Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
LIFESTYLE, Sekrety zdrowia  /  19 grudnia, 2022

Miód i jego pro zdrowotne właściwości

Materiał zewnętrzny

Zimą częściej niż innymi porami roku sięgamy po miód. Słoik miodu znajduje się praktycznie w każdym domu i służy domownikom do wielu różnych zadań. Najczęstsze zastosowanie miodów to oczywiście podawanie ich do posiłku: kanapki, jogurtów, ciast czy twarogów. Część osób wykorzystuje także miody jako alternatywę dla cukru, słodząc nimi herbatę, a także przygotowując grzane piwo z dodatkiem korzennych ziół i niewielkiej ilości miodu. Na rynku znajdziemy wiele różnych rodzajów miodów, które pokrótce opisujemy poniżej. Oczywiście najbardziej polecane i wartościowe są prawdziwe miody, do których zaliczają się te  listy poniżej.

Dlaczego warto pić miód gryczany i inne miody naturalne?

Na całym świecie występuje kilkaset różnych gatunków miodów. Wiele z nich w Polsce jest niedostępnych lub trudno dostępnych. Nie oznacza to, jednak że prawdziwy miód pozostaje poza naszym zasięgiem. Miody nektarowe, najczęściej wybierane przez Polaków mają wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia i kosztują od 20 do 80 złotych za słoik, zależnie od gramatury oraz rodzaju miodu. Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z miodami i świadomie chcesz kupić miód płynny, skorzystaj z naszej ściągawki.

  • Miód gryczany — jego stosowanie zaleca się osobom cierpiącym na choroby układu krążenia. Wykazuje również pozytywne działanie w przypadkach przeziębień, infekcji oraz zapaleniach stawów. Ma ciemny kolor, najciemniejszy ze wszystkich naturalnych miodów, a także najostrzejszy smak. Bogaty w uszczelniający naczynia krwionośne flawonoidy roślinne oraz rutynę. Powstaje z nektaru gryki.
  • Miód lipowy — oprócz wysokich walorów smakowych, jest nieocenioną pomocą w profilaktyce oraz leczeniu chorób górnych i dolnych dróg oddechowych, jak np. przeziębienia, stany zapalne itp. Ma łagodny smak i miły dla nosa aromat. Leczenie kaszlu miodem lipowym przynosi wiele oczekiwanych korzyści i szybką poprawę zdrowia.
  • Miód pszczeli — produkt spożywczy wytwarzany najczęściej przez pszczoły, a rzadziej przez inne owady błonko skrzydlate, np. osy. Miód powstaje w procesie przetwarzania kwiatowego nektaru pochodzącego z miododajnych roślin, a także wydzielin z niektórych liści drzew.
  • Miód wrzosowy — ten rodzaj miodu polecany jest osobom zmagającym się z problemami układu moczowego, a także nieprawidłowym działaniem gruczołu prostaty.
  • Miód spadziowy — jest to tzw. miód uniwersalny, wykazujący bardzo dobre właściwości bakteriobójcze. Działa korzystnie na system immunologiczny naszego organizmu, wzmacnia odporność, pomaga zwalczać infekcje, jest również wskazany dla osób cierpiących na nadciśnienie — obniża ciśnienie krwi. Ma zwykle ciemną barwę i intensywny smak.
  • Miód akacjowy — osoby mające problemy z prawidłowym działaniem układu pokarmowego, powinny sięgać po miód akacjowy. Jest on również polecany w profilaktyce oraz leczeniu chorób układu moczowego czy zapaleniach górnych dróg oddechowych. Jest to jeden z lepszych wyborów, kiedy chcemy podać miód dzieciom. Jego delikatny smak i jasny kolor jest szybko akceptowany przez najbardziej wymagających degustatorów, a płynna konsystencja ułatwia podawanie i konsumpcję.
  • Miód rzepakowy — miód ten ma jasny kolor i kremową konsystencję. Zalecany jest osobom z chorobami serca, układu krążenia oraz problemami dróg żółciowych.
  • Miód manuka – jest to jeden z droższych miodów na świecie, o właściwościach antyseptycznych. Miód manuka powstaje w Nowej Zelandii z nektaru krzewów manuka. Ma szerokie oddziaływanie na nasz organizm, w tym wykazuje bardzo dobre właściwości podczas antybiotykoterapii, pomaga również łagodzić oraz goić stany zapalne skóry, owrzodzenia i inne rany. Jest miodem zalecanym do spożywania podczas długiego przyjmowania antybiotyków, nie osłabiając ich działanie, ale wręcz przeciwnie, wzmacniając ich efekt i przyspieszając powrót do zdrowia.

Jak często spożywać miód pszczeli?

Słodki smak miodu może zachęcać do jego jedzenia w dużych ilościach. Nie jest to jednak dobrą decyzją. Podobnie jak w przypadku innych produktów, tak i spożywanie miodów powinno mieć swoje granice. Zaleca się nieprzekraczanie dwóch do maksymalnie trzech łyżeczek każdego dnia. Pamiętajmy bowiem o tym, że miody spadziowe i nektarowe mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także posiadają dużą zawartość kalorii. Nadmierne jedzenie miodu może prowadzić do otyłości lub nadwagi, dlatego zawsze miejmy na uwadze, by stosować zbilansowaną dietę i nie przekraczać zalecanej dla nas ilości kalorii w ciągu dnia.

Miód i czosnek niedźwiedzi

Jednym z ciekawszych sposobów na podawanie miodu, jest wymieszanie go z czosnkiem niedźwiedzim. Czosnek niedźwiedzi to dziko rosnąca w ciemnych i wilgotnych lasach roślina objęta częściową ochroną. Czosnek niedźwiedzi jest bogaty w siarkę i zawiera duże ilości żelaza oraz adenozyny, czyli związku łączącego właściwości witaminy A, C, E i selenu. W porównaniu z klasycznym czosnkiem czosnek niedźwiedzi jest 20 razy bardziej skuteczny w zwalczaniu infekcji, dlatego mówi się o nim, że jest naturalnym antybiotykiem. Aby wzmocnić ten efekt, warto drobno posiekać jego liście i wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Następnie należy tak przygotowany produkt odstawić na tydzień do ciemnego, chłodnego miejsca. Po tym czasie nadaje się do spożycia, zwłaszcza w czasie infekcji.

5 2 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Ziemniaki – ich właściwości oraz zastosowanie
Sos żurawinowy
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
14 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Paulina
Paulina
2 lata temu

Miód to wspaniały i jakże pyszny dar natury

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu

Bardzo lubię miód i cieszy mnie, że jest tak dobry dla zdrowia.

0
Odpowiedz
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Karolina/Nasze Bąbelkowo
2 lata temu

Ja nie mogę jeść miodu w czystej postaci, bo działa drażniąco na moje gardło – ale dodaję do herbaty zamiast cukru.

0
Odpowiedz
Martyna K
Martyna K
2 lata temu

Miód od zawsze cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem kupujących i nie ma się czemu dziwić.

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
2 lata temu

Myślę, że tyle ile ludzi tyle miód będzie mieć zastosowań i wariantów. Mnie nie trzeba przekonywać ani do miodu, ani to pyłku pszczelego, ani też kitu. Mój dziadek miał ule więc wychowałam się na miodzie. Cudowności. Dobrze, że moi synowie też lubią miód.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Kinga

Czyli znasz smak prawdziwego miodu 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
2 lata temu

Ja uwielbiam miody i jem je caly rok 🙂 teraz raczej się miodem chabrowym i lawendowym 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Agaman

Chabrowego nie próbowałam jeszcze 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
2 lata temu

W końcu ktoś mi wytłumaczył te wszystkie rodzaje miodów i ich właściwości. Bardzo wartościowy artykuł 👍

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Joanna

I wszystko stało się jasne 🙂

0
Odpowiedz
Sylwuś
Sylwuś
2 lata temu

Mój ulubiony to faceliowy, choć i inne bardzo lubię

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Sylwuś

Tak, to jeden z lepszych miodów 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna Rzepicka
Katarzyna Rzepicka
2 lata temu

Miód ma wspaniałe właściwości. U mnie w kuchni to obowiązkowy produkt!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Katarzyna Rzepicka

Tak jak i u mnie 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
14
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz