Mini wersja klasycznych, karnawałowych pączków. Pyszne, o lekko wilgotnym, serowym wnętrzu i złocistej, chrupiącej skórce. Bez drożdży, wałkowania, wyrastania, nadziewania ani pracochłonnego formowania. Przygotowanie ich zajmuje tylko kilka chwil, jedzenie nie wiele dłużej. Idealne na Tłusty Czwartek – dzień, w którym pączki nie mają kalorii. Tylko tego dnia smakują tak wyjątkowo... wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe!
Porcje: 40
Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 150 g zmielonego twarogu *
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka sody
Dodatkowo
- 3 łyżki cukru pudru
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko, twaróg i zagniatamy ciasto. Będzie dość gęste i odrobinę klejące. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ważne, aby nie były większe, gdyż pączki nie upieką się w środku.
- W rondelku rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę i będzie gorący, zmniejszamy ogień i smażymy pączki na złoto - brązowy kolor. Pączki podczas smażenia obracają się same. Usmażone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Odnośniki
- * dobrze sprawdzi się tu twaróg sernikowy
Uwagi dodatkowe
- do ciasta można dodać ulubiony aromat lub skórkę pomarańczową
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Czy one wychodzą takie okrąglutkie ?
Dokładnie takie mi wyszły 🙂
Kocham mini pączki z serem. Nie muszę czekać na wyrośnięcie ciasta (choć takie pączki też kocham) i zrobienie zajmuje chwilę. No i ten smak… Będę robić w przyszłym tygodniu na tłusty czwartek 😀
Świetnie, życzę smacznego 🙂
Lubimy serowe pączki. Takie mini są idealne na jeden kęs. Ale nigdy nie robiłam ich na sodzie. Może kiedyś spróbuję
jakim cudem sa takie piękne?! Normalnie aż nie do uwierzenia, przecież to można by codziennie sprzedawać jako zamiennik wszelkiej maści fast foodów, mniam! Na kilogramy!
Piękne i uzależniające 🙂
Takich mini pączusi nigdy nie robiłam. Tym bardziej takich bez drożdży. Chyba muszę wypróbować ten przepis.
Bardzo polecam, są pyszne 🙂
ale zjadłbym sobie teraz takie pyszności 🙂 chciałbym umieć takie zrobić, a w gotowaniu nie jestem najlepszy 😀
Czy ja dobrze trafiłam ????
Chyba coś się zmieniło 🙂
Dobrze trafiłaś, mały tuning bloga 🙂
Przepis zapisuję – uwielbiam takie karnawałowe smakołyki!
Prosty ten przepis, fajnie, że dałaś zajawkę na FB:)
Uwielbiam takie pączki, mama mojej najlepszej przyjaciółki je robi. 😀
Obiecałam sobie, że w tym roku zrobię takie pączki 🙂 moje dzieci je uwielbiaja 🙂
Polecam, są pyszne 🙂
zapisuję przepis i na pewno wypróbuję!
Jedna z moich ulubionych słodkości w karnawale 🙂
Och muszą być przepyszne.
Lubie te paczki ? ale zazwyczaj kupuje gotowe 🙂
Tak jak wspominałaś przepis jest bardzo prosty!
Kto wie może skuszę się żeby je zrobić.
Pyszności 🙂
A tłusty czwartek tuż, tuż, więc trzeba koniecznie zrobić 🙂
Coś innego tym razem…
Idealne paczusie na raz do buzi mniam
Moja mama kocha takie cuda 😉 ale może zrobię też do pracy
Ojej! super , że mi przypomniałaś, że mamy karnawał. Mam tyle kłopotów, że jakoś o tym nie myślę. Ale może warto się od nich oderwać i zrobić coś pysznego 🙂 Dzięki za przepis!
Polecam 🙂
Z przyjemnością wypróbuję ten przepis!
Będę pichcić we wtorek. Zobaczymy jak mi wyjdą.
Wyglądają przecudnie, już je chcę <3
Wyglądają pysznie! Idealny przepis na 8. lutego! 😀
https://buszujwkuchni.com – zapraszam 😀
Jakbym widziała pączki, które robiła moja babcia. Pychotki 🙂
Pozdrawiam 🙂
Ale one smakowicie wyglądają 🙂
Notuję przepis na Tłusty Czwartek! ;D
Smakowicie wyglądają! W sam raz na tłusty czwartek.
Kurcze, uwielbiam paczki 🙂 odkąd jestem za granica, nie jadlam dobrych paczkow w Tlusty Czwartek. Chyba muszę je sobie zrobic, a ten przepis mi pomoze 🙂
Uwielbiam je! Zwłaszcza takie świeżutkie, jeszcze ciepłe :). Choć są dość ciężkie i szybko dają uczucie sytości.
Oj coś czuję ze jutrzejszy poranek zejdzie mi na robieniu mini paczkow.
Już mi ślinka cieknie 🙂 Musza być pyszne 🙂 Robiłam ostatnio podobne, tylko zamiast twarogu dodawałam serek waniliowy.
jaka pychota , mniam :)) Jutro zrobię dla gości!
Wyglądają obłędnie. Zapisuję przepis! Ale przypominaja mi z wyglądu trochę chrupki Bingo orzechowe ?