Kiedy czuć unoszący się w powietrzu cudowny zapach cynamonu i pierników, a w radiu głośno rozbrzmiewa Last Christmas to znak, że Święta Bożego Narodzenia są już blisko. W tym czasie zawsze przydaje się przepis na świąteczne ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne! W taki mroźny wieczór jak dziś, nie ma nic przyjemniejszego jak po pracowitym dniu, usiąść przy kominku z kubkiem gorącej herbaty z malinami i schrupać jedno urocze ciasteczko, no może dwa...
Porcje: 30
Składniki
Ciastka
- 250 g zmielonych migdałów
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 2 białka jaj klasy L
- 1 łyżka mąki pszennej
Polewa
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1-2 łyżki śmietany kremówki
- ½ łyżki masła
Dodatkowo
- 70 g płatków migdałowych
Przygotowanie
Ciastka
- Do migdałów dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, mąkę oraz białka. Wszystko razem mieszamy. Ciasto powinno konsystencją przypominać marcepan. Z ciasta formujemy wałeczki o długości 12 - 15 cm. Każdy wałeczek obtaczamy w pokruszonych płatkach migdałowych.
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy wałeczki formując z nich laski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15-18 minut. Upieczone ciastka studzimy.
Polewa
- Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Końcówki ciastek zanurzamy w polewie i układamy na kratce do zastygnięcia.
Uwagi dodatkowe
- ciasteczka nie zaliczają się do tych kruchych. Są bardziej twarde, idealne do kawy czy herbaty
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Kuchnia Lidla
szukając inspiracji na święta dotarłam tutaj. Pomyślałam że udekoruję nimi talerze dla wszsytkich biesiadników
Kurcze, moja masa jest tak rzadziuśka, że nie można z niej formować wałeczków. Pomocy, co robić?
Robione zgodnie z przepisem? Robiłam je wielokrotnie i było wszystko ok
A musza być migdały czy może być mąka migdałowa?
Myślę, że można spróbować z mąką migdałową 🙂
Nie wypróbowałam jeszcze, ale jak do tej pory Twoje przepisy bardzo mi smakowały. Skuszę się zrobić te ciasteczka
Jak one pięknie wyglądają, podziwiać czy zjeść?
Przepis zachowany i na pewno wykorzystam, bo ciasteczka kuszą wzrok.
uroczo wyglądaj te laseczki
Dla mnie nowość odnośnie przepisu na ciasteczka – z pewnością z niego skorzystam.
Jeszcze nigdy takich ciastek nie jadłam, ani nie próbowałam robić. Mogłyby mi zasmakować.
Wyglądają doskonale, jeszcze nigdy takich nie próbowałam 🙂
Zapisuję przepis! Uwielbiam takie migdałowe ciasteczka! Na pewno zrobię je w tym roku 🙂
Zawsze czytam jakie składniki, tu efekt idealny w czasie świątecznym, szczególnie, gdy ma się dom pełen dzieci. Zapisuję przepis.
U mnie wszystko, co zawiera migdały, szybko znika 🙂 Wypróbuję przepis w święta.
Polecam 🙂
Jakie fajne świąteczne 🙂
W sam raz na nadchodzące święta.
Uwielbiam migdały! Wyglądają świetnie i pewnie tak samo smakują 🙂 Myślałaś kiedyś o temperowaniu czekolady? 🙂
Czekoladę bardzo często temperuję, jednak ten przepis chyba tego nie wymaga 🙂
Jestem zakochana w migdałach w każdej postaci 🙂 A Twoje ciastka wyglądają pięknie i pysznie. Zmotywowałaś mnie do kreatywności i szukania nowych pomysłów w sam raz na grudzień 🙂 Dobrego dnia!
Dziękuję i polecam te małe słodkości 🙂
Przed świętami wszystkie cistka mile widziane. Wypróbuję przepis, bo qymyśliłam, że w tym roku podaruję sąsiadom słoiki wyoełnione aromatycznymi ciastkami.
Świetny pomysł, ja też co roku robię słodkie upominki 🙂
Chcę je zjeść 😀 Pewnie szybko znikają ze stołu 😉
Te zdecydowanie coś dla mnie. Uwielbiam migdały!
robiłam do tej pory christmas pudding – nikt nie jadł, bo wygląda słabo i tylko ja lubię
zrobię teraz laseczki 😉
Mniam, muszę spróbować zrobić na te święta :*
Świetny pomysł na kształt ciasteczek 🙂
Wygląda ślicznie
Woow, szkoda że nie widziałam wcześniej tego przepisu, bo już nic na te święta nie napiekę. 18 rodzajów to i tak wystarczająco. pozdrawiam
Mmm palce lizać! A to już godzina 22 i czytam takie pyszne wpisy ?
Po pierwsze pysznie wyglądają, a po drugie na pewno są przepyszne 🙂
Wyglądają przepysznie! I pasują na choinkę 😉
Cudowne ciacha! Napewno smakują wspaniale! 😀 ( tylko znowu ten cukier 😛 znowu kusisz 😛 )
Te ciasteczka wyglądają ekstra! 🙂
Coś fantastycznego. To musi być pyszne.
Wyglądają cudnie! Idealne na świąteczny stół! 🙂
Uwielbiam migdaly, z pewnoscia skorzystam z przepisu <3