Mazurek to tradycyjne ciasto, wypiekane w okresie Wielkanocy. Najczęściej spotykany na spodzie z kruchego ciasta z różnymi dodatkami i wielkanocnymi ozdobami. To proste, słodkie ciasta o przeróżnych smakach i ciekawych dekoracjach. W tym roku przygotowałam mazurek na kruchym, makowym cieście ze słodką masą kajmakową. Fantazyjna dekoracja sprawia, że mazurek wygląda jak deska.
Porcje: 12
Składniki
Ciasto
- 200 g suchego maku
- 100 g cukru
- 60 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dekoracja
- 400 g masy kajmakowej
- 50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie
- Do rondelka wsypujemy mak, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 20 minut. Odsączmy na sicie pozostawiamy go tak na kilka godzin, aby z maku całkowicie pozbyć się nadmiaru wody. Suchy mak mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy zmielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko.
- W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę i sodę dodajemy do ciasta makowego i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-35 minut.
- Na spodzie makowym rozprowadzamy równo kajmak. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzla malujemy wzór deski na wierzchu ciasta.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Every cake you bake