Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  12 września, 2015

Marynowane brokuły

Wędrówki po kuchni
Lato to wspaniały czas, kiedy możemy cieszyć się świeżymi warzywami i owocami, których jest w tym czasie pod dostatkiem. To idealna pora, aby zatrzymać smaki lata na dłużej i cieszyć się nimi zimową porą. W mojej spiżarni jak co roku o tej porze półki powoli wypełniają się słoikami pełnymi kolorowych warzyw i owoców. Dziś przygotowałam pyszne, chrupiące marynowane brokuły z dodatkiem marchewki i cebuli. Zimową porą będą świetną przekąską lub dodatkiem do wielu dań. Gorąco Wam polecam ten przepis!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg brokuła
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula

Zalewa

  • 2 litry wody
  • 625 ml octu 6%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu kolorowego w ziarnkach
  • 2 łyżki białej gorczycy

Przygotowanie

  • Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy około 2 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i przelewamy zimna wodą. Do gotującej się wody po brokułach wrzucamy marchew i gotujemy około 5-6 minut. Marchew powinna być chrupka.

Zalewa

  • Wszystkie składniki zalewamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut.
  • Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Na dno słoików wkładamy kilka talarków cebuli, następnie układamy na przemian brokuły, marchewkę i cebulę. Warzywa lekko dociskamy. Zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy każdy słoik. Pasteryzujemy około 15-20 minut.

Uwagi dodatkowe

  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.8 8 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Brokuł
  • Przetwory z warzyw

Nawigacja wpisu

Dżem z ogórka – Confiture de concombre à la vanille
Tradycyjny krupnik staropolski

Podobne wpisy

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  21 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego

Sos z cukinii i papryki na zimę
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sos z cukinii i papryki na zimę

Sałatka makaronowa z brokułem i winogronami
Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  28 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Sałatka makaronowa z brokułem i winogronami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
24 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Jako ciekawostkę mogłabym zrobić, choć dostęp do świeżych brokułów jest przez cały rok, to jednak w nieco innym wydaniu można też je podać. 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
5 lata temu

O brokulach w marynacie bym nie pomyslala 🙂

0
Odpowiedz
damazprowincji
damazprowincji
6 lata temu

intrygujący przepis, nie wpadłabym na to

0
Odpowiedz
Ladylemon
Ladylemon
6 lata temu

Wow, nigdy wcześniej nie spotkałam się z przepisem na marynowane brokuły. Przyznam, że brzmi intrygująco… Ciekawe, jak smakują!

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Lubię brokuły, ale nigdy nie jadłam marynowanych

1
Odpowiedz
Gdzie zjeść w Krakowie
Gdzie zjeść w Krakowie
6 lata temu

Muszę spróbować takie zrobić koniecznie 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
7 lata temu

Marynowanych brokuł jeszcze nie jadłam 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Hm…jak lubię wszelkie kiszonki, przetwory i generalnie to co można w słoiku zamknąć, to jakoś nie do końca jestem przekonana do brokułów. Może dlatego, że na co dzien jest mi trudno przekonać do wszelkich zielonych warzyw moją córkę, to wolę je w wersji soczyście zielonej. Ale z czystej ciekawości chętnie bym takiego brokuła sprobowala.

0
Odpowiedz
Olga
Olga
7 lata temu

Brokuły uwielbiam w każdej postaci – marynowanej też!

0
Odpowiedz
Naturalnie Andzia pl
Naturalnie Andzia pl
7 lata temu

Bardzo lubię brokuły więc będę musiała spróbować tego przepisu.

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
7 lata temu

Oo, jestem bardzo ciekawa jak to smakuje!

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
7 lata temu

Marynowane brokuły? Wow, muszę spróbować.

0
Odpowiedz
Ania, Kęsy Codzienności
Ania, Kęsy Codzienności
7 lata temu

Nie jem marynowanych produktów, jakoś to nie moje smaki. Ale o marynowanym brokułów to pierwszy raz słyszę ?

0
Odpowiedz
Borovie
Borovie
7 lata temu

Kocham brokuły, ale nie byłabym w stanie zjeść marynowanych 😀 Mam jakiś uraz

0
Odpowiedz
Evelaa
Evelaa
7 lata temu

Pierwsze słyszę o marynowaniu brokułów i jestem ciekawa przede wszystkim smaku.
Kiedyś spróbuję .

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Evelaa

Polecam, są na prawdę smaczne 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
7 lata temu

Nigdy nie marynowałam brokuł – musi być w końcu ten pierwszy raz, mam ten przepis teraz na uwadze.

0
Odpowiedz
Kinga Kulczycka
Kinga Kulczycka
7 lata temu

Jeszcze nigdy nie jadłam marynowanych brokułów. Zaintrygował mnie ten przepis! 🙂

0
Odpowiedz
Karolina | Odnova
Karolina | Odnova
8 lata temu

Zdecydowanie muszę wypróbować Twój przepis ?.

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
8 lata temu

Ciekawy pomysł !

0
Odpowiedz
Anna (Ogród Możliwości)
Anna (Ogród Możliwości)
8 lata temu

Nie pomyślałabym, żeby zamarynować brokuły, z ciekawości wypróbuję. Dzięki za inspirację 🙂

0
Odpowiedz
Ka Ewa
Ka Ewa
8 lata temu

jestem ciekawa jak smakują, bo brokuły takie bezpłciowe, zalewa podkręca smak na pewno

0
Odpowiedz
Michał - czytajkomiksy.pl
Michał - czytajkomiksy.pl
8 lata temu

Nie wiedziałem, że można coś takiego zrobić 😉

0
Odpowiedz
Anna
Anna
8 lata temu

Zapiszę sobie przepis – kiedyś wypróbuję. 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
24
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz