Klarowane masło czyli masło ghee (ghi) jest bardzo cenione przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Klarowanie jest procesem podczas którego masło oczyszczane jest z białka i innych substancji. W efekcie otrzymujemy czysty, klarowny tłuszcz o doskonałych właściwościach. Zaletą masła ghee jest to, że nie przypala się, posiada długi okres przechowywania nawet bez lodówki. Delikatne i subtelne, doskonale podkreśla smak potraw. Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego, gotowania i wypieków. Jest idealne do sosów, które powstają na bazie masła.
Składniki
- 500 g masła 82%
Przygotowanie
- Masło wkładamy do rondelka, najlepiej takiego z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Podgrzewamy do momentu kiedy na powierzchni masła utworzy się piana. Chwilę jeszcze podgrzewamy masło, następnie zdejmujemy z ognia i łyżką delikatnie pozbywamy się piany, która utworzyła się na powierzchni. Powierzchnia płyny musi być czysta.
- Na dnie nadal pozostaje druga warstwa białkowa, dlatego nie potrząsamy garnkiem i nie mieszamy. Przelewamy sklarowane masło do miseczki. Czynność tą wykonujemy bardzo powoli, aby druga część białka nie dostała się do miseczki z masłem klarowanym. Przelewanie przerywamy w momencie, gdy na dnie garnka pozostanie jedynie wytrącone białko.बॉन एपेतीत!
Uwagi dodatkowe
- masło do klarowania powinno być bardzo dobrej jakości o zawartości tłuszczu minimum 82%Nie może zawierać środków chemicznych i dodatku olejów
- możemy sklarować dowolną ilość masła
- masło przechowujemy w słoiku lub szczelnie zamkniętym pojemniku
- dużą ilość możemy po porcjować, zawinąć w pergamin i przechowywać w lodówce
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Jeśli ktoś jest leniwy, to kupi masło klarowane w prawie każdym sklepie. Spore wiaderko około pół litra/litra (może mniejsze, ale spore)widuję po około 14zł, ale ja od kilkudziesięciu lat robię je sam bo robię je w ilościach potrzebnych na bieżąco.
Oczywiście, tylko w większości masło klarowane na półce sklepowej zawiera już mnóstwo zbędnych i szkodliwych dodatków 🙂
Nie słyszałam wcześniej o tym maśle, dlatego jestem bardzo ciekawa jak mogą smakować potrawy na nim przyrządzone. Masz jakieś przepisy?
Na blogu jest ich całkiem sporo. Spróbuj na początek jajecznicy na maśle klarowanym 🙂
Małgosiu, a jak długo takie masło można przechowywyać?
Kasiu ja przelewam do słoiczka i przechowuję w lodówce. Dokładnie nie odpowiem Ci na pytanie, bowiem u mnie szybko znika 🙂 Codziennie jem omlety na śniadanie, więc używam dużo. Jajecznica smakuje na nim też bajecznie 🙂 Najdłużej miała 1,5 tygodnia i było ok
Ciekawa jestem tego smaku, używaliśmy raz w roku do smażenia karpi 🙂 na Wigilię.
Nigdy jeszcze nie używałyśmy klarowanego masła i w końcu musimy to zmienić 🙂
najlepsze do przygotowanie wielu potraw
Słyszałam o tym masełku uwielbiam kulturę indyjska
Ja nigdy masła nie używam sama, aczkolwiek jego smak bardzo lubię.
Uwilebiam takie masło, nie ma lepszego!
Ja akurat masła w kuchni w ogóle nie używam, aczkolwiek jego smak bardzo lubię. O maśle ghee słyszałam. Natomiast nigdy sama masła nie klarowałam.
Często spotykam się z nim w przepisach, a jeszcze nie używałam.
a w 3 punkcie co zrobić? bo nie doczytałam 😉
Bardzo często tak robimy! 😀 polecam ten przepis każdemu 🙂
Nigdy nie klarowałam masła samodzielnie. Po tym wpisie zdecydowanie muszę to przetestować
Też robię od czasu do czasu, świetny tłuszcz…
Nigdy nie klarowałam masła 🙂 Myślę, że po przeczytaniu mogłoby mi się to udać 😀 Chociaż z moimi zdolnościami kulinarnymi jest ciężko 😀