Mazurek to klasyka, bez której trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Jest nie tylko piękną, ale i smaczną dekoracją Świątecznego stołu. Nieprzyzwoicie słodki i wyjątkowo pyszny! A to za sprawą delikatnego i kruchego ciasta, w towarzystwie słodkiego kajmaku i suszonych moreli. Chrupiące płatki migdałów nadają wyjątkowej chrupkości i są wspaniałym uzupełnieniem ciasta. Smaczna tradycja, która z pewnością osłodzi Wielkanoc!
Porcje: 12
Składniki
Kruche ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
Nadzienie
- 400 g masy kajmakowej
- 150 g suszonych moreli
- 50 g płatków migdałowych
Polewa czekoladowa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka śmietanki 30%
Przygotowanie
Kruche ciasto
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło, cukier i żółtko. Szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wykładamy kruchym ciastem.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 15-20 minut. Kiedy spód będzie lekko rumiany wyjmujemy ciasto. Na ciepłym spodzie rozprowadzamy masę kajmakową, posypujemy pokrojonymi morelami i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 5-8 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Polewa czekoladowa
- Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Polewę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy mazurek.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from My Cookland
Wygląda bardzo ładnie i zapewne w smaku jeszcze lepsze 🙂 .
Świąteczna klasyka. Chętnie wykorzystam Twój przepis.
Wow, to jest przepis dla mnie, na pewno go zrobię,
bo kocham takiego mazurka, ale już nie na te święta.
Dziękuję Ci bardzo z ten przepis 🙂
Bardzo proszę 🙂
Nigdy nie byłam wielbicielką mazurków. Ale ta opcja z morelami brzmi kusząco! 🙂
Wygląda fantastycznie!
właśnie szukałam przepisu! dziękuję na pewno skorzystam <3
Nigdy w życiu nie jadłam mazurka, u nas nie piekło się takiego ciasta 🙂
Wygląda smakowicie 🙂
Wygląda naprawdę smacznie! Aż narobiłaś mi ochoty ?
ale pychotka! mniam! <3
W tym roku po raz pierwszy robilam sama kajmak z śmietany, cukru trzcinowego i wanilii i już nigdy nie kupię gotowego. Polecam! A z morelami- pasuje wybornie!
Dziękuję 🙂 Robiłam również wielokrotnie własny kajmak i potwierdzam – jest zdecydowanie lepszy 🙂
Przyznaję, że nie przepadam za mazurkami, ale ta wersja mogłaby przypaść mi do gustu ze względu na dobór składników.
Dziękuję, ten mazurek jest naprawdę wyjątkowy 🙂
Mam słabość do kajmaku. Zrobię i ja taki, bo wiem że zrobi furorę. Wesołego Alleluja
Dobrze że święta idą będzie można zrobić takie pyszności?
Ja na święta nie zawsze piekę mazurek, ale ten wygląda naprawdę bardzo smacznie 🙂
Nie jestem fanka mazurka 🙂 ale tej wersji nie znam 🙂 moze sprobuje 🙂
Był taki czas, że piekłam po kilka różnych mazurków na raz. Mam nawet formę do pieczenia w kształcie zająca 🙂 Kajmak bardzo lubię ale teraz poszukuję jakiegoś orzeźwiającego smaku mazurka.
Piękny jest i na pewno smaczny, szkoda tylko że mi ciasta nie wychodzą 🙁
Wspaniały przepis a ja mam teraz niezwykła ochotę na to ciasto! Mniam;) namowie mojego męża kucharza aby zrobił dzisiaj jakiś wypiek!
Nigdy nie widziałem wersji kajmakowej. Dzięki za przepis! Może odczaruje dla mnie to ciasto 🙂
Czy oprócz moreli testowałaś jakieś inne owoce? Myślałem o daktylach?
Nie testowałam, ale warto spróbować 🙂
Wygląda pysznie :). Ładnie zaprezentowałaś przepis, całość jest przejrzysta i zachęca do samodzielnego pieczenia.