• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Azjatycka, Kuchnia indyjska, Pozostałe, Przepisy  /  4 marca, 2013

Masło ghee

Wędrówki po kuchni
Klarowane masło czyli masło ghee (ghi) jest bardzo cenione przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Klarowanie jest procesem podczas którego masło oczyszczane jest z białka i innych substancji. W efekcie otrzymujemy czysty, klarowny tłuszcz o doskonałych właściwościach. Zaletą masła ghee jest to, że nie przypala się, posiada długi okres przechowywania nawet bez lodówki. Delikatne i subtelne, doskonale podkreśla smak potraw. Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego, gotowania i wypieków. Jest idealne do sosów, które powstają na bazie masła.
Przygotowanie5 min.
Gotowanie15 min.
Czas całkowity20 min.
Drukuj
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g masła 82%

Przygotowanie

  • Masło wkładamy do rondelka, najlepiej takiego z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Podgrzewamy do momentu kiedy na powierzchni masła utworzy się piana. Chwilę jeszcze podgrzewamy masło, następnie zdejmujemy z ognia i łyżką delikatnie pozbywamy się piany, która utworzyła się na powierzchni. Powierzchnia płyny musi być czysta.
  • Na dnie nadal pozostaje druga warstwa białkowa, dlatego nie potrząsamy garnkiem i nie mieszamy. Przelewamy sklarowane masło do miseczki. Czynność tą wykonujemy bardzo powoli, aby druga część białka nie dostała się do miseczki z masłem klarowanym. Przelewanie przerywamy w momencie, gdy na dnie garnka pozostanie jedynie wytrącone białko.
    बॉन एपेतीत!

Uwagi dodatkowe

  • masło do klarowania powinno być bardzo dobrej jakości o zawartości tłuszczu minimum 82%Nie może zawierać środków chemicznych i dodatku olejów
  • możemy sklarować dowolną ilość masła
  • masło przechowujemy w słoiku lub szczelnie zamkniętym pojemniku
  • dużą ilość możemy po porcjować, zawinąć w pergamin i przechowywać w lodówce

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

0 0 votes
Article Rating

Tagi

  • Kuchnia azjatycka

Nawigacja wpisu

Galareta wieprzowo-drobiowa
Babeczki tiramisu

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 94

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
19 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Robert
Robert
1 rok temu

Jeśli ktoś jest leniwy, to kupi masło klarowane w prawie każdym sklepie. Spore wiaderko około pół litra/litra (może mniejsze, ale spore)widuję po około 14zł, ale ja od kilkudziesięciu lat robię je sam bo robię je w ilościach potrzebnych na bieżąco.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Robert

Oczywiście, tylko w większości masło klarowane na półce sklepowej zawiera już mnóstwo zbędnych i szkodliwych dodatków 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
3 lat temu

Nie słyszałam wcześniej o tym maśle, dlatego jestem bardzo ciekawa jak mogą smakować potrawy na nim przyrządzone. Masz jakieś przepisy?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Ewelina

Na blogu jest ich całkiem sporo. Spróbuj na początek jajecznicy na maśle klarowanym 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
3 lat temu

Małgosiu, a jak długo takie masło można przechowywyać?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Kasia

Kasiu ja przelewam do słoiczka i przechowuję w lodówce. Dokładnie nie odpowiem Ci na pytanie, bowiem u mnie szybko znika 🙂 Codziennie jem omlety na śniadanie, więc używam dużo. Jajecznica smakuje na nim też bajecznie 🙂 Najdłużej miała 1,5 tygodnia i było ok

0
Odpowiedz
aldia.arcadia
aldia.arcadia
3 lat temu

Ciekawa jestem tego smaku, używaliśmy raz w roku do smażenia karpi 🙂 na Wigilię.

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
3 lat temu

Nigdy jeszcze nie używałyśmy klarowanego masła i w końcu musimy to zmienić 🙂

0
Odpowiedz
kasia
kasia
3 lat temu

najlepsze do przygotowanie wielu potraw

0
Odpowiedz
Monika
Monika
4 lat temu

Słyszałam o tym masełku uwielbiam kulturę indyjska

0
Odpowiedz
Olga
Olga
4 lat temu

Ja nigdy masła nie używam sama, aczkolwiek jego smak bardzo lubię.

0
Odpowiedz
Monika Antoniak
Monika Antoniak
4 lat temu

Uwilebiam takie masło, nie ma lepszego!

0
Odpowiedz
Olka
Olka
4 lat temu

Ja akurat masła w kuchni w ogóle nie używam, aczkolwiek jego smak bardzo lubię. O maśle ghee słyszałam. Natomiast nigdy sama masła nie klarowałam.

0
Odpowiedz
Holly
Holly
4 lat temu

Często spotykam się z nim w przepisach, a jeszcze nie używałam.

0
Odpowiedz
Młodzi na Dorobku
Młodzi na Dorobku
4 lat temu

a w 3 punkcie co zrobić? bo nie doczytałam 😉

0
Odpowiedz
Dominik
Dominik
4 lat temu

Bardzo często tak robimy! 😀 polecam ten przepis każdemu 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna Mirek
Katarzyna Mirek
4 lat temu

Nigdy nie klarowałam masła samodzielnie. Po tym wpisie zdecydowanie muszę to przetestować

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lat temu

Też robię od czasu do czasu, świetny tłuszcz…

0
Odpowiedz
Pokularna
Pokularna
4 lat temu

Nigdy nie klarowałam masła 🙂 Myślę, że po przeczytaniu mogłoby mi się to udać 😀 Chociaż z moimi zdolnościami kulinarnymi jest ciężko 😀

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz