Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Mazurki, Okazje, Przepisy, Wielkanoc, Wypieki, Wypieki kruche  /  19 kwietnia, 2014

Mazurek kajmakowy z morelami

Wędrówki po kuchni
Mazurek to klasyka, bez której trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Jest nie tylko piękną, ale i smaczną dekoracją Świątecznego stołu. Nieprzyzwoicie słodki i wyjątkowo pyszny! A to za sprawą delikatnego i kruchego ciasta, w towarzystwie słodkiego kajmaku i suszonych moreli. Chrupiące płatki migdałów nadają wyjątkowej chrupkości i są wspaniałym uzupełnieniem ciasta. Smaczna tradycja, która z pewnością osłodzi Wielkanoc!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Kruche ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru

Nadzienie

  • 400 g masy kajmakowej
  • 150 g suszonych moreli
  • 50 g płatków migdałowych

Polewa czekoladowa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki 30%

Przygotowanie

    Kruche ciasto

    • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło, cukier i żółtko. Szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wykładamy kruchym ciastem.
    • Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 15-20 minut. Kiedy spód będzie lekko rumiany wyjmujemy ciasto. Na ciepłym spodzie rozprowadzamy masę kajmakową, posypujemy pokrojonymi morelami i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 5-8 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.

    Polewa czekoladowa

    • Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Polewę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy mazurek.
      Smacznego!

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from My Cookland

    3.7 13 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Ciasta kruche
    • Morele
    • Wielkanoc

    Nawigacja wpisu

    Pastelowy sernik na zimno
    Mazurek makowo -kajmakowy

    Podobne wpisy

    Pasztet drobiowy
    Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

    Pasztet drobiowy

    Konfitura z czerwonej cebuli
    Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

    Konfitura z czerwonej cebuli

    Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
    Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wielkanoc, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  28 marca, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    25 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    jakub
    jakub
    5 lata temu

    Wygląda bardzo ładnie i zapewne w smaku jeszcze lepsze 🙂 .

    0
    Odpowiedz
    Newenglandblog.pl
    Newenglandblog.pl
    5 lata temu

    Świąteczna klasyka. Chętnie wykorzystam Twój przepis.

    0
    Odpowiedz
    Krystyna Bożenna
    Krystyna Bożenna
    5 lata temu

    5 stars
    Wow, to jest przepis dla mnie, na pewno go zrobię,
    bo kocham takiego mazurka, ale już nie na te święta.
    Dziękuję Ci bardzo z ten przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Krystyna Bożenna

    Bardzo proszę 🙂

    1
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    5 lata temu

    Nigdy nie byłam wielbicielką mazurków. Ale ta opcja z morelami brzmi kusząco! 🙂

    0
    Odpowiedz
    wielopokoleniowo
    wielopokoleniowo
    5 lata temu

    Wygląda fantastycznie!

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    5 lata temu

    5 stars
    właśnie szukałam przepisu! dziękuję na pewno skorzystam <3

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    5 lata temu

    Nigdy w życiu nie jadłam mazurka, u nas nie piekło się takiego ciasta 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marcin
    Marcin
    6 lata temu

    Wygląda smakowicie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Toukie
    Toukie
    6 lata temu

    Wygląda naprawdę smacznie! Aż narobiłaś mi ochoty ?

    0
    Odpowiedz
    Anna Kot
    Anna Kot
    6 lata temu

    ale pychotka! mniam! <3

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    6 lata temu

    W tym roku po raz pierwszy robilam sama kajmak z śmietany, cukru trzcinowego i wanilii i już nigdy nie kupię gotowego. Polecam! A z morelami- pasuje wybornie!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Kasia

    Dziękuję 🙂 Robiłam również wielokrotnie własny kajmak i potwierdzam – jest zdecydowanie lepszy 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    6 lata temu

    Przyznaję, że nie przepadam za mazurkami, ale ta wersja mogłaby przypaść mi do gustu ze względu na dobór składników.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Aneta

    Dziękuję, ten mazurek jest naprawdę wyjątkowy 🙂

    0
    Odpowiedz
    EsmeraldaZeSmakiem
    EsmeraldaZeSmakiem
    7 lata temu

    Mam słabość do kajmaku. Zrobię i ja taki, bo wiem że zrobi furorę. Wesołego Alleluja

    0
    Odpowiedz
    Pamela
    Pamela
    7 lata temu

    Dobrze że święta idą będzie można zrobić takie pyszności?

    0
    Odpowiedz
    Julita
    Julita
    7 lata temu

    Ja na święta nie zawsze piekę mazurek, ale ten wygląda naprawdę bardzo smacznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aina
    Aina
    7 lata temu

    Nie jestem fanka mazurka 🙂 ale tej wersji nie znam 🙂 moze sprobuje 🙂

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    7 lata temu

    Był taki czas, że piekłam po kilka różnych mazurków na raz. Mam nawet formę do pieczenia w kształcie zająca 🙂 Kajmak bardzo lubię ale teraz poszukuję jakiegoś orzeźwiającego smaku mazurka.

    0
    Odpowiedz
    swiat karinki
    swiat karinki
    7 lata temu

    Piękny jest i na pewno smaczny, szkoda tylko że mi ciasta nie wychodzą 🙁

    0
    Odpowiedz
    Wiola
    Wiola
    7 lata temu

    Wspaniały przepis a ja mam teraz niezwykła ochotę na to ciasto! Mniam;) namowie mojego męża kucharza aby zrobił dzisiaj jakiś wypiek!

    0
    Odpowiedz
    Kuba
    Kuba
    7 lata temu

    Nigdy nie widziałem wersji kajmakowej. Dzięki za przepis! Może odczaruje dla mnie to ciasto 🙂
    Czy oprócz moreli testowałaś jakieś inne owoce? Myślałem o daktylach?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Kuba

    Nie testowałam, ale warto spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Globfoterka
    Globfoterka
    7 lata temu

    Wygląda pysznie :). Ładnie zaprezentowałaś przepis, całość jest przejrzysta i zachęca do samodzielnego pieczenia.

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    25
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz