w Krakowie
1 rok temu

Muszę spróbować takie zrobić koniecznie 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
2 lat temu

Marynowanych brokuł jeszcze nie jadłam 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Hm…jak lubię wszelkie kiszonki, przetwory i generalnie to co można w słoiku zamknąć, to jakoś nie do końca jestem przekonana do brokułów. Może dlatego, że na co dzien jest mi trudno przekonać do wszelkich zielonych warzyw moją córkę, to wolę je w wersji soczyście zielonej. Ale z czystej ciekawości chętnie bym takiego brokuła sprobowala.

0
Odpowiedz
Olga
Olga
2 lat temu

Brokuły uwielbiam w każdej postaci – marynowanej też!

0
Odpowiedz
Naturalnie Andzia pl
Naturalnie Andzia pl
2 lat temu

Bardzo lubię brokuły więc będę musiała spróbować tego przepisu.

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
2 lat temu

Oo, jestem bardzo ciekawa jak to smakuje!

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
2 lat temu

Marynowane brokuły? Wow, muszę spróbować.

0
Odpowiedz
Ania, Kęsy Codzienności
Ania, Kęsy Codzienności
2 lat temu

Nie jem marynowanych produktów, jakoś to nie moje smaki. Ale o marynowanym brokułów to pierwszy raz słyszę ?

0
Odpowiedz
Borovie
Borovie
2 lat temu

Kocham brokuły, ale nie byłabym w stanie zjeść marynowanych 😀 Mam jakiś uraz

0
Odpowiedz
Evelaa
Evelaa
2 lat temu

Pierwsze słyszę o marynowaniu brokułów i jestem ciekawa przede wszystkim smaku.
Kiedyś spróbuję .

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Evelaa

Polecam, są na prawdę smaczne 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
2 lat temu

Nigdy nie marynowałam brokuł – musi być w końcu ten pierwszy raz, mam ten przepis teraz na uwadze.

0
Odpowiedz
Kinga Kulczycka
Kinga Kulczycka
2 lat temu

Jeszcze nigdy nie jadłam marynowanych brokułów. Zaintrygował mnie ten przepis! 🙂

0
Odpowiedz
Karolina | Odnova
Karolina | Odnova
3 lat temu

Zdecydowanie muszę wypróbować Twój przepis ?.

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
3 lat temu

Ciekawy pomysł !

0
Odpowiedz
Anna (Ogród Możliwości)
Anna (Ogród Możliwości)
3 lat temu

Nie pomyślałabym, żeby zamarynować brokuły, z ciekawości wypróbuję. Dzięki za inspirację 🙂

0
Odpowiedz
Ka Ewa
Ka Ewa
3 lat temu

jestem ciekawa jak smakują, bo brokuły takie bezpłciowe, zalewa podkręca smak na pewno

0
Odpowiedz
Michał - czytajkomiksy.pl
Michał - czytajkomiksy.pl
3 lat temu

Nie wiedziałem, że można coś takiego zrobić 😉

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lat temu

Zapiszę sobie przepis – kiedyś wypróbuję. 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
W dniu wczorajszym nasze serca rozsypały się na W dniu wczorajszym nasze serca rozsypały się na milion kawałków 💔 O godzinie 13.45 Vikusia pobiegła za tęczowy most 🌈 Zbyt wcześnie wybrała się w tą podróż 😪 To była trudna decyzja, ale nie chcieliśmy przedłużać jej cierpienia. Odeszła na moich rękach - utulona, kochana, w gronie najbliższych jej osób, których zawsze radośnie witała merdając swoim ogonkiem. Była wyjątkowym przyjacielem i wspaniałym kompanem podróży. Towarzyszką spacerów, zabaw i wspólnych posiłków. Wielbicielką pizzy, makaronu i mojego fotela. Wierną asystentką moich sesji zdjęciowych. Będzie nam jej brakować, bardzo 😪  Kochamy Cię Nusia ❤️ Pozostaniesz w naszych sercach na zawsze ❤️ ❤️ ❤️ #najlepszyorzyjaciel #mybestfriend #tęczowymost #pies #dod #mydog #beagle #kochamcię #nazawszerazem
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply