• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  28 listopada, 2020

Miód – tradycyjny, pyszny, zdrowy

Wędrówki po kuchni

Miód, oczywiście naturalny, to nieodłączny składnik naszych posiłków. Od setek i tysięcy lat gości na stołach, ale także w podręcznych apteczkach. Najczęściej sięgamy po niego w okresie jesienno-zimowym, stanowi bowiem nieoceniony środek w walce z przeziębieniem i grypą. Ale także pyszny dodatek do kanapki czy płatków z mlekiem.

Smutna statystyka miodu

Miód lubimy powszechnie, od małych dzieci (co oczywiste, wszak jest słodki) przez dorosłych i seniorów. A jednak wcale nie jemy go dużo. Ba, statystyki mówią wręcz, że jest to ledwie ponad ćwierć kilo na głowę w skali roku. Jeden mały słoiczek… W sąsiednich krajach to spożycie jest kilka, a nawet kilkanaście razy większe, wynosząc 5-6 kilogramów. Czyli Niemiec je go więcej w skali miesiąca, niż Polak przez rok…

Czemu to smutne? Z dwóch powodów. Miód jest wszak zdrowy i ze wszech miar nasz, polski. Był ceniony na tych ziemiach od wieków i przez wieki….

Pierwowzór obecnego pszczelarza, czyli bartnik, był zawodem trudnym, niebezpiecznym i wymagającym. Musiał mierzyć się z dzikimi pszczołami, które wcale nie były chętne by dzielić się urobkiem. Z niedźwiedziami, które z lubością dobierały się do barci. Ze złodziejami, bo miód był wręcz stosowany jako waluta. Ale był to też zawód ceniony, cieszący się szacunkiem. Nic dziwnego, skoro takie pyszności dostarczał na stoły w całym kraju. Nie tylko zresztą w nim – polski miód cieszył się powodzeniem również w państwach ościennych. Był naszym dobrem eksportowym, dodawanym do deserów, pieczeniu, napojów… Albo wręcz i napojem, bo i miody pitne robiliśmy przedniej jakości.

Tymczasem obecnie jego popularność zmalała, co cieszyć nie może i nie powinno. A przecież na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów miodów naturalnych,  jak w ofercie sklepu internetowego https://www.miod.pl/. Pysznych i zdrowych.

Miód to zdrowie

O leczniczych i prozdrowotnych właściwościach miodu wiadomo od setek lat i w każdej kulturze, gdzie miód się wytwarza. A te są niemałe.

Począwszy od najbardziej oczywistej, czyli zdrowszego zamiennika cukru, z którego wszak korzystamy na co dzień, do słodzenia napojów, przyrządzania deserów, koktajli, batonów energetycznych. Zdecydowania lepiej w takim przypadki sięgnąć po miód. Który zresztą w smaku jest bogatszy, pełniejszy, a przez dzieci wręcz uwielbiany, jak absolutny klasyk, https://www.miod.pl/miod-akacjowy/.

Ale miód to także bogactwo biopierwiastków, mikro- i makroelementów. Znajdziemy w nim wapń, cynk, potas, żelazo. Znajdziemy także witaminy, flawonoidy, związki fenolowe, kwasy organiczne, olejki eteryczne, enzymy… Wszystko to tworzy prawdziwą bombę prozdrowotną. Dzięki nim miód ma działanie dobroczynne dla układu sercowo-naczyniowego, zaleca się spożywanie go przy miażdżycy, nadciśnieniu, ale także stresie czy przemęczeniu. Jest stosowany przy schorzeniach nerek  i wątroby, a także wspomaga ją i odciąża przy innych terapiach lekowych. Stąd okres rekonwalescencji, kuracji, nawet nowotworowych, to dobry moment, bo po miód sięgnąć. O ile oczywiście nie zrobiło się tego wcześniej.

Bo przecież najważniejsze jest przeciwdziałanie i zapobieganie. A do tego miód nadaje się idealnie. Poprawia naturalną odporność organizmu, stymuluje układ immunologiczny. Ma działanie antybakteryjne i antywirusowe – ale także bakteriostatyczne, co oznacza, że nie tylko je niszczy, ale też nie pozwala się namnażać. W obecnych czasach, gdzie zagrożenie chorobami jest coraz powszechniejsze i coraz niebezpieczniejsze, miód może być jednym z naturalnych sposobów, by zwiększyć odporność organizmu i „nie dać się” temu, co niestety czai się ze wszystkich stron.

0 0 votes
Article Rating

Nawigacja wpisu

Wędrówki po kuchni restauracji Sowiduch, czyli gdzie zjeść w Karpaczu
Tort League of Legends piernikowo-malinowy

Podobne wpisy

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
ABC kuchni, Sekrety zdrowia  /  5 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 56

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!

Sorgo-prozdrowotna kasza z Afryki
ABC kuchni  /  4 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

Sorgo-prozdrowotna kasza z Afryki

Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży
ABC kuchni  /  31 października, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Drożdże w kuchni – czyli co warto wiedzieć o drożdżach plus szczegółowy przelicznik drożdży

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
1 rok temu

Miód jest z pewnością zdrowy, ale nie ma co ukrywać, że drogi. W mojej kuchni jednak jest na co dzień. Korzystam z promocji w marketach i wtedy kupuję „na zapas”. U mnie w domu głównym wyżeraczem miodu jest córka…a czego dla dziecka się nie zrobi? Zrobi się wszystko 😀

0
Odpowiedz
Viola z My British Journey
Viola z My British Journey
1 rok temu

Uwielbiam miod od małego,w dzieciństwie zawsze kupowaliśmy go od znajomego pszczelarza. Odkad mieszkam w UK czesto przywożę ze sobą spory zapas z Polski lub biegnę do pobliskiej pasieki,mieszkam w rolniczym hrabstwie i mogę go mieć bez problemu. Dbam o pszczoły sądząc w ogrodzie kwiaty,które przynoszą im dużo nektaru. Sam miód służy mi nie tylko jako dodatek do herbaty caly rok,nie tylko w okresie zimowym.

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
1 rok temu

Myślę, że trochę winy w tym, że Polacy jedzą mało miodu jest jego cena – dobry miód to wydatek kilkudziesięciu złotych, a łatwiej jest za jednym zamachem wydać 3 zł na kilo cukru, niż 20 zł za słoiczek miodu.

0
Odpowiedz
Monika
Monika
1 rok temu

u nas miodzik na codzień, do herbatki 🙂

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
1 rok temu

Uwielbiam miód , słodzę tylko miodem . Ostatnio dostałam miód truskawkowy jest pyszny.

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
1 rok temu

Przyznaję, że niestety nie jem go za często właśnie.

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
1 rok temu

Miód to samo zdrowie. Zawsze na sezon jesienno -zimowy kupujemy minimum dwa duże słoje miodu. Pomaga on nam w walce z różnymi infekcjami.

0
Odpowiedz
Joanna | Organiczni
Joanna | Organiczni
1 rok temu

Moja rodzina uwielbia miód, używam go czasem jako dodatek do potraw. Ostatnio odkryłam lawendowy, jest niesamowity!

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
1 rok temu

W moim domu zawsze był miód i dość często używaliśmy go zamiast cukru. Zimowa herbata z miodem i imbirem – pychota! 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz