Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  21 kwietnia, 2020

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego

Wędrówki po kuchni
Czosnek niedźwiedzi o tej porze roku jest bohaterem w naszej kuchni. Śmiem nawet stwierdzić, że chyba jesteśmy od niego uzależnieni. Dzięki niemu nasz talerz jest zawsze zdrowy, taki wiosenny i kolorowy! W kwietniu z łanów zielonych liści niewinnie już wyglądają pierwsze pąki, które niebawem rozwiną się w piękne białe kwiaty. Wtedy liście czosnku niedźwiedziego nie są już tak aromatyczne i delikatne. Tak więc teraz jest dobry moment na przygotowanie zapasów na zimę. Wszystkie części tej leczniczej rośliny są jadalne - od liści po cebulki, więc wykorzystujemy go na wszelkie możliwe sposoby. Kwiaty czosnku niedźwiedziego można wykorzystać do dekoracji sałatek, ale ich pąki smakują wspaniale! Marynowane pąki mają intensywniejszy i ostrzejszy smak niż same liście. Przypominają marynowaną cebulkę, świetnie udają kapary. Ten lekko pikantny dodatek podkreśli smak sałatki, pasty czy twarożku. Będzie również smaczną dekoracją zupy lub hummusu.
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie5 min., min.
Czas całkowity11 min., min.
Drukuj
4.25 from 4 votes
Porcje: 12
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 150 g pąków czosnku niedźwiedziego
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 150 wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie

  • Pączki czosnku niedźwiedziego, przebieramy, oczyszczamy i ucinamy łodyżki. Małe słoiczki myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Napełniamy je pączkami i odstawiamy na bok.
    Do wody dodajemy cukier, pieprz kolorowy, liść laurowy oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty. Następnie dodajemy ocet jabłkowy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy każdy słoiczek. Od razu mocno zakręcamy, odwracamy słoiczki do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.
  • Jeśli chcecie kapary przechować na dłużej, warto je dodatkowo zapasteryzować. Zakręcone słoiki wkładamy do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoiczków i gotujemy 5-7 minut od zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmujemy ostrożnie z wody i odwracamy do góry dnem.
    Smacznego!

Uwagi dodatkowe

  • marynowane pąki dobre są już na drugi dzień, jednak lepiej jak postoją przynajmniej tydzień
  • po otwarciu należy przechowywać słoiczek w lodówce do 4 tygodni
  • zrywamy nierozwinięte pąki
  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.5 8 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Czosnek niedźwiedzi
  • Przetwory z warzyw

Nawigacja wpisu

Domowa mielonka z papryką
Sernik z białą czekoladą i lemon curd

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
ABC kuchni, Sekrety zdrowia  /  5 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 58

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!

Sos z cukinii i papryki na zimę
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sos z cukinii i papryki na zimę

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
40 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
blogierka
blogierka
3 lata temu

A czy czosnek niedźwiedzi rózni się w smaku od klasycznego czosnku?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  blogierka

Tak, i to bardzo 🙂

0
Odpowiedz
Beata Świtała
Beata Świtała
4 lata temu

W Polsce czosnek niedźwiedzi został objęty częściową ochroną, więc trudno przygotować mi go w ten sposób, a szkoda, bo uwielbiam kapary. Ale do wielu potraw stosuję jego susz.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Beata Świtała

Ja w sezonie go mrożę, bo suszony niestety nie ma już takiego aromatu

0
Odpowiedz
Angela
Angela
5 lata temu

2 stars
Piękne, zdrowe i wyjątkowe! Dziękuję za przyłączenie się do mojej akcji Jadalne kwiaty 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Angela

Dziękuję 🙂 Miło mi uczestniczyć w Twojej akcji

0
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
5 lata temu

Przyznam się szczerze, że nawet nie wiedziałem, że takie cuda można zrobić 🙂 Bardzo chętnie bym wypróbował 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
5 lata temu

Nigdy nie jadłam takiego czosnku, jedynie tradycyjny znajduje się w mojej kuchni

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
5 lata temu

Faktycznie dużo u Was tego czosnku niedźwiedziego 😉

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
5 lata temu

Ja to chyba nawet czosnku niedźwiedziego jeszcze nie jadłam w wersji „solo”! 🙂

0
Odpowiedz
Ola z Muzycznej Listy
Ola z Muzycznej Listy
5 lata temu

Za marynowanymi potrawami nigdy nie przepadałam, jednak ten czosnek niedźwiedzi kusi. Szczególnie że bardzo lubię jego liście, np na kanapce.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Ola z Muzycznej Listy

Warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna Mierzwa
Katarzyna Mierzwa
5 lata temu

O to przyznam że nawet nie wiedziałam że niż na je marnować.

0
Odpowiedz
sabina
sabina
5 lata temu

Czosnek niedźwiedzi? Pierwsze słyszę! Korzystam tylko z tego normalnego, najbardziej nam znanego. Cóż, może pora na zmiany :).

0
Odpowiedz
AnWuWu
AnWuWu
5 lata temu

Wow! Nie wiedziałam, że to w ogóle jest jadalne. Muszę w domu spróbować:)

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu
Odpowiedź do  AnWuWu

Tak wiele produktów jeszcze nie próbowaliśmy, mimo że są dostępne niemal pod ręką, ale świetnie, że uczymy się wzbogacać smaki.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
5 lata temu

Bardzo ciekawy pomysł. Chętnie wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Avka.pl
Avka.pl
5 lata temu

Uwielbiam kapary, ale nie miałam pojęcia, ze mozna je zrobić z czosnku niedźwiedziego. Swietny pomysł!

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
5 lata temu

5 stars
Bardzo możliwe, że kiedyś skorzystamy z tej receptury.

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
5 lata temu

Uwielbiam czosnek, ale z taką formą się jeszcze nie spotkałam. Brzmi pysznie!

-2
Odpowiedz
Zapowiedz
Zapowiedz
5 lata temu

Ojej! Chyba nigdy nie jadłam takich specyfików. A lubię eksperymentować w kuchni wiec może spróbuję. 👊

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Zapowiedz

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
5 lata temu

Nigdy nie próbowałam niedźwiedziego czosnku.W moim sklepiku go nie dostanę, ale może w końcu go zakupię bo widziałam już naprawdę wiele ciekawych przepisów. Poza tym, jestem ciekawa, jak smakuje. 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Marlena H.

Warto go spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
5 lata temu

Pierwsze słyszę😀 Dobrze wiedzieć.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Z pewnością bardzo smaczne, chciałabym się o tym przekonać, może pojawi się taka możliwość. 🙂

0
Odpowiedz
Mariusz
Mariusz
5 lata temu

5 stars
Świetne są te twoje przepisy. Jak znajdę czas to muszę to zrobić.

0
Odpowiedz
Agnieszka Szczygieł
Agnieszka Szczygieł
5 lata temu

Również jeszcze nie jadłam, ale będę miała na uwadze tą kulinarną inspirację 🙂

Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Beata punktsiedzenia.pl
Beata punktsiedzenia.pl
5 lata temu

Wow, nie spotkałam się jeszcze z takim wynalazkiem 🙂 ale kaparów nie lubię, właśnie za zbyt mocną intensywność, więc pąki czosnku też odpuszczę.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Widzę, że czosnek niedźwiedzi u Ciebie dominuje 🙂 W takiej wersji jeszcze nie jadłam czosnku 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Ale rarytas, powinnaś je sprzedawać do luksusowych restauracji…
Przemyśl to sobie…

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Jeszcze nigdy nie jadłam, ale to może być ciekawe i smaczne 🙂 można użyć z pewnością jako dodatek do wielu dań 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Marta

Dokładnie tak. To wielozadaniowa przekąska

0
Odpowiedz
Pielęgnacyjny Zakątek
Pielęgnacyjny Zakątek
5 lata temu

Takiej wersji czosnku jeszcze nie jadłam.

0
Odpowiedz
Aldona
Aldona
5 lata temu

Czosnek marynowany kupowałam na targu. Sama jeszcze nie marynowałam, więc wszystko przede mną 🙂 przyda się przepis 🙂

0
Odpowiedz
Aldona
Aldona
5 lata temu

Marynowany czosnek niedźwiedzi kupuję na targu, sama jeszcze nie marynowałam. Wszystko więc w tej kwestii przede mną 🙂 przyda się przepis, dzięks 🙂

0
Odpowiedz
Lifetimelovebooks
Lifetimelovebooks
5 lata temu

Lubię dodatki czosnku niedźwiedziego w serach, ale taki marynowany mnie nie przekonuje

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Lifetimelovebooks

Myślę, że warto najpierw spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
5 lata temu

zasadzę czosnek niedźwiedzi i spróbuję

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

W pierwszej chwili myślałam że to fasolka

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
40
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz