Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Ciasteczka, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  12 grudnia, 2017

Migdałowe ciasteczka

Wędrówki po kuchni
Kiedy czuć unoszący się w powietrzu cudowny zapach cynamonu i pierników, a w radiu głośno rozbrzmiewa Last Christmas to znak, że Święta Bożego Narodzenia są już blisko. W tym czasie zawsze przydaje się przepis na świąteczne ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne! W taki mroźny wieczór jak dziś, nie ma nic przyjemniejszego jak po pracowitym dniu, usiąść przy kominku z kubkiem gorącej herbaty z malinami i schrupać jedno urocze ciasteczko, no może dwa...
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 30
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciastka

  • 250 g zmielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 2 białka jaj klasy L
  • 1 łyżka mąki pszennej

Polewa

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1-2 łyżki śmietany kremówki
  • ½ łyżki masła

Dodatkowo

  • 70 g płatków migdałowych

Przygotowanie

    Ciastka

    • Do migdałów dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, mąkę oraz białka. Wszystko razem mieszamy. Ciasto powinno konsystencją przypominać marcepan. Z ciasta formujemy wałeczki o długości 12 - 15 cm. Każdy wałeczek obtaczamy w pokruszonych płatkach migdałowych.
    • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy wałeczki formując z nich laski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15-18 minut. Upieczone ciastka studzimy.

    Polewa

    • Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Końcówki ciastek zanurzamy w polewie i układamy na kratce do zastygnięcia.

    Uwagi dodatkowe

    • ciasteczka nie zaliczają się do tych kruchych. Są bardziej twarde, idealne do kawy czy herbaty

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from Kuchnia Lidla

    4 7 votes
    Article Rating

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasteczka

    Nawigacja wpisu

    Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi
    Tajski makaron smażony

    Podobne wpisy

    Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
    Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

    Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

    Pasztet drobiowy
    Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

    Pasztet drobiowy

    Śledzie z porem i jabłkiem
    Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Śledzie z porem i jabłkiem

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    38 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Edyta
    Edyta
    2 lat temu

    szukając inspiracji na święta dotarłam tutaj. Pomyślałam że udekoruję nimi talerze dla wszsytkich biesiadników

    0
    Odpowiedz
    Mosia
    Mosia
    3 lat temu

    Kurcze, moja masa jest tak rzadziuśka, że nie można z niej formować wałeczków. Pomocy, co robić?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lat temu
    Reply to  Mosia

    Robione zgodnie z przepisem? Robiłam je wielokrotnie i było wszystko ok

    0
    Odpowiedz
    Beata
    Beata
    3 lat temu

    A musza być migdały czy może być mąka migdałowa?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lat temu
    Reply to  Beata

    Myślę, że można spróbować z mąką migdałową 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pieprzyć z Fantazją
    Pieprzyć z Fantazją
    4 lat temu

    Nie wypróbowałam jeszcze, ale jak do tej pory Twoje przepisy bardzo mi smakowały. Skuszę się zrobić te ciasteczka

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    4 lat temu

    5 stars
    Jak one pięknie wyglądają, podziwiać czy zjeść?

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    4 lat temu

    Przepis zachowany i na pewno wykorzystam, bo ciasteczka kuszą wzrok.

    0
    Odpowiedz
    Sawka
    Sawka
    4 lat temu

    uroczo wyglądaj te laseczki

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    4 lat temu

    Dla mnie nowość odnośnie przepisu na ciasteczka – z pewnością z niego skorzystam.

    0
    Odpowiedz
    Radosna - Książki jak narkotyk
    Radosna - Książki jak narkotyk
    4 lat temu

    Jeszcze nigdy takich ciastek nie jadłam, ani nie próbowałam robić. Mogłyby mi zasmakować.

    0
    Odpowiedz
    Miye's Imaginations
    Miye's Imaginations
    5 lat temu

    Wyglądają doskonale, jeszcze nigdy takich nie próbowałam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Zołza z kitką
    Zołza z kitką
    5 lat temu

    Zapisuję przepis! Uwielbiam takie migdałowe ciasteczka! Na pewno zrobię je w tym roku 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka Ciemińska
    Agnieszka Ciemińska
    5 lat temu

    Zawsze czytam jakie składniki, tu efekt idealny w czasie świątecznym, szczególnie, gdy ma się dom pełen dzieci. Zapisuję przepis.

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    5 lat temu

    U mnie wszystko, co zawiera migdały, szybko znika 🙂 Wypróbuję przepis w święta.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lat temu
    Reply to  Aleksandra

    Polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Patrycja Czubak
    Patrycja Czubak
    5 lat temu

    Jakie fajne świąteczne 🙂
    W sam raz na nadchodzące święta.

    0
    Odpowiedz
    Mostekwkuchni.pl
    Mostekwkuchni.pl
    5 lat temu

    Uwielbiam migdały! Wyglądają świetnie i pewnie tak samo smakują 🙂 Myślałaś kiedyś o temperowaniu czekolady? 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lat temu
    Reply to  Mostekwkuchni.pl

    Czekoladę bardzo często temperuję, jednak ten przepis chyba tego nie wymaga 🙂

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna Hryniewicz
    Katarzyna Hryniewicz
    5 lat temu

    Jestem zakochana w migdałach w każdej postaci 🙂 A Twoje ciastka wyglądają pięknie i pysznie. Zmotywowałaś mnie do kreatywności i szukania nowych pomysłów w sam raz na grudzień 🙂 Dobrego dnia!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lat temu
    Reply to  Katarzyna Hryniewicz

    Dziękuję i polecam te małe słodkości 🙂

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    5 lat temu

    Przed świętami wszystkie cistka mile widziane. Wypróbuję przepis, bo qymyśliłam, że w tym roku podaruję sąsiadom słoiki wyoełnione aromatycznymi ciastkami.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lat temu
    Reply to  Akacja

    Świetny pomysł, ja też co roku robię słodkie upominki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Donna
    Donna
    6 lat temu

    Chcę je zjeść 😀 Pewnie szybko znikają ze stołu 😉

    0
    Odpowiedz
    Tomek
    Tomek
    6 lat temu

    Te zdecydowanie coś dla mnie. Uwielbiam migdały!

    0
    Odpowiedz
    erepetitio
    erepetitio
    6 lat temu

    robiłam do tej pory christmas pudding – nikt nie jadł, bo wygląda słabo i tylko ja lubię
    zrobię teraz laseczki 😉

    0
    Odpowiedz
    Dominika
    Dominika
    6 lat temu

    Mniam, muszę spróbować zrobić na te święta :*

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    7 lat temu

    Świetny pomysł na kształt ciasteczek 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    7 lat temu

    Wygląda ślicznie

    0
    Odpowiedz
    Sikoreczka
    Sikoreczka
    7 lat temu

    Woow, szkoda że nie widziałam wcześniej tego przepisu, bo już nic na te święta nie napiekę. 18 rodzajów to i tak wystarczająco. pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Angelika| Asfashion
    Angelika| Asfashion
    7 lat temu

    Mmm palce lizać! A to już godzina 22 i czytam takie pyszne wpisy ?

    0
    Odpowiedz
    Pokularna
    Pokularna
    7 lat temu

    Po pierwsze pysznie wyglądają, a po drugie na pewno są przepyszne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia Hartung
    Kasia Hartung
    7 lat temu

    Wyglądają przepysznie! I pasują na choinkę 😉

    0
    Odpowiedz
    Jull Krajewska
    Jull Krajewska
    7 lat temu

    Cudowne ciacha! Napewno smakują wspaniale! 😀 ( tylko znowu ten cukier 😛 znowu kusisz 😛 )

    0
    Odpowiedz
    Mariola
    Mariola
    7 lat temu

    Te ciasteczka wyglądają ekstra! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Świat Toli
    Świat Toli
    7 lat temu

    Coś fantastycznego. To musi być pyszne.

    0
    Odpowiedz
    Karola
    Karola
    7 lat temu

    Wyglądają cudnie! Idealne na świąteczny stół! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    7 lat temu

    Uwielbiam migdaly, z pewnoscia skorzystam z przepisu <3

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    38
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Odpowiedz