Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Grzyby, Przetwory z warzyw  /  4 września, 2021

Marynowane rydze

Wędrówki po kuchni
Poranki pachną już chłodem. W powietrzu unosi się zapach jesieni. Babie lato leniwie snuje się po świecie, łapiąc ostatnie ciepłe promienie słońca. W niedzielne popołudnie wybraliśmy się na leśną włóczęgę we dwoje. Las rozpieszczał aromatem jesiennej wilgoci, świeżością igliwia i balsmiczną wonią żywicy. Zapachniało grzybami. Spod leśnej ściółki wychylały się wstydliwie pomarańczowe kapelusze. Ten widok ucieszył nas niezmiernie, bowiem jak wiadomo, rydze uchodzą wśród grzybiarzy za jedne z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych grzybów występujących w lasach. Zwłaszcza te duszone w maśle smakują genialnie! Są przepyszne, bardzo łagodne w smaku o niemal owocowym zapachu. Starsze okazy mają nie co ostrzejszy, pieprzny smak. Idealnie nadają się do marynowania i zapewniam Was, że warto zatrzymać ten smak na dłużej. Zimową porą cudownie jest otworzyć słoiczek z rydzami. To jak spacer po lesie, pełny zapachu lata. Można delektować się bez końca!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie10 min., min.
Pasteryzacja20 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 4 słoiki
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1 kg rydzów
  • 1 duża cebula
  • 1,2 litra wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Zalewa

  • 380 ml wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10%
  • 1-1½ łyżki cukru *
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • ½ łyżki gorczycy
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

  • Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. Zakrętki dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym.

Grzyby

  • Grzyby przebieramy i oczyszczamy. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, dodajemy sól i wrzucamy grzyby. Gotujemy krótko, około 3 minut od zagotowania i odcedzamy. Gorące rydze układamy w słoikach.

Zalewa

  • Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę oraz ziarna pieprzu czarnego. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 10 minut, aby przyprawy oddały swój smak do zalewy. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy cebulę. Pod koniec dodajemy ocet, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
  • Słoiki z grzybami zalewamy gorącą zalewą. Grzyby powinny być całkowicie przykryte. Każdy słoik mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Jeśli grzyby, jak i zalewa są gorące, to zakrętki bez problemu powinny się zassać i nie ma potrzeby pasteryzowania ich. Jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji.

Pasteryzacja

  • Słoiki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120'C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Słoiczki z grzybami przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Odnośniki

  • * ilość cukru należy dostosować do własnych preferencji smakowych

Uwagi dodatkowe

  • do marynowania najlepiej wybrać małe grzybki, będą się ładnie prezentowały w słoiczkach
  • grzyby nadają się do spożycia po dwóch tygodniach
  • z tej porcji otrzymałam 4 słoiki o pojemności 300 ml , jednak ilość otrzymanych słoików zależy od wielkości grzybów
  • przepis na tą zalewę można użyć do innych marynowanych grzybów: podgrzybków, borowików czy maślaków
  • po otwarciu słoiki z grzybami przechowujemy w lodówce. Najlepiej spożyć tego samego dnia
  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
 
Pamiętajcie o tym, aby podczas grzybobrania do Waszych koszyków trafiały tylko te grzyby, które dobrze znacie i nie budzą żadnych wątpliwości. Nie niszczcie tych, których nie zbieracie – są pożywieniem dla dzikich zwierząt!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.4 7 votes
Article Rating

Tagi

  • Grzyby

Nawigacja wpisu

Chutney z czerwonej cebuli i dzikich jeżyn
Sałatka z grillowaną brzoskwinią, prosciutto, kozim serem i dressingiem brzoskwiniowym

Podobne wpisy

Klopsiki z jelenia w sosie z brandy
Dziczyzna, Obiady, Przepisy  /  14 lipca, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Klopsiki z jelenia w sosie z brandy

Łazanki z kapustą i pieczarkami
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  14 stycznia, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Pieczarki marynowane
Domowa spiżarnia, Grzyby, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  17 stycznia, 2022
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 31

Pieczarki marynowane

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
20 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Spirulina
Spirulina
3 lat temu

5 stars
Moja babcia bardzo lubi takie marynowane grzyby 🙂

0
Odpowiedz
Kamil
Kamil
3 lat temu

Uwielbiam marynowane rydze! Przypominają mi o tym jak piękna porą roku jest jesień 🙂

0
Odpowiedz
Kathy
Kathy
3 lat temu

Ale narobiłaś mi smaku!

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
3 lat temu

Właśnie przyjechały moje rydze, zabieram się do przygotowania ich wg Twojego przepisu

0
Odpowiedz
Magda
Magda
3 lat temu

Kocham, kocham wszystkie marynowane grzyby i jestem w stanie zamarynować każdą ilość i później zjeść ;-))

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
3 lat temu

5 stars
Zdjęcie tak pyszne, że chętnie bym je zjadła.
Wychowałam się na wsi, położonej wśród lasów i rydze były zawsze.
Uwielbiam te grzyby, a marynowane to bajka.
Smakowały wybornie.

0
Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska
Paulina Kwiatkowska
3 lat temu

Każda grzybowa propozycja zawsze znajdzie u mnie uznanie. Mniam.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lat temu

Chętnie bym spróbowała, wyglądają zachęcająco. Lubię grzyby, szczególnie prawdziwki. 🙂

0
Odpowiedz
Irek
Irek
3 lat temu

Kocham rydze, ale nigdy nie ma ich na tyle dużo by marynować. Zawsze prosto na patelnie trafiają

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
3 lat temu

Bardzo lubię rydze i to w każdej postaci. Z przepisu chętnie skorzystam

0
Odpowiedz
Irena
Irena
3 lat temu

Sama nie przepadam za grzybami, ale znam kogoś, kto chętnie sprawdzi przepis.

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
3 lat temu

Samo to zdjęcie motywuje mnie do pomyślenia o tym, by zabrać się za ten przepis. Zimą jak znalazł!

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 lat temu

Na pewno sprobuje, rydzy nigdy nie nadlam a sporo dobrego o nicb slyszalam

0
Odpowiedz
Anna z Bilingual kid
Anna z Bilingual kid
3 lat temu

Bardzo lubie rydze, kojarza mi sie z dziecinstwem. Dziekuje za przepis, na pewno wyprobuje. Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Anna Lipińska
Anna Lipińska
3 lat temu

Ależ to smakowicie wygląda. Mój tata zawsze zbierał podgrzybki i własnie tak marynowaliśmy. Pycha.

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
3 lat temu

My akurat nigdy nie lubiłyśmy śliskich grzybów w marynacie ale nasz tato wręcz kocha 😀

0
Odpowiedz
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
3 lat temu

Najbardziej lubię maślaki z octu, a rydze chętnie polecę rodzicom.

0
Odpowiedz
Parabloguje
Parabloguje
3 lat temu

Ja jakoś nie przepadam za grzybami, no jedynie za pieczarkami. Muszę dać ten przepis mojej mamie bo ona lubi takie przetwory

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
3 lat temu

Az wstyd przyznać, ale ja rydzy w życiu jeszcze nie jadłam..chyba czas to zmienić 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
3 lat temu

5 stars
nie moje smaki, grzybów unikam i nawet do lasu nie chodzę, ale mój mąż uwielbia, także przepis na pewno będzie wykorzystany 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz