Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  28 listopada, 2020

Miód – tradycyjny, pyszny, zdrowy

Wędrówki po kuchni

Miód, oczywiście naturalny, to nieodłączny składnik naszych posiłków. Od setek i tysięcy lat gości na stołach, ale także w podręcznych apteczkach. Najczęściej sięgamy po niego w okresie jesienno-zimowym, stanowi bowiem nieoceniony środek w walce z przeziębieniem i grypą. Ale także pyszny dodatek do kanapki czy płatków z mlekiem.

Smutna statystyka miodu

Miód lubimy powszechnie, od małych dzieci (co oczywiste, wszak jest słodki) przez dorosłych i seniorów. A jednak wcale nie jemy go dużo. Ba, statystyki mówią wręcz, że jest to ledwie ponad ćwierć kilo na głowę w skali roku. Jeden mały słoiczek… W sąsiednich krajach to spożycie jest kilka, a nawet kilkanaście razy większe, wynosząc 5-6 kilogramów. Czyli Niemiec je go więcej w skali miesiąca, niż Polak przez rok…

Czemu to smutne? Z dwóch powodów. Miód jest wszak zdrowy i ze wszech miar nasz, polski. Był ceniony na tych ziemiach od wieków i przez wieki….

Pierwowzór obecnego pszczelarza, czyli bartnik, był zawodem trudnym, niebezpiecznym i wymagającym. Musiał mierzyć się z dzikimi pszczołami, które wcale nie były chętne by dzielić się urobkiem. Z niedźwiedziami, które z lubością dobierały się do barci. Ze złodziejami, bo miód był wręcz stosowany jako waluta. Ale był to też zawód ceniony, cieszący się szacunkiem. Nic dziwnego, skoro takie pyszności dostarczał na stoły w całym kraju. Nie tylko zresztą w nim – polski miód cieszył się powodzeniem również w państwach ościennych. Był naszym dobrem eksportowym, dodawanym do deserów, pieczeniu, napojów… Albo wręcz i napojem, bo i miody pitne robiliśmy przedniej jakości.

Tymczasem obecnie jego popularność zmalała, co cieszyć nie może i nie powinno. A przecież na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów miodów naturalnych,  jak w ofercie sklepu internetowego https://www.miod.pl/. Pysznych i zdrowych.

Miód to zdrowie

O leczniczych i prozdrowotnych właściwościach miodu wiadomo od setek lat i w każdej kulturze, gdzie miód się wytwarza. A te są niemałe.

Począwszy od najbardziej oczywistej, czyli zdrowszego zamiennika cukru, z którego wszak korzystamy na co dzień, do słodzenia napojów, przyrządzania deserów, koktajli, batonów energetycznych. Zdecydowania lepiej w takim przypadki sięgnąć po miód. Który zresztą w smaku jest bogatszy, pełniejszy, a przez dzieci wręcz uwielbiany, jak absolutny klasyk, https://www.miod.pl/miod-akacjowy/.

Ale miód to także bogactwo biopierwiastków, mikro- i makroelementów. Znajdziemy w nim wapń, cynk, potas, żelazo. Znajdziemy także witaminy, flawonoidy, związki fenolowe, kwasy organiczne, olejki eteryczne, enzymy… Wszystko to tworzy prawdziwą bombę prozdrowotną. Dzięki nim miód ma działanie dobroczynne dla układu sercowo-naczyniowego, zaleca się spożywanie go przy miażdżycy, nadciśnieniu, ale także stresie czy przemęczeniu. Jest stosowany przy schorzeniach nerek  i wątroby, a także wspomaga ją i odciąża przy innych terapiach lekowych. Stąd okres rekonwalescencji, kuracji, nawet nowotworowych, to dobry moment, bo po miód sięgnąć. O ile oczywiście nie zrobiło się tego wcześniej.

Bo przecież najważniejsze jest przeciwdziałanie i zapobieganie. A do tego miód nadaje się idealnie. Poprawia naturalną odporność organizmu, stymuluje układ immunologiczny. Ma działanie antybakteryjne i antywirusowe – ale także bakteriostatyczne, co oznacza, że nie tylko je niszczy, ale też nie pozwala się namnażać. W obecnych czasach, gdzie zagrożenie chorobami jest coraz powszechniejsze i coraz niebezpieczniejsze, miód może być jednym z naturalnych sposobów, by zwiększyć odporność organizmu i „nie dać się” temu, co niestety czai się ze wszystkich stron.

0 0 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Wędrówki po kuchni restauracji Sowiduch, czyli gdzie zjeść w Karpaczu
Tort League of Legends piernikowo-malinowy
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
16 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

Miód jest z pewnością zdrowy, ale nie ma co ukrywać, że drogi. W mojej kuchni jednak jest na co dzień. Korzystam z promocji w marketach i wtedy kupuję „na zapas”. U mnie w domu głównym wyżeraczem miodu jest córka…a czego dla dziecka się nie zrobi? Zrobi się wszystko 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

No drogi, szczególnie ten prawdziwy z pasieki

0
Odpowiedz
Viola z My British Journey
Viola z My British Journey
4 lata temu

Uwielbiam miod od małego,w dzieciństwie zawsze kupowaliśmy go od znajomego pszczelarza. Odkad mieszkam w UK czesto przywożę ze sobą spory zapas z Polski lub biegnę do pobliskiej pasieki,mieszkam w rolniczym hrabstwie i mogę go mieć bez problemu. Dbam o pszczoły sądząc w ogrodzie kwiaty,które przynoszą im dużo nektaru. Sam miód służy mi nie tylko jako dodatek do herbaty caly rok,nie tylko w okresie zimowym.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Viola z My British Journey

Wspaniale, że dbasz o pszczółki. U mnie w ogrodzie też sporo miododajnych roślin

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
4 lata temu

Myślę, że trochę winy w tym, że Polacy jedzą mało miodu jest jego cena – dobry miód to wydatek kilkudziesięciu złotych, a łatwiej jest za jednym zamachem wydać 3 zł na kilo cukru, niż 20 zł za słoiczek miodu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Wiewiórka w okularach

Tak, cena miodu z pewnością ma tu ogromne znaczenie

0
Odpowiedz
Monika
Monika
4 lata temu

u nas miodzik na codzień, do herbatki 🙂

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
4 lata temu

Uwielbiam miód , słodzę tylko miodem . Ostatnio dostałam miód truskawkowy jest pyszny.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Skucinskaart

Świetnie

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lata temu

Przyznaję, że niestety nie jem go za często właśnie.

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
4 lata temu

Miód to samo zdrowie. Zawsze na sezon jesienno -zimowy kupujemy minimum dwa duże słoje miodu. Pomaga on nam w walce z różnymi infekcjami.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Sikorkowe Pasje

Świetnie 🙂

0
Odpowiedz
Joanna | Organiczni
Joanna | Organiczni
4 lata temu

Moja rodzina uwielbia miód, używam go czasem jako dodatek do potraw. Ostatnio odkryłam lawendowy, jest niesamowity!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Joanna | Organiczni

Lawendowy jest bajeczny 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
4 lata temu

W moim domu zawsze był miód i dość często używaliśmy go zamiast cukru. Zimowa herbata z miodem i imbirem – pychota! 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Kasia

O tak! Herbataka z miodem zimą jest niezastąpiona 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
16
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz