Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  5 marca, 2020

Masło czy margaryna – co wybrać na smarowanie?

Wędrówki po kuchni

Czym smarować pieczywo? Próba odpowiedzi na to pytanie nadal wywołuje wiele kontrowersji. Batalia między masłem, a margaryną trwa od wielu lat i nawet naukowcy nie wiedzą, co jest lepsze i po której stronie stanąć. Co będzie dobrym wyborem? Najpierw pod lupę weźmiemy masło, później margarynę, aby dokonać wyboru!

Masło-co to jest?

Produkt pochodzenia zwierzęcego wytwarzany z mleka krowiego lub jego przetworów (śmietana). Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, których wysoka konsumpcja wiąże się ze wzrostem poziomu we krwi lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) znanych powszechnie jako „zły” cholesterol. Nasycone kwasy tłuszczowe powodują również wzrost stężenia lipoprotein o wysokiej gęstości HDL) – „dobrego”cholesterolu, jednak nie na tyle, aby spożywać je w nadmiernych ilościach.

Masło dodatkowo zawiera stosunkowo wysoki poziom cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że nasz organizm nie mógłby się bez niego obyć – cholesterol jest składnikiem strukturalnym wszystkich błon komórkowych, a ponadto prekursorem hormonów sterydowych kory nadnercza, kwasów żółciowych oraz witaminy D3. Jednak w wyniku wielu badań stwierdzono, że zwiększona zawartość cholesterolu we krwi koreluje z większą zachorowalnością na chorobę niedokrwienną serca. Jednak jakość masła zależy również od tego, jakie pożywienie dostają krowy. Te wypasane na łące i świeżym powietrzu dostarczają organizmowi więcej korzystnych składników odżywczych (głównie witaminy K i omega-3), które gromadzone są w mleku, a później w maśle, od tych krów, co żywią się zbożem. Te związki chronią przed chorobami serca.

Masło jest źródłem dobrze przyswajalnego jodu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Występują w nim również duże ilości selenu, który jest ważnym przeciwutleniaczem. Poza tym w maśle znajdziemy mangan, chrom, cynk i miedź. Obecne są również w nim rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i D oraz niewielkie ilości witaminy E.

⦁ kalorie: 717 kcal
⦁ witaminy: A , E (2,3 mg), K
⦁ tłuszcze ogółem: 82%, w tym:kwasy tłuszczowe nasycone: 50%, kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 23%, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3%, cholesterol: 215 mg

Margaryna-co o niej wiemy?

Jest produktem wysoko przetworzonym, produkowanym metodą utwardzania ciekłych olejów roślinnych roślinnych (np. rzepakowego, sojowego, palmowego, kokosowego z dodatkiem emulgatorów, barwników i sztucznych dodatków. W procesie produkcji powstają nienasycone kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans, lecz nie mają nic wspólnego z tymi naturalnie występującymi w maśle. W licznych badaniach wykazano, że „sztuczne” kwasy tłuszczowe trans, podobnie jak tłuszcze nasycone, podnoszą stężenie cholesterolu LDL, a ponadto obniżają stężenie cholesterolu HDL, a więc tego uznawanego za „dobry” cholesterol. Podsumowując: tłuszcze trans wykazują silniejsze działanie niekorzystne w porównaniu z nasyconymi kwasami tłuszczowymi. Są one niebezpieczne dla zdrowia: działają negatywne na układ sercowo-naczyniowy, wpływają na obniżenie cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, przyczyniają się do powstawania wolnych rodników i oporności na insulinę (czynnik ryzyka cukrzycy typu 2), a także są prawdopodobnie dodatnio skorelowane z występowaniem agresji u ludzi.

Obecnie większość producentów próbuje zminimalizować bądź wyeliminować z margaryn tłuszcze trans. Utwardzanie zastępują estryfikacją ciekłych olejów roślinnych. Dotyczy to głównie margaryn kubkowych, które wykorzystujemy do smarowania pieczywa. Zawartość tłuszczów trans w jednej łyżce stołowej takiej margaryny może wynosić 0 – 0,5g. Natomiast w takiej samej ilości margaryny kostkowej (powszechnie wykorzystywanej do wypieków ciast) znajdują się aż 3g kwasów tłuszczowych o konformacji trans! Niestety w Polsce producenci nie mają obowiązku oznaczania ilości tłuszczów trans, więc do końca nie możemy być pewni, ile w danej margarynie ich się znajduje.

Margaryny często są wzbogacane witaminami A, D, E. Jednak należy wspomnieć, że są one gorzej przyswajalne przez nasz organizm w porównaniu do ich naturalnych odpowiedników w maśle, bowiem to syntetyczne składniki. Ponadto margaryny zawierają liczne substancje konserwujące, dzieki którym produkt ma bardzo długi termin ważności. W margarynie znajdują się w niej również emulgatory i barwinki, nadające im żółty kolor kojarzący się z masłem.

⦁ kalorie: 532 kcal
⦁ witaminy dodane: A, D, E
⦁ tłuszcze ogółem: 60%, w tym: kwasy tłuszczowe nasycone: 18%, kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 29%, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 12%

Zalety masła

⦁ produkt naturalny
⦁ zawiera naturalnie występujące witaminy, mikro i makro elementy
⦁ może być wyprodukowane samodzielnie w domu
⦁ nie zawiera sztucznych składników
⦁ naturalny kolor i lepszy smak
⦁ jest lekkostrawne

Zalety margaryny

⦁ dłuższa trwałość
⦁ nie zawiera cholesterolu
⦁ niższa cena
⦁ może być wzbogacana witaminami
⦁ nie zawiera laktozy

Masło czy margaryna?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zarówno pierwszy, jak i drugi produkt ma swoje wady i zalety. Wybór zależy również od indywidualnych potrzeb każdego człowieka. Na przykład w żywieniu dzieci do 3 roku życia bardziej polecanym przez specjalistów produktem jest masło. To samo tyczy się osób starszych i w podeszłym wieku. Jednak masło ma dużą zawartość laktozy i w tym wypadku nie jest polecane osobom z jej nietolerancją. Margaryna natomiast polecana jest osobom, które zmagają się z podwyższonym stężeniem „złego” cholesterolu we krwi czy chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jeśli dalej nie wiesz co lepsze, polecam zajrzyj na tę stronę: https://poznajsienatluszczach.pl/2015/11/30/maslo-czy-margaryna-czym-smarowac/

Mam nadzieje, że artykuł pomoże Wam dokonać odpowiedniego wyboru!

0 0 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Domowy ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim
Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
11 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marta
Marta
5 lata temu

Ja jem tylko masło, nie lubię smaku margaryny i to wystarczy bym jej nie jadła 🙂

0
Odpowiedz
AnWuWu
AnWuWu
5 lata temu

Myślę, że odpowiedź jest jednoznaczna. Masło, masło i tylko masło.

0
Odpowiedz
Katarzyna Hryniewicz
Katarzyna Hryniewicz
5 lata temu

Od dawna nie jem margaryny i masła. Cukier mleczny nie jest naturalnym pożywieniem naczelnych. Ale za to kocham oliwę, olej kokosowy, sezamowy na kanapki, których jem niewiele 🙂

0
Odpowiedz
gonicmarzenia
gonicmarzenia
5 lata temu

Dla mnie zawsze tylko masło 🙂

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
5 lata temu

wojna masła z margaryną była kilka lat temu. Teraz to my mamy wojnę o olej. I nie to nie jest ten olej co Annuszka na tory wylała i Berliozowi łeb ucięło. Tu chodzi o ten olej co potaniał względem masła i margaryny, które podrożały

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
5 lata temu

jednak chyba wolę masło, bardziej odpowiada mi jego smak 🙂 chociaż margaryną nie gardzę 😉

0
Odpowiedz
Kwadrans dla Ciebie
Kwadrans dla Ciebie
5 lata temu

Ja uwielbiam masło i przy nim zostaję 🙂 Po prostu smakuje mi bardziej 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Kwadrans dla Ciebie

To tak jak i mi 🙂

0
Odpowiedz
Anita
Anita
5 lata temu

Jeśli muszę już wybrać to zdecydowanie jest to masło!

0
Odpowiedz
RenataZaniczka
RenataZaniczka
5 lata temu

Od kilkunastu lat tylko masło, nie jemy margaryny.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 lata temu

Przestawiliśmy się całkowicie na masło, zupełnie inny smak potraw.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
11
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz