Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Karnawał, Okazje, Przepisy  /  12 lutego, 2015

Mini pączki z serem

Wędrówki po kuchni
Mini wersja klasycznych, karnawałowych pączków. Pyszne, o lekko wilgotnym, serowym wnętrzu i złocistej, chrupiącej skórce. Bez drożdży, wałkowania, wyrastania, nadziewania ani pracochłonnego formowania. Przygotowanie ich zajmuje tylko kilka chwil, jedzenie nie wiele dłużej. Idealne na Tłusty Czwartek – dzień, w którym pączki nie mają kalorii. Tylko tego dnia smakują tak wyjątkowo... wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity30 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 40
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g zmielonego twarogu *
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody

Dodatkowo

  • 3 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko, twaróg i zagniatamy ciasto. Będzie dość gęste i odrobinę klejące. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ważne, aby nie były większe, gdyż pączki nie upieką się w środku.
  • W rondelku rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę i będzie gorący, zmniejszamy ogień i smażymy pączki na złoto - brązowy kolor. Pączki podczas smażenia obracają się same. Usmażone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Odnośniki

  • * dobrze sprawdzi się tu twaróg sernikowy

Uwagi dodatkowe

  • do ciasta można dodać ulubiony aromat lub skórkę pomarańczową

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.5 13 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Karnawał

Nawigacja wpisu

Kremowa zupa z tortellini, groszkiem, orzechami i parmezanem
Rosół

Podobne wpisy

Muffiny a’la pączki
Babeczki i muffiny, Karnawał, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  20 stycznia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Muffiny a’la pączki

Faworki
Karnawał, Okazje, Ponadczasowe przepisy, Przepisy  /  22 stycznia, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

Faworki

Funnel Cakes
Karnawał, Okazje, Przepisy, USA, Wędrówki kulinarne  /  14 stycznia, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 34

Funnel Cakes

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
40 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Basia
Basia
3 lata temu

Czy one wychodzą takie okrąglutkie ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Basia

Dokładnie takie mi wyszły 🙂

0
Odpowiedz
Felicja
Felicja
4 lata temu

5 stars
Kocham mini pączki z serem. Nie muszę czekać na wyrośnięcie ciasta (choć takie pączki też kocham) i zrobienie zajmuje chwilę. No i ten smak… Będę robić w przyszłym tygodniu na tłusty czwartek 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Felicja

Świetnie, życzę smacznego 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Lubimy serowe pączki. Takie mini są idealne na jeden kęs. Ale nigdy nie robiłam ich na sodzie. Może kiedyś spróbuję

0
Odpowiedz
Iwona Banach
Iwona Banach
4 lata temu

jakim cudem sa takie piękne?! Normalnie aż nie do uwierzenia, przecież to można by codziennie sprzedawać jako zamiennik wszelkiej maści fast foodów, mniam! Na kilogramy!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Iwona Banach

Piękne i uzależniające 🙂

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
4 lata temu

Takich mini pączusi nigdy nie robiłam. Tym bardziej takich bez drożdży. Chyba muszę wypróbować ten przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Żyć nie umierać

Bardzo polecam, są pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Kamil
Kamil
5 lata temu

ale zjadłbym sobie teraz takie pyszności 🙂 chciałbym umieć takie zrobić, a w gotowaniu nie jestem najlepszy 😀

1
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Czy ja dobrze trafiłam ????
Chyba coś się zmieniło 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Dobrze trafiłaś, mały tuning bloga 🙂

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
5 lata temu

Przepis zapisuję – uwielbiam takie karnawałowe smakołyki!

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
5 lata temu

Prosty ten przepis, fajnie, że dałaś zajawkę na FB:)

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lata temu

Uwielbiam takie pączki, mama mojej najlepszej przyjaciółki je robi. 😀

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Obiecałam sobie, że w tym roku zrobię takie pączki 🙂 moje dzieci je uwielbiaja 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Marta

Polecam, są pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lata temu

zapisuję przepis i na pewno wypróbuję!

0
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
5 lata temu

Jedna z moich ulubionych słodkości w karnawale 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
6 lata temu

Och muszą być przepyszne.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
6 lata temu

Lubie te paczki ? ale zazwyczaj kupuje gotowe 🙂

0
Odpowiedz
Rozmyślania Yasminelli
Rozmyślania Yasminelli
6 lata temu

Tak jak wspominałaś przepis jest bardzo prosty!

Kto wie może skuszę się żeby je zrobić.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Pyszności 🙂
A tłusty czwartek tuż, tuż, więc trzeba koniecznie zrobić 🙂
Coś innego tym razem…

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
6 lata temu

Idealne paczusie na raz do buzi mniam

0
Odpowiedz
Inga
Inga
6 lata temu

Moja mama kocha takie cuda 😉 ale może zrobię też do pracy

0
Odpowiedz
Aldona Zakrzewska
Aldona Zakrzewska
6 lata temu

Ojej! super , że mi przypomniałaś, że mamy karnawał. Mam tyle kłopotów, że jakoś o tym nie myślę. Ale może warto się od nich oderwać i zrobić coś pysznego 🙂 Dzięki za przepis!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Aldona Zakrzewska

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
6 lata temu

Z przyjemnością wypróbuję ten przepis!
Będę pichcić we wtorek. Zobaczymy jak mi wyjdą.

0
Odpowiedz
Bogumiła Bruś
Bogumiła Bruś
6 lata temu

Wyglądają przecudnie, już je chcę <3

0
Odpowiedz
Karola
Karola
7 lata temu

Wyglądają pysznie! Idealny przepis na 8. lutego! 😀

https://buszujwkuchni.com – zapraszam 😀

0
Odpowiedz
Magdalena magdaiadas.blogspot.com
Magdalena magdaiadas.blogspot.com
7 lata temu

Jakbym widziała pączki, które robiła moja babcia. Pychotki 🙂
Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Anna Modzelewska
Anna Modzelewska
7 lata temu

Ale one smakowicie wyglądają 🙂

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
7 lata temu

Notuję przepis na Tłusty Czwartek! ;D

0
Odpowiedz
Bogna_saluvita
Bogna_saluvita
7 lata temu

Smakowicie wyglądają! W sam raz na tłusty czwartek.

0
Odpowiedz
Aina
Aina
7 lata temu

Kurcze, uwielbiam paczki 🙂 odkąd jestem za granica, nie jadlam dobrych paczkow w Tlusty Czwartek. Chyba muszę je sobie zrobic, a ten przepis mi pomoze 🙂

0
Odpowiedz
Globfoterka
Globfoterka
7 lata temu

Uwielbiam je! Zwłaszcza takie świeżutkie, jeszcze ciepłe :). Choć są dość ciężkie i szybko dają uczucie sytości.

0
Odpowiedz
Olga - Rodzina ze Szczecina
Olga - Rodzina ze Szczecina
7 lata temu

Oj coś czuję ze jutrzejszy poranek zejdzie mi na robieniu mini paczkow.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
7 lata temu

Już mi ślinka cieknie 🙂 Musza być pyszne 🙂 Robiłam ostatnio podobne, tylko zamiast twarogu dodawałam serek waniliowy.

0
Odpowiedz
Irena
Irena
7 lata temu

jaka pychota , mniam :)) Jutro zrobię dla gości!

0
Odpowiedz
Ania, Kęsy Codzienności
Ania, Kęsy Codzienności
7 lata temu

Wyglądają obłędnie. Zapisuję przepis! Ale przypominaja mi z wyglądu trochę chrupki Bingo orzechowe ?

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
40
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz